Forum towarzyskie »

zima 2009/2010 meldunki

dempsey , u mnie nie ma jak sprzątać , dach to 35 stopni spadku , nikt przy zdrowych zmysłach nie wyjdzie , dlatego miałam powódź na strychu , bo w koszu zaległ lód i woda zamiast w dól zapieprzała pod blachę ... dziś połamało mi ten pięknie oblodzony bez wyżej na zdjęciu oraz pigwę , ale jestem szczęśliwa że już nie muszę z wiaderkami latać ...
co prawda moja ulica zamieniła się w staw , bo woda stoi równo z krawężnikami , jedyna studzienka na rogu na której jest półtora metrowa zaspa z głównej i naszej bocznej ulicy , 2 godziny ryłam dziś by się do niej dostać a potem przekopać rowek prze zajeżdżony śnieg i teraz ruszyła uliczna rzeczka i pomału znika w studzience ...

padok do jazdy , hmm przypominał dziś wodno śnieżną breję ... koszmar
U nas koniec Ery Koła: taczką już nie da się nigdzie dojechać, dróżki w śniegu wytyczone się pozapadały. Drewno nosiłem więc w worku na plecach...
jkobus -chyba powaznie pora sie przeprosic z sila kopytna. Jak Tobie plecy wysiada to nie bedzie kto mial sie konmi zajac.
Wczoraj padało, dzisiaj niebo było niebieskie. To już chyba nie zima.
Samochód mam do odbioru po naprawie. Tylko jeszcze trochę musi się ta breja stopić, żeby dało się przejechać i będzie git...

Tymczasem robi się błocko. Teraz troszkę przymarzło, ale pewnie już koło południa znowu będzie się można utopić.
a u mnie w nocy padal snieg. Niestety, wszysko sie juz stopilo  😵
całe 10 centów białego gówna znowu zapierdzieliło mi okolicę !!!
a mówią że zima jest piękna ...
U nas zaczyna być ciepło od 2 tygodni nie pada śnieg ,od paru dni w dzień jest nonstop na plusie .Wszystko zaczyna się topić i na 100% nasza rzeczka niedługo nam wyleje  👿 
Wczoraj rano tak pizgało, że mało mnie z konia nie zdmuchło, pochmurno, siąpił śnieg z deszczem, mgła - a dziś? Słonko  🤔
I coraz mniej tego białego G.  💃 Oby już nie padałoooo...  🙄
Moon  masz racie żeby już nie padało 😀

Umie w nie których miejscach jest zielono 😀  😅

i do końca tygodnia niby ma być +6 stopni 😀

Ale mój ogier nadal nie che być na padoku ;/
dziś słoneczko i ciepełko  😅
statystyki :

Wawrek doniósł :
14 października
strasznie wieje i spadł śnieg, zimno jak cholera

no i się zaczęło , problemy z pradem olodzenia lini , połamane drzewa , zerwane dachy , wichury ...
już wtedy zapowiedziała się TA zima  ..

Jkobus Październik 31
Zima. Wszystko pokryte szronem. Niebo bezchmurne i jasnobłękitne. Liście lecą z drzew całymi chmurami. Zamarzł nam kran przy koniach (kran już odmarzł, ale lód musi być jeszcze w rurze, bo na razie woda nie leci), a dzień musiałem zacząć od rozpalenia kozy.

Krajobraz w tej chwili przepiękny, aż mi się zaczyna własne gospodarstwo podobać!

Wie ktoś, jak się fachowo nazywa grzałka na rurę z wodą? Bo Allegro zwraca 28 stron grzałek i przy moim łączu ich przeglądanie zajmie mi cały dzień - a chciałbym skończyć dziś północną ścianę wiaty i skrzynkę na kran z grzałką właśnie...

Konie na szczęście w porządku, tylko Melesugun trochę pokasłuje, kupimy jej witaminę C.

Okazało się, że jesteśmy zupełnie nieprzygotowani na zimę na wsi. Brakuje nam ciepłych gaci, walonek i tego rodzaju akcesoriów, bez których już teraz wyjście na zewnątrz do przyjemności nie należy. No i dom trzeba koniecznie ocieplić. Pomijając brak jednej szyby (jest tylko pojedyncza, a powinna być podwójna - na szczęście, to akurat najmniejsza z naszych szyb okiennych) i szparę przy drzwiach, nie wiedzieć czemu cała północna ściana domu lodem wieje...

znowu przerwa

szarotka Grudzień 12
Pada śnieg , pada śnieg ...... hurra!

utrzymało się do świąt
i dowaliło , i tak do dziś , z małym i wielkim mrozem ...
najdłuższa zima dekady? najmroźniejsza ?

byle do wiosny ...
Wszystko zaczyna się topić i na 100% nasza rzeczka niedługo nam wyleje   👿 

