Nie bój się perfekcji - i tak nigdy jej nie osiągniesz. Salvador Dali
Nie ma nic bardziej bezużytecznego, niż efektywne robienie czegoś, co nie powinno być robione wcale. Peter F. Drucker
Każdy, kto przestanie się uczyć, staje się starcem. Niezależnie od tego, czy ma lat 20 czy 80. Ten, kto uczy się stale, wciąż jest młody. Najważniejsza rzecz w życiu to utrzymać umysł młodym. Henry Ford
"Żyłam w przekonaniu, że prawdziwa miłość jest ponad wszystkim i lepiej umrzeć niż jej nie zaznać. Wydawało mi się, że odwaga jest przymiotem innych ludzi, teraz ze zdumieniem odkrywałam jej istnienie w sobie samej. Nawet jeśli miłość niesie z sobą rozłąkę, samotność i smutek, to warta jest ceny, jaką trzeba za nią zapłacić."
"Otworzyłam okno i otworzyłam swoje serce. Słońce zalało cały pokój, a miłość zalała moją duszę."
"Miłość jest jak tama. Jeśli pozwolisz, aby przez szczelinę sączyła się stróżka wody, to w końcu rozsadza ona mury i nadchodzi taka chwila, w której nie zdołasz opanować żywiołu. A kiedy mury runą, miłość zawładnie wszystkim. I nie ma wtedy sensu zastanawiać się, co jest możliwe, a co nie, i czy zdołamy ukochanego utrzymać. Kochać - to utracić panowanie nad sobą."
"Mędrzec jest mędrcem tylko dlatego, że kocha. Głupiec zaś jest głupcem, bo wydaje mu się, że miłość zrozumiał."
Paulo Coelho "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam..."
"Facetom trzeba czasem pokazać, że nie są wcale takim udanym dziełem Stwórcy." „Jeśli już się znalazło swoją szansę, wtedy tego trzeba pilnować” „Jeśli macie kogoś do kochania, to kochajcie.”
''Przyjaciele to ludzie, którzy pytają jak minął Ci dzień, którzy podają Ci paczkę chusteczek gdy płaczesz, którzy o północy wpuszczają Cię do swojego mieszkania, piją z Tobą wódkę, a potem ścielą dla Ciebie łóżko na nocleg, którzy przed podróża mówią Ci '' uważaj na siebie", którzy o 2 nad ranem podnoszą słuchawkę telefonu i przez godziny słuchają jak przeklinasz życie''
Marie von Ebner-Eschenbach "Spór między prawdziwymi przyjaciółmi, prawdziwymi kochankami nie ma znaczenia. Niebezpieczne są tylko spory między ludźmi, którzy nie rozumieją się wzajemnie."
Carlos Ruiz Zafón — Cień wiatru "Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni."
Carlos Ruiz Zafón — Cień wiatru "Ktoś kiedyś powiedział, że w chwili, kiedy zaczynasz zastanawiać się, czy kochasz kogoś, przestałeś go już kochać na zawsze."
Lidia Jasinka "flirtuchy" "Nigdy nie warto tęsknić za kimś, co do kogo nie mamy pewności, że śpi tej nocy samotnie." 😜
[right]''Spojrz na swiat jak dziecko na głupiej huśtawce Zobacz człowieka w każdej zabawce Zamiast po swojemu Zabawke w każdym człowieku. Oprzyj się drwinom I wszystkim krzywym minom Uwierz w siebie Nikt tego nie zrobi za ciebie Czy nie czujecie się żałosni? Pozbawieni skrupułów i o wszystko zazdrosni? Nie szukaj w tym pieprzonej przenosni To nie ma trafic do rozgłośni Tylko do waszych umysłów ''[/right]
[left]''Przychodzą w życiu różne momenty, musisz być silny i nie przegrać życia, musisz uratować lokomotywę losu tak aby się nie wykoleiła, trzeba cholernie w siebie wierzyć, za wszelką cenę, bo jesteś wart wszystkiego. Ja, ty i wszyscy. Jesteśmy, czujemy, oddychamy. Walcz człowieku o swoje życie, o jego godność, o kolory, wspomnienia i ostatnie zapachy.
