Forum konie »

strzemiona

przestawiłam sie na aluminiowe z szeroką stopką i jestem zadowolona (choć teraz choruje na prestige silki  :lol🙂  🙂 a przez bow balanse w zeszłym sezonie 2 tygodnie w gipsie i sezon sie zmarnował...

dziwne jest to że na tych strzemionach mało kogo z czołówki światowej widac 🤔
U mnie z kolei odwrotnie, muszę sprzedać Prestige Magnesium, mam w tej chwili  Sprengery łąmane, i bardzo dobrze mi się w nich jeździ, przy krótszych strzemnionach nie bolą mnie ść.Achillesa, a były momenty ze musiałam nogi ze strzemion wyciągać z bólu.
kasiek Znam wiele osób co jeździ/skacze w bow balance i kostki mają całe  😉
Ponia, nie ucieka ci na lądowaniach stopa w bok?
mówie o czołówce co we Eurosporcie sie oglada. choć u nas na podwórku też czołówka jeżdzi raczej w prestigach silkach a nie w sprengerach.

Ponia ale w bow balansach czy tych zwykłych z czarnymi gumkami i działającymi tylko przód/tył?
Obydwa działaja tak samo, mają taki sam łańcuch, bow balance roznia sie wyprofilowaniem i szersza stopke.
no nie była bym taka pewna czy działają tak samo
Ten sam łańcuch, rozebrałam, zbadałam.
to widać ze jest coś co znacznie rózni od siebie te dwa modele a nie jest to łańcuch
Pisałam, wyprofilowanie i szerokość stopki.
Ja ostatnio sie przekonałam do strzemion plastikowych i rzeczywiscie ciężko zgubić  🤣 Metalowa tarka bardzo przyczepna  😎

Kostka zdecydowanie nie boli tak jak przy łamanych  😤 Zainwestowałam dzisiaj w prestige silk

ja jezdzilam gdzies pól roku w strzemionach elastycznych, podróbkach sprengera z konika, firmy bodajże... nowak center? i naprawde zlego slowa nie mogę i nie mogłam powiedzieć, kosztuja naprawde malutko (w koniku niby 150 zł, ale bardzo często są na przecenie za 85 tak jak teraz, za tyle też kupiłam) a sobie chwaliłam.  nie porownywałam z oryginalnymi sprengerami bo nie mialam takiej potrzeby skoro te mi pasowały, ani możliwości ze wzgledu na stan zdrowotny.
ehhh no własnie. stan zdrowotny.
ostatnio w terenie przydarzył mi sie wypadek. generalnie moj zwierzak potrzebuje maski na chrapy, zwlaszcza w tereny. nie jest chory, nie ma headshakinga (hssa jak kto woli), po prostu strasznie panikuje kiedy jego delikatny pyś ma stycznosc z owadami. szkoda, że zdałam sobie sprawę z tego o wiele za pózno ( 😡 ) no ale w każdym razie  ostatnio w lesie z tego powodu zarzadzil szybką i bezwzgledna ewakuacje,niestety ponad moje możliwosci, czego skutkiem był wysoki lot (moj) z ladowaniem awaryjnym obiema kostkami na drzewie  😂 strzemiona oczywiście uwolniły stope ale cóż z tego.
poszlam do lekarza, kostki nie złamane, nie skręcone, ale pani (ku mojej uciesze) rownież ma konia i doradziła, by w elastycznych strzemionach nie jezdzic juz bo mogę miec zaczac jakieś dolegliwości, tym bardziej że siła grzmotu kostkami w drzewo byla lekko mówiac... silna  😎 zaleciła bezpieczne, owszem, ale jak najsztywniejsze i najcięzsze, no i broń boże nie takie jak miałam.
oczywiscie mamy już maske, ale i w nowe strzemiona sie trzeba zaopatrzyc, co by posłuchać p. doktor i czuc sie dobrze. myślalam nad takimi bo w takich z gumka która sie wypina kiedyś jezdziłam i naprawde było fajnie, pytanie tylko jak te api czy tam tattini (to chyba jedno?) sprawuja sie jakościowo?
Ja jak zmienilam na plastikowe z lamanych to nei potrafie juz w lamanych jezdzic, brakuje mi oparcia w strzemieniu
a jeśli w tamtych miałam rozmiar 12 cm, to w tych jaki brać? taki sam czy 11? dodam ze lubie jak mam tak akuratnie, troche luzu i troche styku.
12cm, jaki masz rozmiar stopy?
Dramka zalezy od rozmiarowki, generalnie to 39, ale niektórych firm mam 40, 38, nawet 36  😁
Ja polecam do skoków strzemiona z ruchomą stopką, a do jazdy rekreacyjnej strzemiona plastikowe  😀
Do skokow polecam strzemiona plastikowe z szeroka stopka najlepiej. A do jazdy rekreacyjnej dla poczatkujacych strzemiona metalowe tradycyjne.
zmiana planow, jednak nie musze mieć strzemion bezpiecznych, ale jako że elastyki poszły w świat za czymś jednak sie rozgladam. rozważam tradycyjne metalowe  bo też mi sie jeździło ok. myślałam nad takimi, ale co sprenger to jednak sprenger, na jakości sie nie przejade, wiec jeszcze rozważam te. tu pytanie jednak czy za sprengery nie przepłace, bo być może te api sa rownie fajne? ma ktos porównanie ??
ja jezdzilam gdzies pól roku w strzemionach elastycznych, podróbkach sprengera z konika, firmy bodajże... nowak center? i naprawde zlego slowa nie mogę i nie mogłam powiedzieć, kosztuja naprawde malutko (w koniku niby 150 zł, ale bardzo często są na przecenie za 85 tak jak teraz, za tyle też kupiłam) a sobie chwaliłam.  nie porownywałam z oryginalnymi sprengerami bo nie mialam takiej potrzeby skoro te mi pasowały, ani możliwości ze wzgledu na stan zdrowotny.
ehhh no własnie. stan zdrowotny.

