ale dla ocieplenia powiem ze ja dzisiaj zdjelam kurtke na jezdzie - za goraco mi bylo 😀 (co prawda zamarzla wiszac na plocie i jak ja zalozylam na stepa to troche jak pancerz z lodu)
stego co mówił stajenny, rano było -25 w stajni 0 stopni mimo że konie chuchają, poidła pozamarzały... mój koń ma moczone jedzenie (zostawiane na 1-2h) i co- zamarzło.. trzeba było robić jeszcze raz
W niedzielę rano w rowie przy miejscowym cmentarzu znaleziono ciało 13-letniego chłopca. Do tragedii doszło w miejscowości Głowienka w powiecie krośnieńskim (woj. podkarpackie). Z dotychczasowych ustaleń policji wynika, że chłopiec wraz z bratem i kuzynem w sobotę wyszedł z domu, aby pograć w ping ponga w miejscowym Domu Ludowym. W tym czasie chłopcy pili alkohol - poinformował w niedzielę rzecznik podkarpackiej policji Paweł Międlar. - Dwóch starszych chłopaków wróciło do domu, a 13-latek nie. Rodzina rozpoczęła poszukiwania, ale go nie znalazła - dodał Międlar.
W niedzielę rano rodzina sama wznowiła poszukiwania i dopiero wówczas zawiadomiono policję. Jednak gdy do poszukiwań włączyli się funkcjonariusze, okazało się, że ciało chłopca już znaleziono. 13-latek leżał kilometr od domu.
Bez przesady z tym zamarzaniem, w 2006 roku byly podobne temperatury, brak hali a sie nawet jezdzilo 🙄 choc niewatpliwie przesadnie cieplo to im nie jest. W zeszlym roku przez 3 dni bylo tez po -28 do -32 w nocy, konie w stajni angielskiej, nawet derek nie ubieralismy, tylko gory boksow zamykalismy na noc; rano poidla byly tylko lekko poprzymarzane, wiec wewnatrz pewnie nawet nie spadalo ponizej -2, a i to na nie za dlugo.
fantazja-nie pozamarzaly i maja sie swietnie.od rana brykaja na padokach 😉 Sznurka-no to lacze sie w bolu.juz troche mam tej zimy dosyc.tyle dobrego, ze jest snieg i da sie z koniem normalnie pracowac 🙂
Ej, nie robcie sobie, jaj, ja w taka slizgawice nie pozwole koniowi na pol kopyta wyjsc poza teren stajni i wybiegow, a co dopiero zeby go do przyczepy wsadzic i na zawody jechac... a ja mialam jechac w marcu na zawody. Nie ma mowy, nie zgadzam sie na takie numery 🙄 😕
-22 o 8 rano , teraz koło 18 się kręci , diesel poluje bo benzyniak pod prostownikiem , za godzinę benzyniak aut !!! okoliczne stajnie zaliczyły -25 , więcej nie było , ale i tak to dużo , w słoneczku o 13 było -3 , w cieniu już -12 , w Przemyślu 6 rano -28