Kiedyś zrozumiesz jaka jest wartość życia.''[/left]
[right]''Silniejsze ode mnie, Silniejsze od Ciebie... Nawet silniejsze niż przeznaczenie. Przeminie dzisiaj Przeminie jutro Przeminą wszystkie dni...
Przeminie życie moje, Twoje, nasze... Przeminie wszystko.''[/right] [left] ''Siedzisz w miejscu, choć coś popycha Cię byś wstał... Oglądasz się za siebie, zrobiłeś tyle błędów, lecz nie możesz zrobić kroku w tył... Spoglądasz przed siebie, nie widzisz nic... Czekasz, aż będziesz silny, by nie robić pochopnych kroków. A gdy już uwierzysz w siebie, robisz dwa stanowcze kroki. Nie są to kroki duże, maleńkie, powolne. Lecz są to kroki w dalekie przestrzenie, gdzie widzisz nie cień, lecz dokładne rysy Twojego losu...''[/left]
[right] ''W życiu każdego człowieka pojawia się Moment, którego nikt nie jest w stanie Powstrzymać od zaistnienia... Początek rozmyślania nad sensem i sobą. Bo przecież życie to atrapa uczuć. Nie wierzę że znalazłby się człowiek ...jeden Na miliony ludzi, który nigdy nie skłamał, nie Udawał kogoś kim naprawdę nie jest ...bo to tak Jakby spośród tysiąca tysięcy gwiazd być tą Jedną która nie zabłyśnie na błękicie.
Nie wierzę bo za dużo myślę o tym kim naprawdę Mam być i o tym co mam robić by w końcu poczuć Się naprawdę sobą. Ludzie mijają się bez celu. Człowieka nie widać. Widać tylko to co jest tak naprawdę mało ważne. Małe atrapy ludzi Małe atrapy otoczenia Jakieś tak zatracone atrapy ideałów nic Nieznaczących wymysłów Atrapą uczuć, atrapą wspomnień, atrapą Marzeń zatracamy się w sobie. Oby zabłysły gwiazdy na niebie tak Prawdziwe i żywe jak jesteśmy sami w sobie Prawdą w środku!''[/right]
"Lepiej jest płynąć, choć się niebo chmurzy, Niż morskiej nigdy już nie doznać burzy I gdy żywioły zakończyły wojnę, Być wyrzuconym na brzegi spokojne, W pustą zatokę i bez towarzyszy Późnego zgonu czekać w wiecznej ciszy; Lepiej raz przepaść w zaburzone fale, Niźli żyć gnijąc po trochu na skale"
martynkakoniki- nie bierz tego do siebie ale twoje cytaty w ogóle nie przemawiają do mojego rodzynka pełniącego etatowo funkcje serca 🤦
Za to mam swój cytat- a raczej fragment, "Lód" ponownie "Nie zna się zasad gry, a jednak się gra. Spoglądało się na pannę Jelenę z nieskrywaną podejrzliwością. Czy to był jedynie odruch nadenergicznego dziewczęcia, czy też ona doskonale wiedziała, co czyni? Być może nie tylko ów wyjęty z życia epizod, kilkudniową podróż Transsibem, czas poza czasem ale całe życie swoje rozgrywa podobnie. Nie zna się zasad gry, a jednak się gra. Tak osiągnie się mądrość, której nie osiągnie się w żaden inny sposób. Rodzimy się- nie wiemy po co. Dorastamy- nie wiemy do czego. Żyjemy- nie wiemy dla czego. Umieramy- nie wiemy w co. Szachy mają reguły, zimucha ma reguły, nawet dworskie intrygi rządzą się swoimi zasadami- a jakie są prawidła życia? Kto w nich wygrywa, kto przegrywa, jakie są kryterja zwycięstwa i klęski? Nóż służy do krojenia, zegar- do odmierzania czasu, pociąg- do przewożenia towarów i pasażerów, do czego służy człowiek? Nie zna się zasad gry, a jednak się gra. Wszystkie inne gry stanowią wobec niej dziecinne uproszczenia na granicy oszustwa, ogłupiające ćwiczenia w mechanicznej sprawności rozumu. A to jest gra prawdziwa. Jej reguły i cel powstają nieznane- można o nich wnioskować jedynie z samego gry przebiegu, tylko tak się przejawiają, w naszych własnych posunięciach. Nie ma sędziego. Przegrywasz, wygrywasz- ale dlaczego i skąd ta pewność, nie potrafisz wyrazić w żadnym języku międzyludzkim."
