martrix, wprowadzasz ludzi w błąd. Jako pensjonariusz nie musisz robić nic. Poczytaj poniżej:
anai,martrix, jeśli Twój koń stoi w pensjonacie to właściciel pensjonatu (gdyż jest posiadaczem) Sklada wniosek o numer producenta a następnie wniosek o numer siedziby stada (tzw. numer działalności), potem do tej działalności dopisuje Twojego konia oraz wszystkie inne w pensjonacie. Ty możesz (żeby mieć podgląd do bazy - tylko podgląd) ale nie musisz składać wniosku o numer producenta. Właściciel bez problemu dopisze Twojego konia bez Twojego numeru.
budyń, już niektórzy wysyłali przez e-puap (wchodzisz na e-puap, logujesz się, otwierasz nową kartę e-puap i tam szukasz swojego ARiMR, wybierasz "pismo ogólne do urzędu" do niego dołączasz wypełniony i podpisany skan wniosku o numer producenta, podpisujesz podpisem kwalifikowanym (jeśli masz) i wysyłasz. Nie wiem jak będą traktowane pisma bez podpisu kwalifikowanego, jak ktoś będzie upierdliwy to mogą tego nie uznać. Jeśli nie działa Ci w ogóle gov.pl to wyczyść dane przeglądania, zmień przeglądarkę. Z wysłaniem żadnych problemów nie ma a i aplikacja IRZ już od jakiegoś czasu działa bez zarzutu. Z tym, że jeśli Twój koń też jest w pensjonacie to nie musisz nic robić, obowiązek spoczywa na pensjonacie.
TRATATA, ok, sorry, skoro jest tak jak piszesz, to mój błąd - u mnie w stajni słyszałam co innego, ale faktycznie nie czytałam tej ustawy/rozporządzenia.
No właśnie mnie dziwi, że wszyscy plotkują, gadają a nikt nawet się nie potrudzi poczytać informacji choćby strony ARiMR czy PZHK, to naprawdę nie jest skomplikowane, w tym wątku na 1 stronie wkleiłam kilka informacji i linki do poczytania.
Czyli jak krowie na rowie - będąc właścicielem konia, którego trzymam w pensjonacie nie muszę składać wniosku o numer producenta, jeśli nie chce mieć dostępu do bazy?
Kochani a ja nie doszłam do tego momentu, ale za wczasy chcę zapytać, jest tam podobno punkt w jakim systemie utrzymywane są konie. A co w przypadku, gdy dwa np. wolnowybiegowo, a dwa boksów dajmy na to?
Dziękuję, czyli dobrze zrozumiałam odpowiedź. Też współczuję wlascicielom stajni tej roboty. (Powinno być jak dla mnie tak, że wlasciciel stajni zgłasza swój ośrodek, otrzymuje nr stada, a wlasciciele koni powinni mieć możliwość uzupelnienia formularza online z wpisaniem nr stada przy swoim koniu.)
(Powinno być jak dla mnie tak, że wlasciciel stajni zgłasza swój ośrodek, otrzymuje nr stada, a wlasciciele koni powinni mieć możliwość uzupelnienia formularza online z wpisaniem nr stada przy swoim koniu.) anai, wtedy to by się dopiero burdel zrobił... Ile osób miało by w nosie te przepisy(jak było do tej pory ze zmianami właścicieli w pzhk?), a za niedopełnienie formalności obrywał by pewnie właściciel stajni...
No dobrze , ale czemu właściciel stajni ma mieć na głowie sprawy dokumentów nieswoich koni.
Nie ma prawa nic zrobić z nieswoim koniem ale wpisać do bazy ma obowiązek...
domiwa, ale jednocześnie jak jest w stanie spełnić warunki to może otrzymać za te konie (zarówno swoje jak i pensjonatowe) dopłaty - każdy kij ma dwa końce 🤷
Iskra de Baleron, nie chodzi tylko o dopłaty do ziemi. Są wszelkiego rodzaju dopłaty - do działalności (hala +, magazyn+, fotowoltaika+ itd.) A przecież to wszystko ze środków UE. A skoro nakładają jakieś obowiązki/ obostrzenia to niestety trzeba się do nich dostosować
Ja pamiętam jak brałam kasę na młodego rolnika. Przyjechali na kontrolę liczyć gwoździe :/
melehowicz, pewnie znajdą się tacy co nic w sumie zmieniać nie będą musieli - jak ktoś upycha po kątach byle więcej ogonów zmieścić to wiadomo, że raczej się nie załapie
z tą kalkulacją to nie wiem jak liczysz bo masz zapewnić 20% więcej względem przyjętej normy, no i nie trzeba trzymać boksowo, z tym że w systemie otwartym dopłata mniejsza 🤷
ja tam się obawiam, że to może też być trochę taki miecz obosieczny - im więcej danych dasz tym łatwiej się czegoś przyczepić...
Z tym, że dopłaty do łąk, czy fotowoltaiki może wziąć każdy rolnik, nie tylko właściciel stajni. Zatem nie rozumiem powiązania.
Zobaczymy jak to się wszystko wyklaruje.
Próbuje zgłaszać konie z instrukcją Arimiru. No i pierwszy krok to ,,utwórz nowy dokument" i wybierz zgłoszenie koniowate go do rejestru. I nie wyskakuje mi taka opcja. Ja coś źle robię czy błąd u nich? Dzwoniłam do lokalnego Arimiru pan każe czekać, aż przyjedzie pani, która była na szkoleniu