To kilka, które mi się spodobały z mojego zeszłorocznego kalendarza: - "Nie ma prekursorów, są tylko spóźnieni." - Jean Cocteau - "Dyplomata to człowiek, któy zawsze pamięta o urodzinach kobiety, ale nigdy nie pamięta jej wieku." - Robert Frost - "Raz tylko można być młodym. Ale zawsze można być niedojrzałym." - Dave Barry - "Życie jest piekne. Śmierć - tchnąca spokojem. To tylko przejście jest niepokojące." - Isaac Asimov - "Sukces nie zmienia ludzi tylko ich odsłania." - Max Frisch - "Gdy tylko Adam miał szansę zrzucił winę na kobiety." - Lady nancy Astor - "Dwoma najpotężniejszymi wojownikami są cierpliwość i czas." - hr. Lew Toiłstoj - "Żyć uczciwie, jeść powoli i kłamać o swoim wieku - oto sekret pozostania młodym." - Lucille Ball - "Człowiek zrobi wiele by go kochali. Zrobi wszystko by mu zazdrościli." - Mark Twain - "Złudzenie zajmuje pierwsze miejsce wśród przyjemności." - OScar Wilde - "Mam wielką ambicję by umrzeć z wyczerpania a nie z nudy." - Thomas Carlyle - "Nie rób innym tego co tobie miłe. Ich gust może się nieco różnić." - George Bernard Shaw
I jeszcze dwa z jednego z utworów Budki Suflera: - "A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój..." - "Za marzenia słono płaci się, lecz życie tak niepowtarzalne jest..." - Krzysztof Cugowski
Gdzie mam jeszcze cały zeszyt z cytatami, które kiedyś tam gdzieś znalazłam i zapisałam. Jak go znajdę to jeszcze coś dołożę.
A może mi ktoś powiedzieć czy jest ten cytat "Od tej pory zawsze będzie istniał priorytet.... skrawek umysłu zajęty tylko jedną sprawą. Centrum życia zmieniło położenie i teraz leży w moich ramionach...."
Znalazłam go u kogoś w opisie na starej volcie i strasznie mi się spodobał 🙂
"Trafiłam do nieba w samym środku piełka"St.Meyer "Nie ma krwi nie ma żalu" St.Meyer "Jeżeli chcesz wiedzieć, co ma na myśli kobieta, nie słuchaj tego co mówi - patrz na nią." Oscar Wilde
"Bo ja nie chce tak po prostu życia przeżyć chcę coś wiedzieć chcę się znowu cieszyć"
"Chcę mieć takie życie, które zapamiętam"
i ktoś z voltowiczów miał w opisie coś w stylu "Mam dostatecznie mało lat by dostać kolejną szansę i wystarczająco dużo by już jej nie zmarnować". Jak to było dokładnie? 🙇
To taki standardowy, chyba wiekszosc go zna,ale mi sie bardzo podoba: "W sercu dziewczyny gdy położysz je na dlon na pierwszym miejscu chlopak, a przed nim tylko kon"
Ten tekst szedł trochę inaczej. To słowa piosenki Tadeusza Faliszewskiego napisanej do "Ślubów Panieńskich" A brzmi: "W sercu ułana, gdy położysz je na dłoń, na pierwszym miejscy panna, a przed panną tylko koń."
"Mam na tyle mało lat żeby dostać jeszcze szansę i na tyle dużo żeby jej już nie zmarnować" Podpis Ktoś.
