Endurka w Sprengerach 12cm to rozmiar damski (11 dziecięcy, a 13 męski). Jeżeli masz stopę 37 lub mniejszą to spokojnie mozesz wziąć rozmiar dziecięcy, ale przy butach 38-41 rozmiar damski będzie bardziej odpowiedni
jak myślicie, czy za szerokie strzemiona moga w jakiś sposób przeszkadzać, utrudniać jazdę, prawidłowe oparcie? Zawsze mi się wydawało że optymalnie powinno być ok. 1 cm przerwy między butem a kabłąkiem z każdej strony.
Pytam z czystej ciekawości, akurat mi wpadło do głowy 😉
Ja wole szersze, mam większą swobodę i teoretycznie jest mniejsza możliwość zablokowania się stopy.
Np. w jedne strzemiona mojej koleżanki wkładam nogę na styk. Generalnie to tylko raz w tych strzemionach stępowałam jej konia bo jeździć bym się bała ze względu na to że bez pomagania sobie ręką czasami but nie chciał wyjść ze strzemienia.
mam nietypowa prośbę - kupiłam okazyjnie siodło dla córci mojej (na zaś, bo mała jest jeszcze 😁 ) z osprzętem. Strzemiona wyglądają jak system 4 i mają napis sprenger. Czy ta firma ma jeszcze jakieś strzemiona, które identycznie wyglądają? Jak sprawdzić czy to system 4?
a no nie wiem bo to fota z aukcji jest i jeszcze ich w łapce nie miałam, ale zapewne sprawdzę jak tylko będę mogła - te stzremiona mnie najbardziej do zakupu przekonywały 😜
Dramka strzemiona mam już w łapce - na metalu jest napis HS SPRENGER więc o ile ta firma nie ma innych strzemion które wyglądają tak samo to stałam się posiadaczka system 4 😅
a ja powiem Wam po jeździe w sprengerach, że nie do końca tego oczekiwałam od bow balance... owszem 11 cm fajny rozmiar, zgrabnie to wygląda, ale...
jestem po wielokrotnych urazach stawów skokowych w obu nogach, ze zrywaniem torebek stawowych i czasem ścięgien i o ile prawej kostce po jeździe nic nie dolega (widać lepsze zrosty są, luźniejsze), to lewa to istny koszmar w trakcie jazdy czuję jakby miał mi pęknąć staw, a następnego dnia jakby mi go coś naderwało...
może będzie to jakaś rehabilitacja, ponaciąga się i będzie lepiej, co by nie było gorzej, bo pracuje się z tym na koniu fatalnie
nie były kupione z żadnym związku z kontuzjami sprzed lat
zastanawiam się jak u nóg nienaruszonych przy silnym obcziążeniu strzemienia (ja opieram bardzo mocno) może być inaczej przy tak ekstremalnym docięgiu...