To ja rzucę paroma moimi ulubionymi cytatami Marka Hłaski:
"Żaden mężczyzna nie powinien być zarozumiały i myśleć, że nie potrafi go zastąpić drugi."
"wszystko jest piękne, nawet na pewno, jeśli się ma te dwadzieścia parę lat. Wtedy są złudzenia i miłość - i wszystko jest do zdobycia, bo właśnie te głupie dwadzieścia lat. A potem przychodzi życie twarde, bezlitosne, obedrze człowieka do naga z tych złudzeń - i wtedy już nic nie zostaje z tych dwudziestu lat i z tej wiosny, i z tej miłości… "
"nie mów że mam przed sobą całe życie i wszystko jeszcze przyjdzie i tak dalej. Nie ma ani jednego człowieka na świecie, który by w to naprawdę wierzył"
"życie zmusza nieraz do wielkiego okrucieństwa, jakim jest unikanie; jeśli chcemy, by nasze żywe noce nie przynosiły nam obrazów udręki, w myślach grzebiemy nawet tych, którzy żyją dziś między nami"
"Wiec kiedy bywa sie razem? -Nie wiem.Moze wtedy,kiedy jest sie samemu.I kiedy tego drugiego czlowieka juz nie ma,i kiedy wiesz,ze nigdy juz nie wroci do ciebie.Moze wtedy jestes z nim naprawde i na zawsze.Jeśli umiesz go zapamiętac -czy to prawda? -nie- powiedzialem"
"najbardziej kochamy tych ludzi, te sprawy i te rzeczy, od których bieg życia każe nam odchodzić - nieraz na zawsze."
Myślę, że samotność jest gorsza niż śmierć, bo śmierć jest aktem, na który nie mamy wpływu, choć bardzo boli, jest poza nami, a samotność jest rozdrapywaniem. Człowiek zastanawia się wtedy, kim jest. Kim jest dla kogoś i kim jest dla siebie, dlaczego inni go nie akceptują? Kuba Wojewódzki
"z czego składa się miłość? z dwóch sylab, sześciu liter. poza tym: z miliona emocji, tysiąca sprzeczności, setek niepewności, a to wszystko tylko pomiędzy dwojgiem ludzi. słowem - nie ogarniesz." 😜
Głupi telefon. Potrafi milczeć godzinami. A kiedy zadzwoni, myślę, że to właśnie Ty. Rozlewam gorącą herbatę idąc szybko z kuchni do pokoju. A później okazuje się że to tylko przypomnienie o tym, że za kilka głupich dni zablokują mi konto..
*** a dzisiaj czuje sie jak w bajce . zła macocha , 100 lat snu i te pieprzone krasnoludki, które podpier*oliły mi księcia !
komentarz mojego kolegi na facebooku kobiety są by je kochać, a nie by rozumieć -lubię to 😁
choć miłości tu nie będzie, mówiono nam obojgu chcielibyśmy mieć siebie w końcu dla sportu
życie jest dziwką, chociaż nie bądźmy tani
patrz, przychodzi z wiekiem do nas mentalność graczy szukamy słabych bo czeka szachownica ja mógłbym cię nauczyć skrajnej bezczelności gdy tragedie ludzi kwituje śmiech beztroski mógłbym bo przychodzi mi to stanowczo zbyt lekko
Myślę, że samotność jest gorsza niż śmierć, bo śmierć jest aktem, na który nie mamy wpływu, choć bardzo boli, jest poza nami, a samotność jest rozdrapywaniem. Człowiek zastanawia się wtedy, kim jest. Kim jest dla kogoś i kim jest dla siebie, dlaczego inni go nie akceptują? Kuba Wojewódzki
Miś ma w oczach szklane kulki, po to misiem jest, żeby było kogo tulić, kiedy pada deszcz. Miś ma uszy do targania, po to misiem jest, żeby mieć coś do kochania i wytarcia łez.
Miś ma łapy bardzo miękkie, po to misiem jest, żeby trzymać go za rękę, kiedy tylko chcesz. Miś ma wszystko, czego trzeba, żeby misiem być, by do łóżka go zabierać, żeby o nim śnić.
"Cierpienie w miłości ma swój sens. Jest jedyną możliwością sprawdzenia miłości. Nieważne jest, jak kto cierpiał, ale dlaczego cierpiał. Jeżeli cierpiał z miłości do drugiego człowieka, to jego cierpienie jest świadectwem miłości. Potwierdza jego miłość. Prawdziwa miłość szuka trudnych dróg.."
"Człapię po świecie jak ciężki słoń – tak duży, że nic nie rozumiem. Myślę jak uklęknąć i nie zadrzeć nosa do góry."
"Dlaczego jest niewiara gdy wszystko być może"
"Dopiero żyć zaczniesz, gdy umrzesz kochając."
"I to wszystko psu na budę bez miłości. "
"Jak się kocha, to mniej boli."
"Kocha się nie za cokolwiek, ale pomimo wszystko kocha się za nic."
"Małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęścia."
"Małpa z małpą się kłóci jeśli małpę kocha."
"Miłości się nie szuka jest albo jej nie ma."