Moje ulubione: Jacek Piekara "Łowcy dusz" -Gdy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca.Mordimer Madderdin -Miłość nie jest grzecznym gościem, panie Madderdin. Miłość nie zapowiada swej wizyty na dwa tygodnie wcześniej. Miłość jest jak złodziej wślizgujący się do waszego domu i kradnący wszystko, co macie najcenniejszego. Przypomina piorun spadający z pogodnego nieba. W pojedynku z miłością macie tak samo wielkie szanse jak kurczak przy jastrzębiu. margrabia Reutenbach -Strzeżcie się ludzi, którzy nie mają nałogów, moi mili! Bo może się okazać, że ich tajemnice są dużo mroczniejsze, niż moglibyście przypuszczać. Mordimer -Czemuż mam zgłębiać miłość, szukać jej zawzięcie? Jest od Boga i ludzkie przekracza pojęcie. Ja studiuję nienawiść z ogromną pilnością, bo tę namiętność mam w swej władzy przecie. Mordimer -To prawda, że odważni nie żyją wiecznie – pozwoliłem sobie na odpowiedź. – Lecz tchórze nie żyją wcale. Mordimer -A przecież pochwała ust wroga jest więcej warta niż peany wyśpiewywane przez przyjaciela. Mordimer -Musiał wyczuwać w niej nadprzyrodzoną istotę i to boleśnie godziło w jego zdrowy koński rozsądek oraz przewracało do góry nogami ustabilizowany koński system wartości... Mordimer o swoim koniu, gdy ten zobaczył wampirzycę -Bowiem ludzie prawdziwie silni nigdy nie chlubią się władzą, jaką mają nad słabszymi od siebie. Mordimer – Siła miłości – westchnął teatralnie. – Kiedy przemawia uczucie, milknie rozum. Ritter
Jacek Piekara "Płomień i krzyż cz.1" -Pamiętajcie, że bohaterami nazywamy ludzi wyruszających na podbój marzeń. Piękna Katarzyna
Jacek Piekara "Młot na czarownice" -Nie myśleliście nigdy, [...] że niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie usłyszeć odpowiedź?Mordimer -Im bardziej jesteś nikim, tym bardziej pragniesz, żeby cały świat kręcił się wokół ciebie.Mordimer -No, ale nie dziwota, bo cham nawet jak się przystroi w piórka, zawsze chamem zostanie.Mordimer -Są takie miejsca w duszy i myślach człowieka, w które zaglądać nigdy nie należy.Mordimer
Jacek Piekara "Miecz Aniołów" -Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach.Mordimer -Zresztą grzeszni oraz winni byliśmy wszyscy i pytaniem były tylko czas i wymiar kary. Tak powiedział niegdyś mój Anioł, a ja nie miałem powodów, by nie wierzyć jego słowom.Mordimer
Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata" -Trzeba przyznać, że wśród inteligentów także trafiają się wyjątkowo mądrzy ludzie, nie da się temu zaprzeczyć. Iwan Bezdomny -Tak, człowiek jest śmiertelny, ale to jeszcze pół biedy. Najgorsze, że to, iż jest śmiertelny, okazuje się niespodziewanie, w tym właśnie sęk! Nikt nie może przewidzieć, co będzie robił dzisiejszego wieczora. Woland -Miłość napadła na nas tak, jak napada w zaułku wyrastający spod ziemi morderca, i poraziła nas oboje od razu. Tak właśnie razi grom albo nóż bandyty! Mistrz - Druga świeżość to nonsens! Świeżość bywa tylko jedna - pierwsza i tym samym ostatnia. A skoro jesiotr jest drugiej świeżości, to oznacza to po prostu, że jest zepsuty. Woland - Lubię siedzieć nisko - powiedział artysta - upadek nie jest wówczas tak niebezpieczny. Woland -Zresztą nie radziłbym panu kłaść się do kliniki - mówił dalej artysta. - Co za sens umierać na szpitalnej sali, gdzie słychać tylko jęki i rzężenie śmiertelnie chorych? Czy nie lepiej wydać ucztę za te dwadzieścia siedem tysięcy, a potem zażyć trucizną i przenieść się na tamten świat przy dźwiękach strun, wśród oszołomionych winem pięknych kobiet i wesołych przyjaciół? Woland -Któż to ci powiedział, że nie ma już na świecie prawdziwej, wiernej, wiecznej miłości? A niechże wyrwą temu kłamcy jego plugawy język! Bułhakow -Musiała albo zapomnieć o nim, albo umrzeć sama. Przecież tak nie sposób żyć! Tak nie można! Zapomnieć o nim, za wszelką cenę zapomnieć! Ale nieszczęście na tym właśnie polega, że zapomnieć o nim nie umie. Bułhakow o Małgorzacie -Rękopisy nie płoną. Woland -Po co iść za tropem tego, co już się skończyło? Woland
i ktoś z voltowiczów miał w opisie coś w stylu "Mam dostatecznie mało lat by dostać kolejną szansę i wystarczająco dużo by już jej nie zmarnować". Jak to było dokładnie? 🙇
"mam na tyle mało lat, że jeszcze szanse dostać mogę, i na tyle dużo, że już jej nie zmarnuję.." 😉
Przestać być nie oznacza nic, nie może oznaczać czegokolwiek. Po co zajmować się tym, co następuje po nierzeczywistości, pozorem przychodzącym po innym pozorze? Śmierć istotnie jest niczym, co najwyżej symulakrem tajemnicy, podobnie jak samo życie. Antymetafizyczna propaganda cmentarzy...
