Forum konie »

Nasze końskie KOLEKCJE !

wstawiam fotki

1 - gazety
2 - pocztówki
3 - obrazy na ścianach
4 - figurki na meblach

jak mi oddadzą moje książki (8szt) to zrobię fotkę książek o tematyce końskiej - mam ich ok 60szt i zakupiłam kolejne 4 🙂

plus zdjęcia moich czapraków 14szt eskadrona, 4 anky

mam jeszcze 4 ogłowia, ale w sumie za mało jak na kolekcję 🙂 i 4 gry komputerowe

no i mam tą małą kolekcję figurek co były w jajkach niespodziankach w Lidlu. Muszę tylko je poskładać na nowo, bo przy przeprowadzce się rozwaliły.

no i zaczynam zbierać konie schleich 🙂

Pięknie! Że też chciało Ci się układać te wszystkie pocztówki do zdjęcia  👍
trochę mi to zajęło 🙂 zwłaszcza jak moje dziecko zaciekawione "co to takiego"  wchodziło i rozwalało hehe 🙂

w ciągu 2 dni nabyłam 8 koni schleich 🙂 jak dojdą to zrobię fotkę 🙂
Moi rodzice mieli 3 lata temu 25-rocznice slubu... no i wyprawili sobie sami se  😅 ponowne wesele lacznie z odnowieniem przysiegi w kosciele... Gosci bylo ponad 100 os.... Na drugi dzien jak otwieralismy prezenty... to myslalam, ze normalnie pod stol wpadne... Konie drewniane, konie do powieszenia, konie haftowane... konie metalowe, konie... konie... ale one w wiekszosci byly okropne, tandetne, z jakimis dedykacjami... wrr... masakra... 80% wyladowalo w piwnicy z zakazem otwierania tego 1!! Normalnie na pchli targ z tym isc...

A swoja droga, to u rodzicow w domu nie ma juz miejsca na jakiekolwiek qunskie ozdobki!
u mnie każdy z koni ma swoją historię np obrazy

1 - od rodziców na ślub, wyszyty na wzór Kossaka 🙂 w pięknej rami z szybą nie odbijającą światła 🙂
2 - od męża na urodziny 🙂 miesiąc przed naszym ślubem
3 - wyszyty przez męża siostrę jako prezent ślubny
4 - moja klacz Alcoa namalowana 🙂
4 - rysunek od znajomej mój koń Vento 🙂

Ja wyskocze tutaj z prośba do kolekcjonerek czasopism końskich  :kwiatek:  Czy mogłybyście poszukać dla mnie w tych waszych stertach artykułów o trzeszczkach, interesuje mnie wszystko na ten temat  :kwiatek: :kwiatek:
Można gdzieś zamówić figurkę robioną na podobieństwo naszego konia, np. ze zdjęć?  🙂  Mam już obraz z moją kobyłą, to jeszcze sobie machnę figureczkę do nowego pokoju.  😁
też mi się marzy moja Alcoa jako figurka  😍
Oczywiście, że można zamówić, jest spora grupa artystów robiących figurowe portrety. Na pewna są też w Europie, ale jeszcze ich nie namierzyłam, z tych ze Stanów lubię np tę Panią http://www.sakoriscustoms.com/ W jej galerii jest sporo portretów.
Dziewczyny, mam prośbę  🙇 czy mogłybyscie mi polecić jakąś dobrą i nie za drogą farbę, która nadawałaby się do przemalowania figurek schleich? Chodzi o bardzo małą modyfikację, chciałam powiększyć odmiany u jednego konia. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc  :kwiatek:
Severus - do takiej małej poprawki najłatwiejsze w użyciu będę farby akrylowe. Znajdziesz je w sklepach dla plastyków, w sklepach hobbystycznych - takich z rzeczami do decoupage, oraz w sklepach z figurkami do gry. Najlepiej kupić mały słoiczek (byle nie takiej do aerografu, bo będzie za rzadka) lub tubkę. Farby w tubce są gęste, ale za kilka złotych możesz dokupić medium do farb akrylowych, którym świetnie da się taką farbę rozcieńczyć. Nie polecam rozcieńczania wodą. Ja bardzo lubię farby Citadel
http://allegro.pl/citadel-colour-games-workshop-6x12ml-skull-white-i1541361089.html
ale fajne są też te, tylko w dużych tubach
http://www.szal-art.pl/farby-akrylowe-idea-decor-110ml_745_2417/
albo te
http://www.szal-art.pl/vallejo-acrylic_761/
NAf1 - wieelkie dzięki  :kwiatek: Już zamówiłam  🙂

