"Jaki by nie był powód do łez, w końcu I tak trzeba wytrzeć nos" / Heinrich Heine /
Nawet jeśli czasem trochę się skarżę - mówiło serce - to tylko dlatego, że jestem sercem ludzkim, a one są właśnie takie. Obawiają się sięgnąć po swoje najwyższe marzenia, ponieważ wydaje im się że nie są ich godne, albo że nigdy im się to nie uda. My, serca, umieramy na samą myśl o miłościach, które przepadły na zawsze, o chwilach, które mogły być piękne, a nie były, o skarbach, które mogły być odkryte, ale pozostają na zawsze niewidoczne pod piaskiem. Gdy tak się dzieje, zawsze na koniec cierpimy straszliwe męki. / Paulo Coelho /
Gdybyś był, a nie bywał Raz na jakiś czas... Byłabym wreszcie "czyjaś" Nie "bezpańska"-aż tak... Gdybyś miał, a nie miewał Czas i chęć i gest... Byłabym na wyłączność A nie - ogólnie dostępna...
nazibaby77 ale na poczatku na bank bylo fajnie 😉 Ja tez pozniej zostalam cholernie skrzywdzona, dalej to we mnie siedzi, ale do piosenki mam sentyment.
jeśli chodzi o cytaty z Nosowskiej, to fajne jest "chyba" Podaruj mi coś Czego nie zdobędę sama A wtedy ja szepnę ci; Możesz mnie dotknąć może pozwolę byś ze mną budził się Może powiem ci, jakie lubię wino może pozwolę ci zapalić świeczkę gdy w pewna zimową noc zgaśnie światło
"Zdawało mu się, że kiedyś, kiedyś... on sam był kamieniem zimnym, ślepym, nieczułym. A gdy leżał pyszny w swojej martwocie, której nawiększe ziemskie kataklizmy nie zdołały ożywić, w nim czy nad nim odezwał się głos zapytujący: -Chcesz zostać człowiekiem? -Co to jest człowiek?...-odparł kamień. -Chcesz widzieć, słyszeć, czuć?... -Co to jest czuć?... -Więc czy chcesz zaznać coś zupełnie nowego? Czy chcesz istnienia, które w jednej chwili doświadcza więcej, aniżeli wszystkie kamienie w ciągu miliona wieków? -Nie rozumiem- odparł kamień- ale mogę być wszystkim. -A jeżeli- pytał głos nadnaturalny- po tym nowym bycie pozostanie ci wieczny żal?... -Co to jest żal?... Mogę być wszystkim. -Więc niech się stanie człowiek- odpowiedziano. I stał się człowiek"
"Przyjaciele są jak ciche Anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały, jak latać"
I z Antoine de Sant-Exupery' ego : ".. Ale przychodzi taki dzień, w którym z młodej dziewczyny rodzi się kobieta. Marzy, by wreszcie zjawił się ktoś, komu postawi szóstkę. Ta szóstka leży jej na sercu. I wtedy pojawia się jakiś głupiec. I po raz pierwszy te tak przenikliwe oczy mylą się i widzą go w fałszywych barwach. Jeśli głupiec mówi wiersze, dziewczyna myśli, że jest poetą. Sądzi, że nie przeszkadzają mu dziury w podłodze, że lubi iguany, że pochlebia mu zaufanie żmii, która kołysze się pod stołem koło jego nóg. Więc oddaje mu swe serce, które jest zdziczałym ogrodem, nie wiedząc, że on lubi tylko strzyżone trawniki. I głupiec bierze księżniczkę w niewolę. "
Kiedy ktoś Cię opuści, poza tym, że tęsknisz, poza tym, że rozpada się cały ten mały świat, który razem stworzyliście, i że wszystko co widzisz, albo robisz, przypomina Ci o tej osobie, najgorsza jest myśl, że była to próba jakości i że teraz wszystkie części z których się składasz, noszą stempel ODRZUT, przystawiony przez kogoś, kogo kochasz. Helen Fielding
'Znasz to uczucie być samemu? znasz, nic nie boli Wystarczy zwalczyć tylko swój strach Oswoić duchy, by broiły tylko w snach I iść przed siebie, świat nie zapłacze gdy się poddasz' - Eldo Hotel Savoy
'Wiesz czasem jak Ka gubię się w labiryntach myśli A dym i kofeina próbują mój świat zatrzymać Czasem jak Ka boję się każdy się boi Gdy sobie uświadomi że na krawędzi już stoi Wiesz znasz to uczucie być samemu Biec lecz nie móc Prawda o życiu zawarta w sennym marzeniu' - Grammatik - Papierosy
'Nawet jeśli w tej minucie tylko, a jutro obudzimy się obok wiedząc, że noc to było wszystko i nic, nikogo nie wiń za to, bo do miłości nie potrzeba czasu a namiętności, i jeśli to jednak start choć nie umiem myśleć o jutrze, wiem że jutro też chcę budząc się widzieć Twój uśmiech' - Eldo - Im in love
'Nie musisz mówić mi, że jest ciężko, co z tego Nic nie robisz, nie masz nic i nie zmieniasz niczego Mówisz mi, że palenie zastępuje rzeczywistość Wzbudzasz litość i czarno widzę twoją przyszłość Czas pokazać zajebistość a ty ciągle narzekasz Nie masz miejsca w życiu, w dziwne trendy uciekasz ' -Grammatik - Nie ma skróconych dróg
'Czekasz na swoją szansę, ale nikt ci jej nie da Dopóki nic nie zrobisz i sam sobie będziesz schlebiał Nie dojdziesz do niczego nawet przez siedmio milowe buty Zrozum mie dobrze, niema dróg na skrót, nie ma Dosyć pieprzenia o tym co możesz zdobyć Nie robisz nic, ale nadal myślisz, co by było Gdyby to wszystko się inaczej ułożyło Gdybyś, to dotknął z bliska, teraz żal ci dupę ściska Widzisz, nie dla każdego tak bywa' -Grammatik - Nie ma skróconych dróg
"Czasami ból stanowi tak dużą część naszego życia, że uważamy, że zawsze tak będzie. Bo nie możemy przypomnieć sobie czasów, gdy go nie było. Ale potem,pewnego dnia, czujemy coś innego. Coś miłego, bo wydaje się znajome. W tamtej chwili zdajemy sobie sprawę... że jesteśmy szczęśliwi. Szczęście przychodzi w różnych formach. W towarzystwie dobrych przyjaciół. W tym, co czujesz, gdy spełniasz kogoś marzenia. Albo w obietnicy przyszłej pomocy. W porządku jest, pozwolić sobie na szczęście. Bo nigdy nie wiesz,jak ulotne to szczęście może być."
„W tej chwili jest 6, 470, 818, 671 ludzi na świecie. Niektórzy z nich uciekają przestraszeni. Niektórzy wracają do domu. Niektórzy mówią kłamstwa, aby przetrwać dzień. Inni po prostu spoglądają prawdzie w twarz. Niektórzy są złymi ludźmi, w walce z dobrem, a niektórzy dobrzy walczą ze złem. Sześć miliardów ludzi na świecie. Sześć miliardów dusz. A czasami wszystko, czego pragniesz... Jest jedna”
.Głupim nazywa się człowiek, który mając kochającą go osobę, odrzuca ją. Robi to dlatego, bo myśli, że potrzebna jest mu wolność, która z biegiem czasu okaże się jego największym wrogiem.