Forum konie »

Stęp hiszpański i inne efektowne sztuczki

pampera, nie wiem, jeszcze nie wgryzałam się w temat, tak sobie luźno myślę, że fajnie jak by jakieś sztuczki umiał w ramach czystej zabawy, ćwiczenia elastyczności (rozciągania) i współpracy, wzajemnego zrozumienia itd, ale na razie mamy inne problemy.
na pewno nie jestem osobą kompetentną w temacie więc potrzebowałabym dużo poczytać co tu przez te 19 stron wymodziłyście, popodglądać i konsultować się z kimś...

tyle się wtrąciłam że zobaczyłam "naćpane" konie i nie wiem co by się mojemu małemu adhd musiało stać żeby taki był, chyba by musiał po prostu dojrzeć z wiekiem i doświadczeniem... ;p
Dla mnie i konia sztuczki to super sposób na spędzenie razem czasu ! 🙂 No i koń przy okazji musi wysilić swoje zwoje w główce żeby zdobyć smakołyk 🙂
A i musze się Wam pochwalić ! Dziś Pampek robił ukłony z grzbietu tak jak na zdjęciu (tak idealnie!)  😅
aleqsandra A ile Twój ma lat ? 🙂
6, ale dopiero zaczął rabotać
Z nudów zrobiłam mały kolaż, żeby pokazać jak zaczynaliśmy z ukłonami i jak jest teraz  😅

Teraz już nie muszę trzymać go za nogę, wystarczy pokazać batem na nogę  🏇 No i o wiele lepsza równowaga jest ! 
My tez sie umiemy klaniac 🙂 Chociaz to niestety takie bylo na szybko uczone i niedopracowane, wiec konisko od razu wstaje, a klekajac sie obraca zadem i nie wiem jak to zniwelowac ;/

I sie naumielismy stawac deba ;p (prosze nie zwracac uwagi na moje miny;p)

Ten to jest meega roziągnięty... O.o

Ja zaczęłam ćwiczyć z Pronią klękanie, ale jak się widzi konia co 3 tygodnie to raczej marnie idzie ;/ Jak na pierwszy raz podłuugiej długiej przerwie (a przed przerwą dobrze nie było :P ) to szło nam całkiem ładnie. 🙂 Ale nie mam zdjęć... Jak kogoś wykorzystam na zdjęcia to wrzucę je tutaj... Prawdopodobnie po którymś weekendzie.
Angeel zdjęłabym to hackamore do dębowania. Ma długą czankę, mocne jest, nie daj Boże stracisz równowagę, pociągniesz, i leżycie. Nic przyjemnego, uwierz, wiem z autopsji 😉
A ja dziś wzięłam po jeździe konia na gimnastykę i sztuczki i udało mi się w końcuuuu zrobić ukłon bez uciekania od razu, zrobić ukłon 'na komende' a nie ciągnąć pyszczek za pomocą chlebka i zrobić klęk i pozostać w nim!! Jestem super dumna 🙂 . Będzie dobrze 🙂.

Jak uczyłyście swoich koni tych sztuczek nie na zasadzie ćwiczenia tylko właśnie na komendę?
Takie nasze zabawy 😀

Bardzo przyjemnie się na was patrzy 🙂
ekuss Genialnie ! Jak uczyłaś kucora krupady ?
ekuss - ze względu na muzykę film jest zablokowany w Niemczech...
whisperer13 dzięki 😀
pampera tego nie podaję,bo nie każdy koń jest na tyle ,,bezpieczny" by można go było tego nauczyć,a potem może to być bardzo niebezpieczne.
Amarotsa muzyka to utwór Gangnam style

I kilka zdjęć jeszcze:

Zeby nie zapędzać się z błędem krupada to to nie jest.

Ale jesteście przekochane 🙂
nie ma chyba tej fazy "lotu jelenia"  ???
?! Haha a co to za faza?
Krupada będzie-uczymy się dopiero od 5-6 ? Dni 😀 więc na razie to takie podrywy-docelowo ma być tak:
Zorilla
Mylicie kapriolę z krupadą....
no właśnie się zorientowałam i chciałam zmieniac post :P
Nawet w KP było to opisane jako krupada xD Poza tym oglądając filmiki z haute ecole to jest to krupada właśnie-kapriola to już wyższa szkoła jazdy 😀 Ale mamy to również w planie-Frigg chętniej uczy się rzeczy,które są energiczne niż np.ukłonu itd.
Kochanie nic nie mylę.
Sztuczka jest fajna ale nie jest to krupada. Krupada to element wyższej szkoły która jest poziomem super high jak wskazuje nazwa. Już nie ma nic trudniejszego/bardziej zaawansowanego. Totalnie najwyższy poziom wyszkolenia. Popatrz jak konie z youtube są pozbierane, robią to praktycznie z piafu. Z piafu koń powinien wykonać lewadę i przy lądowaniu wybija w powietrze zad. Tak traktują mądre źródła autorów którzy śmiem twierdzić wiedzą o czym mówią. I to też widac w załączonym przez Ciebie filmiku.
Sztuczka fajna ale to nie krupada.