Moge to pomalować takim zwykłym pędzelkiem czy musze mieć jakiś specjalny? (niestety w temacie przeróbek jestem kompletnie zielona...)
Zwykły pędzelek będzie ok, tylko musi być nie za gruby i w dobrym stanie, żeby nie zostawił włosia na figurce. Do tego słoiczek z wodą do płukania pędzla, papierowy ręcznik do wycierania pędzla i stara gazeta do ochrony stołu i jesteś gotowa do rozpoczęcia przygody z modelarstwem. Powodzenia .
a czy "reanimacja" lekko poobcieranej figurki jest mocno skomplikowana? Chodzi mi głównie o pomalowanie sierści na tułowiu konia, tak żeby wyglądała w miarę naturalnie. Mogę wstawic foto delikwenta jeśli to coś pomoże 😉
Hmm, to już dyskusja na inny wątek lub PW, bo można zrobić aby było, lub tak jak należy. Przy tej drugiej opcji będzie o wiele więcej tłumaczenia.

Tak przy okazji, pierwszy Breyer na Allego nadal jest dostępny i kusi, oj kusi ...
A mamy jakiś wątek na ten temat? Poczytałabym sobie chętnie 😉

Ewentualnie jakby Ci się chciało tłumaczyć to na PW chętnie posłucham  :kwiatek:

Naprawa nie jest jakaś wielka, obcierki są raczej nieduże, ale chciałabym żeby to wyglądało przyzwoicie, a nie jakby się komuś farba wylała  😁

ps. jakby co dodaję foto "pacjenta"
Wiem , że jest na alegro bo to ja ją wystwiłam
A właściwie nieja tylko sklep Forlesthanever . Gorąco polecam funkcje wystawiania na alegro bo jest taniej . W tym sklepie jest masa breyer 🙂 😜 😜 😜 😍 😍 😀 😀 😎 👍 👍 🏇 🏇
ŁAŁ.
I obie (bądź jesteś jedną osobą?) założyłyście konto, żeby się pochwalić?

ŁAŁ!
Wstyd mi   😡    Jestem przerażona ogromną kolekcją czapraków u niektórych  🤔  skąd tyle pieniędzy na to wszystko. !  Troche hore  🤔wirek:  ale sama chciałabym takie mieć  😜 😜

A oto moja skromizna którą zaczęłam zbierać jakieś 5 miesięcy temu .

1) fioletowy czaprak wszechstronny VS z podajże Mustanga z szarym obszyciem w środku fioletowy. Stan bardzo dobry można powiedzieć 😀D
http://imageshack.us/photo/my-images/16/wergt.jpg/

2) ciemno-niebieski / granatowy czaprak Jarpol nie wiem jaka kolekcja. Miał być jasny niebieski z białą obramówką .... -,- błąd producenta ale ten juz został.
Dla porównania ;......
JEST Taki :
http://imageshack.us/photo/my-images/690/catstby.jpg/

MIAŁBYĆ TAKI :
http://imageshack.us/photo/my-images/545/granpel.jpg/

Planuję powiększyć kolekcje przy nazbieraniu pieniędzy  😅 💘

Rodzyna

no spoora kolekcja  😎  😂

chory nie hory  :jogin:
oj tam oj tam : D nie naśmiewać się ze mnie : D nie mam kasy aktualnie : DD  za nauke kasy nie dają przynajmniej w szkole gimnazjalnej ; D  A pozatym nie mam konia to duża ilość czapraków jest bardzo zbędna... jednak mam zamiar dojść do 8/10 i dać se spokój : DD.  Pozdrawiam wszystkich w podobnej sytuacji braku pieniędzy  🏇  Jutro na koniee  😅
Poszukuję wycofanych koni wschleich! Piszcie na e-mail jesli macie na sprzedaż!!
dobra kolekcja czapraków zaczyna się od... 30?  😉
ja tam skończe na 50 - obiecuje sobie :P
jeszcze tylko 9 na ten sezon i pełnia szczęścia
moje cudeńka:

edit: Asla to na ogłoszenia!!  🤬
Ja jako nastolatka sprowadzałam gazety końskie z Niemiec, nazywały się "Wendy" bo były tam plakaty i tymi plkatami obklejałam ściany swojego pokoju, niestety nie mam chyba żadnej foty ale było ich sporo, jak podrosłam to część oddałam, a część leży w szafie :-/ i czeka na lepsze czasy. Ach... naście mieć lat.....
Ja zaczynam kolekcjonować koński sprzęcior ;D Na razie dopiero kupie, ale kaloszki już w drodze ;D
Az mnie strach bierze moją Końską kolekcję sprzęciora dla samego konia sfotografować
  😎  😁
Pytanie do posiadaczy stajni [size=10pt]Schleich/Collect/Breyer[/size]:

Jeśli ktoś miałby chwilkę czasu czy nie mógłby narysować mi planu takowej stajni, wraz z poszczególnymi wymiarami.
Bardzo proszę, i z góry dziękuję.

W razie pytań PW --->.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się