— Emil Cioran Wyznania i anatemy
Coma Antyfemina KOCHAM CIĘ, MOJE KOCHANIE POWTARZAŁEM NIEUSTANNIE POZWALAŁEM CI NA WSZYSTKO BO UPADŁEM NISKO
BĘDĘ Z TOBĄ WOBEC TEGO SZCZERY PORA KOŃCZYĆ DO CHOLERY MINĄŁ ZNIEWOLENIA CZAS, PRZEJĄŁEM WŁADZĘ JAAAAAAAAAAA
Świetny wątek! 👍 Z moich ulubionych, które mam teraz na kompie, reszta gdzieś na płycie z resztą dokumentów.
"Póki się śmieję nie zginę. A ulegając rozpaczy - owszem."
Milos Urabn - "Klątwa Siedmiu Kościołów".
"Nie buduj zamku podejrzeń na jednym słowie."
Umberto Eco - "Imię róży"
"Każdy z nas poczuł kiedyś czyjś wzrok i jakieś w nim zrozumienie, które mogłoby być początkiem przyjaźni. Światła się jednak zmieniły, pociąg jednak odjechał, tłum się kłębił... i nigdy się nie dowiesz."
"Kobieta nie powinna być gorsza od anioła, mężczyzna zaś tylko trochę lepszy od diabła."
Mikołaj Wasiljewicz Gogol
"Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice, optymista nie jest tego zdania, ale ma nadzieję."
Tuwim
"-Gdy na pana patrzę - powiedziała Madame Ezekiel - oto co widzę: widzę oko człowieka, a także oko wilka. W oku człowieka dostrzegam uczciwość, szczerość, niewinność, wysokiego mężczyznę stojącego pośrodku miasta. W oku wilka widzę warkot i jęki, nocne wycie i krzyki. Widzę zakrwawionego potwora, pędzącego w mroku na obrzeżach miasta."
"Największym błogosławieństwem dobrych przyjaciół jest to, że przy nich możesz sobie pozwolić na struganie idioty."
"Jeśli spotkam cię po latach, jak mam cię powitać? Ciszą i łzami."
"Jesteś tak blisko, dotykamy się i ja umieram. Ty jednak nie możesz umrzeć ze mną. Nie wolno ci. Jestem Kainem."
Tożsamość Bourne'a
"Trzech rzeczy nie pożycza się innym: kobiety, konia i broni."
przysłowie arabskie
"Jeszcze coś do chleba, Soplicę na przykład."
mój kumpel w sklepie 😀
"-Jak myślisz, co będzie jak obijemy ci gębę? -Zapewne będę miał obitą gębę."
Diabeł na wieży
"Już nigdy nie wrócimy do Narnii (...) robimy się na to za starzy."
"Tak, opowiem ci ją... Będę ci ją opowiadał przez wiele, wiele lat."
Opowieści z Narnii
"Na widok twojej gęby przydrożne grzyby same się marynują."
"Wyżej rzyci nie podskoczysz."
Wiedźmin
"Wszystko ma swoje granice, mój frajerski idealizm też."
Pan Lodowego Ogrodu 2
"-Co dostałaś ze sprawdzianu z majcy? - 2. - Kujon!"
"-Zgłaszasz nieprzygotowanie na historii? - Nie, chcę spojrzeć śmierci w oczy."
"-Na jakie choroby umierali Indianie?... taka rzeka... - Wisła!"
Dialogi szkolne 😉
"Wódki i pacierza nigdy nie odmawiam"
"Do zobaczenia w następnym życiu, kiedy oboje będziemy kotami."