Carlos Ruiz Zafón — Cień wiatru "Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni."
Carlos Ruiz Zafón — Cień wiatru "Ktoś kiedyś powiedział, że w chwili, kiedy zaczynasz zastanawiać się, czy kochasz kogoś, przestałeś go już kochać na zawsze."
Absolutnie kocham tą książke! (która w ogole jest skarbnicą cytatów).
jur- od razu mi się przypomniał pewien cytat.... taaak, z "Lodu" 😂 "Cham obrzydliwe, czemu nie, piękną karjerę można zrobić, chamstwo ma wielką przyszło, cały świat stoi przed chamstwem otworem, subtelni, wstydliwi i wrażliwi ustępują przed nim, bo tylko cham by ustał i nie ustąpił, mądrzy nie wdają się w dyskusje przegranie po pierwszym ciosie maczugi, szlachetni litują się nad chama nieszczęściem, cham prze naprzód, nic nie mąci spokoju jego chamskiej duszy, cham się nie wstydzi, nie czerwieni, nie uśmiecha przepraszająco, on nawet nie widzi drwin i szyderstw, nigdy nie czuje się nieswojo i niezręcznie- ponieważ jest chamem. Cóż go powstrzyma? Nie ma takiej siły. Zaprawdę, chamy posiądą Ziemię, chamstwo zasiądzie na tronach świata."
Achilles miał tylko piętę Achillesa. Ja mam całe ciało Achillesa. Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie. Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość. Nie wszystkie miłości były na tyle atrakcyjne, by warto je wspominać. Ale każda zostawiała takie samo uczucie pustki i niepokoju. Że oczkiwanie nigdy się nie spełnia i że pragnieniami kierują złudzenia. Wstydu, że własne i cudze słowa tracą nagle wartość. Marzę o cofnięciu czasu. Chciałbym wrócić na pewne rozstaje dróg w swoim życiu, jeszcze raz przeczytać uważnie napisy na drogowskazach i pójść w innym kierunku.
Tyle straciłam z obawy przed utrata -Kocham Cię.. -Ale przecież nie widzieliśmy się od roku! -Widziałem Cię co noc, ilekroć zamknąłem oczy.. 'A kiedy ona Cię kochać przestanie, zobaczysz noc w środku dnia. Czarne niebo zamiast gwiazd, zobaczysz wszystko to samo, co ja'
"Świat jest teatrem, a człowiek aktorem. Wchodzi na scenę i ze sceny schodzi. A życie ludzkie scenicznym utworem, w którym się zwykle kilka ról przygodzi każdemu z ludzi." bodjże sonet XXX Szeksppir.. nie bardzo pamiętam, ale ale ja na tej bazie 👀 🙄 dawno temu, ukułem powiedzenie życie, miłość i poker to gry w których wygrywa ten kto lepiej oszukuje...
Hey - Jeśli łaska Dajesz mi słowa. Dajesz mi wiele słów. Czasami nawet lubię ich posłuchać; ale przeszkadza mi, że ten sam układ zdań pobrzmiewa w sercach setek innych kobiet. Mówisz "na zawsze", Mówisz mi "tylko ty". Czasami nawet myślę, że ci wierzę; ale nie chciałabym Dołączyć do grona tych, Które się pasą tylko słów wspomnieniem. Wolałabym bez słów. Wolałabym byś bez nich mi powiedział... Bo słowa jawią się, niczym literek zbiór, pozbawionych sensu i znaczenia. Więc nie mów ani słowa. Lepiej nie mów nic...