nie znalazłam aktualnego wątku odnośnie czempionatów młodych koni. Postanowiłam założyć nowy wątek. Zachęcam do dzielenia się doświadczeniem odnośnie przygotowania i udziału w czempionatach koni. 💡
Już 11.05.2019r IV Mazowiecki Czempionat Młodzieży Hodowlanej w Aromerze, jak można przeczytać na stronie wydarzenia na Fb: "Źrebięta z rocznika 2017 i 2018, rasy małopolskiej, wielkopolskiej, polski koń szlachetny półkrwi, śląskiej, huculskiej, konik polski, polski koń zimnokrwisty, z/sztum, z/sok., arden polski". Kto się wybiera? 🙂
Nie wiedziałam o tym czempionacie. Ja mam od niedawna fajną, 1,5 roczną klaczkę SP po Sir Europe (matka po Solaris)- może się przejedziemy dla zabawy? 🏇
Nie wiedziałam o tym czempionacie. Ja mam od niedawna fajną, 1,5 roczną klaczkę SP po Sir Europe (matka po Solaris)- może się przejedziemy dla zabawy? 🏇
[quote author=karolina_ link=topic=102507.msg2834742#msg2834742 date=1546569431] Na Śląsku w czempionacie brały udział konie na zagranicznych paszportach
Ciekawe, może bym swojego pokazała gdyby było można, zależy jaka będzie miał fazę akurat bo roczniak to co miesiąc inny koń [/quote]
Młodziak aż takie ma humorki? 🙂 Moja na szczęście chwilowo bez zmiany charakteru i zachowania, zobaczymy jak to będzie na przestrzeni tych miesięcy co nam zostały. Za to wczoraj zamówiłam już piękny skórzany kantarek i uwiąz z łańcuszkiem, żeby chociaż dobrze wyglądała 😉
Nie martwcie się, oceniają fachowcy 😉 Ważne są kątowania, chody, dlugość szyi, prawidłowość osadzenia, jakość kłody i wrażenie ogólne, czyli przygotowanie do czempionatu a nie to, czy w danej chwili młodziak ma dupę w górze, czy nie 😉 jeśli źrebak bilarduje, to dobrej oceny nie dostanie 🙂 ale nawet w etapie brzydkiego kaczątka fachowiec poprawnie oceni zalety
Odpowiadając na dead_inside w innym wątku. Młodziak ma grzecznie stać (postawa zootechniczna) pokazać się w ruchu na trójkącie (stęp i kłus) i być zadbnany i schludnie wyglądać (koreczki, werkowane kopyta i ładnie utrzymane - nasmarowane) fajnie jest wyciąć szczotki u szlachetnych i przedstawić na odpowiednim sprzęcie (kantar, ogłowie)
Nie martwcie się, oceniają fachowcy 😉 Ważne są kątowania, chody, dlugość szyi, prawidłowość osadzenia, jakość kłody i wrażenie ogólne, czyli przygotowanie do czempionatu a nie to, czy w danej chwili młodziak ma dupę w górze, czy nie 😉 jeśli źrebak bilarduje, to dobrej oceny nie dostanie 🙂 ale nawet w etapie brzydkiego kaczątka fachowiec poprawnie oceni zalety
Odpowiadając na dead_inside w innym wątku. Młodziak ma grzecznie stać (postawa zootechniczna) pokazać się w ruchu na trójkącie (stęp i kłus) i być zadbnany i schludnie wyglądać (koreczki, werkowane kopyta i ładnie utrzymane - nasmarowane) fajnie jest wyciąć szczotki u szlachetnych i przedstawić na odpowiednim sprzęcie (kantar, ogłowie)
Do tej pory z czempionatów widziałam zdjęcia albo to były koni arabskich, które jednak są trochę specyficzne. Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź i rady 🙂