whisper jelenie tak robią 😀 ?????
No właśnie ekuss, to Ty mylisz 😉 Krupada wygląda zupełnie inaczej niż to, co robisz na filmiku i nie bardzo wiem, jak miałoby się to stać krupadą. Pomijając już w ogóle kwestię zebrania, widziałam na żywo "krupadującego" konia i zaręczam, że nie zrobiłabyś tego bez wielomiesięcznego treningu na zasadach wyższej szkoły. O ile dobrze pamiętam, krupada jest jednym z ostatnich uczonych elementów, razem z kapriolą.

EDIT:
Fakt, w KR pomyliłam się jeszcze w nazwach z kurbetą. Ale to już teraz nie ma znaczenia, bo i tak chodzi o sam opis każdego z tych ćwiczeń 😀
Książkowa krupada wykonywana jest z piaffu tak jak napisała Zorilla, jest to wysoki wykop zadnich kończyn poprzedzony delikatnym odbiciem z kończyn przednich. Głowa konia powinna znajdować się raczej nisko, a grzbiet i zad powinny unieść się ukośnie do góry. W najwyższym punkcie skoku zwanego krupadą przednie nogi powinny delikatnie dotykać już ziemi (a jest też szkoła, że powinny już na niej stać).

Tu jeden ze "średnich" punktów skoku:

A już w ogóle btw nawet mówiąc o kaprioli nie odbiegamy za bardzo od tematu, bo krupada to ćwiczenie będące wprowadzeniem do kaprioli.

To, co robisz z Frigg, to po prostu typowy "bryczek" w reakcji na bat 🙂 Ale wygląda fajnie 🙂
Dlatego napisałam,że to dopiero nauka-5 dni póki co... a czy kiedyś dojdziemy do ,,prawdziwej" to wątpię- a nazywam tak,bo łatwiej mi zapamiętać i wiem o co chodzi.
Stwierdziłam,że każdy wie,że Frigg to nie lipicaner z Wiednia tylko islander z wyspy ognia i lodu i to młody,więc chyba wiadomo o co chodzi  👀
Kucol wymiata  🏇
ekuss spoko, każdy to wie, tylko akurat ludzie zajmujący się tym dłużej czy mocno zgłębieni w temat wyższej szkoły czepiają się nazewnictwa i zawsze się czepiać będą 😉 To po prostu tak, jakby ktoś dopiero zaczynający z własnym czy cudzym koniem nazwał "stępo-kłus" prezentowany przez starsze rekreanty na lonży pasażem. Też każdy sportowiec się oburzy, że jak to pasaż.

Zauważ, że nawet Blanka Satora, która pisała wiele o sztuczkach i której Gerke wykonywał piękne, równe pesady nigdy nie nazwała tego pesadą. Bo nie 😉 Bo to pesada z założenia nie była. A że po miesiącach (czy latach) ćwiczeń "dębowanie" wyrównało się aż do figury wyższej szkoły, to już inna sprawa.

Nie miej nam tego za złe, po prostu nie dziw się, że ktoś zwraca na to uwagę 🙂
Odnośnie nauki sztuczek mam gnębiace mnie pytanie. Jak pokazać koniowi ze robi ćwiczenie w złym momencie.
Nagradzać konia umiem ale jak go skarcić?
Zależy od konia, niektórym wystarczy brak nagrody a za kare będą obrażone na cały świat 😉
oldarcher zależy też od "rangi" ćwiczenia. Przy buziaku, ukłonie, stępie hiszpańskim wystarczy głośne: "Nie!", ewentualnie pryz braku reakcji kontakt fizyczny poprzez delikatne, upominające klepnięcie (Hej, nie rób tego!). Przy dębowaniu bądź innych zaawansowanych ćwiczeniach nieposłuszeństwo konia może być niebezpieczne, lepiej więc razem z "Nie!" klepnąć go batem za łydką (w przypadku dębowania efektem jest skok do przodu, a więc najbardziej pożądana reakcja). Nigdy natomiast nie szarpiemy za wodze, nie bijemy konia wielokrotnie i takie tam 😉
Wlasnie o taka odpowiedz mi chodziło, dziekuje. Za stawanie do pionu sie nie bierzemy. Za mało umiem na takie zabawy i łatwo mogło by sie to obrócić przeciwko mnie.
Narazie tylko ukłony a niedługo potem wymachy nóg i może coś w stylu wchodzenia na podium.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się