Wspólczuje Ci ze te strzemiona Ci pasowały. Ja miałam przyjemnosc jezdzic w sprengerach i sama posiadam ich podróbke w drozszej wersji. Ale jak kupowałam to je ogladałam z kazdej strony, porównujac jedno z 2. Te za 80 zł ma kolezanka w stajni. Wczoraj miałam MAŁA przyjemnosc jazdy w tym ustrojstwie. I powiem tak: Jak mozna cos takiego wyprodukowac? Niby dla zdrowia ludzi? To sie rusza w kazda strone jak mocno chcesz i to jest morderstwo dla kostek. Ja kupiłam takie jak sprengery ze wzgledu na kregosłup i kostki , z którymi mam notoryczny problem przy jezdzie w sztywnych strzemionach, ale po 40 minutowej jezdzie w tym badziewiu dzisiaj nie czuje kolana. Jesli sie ma słabe oparcie w strzemieniu to moze to jakos ujdzie, ale przy mocnym oparciu, te gumy daja okrutna niestabilnosc, bo sa mega miekie i wyginajace sie... :/
hej
mam mały problem bo przymiezam sie do kupna strzemion i mam pytanie co myslicie o strzemionach kompozytowych?????
I jakie strzemionka mi polecacie ?
ma może ktoś doświadczenia z tego typu strzemionami?
Strzemiona plastikowe Compositi "Reflex"
Będę wdzięczna za odpowiedz 🙂

http://www.gnl.pl/strzemiona-plastikowe-compositi-reflex-p-7317.html
Jak dla mnie - plastiki jak plastiki, z bajerkiem z wyginającą się stopką, która wcale nie musi się sprawdzać.
Ale ja generalnie nie przepadam za plastikami, więc polecam najzwyklejsze metalowe strzemiona, lub elastyczne sprengery.
A ja uwazam ze dla kazdego cos innego. 😉

Dla poczatkujacego metalowe zwykle. Dla osoby ktora mocno wygina piete w dol, lamane odpadaja
metalowych jakoś nie mogę ścierpieć, a szczególnie gumy (paskudnie noga mi się w nich ślizga, szczególnie jak jest mokro).
Mam kłopoty z kostkami po paru zwichnięciach. Zastanawiam się też nad elastycznymi.  Tylko przeraża mnie ich cena.
Problemów z "uciekającą" piętą w dół nie mam.
ma może ktoś doświadczenia z tego typu strzemionami?
Strzemiona plastikowe Compositi "Reflex"
Będę wdzięczna za odpowiedz 🙂

http://www.gnl.pl/strzemiona-plastikowe-compositi-reflex-p-7317.html

moja koleżanka je i chwali sobie 😉
Dziewczyny, mam dylemat. Które strzemiona lepsze? Ze względu na to, że nie chcę wydawać większych pieniędzy na strzemiona pozostają mi do wyboru tylko te dwie opcje.
1. http://allegro.pl/strzemiona-bezpieczne-z-ruchoma-stopka-promocja-i1892328777.html
2. http://allegro.pl/vantage-strzemiona-bezpieczne-r-12-wyprzedaz-i1857289581.html
Madelajna mi ani jedne ani drugie nie pasowały mi bo jak potrzebuje oparcia w strzeminach . Jakość ta sama jak dla mnie bo to i to b****. Wiec wybór do ciebie należy
Lepsze tańsze  😉
No cóż...pozostało mi rzucać losy  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się