Forum konie »

Stęp hiszpański i inne efektowne sztuczki

Ukłony w wykonaniu Lasera  🙂

Cocosowo... przepiekny kon
Nancy: nie widziałam jeszcze dorosłego mężczyzny na oprowadzance... do tego na kucule 😀 hahah musiało to pięknie wyglądać.  Źrebne kobyły same się przecież też kładą, tarzają... jeśli nauczysz jej tej sztuczki w sposób"humanitarny"( nie wywalanie jej na hama) to nie powinno być problemów ; )
Nie była to typowa oprowadzanka 😉 Po prostu rodzina właściciela przyjechała i jeden z gości chciał wsiąść na konika, dlatego napisałam to w cudzysłowie.

Chciałabym z tarzania nauczyć, chociaż ciężko będzie bo mój grubasek tyłka bez powodu nie położy ;D Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Chciałabym z tarzania nauczyć, chociaż ciężko będzie bo mój grubasek tyłka bez powodu nie położy ;D Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Najlepiej w lecie, najpierw konia wodą zmoczyć a potem na piasek wypuścić  😁

Cocosowo Ja bym to bardziej klękaniem nazwała niż ukłonami 😉 Ale ogólnie super to wygląda !  😜

Najlepiej w lecie, najpierw konia wodą zmoczyć a potem na piasek wypuścić  😁

Do lata jeszcze daleko a chciałabym ją uczyć teraz. Warunków do jazdy u nas nie ma więc przynajmniej sztuczki pomęczymy 😉
Moja tak samo kłaść się nie chce- już próbowałam przy tarzaniu,ale ona od razu wstaje,bo chce się bawić itd. ale ona nie chce. Raz się położyła,ale to za mało...
W jaki sposób uczyliście swoje konie ukłonu? Chodzi mi dokładnie o taki:

Bo mój koń jest chyba jakiś dziwny... Zaczynałam stopniowo, za marchewką, od brania głowy między nogi. Stopniowo, codziennie coraz dalej.
I co dzisiaj zrobił? Zamiast zgiąć jedną nogę, to on woli zgiąć obie i klęknąć na przód.

Macie jakieś pomysły jak wskazać mu dobrą drogę? 🙂
Ja uczyłam dokładnie tak:
Dziękuję  :kwiatek: będziemy próbować 🙂

Urozmaicamy sobie długie zimowe wieczory. Jak coś stworzymy, to wstawię zdjęcia 🙂
Poszło do wątku iberyjczykowego to będzie i tu 🙂
Z weekendu:
.

Cocosowo nie mam słów na Twojego konia. Cudo! Ale 'przynajmniej' przez swoje umaszczenie pyska i białko przy tych sztuczkach wygląda na zażenowanego  😁.
My męczymy ukłon i po kilku miesiącach w końcu wychodzi 🙂 chciałam nauczyć kładzenia, ale klaczka się nie tarza, w boksie widziałam jak leży aż RAZ, a z ukłonu się nie położy, nie chcę nic na siłę, tylko jak ją przekonać? 🙂
Kucyk jest tarzanioholikiem, ale zaraz wstaje, więc też klapa, a kłania się już ładnie, z nim chyba szybciej pójdzie, ale też nie mam pomysłu jak go namówić 🙂
Nie chcę próbować metody ze sznurkiem na nodze, a ww nie działa :P
pampera chyba zacznę Segana uczyć tych ukłonów 🙂 Nic na siłę, może akurat mu się spodoba w końcu to łakomczuch jakich mało!
ja poniakowi raz pokazałam między nogi, potem z podniesieniem nogi i jak zakumał to sam z siebie tak robił 😀
kumate dziecko za marchewkę zrobi wszystko, a uczy się błyskwicznie 😀

Z jedym z moich koni ukłon mi nie wychodzi niestety, wkurza sie kiedy uciekam z marchewką pod jego brzuchas i próbuje gryźć... nie wiem jak z tym sobie poradzić : /
może po mału mu podawaj marchewkę, tzn. coraz niżej niżej, aż w końcu między nogi, zobaczy, że za każdym razem jak schyli głowę dostanie marchewkę
spróbuje Time 😉    wścieka sie  jak  coś  robie z jego jedzonkiem
nie cierpliwi się, jak tu w brzuchu burczy, a pańcia macha mu marchwką między nogami   😜 😁
no właśnie z końskiej perespektywy wszystko jest tak inne ...  😀
Troche nam wątek umarł  😁
Więc wrzucam coś z naszych sztuczek  😜
Coś w stylu Ala'Capriola

Podeścikowe  😉

Dębowanie 🙂

Sztuczki Zosi
Jak uczyliście swoje konie kładzenia się i klękania na przednich nogach ?
Był kiedyś artykuł w "Koniu Polskim". Na jego podstawie się nauczyliśmy.
Artykuł:

Po pół roku nie powtarzania:
Cocosowo - dzięki za skany  :kwiatek: Masz może jeszcze z innych "sztuczek" lub chociaż listę numerów w któych były publikowane?
5/2010 - Klękanie
6/2012 - Krok hiszpański
9/2010 - Leżenie
10/2010 - Siadanie

Te mam, jak dotrę do skanera to postaram się wrzucić.
Dzięki za pomoc  :kwiatek:
https://www.facebook.com/photo.php?v=588175441202938&set=vb.100000314611291&type=3
Dopiero zaczęliśmy ruszać dupska po dłuuugiej przerwie. Brak hali, a więc w takim mrozie i w powodziach ciężko było jeździć... Dlatego naszemu stępowi hiszpańskiemu daleko do doskonałości 😉 Ale będziemy pracować nad wszystkim 🙂
Super wam wychodzi  🙂 Mój koń stęp hiszpański rozumuje bardziej jako tupnięcie nogą
Ronin., dziękujemy bardzo 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się