Vanilla Sky
"Odejdź, moje życie."
Pan Lodowego Ogrodu
"Kocham go jak brata , ale nie swojego."
Woody Allen
"Dwa kieliszki wystarczą. Najpierw jeden, potem kilkanaście drugich."
Tuwim
"-Gdy byłem dzieckiem, chciałem, przez parę miesięcy być Ezopem. -Wszyscy z czasem rezygnujemy z wielkich nadziei. -A kim Pan chciał zostać w dzieciństwie, panie Corelli? -Bogiem."
"-Źle pan wygląda. -Niestrawność. -A co panu zaszkodziło? -Życie."
"Poezję pisze się łzami, powieść krwią, a historię rozczarowaniem."
"Potem będę miał całe życie żeby umierać."
Gra Anioła, Zafon
"Podniósł wzrok i obdarzył mnie swoim letnim, dalekim uśmiechem, mówiącym, że ten mężczyzna
nigdy nie będzie mój."
"Odchodzisz w cieniu. Tak, jak żyłaś."
"Rozstali się jako chłopcy. A teraz życie jednemu przywracało uciekiniera, a drugiemu już umierającego przyjaciela. Obydwaj zadawali sobie pytanie, czy takie karty rozdało im życie, czy też to oni zagrali nimi w ten kiepski sposób."
"Zdrowie tych wszystkich, co mają złudzenia."
"Teraz jest wojna i nie czas na jakieś pedalskie kwiatki."
"-Książki są nudne. -Książki są lustrem: Widzisz w nich tylko to, co już masz w sobie."
"Wspomnienia są gorsze niż kule."
Cień Wiatru, Zafon
"Tam przyjaciel był przyjacielem, wróg wrogiem, a życie miało prawdziwy smak i zapach."
"-Kapłan, obrzędy? Zrobił się pan religijny, doktorze? -Nie wiem, czy zacząłem wierzyć w Boga. Za to w diabła na pewno."
"Bo się nas brzydzą, ale nie umieją bez nas żyć. Takie jest twoje miejsce na ziemi, niewiasto. Nikt inny cię nie zechciał. Tylko ja."
Wypychacz zwierząt, Grzędowicz
"Kochałem kobietę, która tu leży. Żyłaby nadal, gdyby pokochała kogoś innego. Ale tak się nie stało."
Sabriel, Nix
"Przeto nigdy nie pytaj, komu bije dzwon: bije on Tobie."
"Jedz z nim. Pij z nim. Śpij z nim. Umrzyj z nim."
"Mało ludzi będzie do ciebie gadać prawdziwie, a kobiety nigdy."
"A nam poruszyła się ziemia."
"Papier mało krwawi."
"- Co robią Cyganie na wojnie? - Dalej są Cyganami. - To dobre zajęcie. - Najlepsze."
"A teraz co robisz, ty leniwy, pijany, sprośny, plugawy synu plugawej, niezamężnej, cygańskiej sprośności?"
"Czy jesteś bestią? Tak, po wielokroć."
Ernest Hemingway, Komu bije dzwon
"Ale nie tylko groźne wejrzenie i blizny, lecz sam ruch i głos jego miał coś z żołnierszczyzny."
"I tak z grzechów w nowe grzechy"
"Pomnij, Rykow kamrat, żebyś nigdy na Lachów nie chodził bez armat!"
"Dzisiaj żyjem, jutro gnijem, to tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!"
Pan Tadeusz, Mickiewicz
"Nawet we śnie jestem idiotą, który wie, że obudzi się na jawie."
"Nigdy nie widziałam smutniejszej dziewczyny z Martini w ręku."
Vanilla Sky
"Ale życie toczy się dalej, z Bogiem czy bez niego."
"Przestań pieprzyć, bo pójdziesz do piekła!"
"Gdy wypalił się wszelki ból, pola znów się zazieleniły."
21 gramów
"Sto we mnie żądz, sto uczuć, sto uwiędłych liści"
"Głuche było milczenie; zgroza, obłąkanie. Piszcząc, kołem jak krucy krążyli poganie"
"Duma gorzkie uśmiechy na twarz mu wytłoczy?..."