"Najpierw starzej się ciało, potem umysł, na końcu serce"
"Nie wierzysz – mówiła miłość (...) poczekaj jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
"Nigdy nie wiadomo mówiąc o miłości czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą. "
Ej, mała - nie płacz... Rób wszystko - pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu, ale nie płacz. Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż, że potrafisz być silna!
Jak kobieta widzi, że ktoś jest smutny, to nie mówi mu nigdy "jesteś smutny". Tak głupio postępuje tylko mężczyzna. Kobieta udaje, że wcale nie widzi smutku - i jest weselsza, milsza, piękniejsza niż zwykle. Wtedy smutek mija. [right]— Tadeusz Rittner[/right]
W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta. [right]— George Bernard Shaw[/right]
"Nie to miejsce, nie ten czas, ja nienawidzę jak, liczysz, myślisz, patrzysz ile to już lat, bo całe nasze życie, to nie te długie lata, a tych kilka krótkich dni, i tych parę chwil, z których, niby nie wynika nic,"
,,Nieważne, że świat, na którym przyszło Ci żyć lepszy wydawał się być - nieważne."
"Ile Cię trzeba dotknąć razy żeby się człowiek poparzył? Ale tak żeby już więcej ani razu Żeby już więcej za nic Żeby już więcej nie miał odwagi No ile razy?!"
,Siadaj koło mnie To dla Ciebie jest ławka Posłuchaj jak pięknie o miłości gada Ten który miłości nigdy nie zaznał."
Życie różnie się układa, mówią los się kłania albo stoi z pałką grubą i bije mocno i równo, metodycznie i długo aż twarz się staje krwawą masą a ciało kukłą bez czucia niemal Ból stał się codziennością Prawie zapomniał co jest wolnością w zatrzaskiwanych szufladach Gubił ostrość myślenia, krwawił ostro i bił się ze świadomością non-stop Ile cierpienia można znieść? I jaki jest sens istnienia? Jak można taki świat pozmieniać? Za bramą umarły marzenia i cele wsiąkły w pokoje przesłuchań i brudne cele (...) Wiele miejsc ukrywa straszny sekret za zwykłą nazwą ulice przeklęte świadectwa bólu, słowa z ustnych przekazów by nikt nie zapomniał świadków tamtych czasów Wiele miast naznaczonych podobnie wiele rodzin, anonimowa wspólnota wspomnień Te same myśli, odpowiedzialność za pamięć bo jeśli po nich nic, to co po nas zostanie? Moje miasto wciąż rośnie pod niebo w każdym wolnym miejscu rośnie szkło i beton Coraz mniej tradycji, ludzi dla których znaczy życie tu coś więcej nie jest to miejsce pracy i snu jedynie a chcą tu zostać i poczuć przez chwilę przez chodnik, jak serce miasta bije Może gdzieś spotkasz sierpniowym wieczorem kogoś, kto historię tych ulic ci opowie I pokochasz je mocno, potem sam je poznasz na nocnych spacerach, tych do wschodu słońca
Właśnie mi się przypomniałay słowa jednego z trenerów: "naucz się jeździć a wygrywanie przyjdzie samo". Niby nic, ale jakoś bardzo wziełam sobie do serca. Przynajmneij się staram 🤣
"By mi dogodzić, gdym prosił o czary, Dała mi babcia swoje okulary. "Idź w takie miejsce, gdzie jest ludzi wiele, I poprzez szkiełka oglądaj ich śmiele, Myśli ich staną przed tobą jak karty, Z łatwością poznasz, co każdy z nich warty." J.Ch. Andersen "Kalosze szczęścia"
A przecie świat jest inny niż się nam wydaje i my jesteśmy inni niż w naszym bredzeniu. Ludzie więc zachowują milczącą uczciwość, tak zyskując szacunek krewnych i sąsiadów.
Ten pożytek z poezji, że nam przypomina jak trudno jest pozostać tą samą osobą, bo dom nasz jest otwarty, we drzwiach nie ma klucza a niewidzialni goście wchodzą i wychodzą. Czesław Miłosz Ars poetica?
"Się porobiło czeka to też nas, ziemia, coraz więcej pragnie ciała ludzkich mas, nikt nam nie powiedział, jak długo będziemy żyć, do jakich rozmiarów ciągnęła się będzie życia nić. Nikt nam nie powiedział, kiedy mamy się pożegnać, i ile mamy czekać aby znowu się pojednać, ramię w ramię nawzajem siebie wspierać, rodzimy się by żyć, żyjemy by umierać. Aniele śmierci proszę powiedz mi, czemu w stosunku do nas jesteś obojętny, najlepsze są dla ciebie młode ofiary, nigdy nic Ci nie zrobiły a traktujesz je jak psy. Zobacz! Ile miłości w każdym człowieku, nie jeden by chciał przeżyć choć pół wieku, nie jednemu od wielu lat najbliższych ziomów brak, ciężko pogodzić się z tym, ale mimo tego ja i tak.
Jestem tego pewny, wgłębi duszy o tym wiem, że gdzieś na szczycie góry, wszyscy razem spotkamy się. Mimo świata który, kocha i rani nas dzień w dzień, gdzieś na szczycie góry, wszyscy razem spotkamy się." Grubson Na szczycie