Kolo mnie tez jest rzeczka  😉
A nad rzeczka McDonald's  😎 a moj blok stoi na gorce  😅 az zaluje, ze nie jem BigMacow, jak to wszystko sie stopi to pewnie beda mi plywaly po parkingu  😎 😎 😎

czyli juz nie zobacze sniegu w tym roku 🙁 ale moze na zawody uda nam sie nie brnac przez wielkie gory sniegu
Piękne słoneczko i plus 6' jeeee  😅
super piękne słoneczko i 5 stopni na plusie 🙂
idealna pogoda na fatalne przeziębienie hurra...
Wstaje dzisiaj rano .... i co widze ??
SNIEG !! Jakim prawem ?? Nasypalo przez noc calkiem sporo.
teraz tylko czekac az białe g...no sie roztopi- mam nadzieje ze to bedzie juz w ten weekend!!!

u nas na plusie juz kilka dni
a dalej bialo...
u nas większość już roztopione, ale dużo jeszcze zostało..czekam aż wyjdę z domu i nie zobaczę białego g....na
Kiedy w Olsztynie zrobiło się już całkiem sucho i przyjemnie, spadł śnieg, dziś rano zaczął topnieć i znowu jest mokro, szaro i beznadziejnie 👿
Wrrrr... jeśli zima ma tak wyglądać, to ja już nie chcę  🍴
Bardzo stabilny, bo trójnogi pies poślizgnął się na lodzie i chlupnął w błotnistą wodę. To znak. Błotnista woda na lodzie = kałuża. Kałuża = wiosna 😅
2 dzień ładna podoba ( śniegu nie ma ) wczoraj padał deszcz

niestety po niedzieli znowu zima ;(
Nad Sopotem... Słońce!  🤔 To ono jeszcze istnieje?!  😁
deszcz ...
już nie wiem co lepsze , śnieg czy to coś mokrego co nadaje od wczorajszej nocy ...
śnieg ostał się jedynie na:
-zwałach odśnieżania
-tam gdzie nawiało go najwięcej
-pod domami jak pierdykną z dachu
- w rowach przy drogach , tu odpowiedź , dlaczego woda płynie drogą a nie spływa do rowów ...

stan dróg po obecnej zimie pozostawię bez komentarza ...
Oświadczam, że w Gliwicach mamy WIOSNE ! 🙂
Śnieg stopniał już całkiem 🙂

Jakby ktoś chciał zdjęcia jak wygląda trawa to służę 🙂
u nas drogi po zimie też w katastrofalnym stanie, a to podobno nie koniec zimy.
Z Olsztyna już chyba zima ucieka, dziś od rana lało 😵
kolejny wyraźny znak:
znalazłam dziś rano dużego niezadowolonego pająka w zlewie
koniec zimy.
dempsey
A po czym poznałaś, że był niezadowolony?? 😁
no minę miał taką  nietego
i  mamrotał coś pod nosem bo mu się nogi ślizgały

błoto, pająki, muchy zielone, muchy czarne, muchy stajenne, muchy końskie,  gzy, osy w gruszkach, muszki owocówki, komary, meszki, ślimaki... aaaaaa
komu ta biała czyściutka sterylna zima przeszkadzała, co???  😉

a jeszcze to, co się wynurza spod śniegu w podwarszawskim lasku i na łąkach .. te rozpęknięte worki z których się wysypują zużyte pampersy. butelki, papiery, i cały ten syf. załamałam się po dzisiejszym terenie, a to tylko czubek góry lodowej, bo sporo jeszcze śniegu.
zanim mech i zielone listki nie wzejdą żeby to przykryć, to będzie naprawdę brzydko
U nas zaczyna być ciepło od 2 tygodni nie pada śnieg ,od paru dni w dzień jest nonstop na plusie .Wszystko zaczyna się topić i na 100% nasza rzeczka niedługo nam wyleje   👿 

Ja tez z niepokojem obserwuję nasza rzeczke :/ 10m od stajni sobie płynie, w ciągu roku niewinny strumyczek, w czasie roztopów zamienia się w rwącą rzeke. Jeśli dalej będzie przybierać w takim tempie to czeka nas wyprowadzka z końmi 👿 Dom na szczęście bezpieczny.

Tutaj (okolice Jeleniej Góry) też wygląda na to, że to koniec zimy, choć czuję w kościach, że jeszcze śnieg popada...
Na dzień dzisiejszy śniegu już nie ma, ogródek to jedno wielkie bagno 😫
Postanowiłam jednak trzymać się opcji, że wiosna nadchodzi i wzięłam się za wiosenne porzadki w ogrodzie.  💃 Ponad 2h grabienia i sprzątania, tyle śmieci powyłaziło spod śniegu ze szok 😵  🤔trzałka: właśnie dlatego nie lubię wiosny w Polsce...

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się