Forum konie »

strzemiona

Na allegro wlasnie moje 😉 Już nie aktualne niestety  😤
Kurdę  🤬
A miałam do Ciebie napisać w pierwszy dzień jak były na re-volcie w ogłoszeniach  😵
Wczoraj przekopałam pół internetu i NIC  🤬
Strzemiona wielokrotnie wystawiałam..
Ale wcześniej mi do głowy nie przyszło żeby je kupić  😵
czy ktoś może mi doradzić jak jest z szerokościami stopki - drobna damska stopa kwalifikuje się pod jaką szerokość?
do wyboru mam 11, 12 i 13 cm
Nosze rozmiar 36 i mam strzemionka 11cm
a termobut wejdzie doń?
Zalezy jakie termobut 😉 Elegance 37 tak  😀
hmm mam ES...??  🤔

a bow balace są tak amortyzowane jak system 4?
czy mają zupełnie inne funkcje?
bow balance tak samo "amortyzują" jak system 4

Różnią się szerszą stopką i wyprofilowaniem.
to dlaczego system 4 są droższe???
Endurka w Sprengerach 12cm to rozmiar damski (11 dziecięcy, a 13 męski).
Jeżeli masz stopę 37 lub mniejszą to spokojnie mozesz wziąć rozmiar dziecięcy, ale przy butach 38-41 rozmiar damski będzie bardziej odpowiedni
Tak jak pisałam 11cm dla stopy 36-37 😉
mam szczupłą 37, wzięłam 11 🙂
Kwestia gustu, znam osoby które mają stopy 37 i mają strzemiona 12cm. Ja wole wezsze niz szersze.
jak myślicie, czy za szerokie strzemiona moga w jakiś sposób przeszkadzać, utrudniać jazdę, prawidłowe oparcie? Zawsze mi się wydawało że optymalnie powinno być ok. 1 cm przerwy między butem a kabłąkiem z każdej strony.

Pytam z czystej ciekawości, akurat mi wpadło do głowy  😉
Mi zawsze mówiono że szersze są bezpieczniejsze  🤔 Ale Ja wole miec "dopasowane"
Ja wole szersze, mam większą swobodę i teoretycznie jest mniejsza możliwość zablokowania się stopy.

Np. w jedne strzemiona mojej koleżanki wkładam nogę na styk. Generalnie to tylko raz w tych strzemionach stępowałam jej konia bo jeździć bym się bała ze względu na to że bez pomagania sobie ręką czasami but nie chciał wyjść ze strzemienia.
Ada Moje strzemiona nie są na styk i stopa mi się nie blokuje.
mam nietypowa prośbę - kupiłam okazyjnie siodło dla córci mojej (na zaś, bo mała jest jeszcze  😁 ) z osprzętem. Strzemiona wyglądają jak system 4 i mają napis sprenger. Czy ta firma ma jeszcze jakieś strzemiona, które identycznie wyglądają? Jak sprawdzić czy to system 4?
Wstaw fotke to ci powiem.
na chwile obecna tylko to mam  😡 fotka nie moja dlatego pozostawiam ja w linku
http://re-volta.pl/galeria/foto/31151
Wygląda na system 4, czy logo spreneger jest tylko na wkładkach czy też na metalu?
a no nie wiem bo to fota z aukcji jest i jeszcze ich w łapce nie miałam, ale zapewne sprawdzę jak tylko będę mogła - te stzremiona mnie najbardziej do zakupu przekonywały  😜
Dramka strzemiona mam już w łapce - na metalu jest napis HS SPRENGER więc o ile ta firma nie ma innych strzemion które wyglądają tak samo to stałam się posiadaczka system 4  😅
Pewnie tak  😅
a ja powiem Wam po jeździe w sprengerach, że nie do końca tego oczekiwałam od bow balance...
owszem 11 cm fajny rozmiar, zgrabnie to wygląda, ale...

jestem po wielokrotnych urazach stawów skokowych w obu nogach, ze zrywaniem torebek stawowych i czasem ścięgien i o ile prawej kostce po jeździe nic nie dolega (widać lepsze zrosty są, luźniejsze), to lewa to istny koszmar
w trakcie jazdy czuję jakby miał mi pęknąć staw, a następnego dnia jakby mi go coś naderwało...

może będzie to jakaś rehabilitacja, ponaciąga się i będzie lepiej, co by nie było gorzej, bo pracuje się z tym na koniu fatalnie
Nie wiem dlaczego strzemiona sprenger kojarzą się z: Sprzęt ortopedyczny, sprzęt rehabilitacyjny  🤔

Ktoś już tu pisał że najlepsze na tego typu urazu są zwykłe strzemiona.
mnie się tak nie kpojarzą, nadinterpretujesz

nie były kupione z żadnym związku z kontuzjami sprzed lat

zastanawiam się jak u nóg nienaruszonych przy silnym obcziążeniu strzemienia (ja opieram bardzo mocno) może być inaczej przy tak ekstremalnym docięgiu...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się