dempsey , u mnie nie ma jak sprzątać , dach to 35 stopni spadku , nikt przy zdrowych zmysłach nie wyjdzie , dlatego miałam powódź na strychu , bo w koszu zaległ lód i woda zamiast w dól zapieprzała pod blachę ... dziś połamało mi ten pięknie oblodzony bez wyżej na zdjęciu oraz pigwę , ale jestem szczęśliwa że już nie muszę z wiaderkami latać ... co prawda moja ulica zamieniła się w staw , bo woda stoi równo z krawężnikami , jedyna studzienka na rogu na której jest półtora metrowa zaspa z głównej i naszej bocznej ulicy , 2 godziny ryłam dziś by się do niej dostać a potem przekopać rowek prze zajeżdżony śnieg i teraz ruszyła uliczna rzeczka i pomału znika w studzience ...
padok do jazdy , hmm przypominał dziś wodno śnieżną breję ... koszmar
U nas zaczyna być ciepło od 2 tygodni nie pada śnieg ,od paru dni w dzień jest nonstop na plusie .Wszystko zaczyna się topić i na 100% nasza rzeczka niedługo nam wyleje 👿
Wczoraj rano tak pizgało, że mało mnie z konia nie zdmuchło, pochmurno, siąpił śnieg z deszczem, mgła - a dziś? Słonko 🤔 I coraz mniej tego białego G. 💃 Oby już nie padałoooo... 🙄
Wawrek doniósł : 14 października strasznie wieje i spadł śnieg, zimno jak cholera
no i się zaczęło , problemy z pradem olodzenia lini , połamane drzewa , zerwane dachy , wichury ... już wtedy zapowiedziała się TA zima ..
Jkobus Październik 31 Zima. Wszystko pokryte szronem. Niebo bezchmurne i jasnobłękitne. Liście lecą z drzew całymi chmurami. Zamarzł nam kran przy koniach (kran już odmarzł, ale lód musi być jeszcze w rurze, bo na razie woda nie leci), a dzień musiałem zacząć od rozpalenia kozy.
Krajobraz w tej chwili przepiękny, aż mi się zaczyna własne gospodarstwo podobać!
Wie ktoś, jak się fachowo nazywa grzałka na rurę z wodą? Bo Allegro zwraca 28 stron grzałek i przy moim łączu ich przeglądanie zajmie mi cały dzień - a chciałbym skończyć dziś północną ścianę wiaty i skrzynkę na kran z grzałką właśnie...
Konie na szczęście w porządku, tylko Melesugun trochę pokasłuje, kupimy jej witaminę C.
Okazało się, że jesteśmy zupełnie nieprzygotowani na zimę na wsi. Brakuje nam ciepłych gaci, walonek i tego rodzaju akcesoriów, bez których już teraz wyjście na zewnątrz do przyjemności nie należy. No i dom trzeba koniecznie ocieplić. Pomijając brak jednej szyby (jest tylko pojedyncza, a powinna być podwójna - na szczęście, to akurat najmniejsza z naszych szyb okiennych) i szparę przy drzwiach, nie wiedzieć czemu cała północna ściana domu lodem wieje...
znowu przerwa
szarotka Grudzień 12 Pada śnieg , pada śnieg ...... hurra!
utrzymało się do świąt i dowaliło , i tak do dziś , z małym i wielkim mrozem ... najdłuższa zima dekady? najmroźniejsza ?
Wszystko zaczyna się topić i na 100% nasza rzeczka niedługo nam wyleje 👿
Kolo mnie tez jest rzeczka 😉 A nad rzeczka McDonald's 😎 a moj blok stoi na gorce 😅 az zaluje, ze nie jem BigMacow, jak to wszystko sie stopi to pewnie beda mi plywaly po parkingu 😎 😎 😎
czyli juz nie zobacze sniegu w tym roku 🙁 ale moze na zawody uda nam sie nie brnac przez wielkie gory sniegu
Kiedy w Olsztynie zrobiło się już całkiem sucho i przyjemnie, spadł śnieg, dziś rano zaczął topnieć i znowu jest mokro, szaro i beznadziejnie 👿 Wrrrr... jeśli zima ma tak wyglądać, to ja już nie chcę 🍴
deszcz ... już nie wiem co lepsze , śnieg czy to coś mokrego co nadaje od wczorajszej nocy ... śnieg ostał się jedynie na: -zwałach odśnieżania -tam gdzie nawiało go najwięcej -pod domami jak pierdykną z dachu - w rowach przy drogach , tu odpowiedź , dlaczego woda płynie drogą a nie spływa do rowów ...
stan dróg po obecnej zimie pozostawię bez komentarza ...
no minę miał taką nietego i mamrotał coś pod nosem bo mu się nogi ślizgały
błoto, pająki, muchy zielone, muchy czarne, muchy stajenne, muchy końskie, gzy, osy w gruszkach, muszki owocówki, komary, meszki, ślimaki... aaaaaa komu ta biała czyściutka sterylna zima przeszkadzała, co??? 😉
a jeszcze to, co się wynurza spod śniegu w podwarszawskim lasku i na łąkach .. te rozpęknięte worki z których się wysypują zużyte pampersy. butelki, papiery, i cały ten syf. załamałam się po dzisiejszym terenie, a to tylko czubek góry lodowej, bo sporo jeszcze śniegu. zanim mech i zielone listki nie wzejdą żeby to przykryć, to będzie naprawdę brzydko
U nas zaczyna być ciepło od 2 tygodni nie pada śnieg ,od paru dni w dzień jest nonstop na plusie .Wszystko zaczyna się topić i na 100% nasza rzeczka niedługo nam wyleje 👿
Ja tez z niepokojem obserwuję nasza rzeczke :/ 10m od stajni sobie płynie, w ciągu roku niewinny strumyczek, w czasie roztopów zamienia się w rwącą rzeke. Jeśli dalej będzie przybierać w takim tempie to czeka nas wyprowadzka z końmi 👿 Dom na szczęście bezpieczny.
Tutaj (okolice Jeleniej Góry) też wygląda na to, że to koniec zimy, choć czuję w kościach, że jeszcze śnieg popada... Na dzień dzisiejszy śniegu już nie ma, ogródek to jedno wielkie bagno 😫 Postanowiłam jednak trzymać się opcji, że wiosna nadchodzi i wzięłam się za wiosenne porzadki w ogrodzie. 💃 Ponad 2h grabienia i sprzątania, tyle śmieci powyłaziło spod śniegu ze szok 😵 🤔trzałka: właśnie dlatego nie lubię wiosny w Polsce...