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam"
Kordian
"W łańcuchy spętaliście Boga. - Jeden już umarł na krzyżu. - Ja drugi Bóg, i równie wśród katów."
"szabla twoja - szkło, Bóg twój - mara"
"W szaleństwie twoim potępienie moje"
Nieboska komedia
Niektóre błędy są zbyt zabawne aby popełniać je tylko raz. (Some mistakes are too much fun to only make once.)
Brad Paisley
If I had to live my life again, I’d make the same mistakes, only sooner.
Always remember that I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
When life gives you lemons make lemonade. Then find someone who’s life gave them vodka, mix them together and have a party!!
Nothing lasts forever so live it up, drink it down, laugh it off.
"Miała wszystko czego dusza zapragnie, z wyjatkiem duszy."
I na koniec twórczość własna
"Królicze uszy na helikopterze odstraszają cudze helikoptery. Z Husarii też się na początku śmiali."
''Była sobie pewna młodziutka głupiutka dziewczyna, uczyła się na studiach, bawiła w klubach, flirtowała z chłopakami. I kochała pewnego śpiewaka. Często pokazywano go w telewizji, przeprowadzano z nim wywiady, jego zdjęcia pojawiały się na okładkach czasopism. To był dobry śpiewak, śpiewał o miłości.Śpiewak przyjechał na występy do jej rodzinnego miasta Dziewczyna była na wszystkich koncertach. Wskakiwała na scenę z bukietem kwiatów, a śpiewak całował ją w policzek. Osiągnęła to, co chciała. Drugiego dnia przyszła do jego pokoju w hotelu i wyszła nad ranem. Nigdy więcej nie chodziła na koncerty. Śpiewak naprawdę był porządnym człowiekiem i pięknym mężczyzną. Był czuły i delikatny, dowcipny i wesoły. Dziewczyna nie żałowała niczego. Ale przestała wierzyć w miłość. Wiecie , dlaczego? Iluzja zlała się w jedno z rzeczywistością. Byłoby lepiej, gdyby okazał się tępym i brudnym chamem. Znacznie lepiej. Dziewczyna znalazłaby inny ideał albo nadal kochała wizerunek śpiewaka. A tak... to było jak lustro. Jak miłość do odbicia, sprawiedliwego i czystego. Naprawdę znalazła swój ideał. Znalazła swoje marzenie. A marzenie można kochać tylko na odległość. I dlatego kocham net.''
-dałabym sobie za niego rękę uciąć : i co ? -i bym ku*wa nie miała teraz ręki!
"W końcu zrozumiałem, czym jest prawdziwa miłość. Tim mi powiedział - i pokazał - że prawdziwa miłość oznacza, że zależy ci na szczęściu drugiego człowieka bardziej niż na własnym, bez względu na to, przed jak bolesnymi wyborami stajesz."
[quote author=Nav ] "Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice, optymista nie jest tego zdania, ale ma nadzieję."
Tuwim [/quote]
Tuwima to ja kocham miłością wielką 😍
A Józio w pysk, a Józia w mordę I już powietrzu pachnie mordem, (...)
Cierpliwość: najtrudniejsza forma rozpaczy.
Cnotliwa kobieta nie goni za mężem, bo kto widział, by pułapka goniła mysz?
Czas życia krótki, kropnijmy wódki.
Do innej kobiety: „Jaka szkoda, że nie poznałem pani dwadzieścia kilo temu”
Koń ma cztery nogi. Po jednej na każdym rogu.
Nawet najpiękniejsze nogi gdzieś się kończą.
Nie pożądaj żony bliźniego swego nadaremno.
Para – woda w natchnieniu.
Pchła: owad, co zszedł na psy.
Pesymista: optymista z praktyką życiową.
Tragedia: zakochać się w twarzy, a ożenić z całą dziewczyną.
Twarz: to co wyrosło dokoła nosa.
Znałem kobietę z takim zezem, że jak płakała, to łzy ściekały jej zza uszu.
Znałem człowieka, który umarł pionowo.
Znam 94-letniego starca, który całe życie pił, dziś jeszcze pije i jest zdrów jak ryba. Brat jego natomiast nie brał nigdy kropli do ust i umarł, mając 2 lata. Żyj tak, aby znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz.