Mam wrodzoną chorobę zanikania chrząstki w kolanach, bolą mnie bardzo.. piszę z własnego doświadczenia. dyskomfort odczuwałam nawet w zwykłych metalowych strzemionach, dopiero gdy zmieniłam na lekkie plastiki ból odjęło 😉 może to zbyt subiektywna opinia,ale mi pomogło więc warto spróbować :kwiatek:
Malezja, tak jak z lakierowanymi przedmiotami.... walniesz to odpryśnie, ale po co nimi walić o cokolwiek 😁 lepiej jeżdzić 😉
No niestety moje są po roku czasu używania, dbania i naprawdę "nie walenia o cokolwiek" w stanie kiepskim...jestem bardzo rozczarowana,że przy tym ile kosztują, lakier schodzi moment. A mam złote i tym bardziej się to rzuca w oczy.
W mojej opinii w Lorenzini i Schockemohle lakier odpryskuje od byle stuknięcia. Mam od 3 lat 2 pary czarnych. Jedne Lorenzini a drugie Schockemohle (są identyczne, różniły się jedynie ciut ceną i napisem z nazwą marki :hihi🙂. Jedne i drugie mają sporo odprysków. Zresztą już skarżyłam się w wątku (ze 2-3 lat temu) na te odpryski 🙂. Postaram się nie zapomnieć cyknąć tym strzemionom dziś zdjęcie. Mam też od roku czerwone strzemiona Tech Stirrups Athena i na nich są jedynie małe wytarcia koloru pod puśliskami, ale żadnych innych widocznych zmian koloru, wytarć, czy odprysków na nich nie ma.
Czy strzemiona takie jak np. flex tek są wg was bardziej "bezpieczne" niż zwykłe, niewyginające się? Spotkałam się z różnymi opiniami. Od pory kiedy noga mi zostały i spowodowała 2 kostne złamanie w stawie skokowym którego leczenie zajęło ponad rok a noga nigdy nie wróciła do stanu poprzedniego, to mam lekki uraz. Ogólnie należę do osób która słabo (za słabo?) opiera się w strzemionach, przy skokach zdarza mi się je najzwyczajniej gubić - zwłaszcza w przypadku kontuzjowanej nogi w przypadku której nie mogę pociągnąć pięty znacznie w dół. Jeżdżę w zwykłych tanich z gumowymi wstawkami i jeździ mi się w nich niespecjalnie. Szukam czegoś z szerszą stópką - freejumpy wydają się idealne, ale niestety nie ten próg cenowy. :kwiatek:
Słuchajcie.... jeżdżę obecnie cały czas w Silkach Prestiga, ale chodzą za mną czerwone strzemiona. Jaka firma/model produkująca wersje kolorowe będzie maksymalnie możliwie zbliżona użytkowo do Silków ? Tech Stirrups ? Jiny ? Free Jumpy ? Lorenzini są strasznie ciężkie, więc na pewno nie.
Klami, w JINach ta stopka to jest jedno wielkie nic, w porównaniu z Silkami, niestety. Z resztą, jeździłaś w takowych, to wiesz 😉 Nie widziałam na rynku chyba jeszcze niczego co by miało tak "czepliwą" stopkę (poza Lorenzini)
Perlica,[b]anai, [/b] miałam testówki udostępnione przez sklep i to był koszmar. Próbowałam się przekonać jeżdżąc ponad tydzień i zabierając je na jedne zawody, ale odpadły totalnie absolutnie. Stopka fajna, ale nie dość, że bolał mnie staw skokowy, to miałam wrażenie, że wykręcają mi kostkę i nijak nie mogłam prawidłowo i wygodnie oprzeć się na strzemieniu i ułożyć nogi na końskim boku. A na skoku wręcz mnie irytowały, prowokowały do łapania się kolanem, do czego nigdy nie miałam tendencji.
Moon, wiem wiem, ale to było dawno. Liczyłam, że może JS też coś pozmieniali / pokombinowali w modelach.
Perlica, haha. Jestem wyjątkowa. Ja w nich miejsca nie mogłam sobie znaleźć do tego stopnia, że zaczynałam na skoku ratować się i łapać się konia kolanem do czego przeabsolutnie nie miałam i nie mam tendencji.
Klami,Zdecydowanie z tych co wymieniłaś to Tech Stirrups albo Free jumpy. Techy mają zdecydowanie lepiej trzymające "kolce" niż Jiny. Free Jumpy znowu mają takie bolce w stopce, ale też są dość ciężkie w sumie.
Jeszcze ostatnio zastanawiałam się nad tymi Flex On
A Jin ma jeszcze jeden model - Kinko New oraz kolory w macie.
Perlica ja też zrezygnowałam z Lorenzini początkowo zachwycona, potwornie zaczęły boleć mnie kostki 🙁 Klami zobacz Flex on-wariacji kolorystycznych jest dużo plus wymienne magnesy i bardzo moim zdaniem zbliżone do silków
Perlica, u mnie poza boląca kostką problemem było to, że miałam wrażenie, że strzemię zamiast grzecznie "iść za nogą" gdzieś ucieka i wymusza żeby "noga je goniła", ergo niemając wcześniej problemów z oparciem itd. zaczęłam łapać się konia kolanem walcząc ze strzemieniem.
Puma, hmm... dzięki za info. To teraz będę się w sumie zastanawiać między tymi tech a tymi dziwnymi flex co podlinkowałaś. Jak freeJumpy są ciężkie to raczej nie moja bajka.
equi.dream, ciekawie wyglądają. A o co chodzi z tymi magnesowymi poduszeczkami ? Co one mają dawać ? To strzemię jest takie "stałe", czy ruchowe w ramach tych wkładek?
chodzi mi o te: https://sklep.bergo.pl/acavallo-arena-strzemiona i one są czerwone też, Bo ja mam acavallo opere i są lekkie, ale nie ma kolorów. Te co ci podlinkowałam ma koleżanka w stajni i jest z nich zadowolona.