Forum konie »

Jakie iglaki nie szkodliwe dla konia

Witam. Na wstępie się przedstawię. Mam na imię Dawid. Buduje przy domu zaplecze dla koni (stajnia, wybieg itp.) Mam zastój przy ogrodzeniu wybiegu. Płot to nie problem ale chcę wzdłuż posadzić żywopłot od mojej strony, żeby sąsiadom nie przeszkadzało moje hobby (wprowadzili się nie tak dawno i nie znam ich zbytnio). Moje pytanie brzmi: Jakie rośliny iglaste na żywopłot nie są szkodliwe dla konia ? Wszędzie tylko wymienione te, które szkodzą naszym podopiecznym a tych neutralnych się nie wymienia 🙂  Jeśli pytanie w złym dziale to proszę o przeniesienie. Czekam na wasze pomysły ^^
Na pewno odpada cis, inne iglaki moje czasem podgryzaja ale z umiarem
Na pewno nie szkodzą sosny i świerki ale też są chętnie zgryzane co nie jest zaletą żywopłotów... Może jakieś jałowce byłyby dobre
Najlepsze są świerki, na drugim miejscu sosny. Jodły się nie nadają.
Jodła odpada: [[a]]https://pl.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Bliny_truj%C4%85ce.[[a]] Świerk jest i owszem chętnie zjadany przez konie, ale bezpieczny i daje sobie radę po zgryzieniu przez zwierzaki. Poza tym jest tani i stosunkowo wytrzymały.
A co sądzicie o tujach?

Pierwsze z brzegu źródło:
http://www.horsebackridingworldwide.com/thuja-trees/

Brzmi to bardzo źle a niestety widziałam tuje wzdłuż wybiegów koni i widziałam, jak konie je podgryzają. O tym, że są toksyczne dowiedziałam się dopiero z internetu, stąd wciąż mam lekkie wątpliwości bo pytałam o to wielu właścicieli 'na żywo' i nikt w to nie uwierzył. Jakie jest Wasze doświadczenie z tujami?
Sosenka obstawiam ze to kwestia ilości zjedzonej tui...
Hoholek - najlepiej świerki, sosny nie są tak zwarte i szybciej ogałacają się od dołu (tzn rośnie pień coraz większy, a korona robi się u górze), za parę lat będziesz mieć dziurę na dolę. Świerki też mają tę tendencję z biegiem lat i jeśli są za ciasno posadzone (gęściej niż co ok. metr), zapobiegnie temu regularne cięcie wierzchołków (raz na 1-3 lata), a czasem co parę lat będziesz musiał też przystrzyc boki, żeby się zagęszczały. Generalnie łatwiej byłoby mi coś Tobie doradzić, gdybyś napisał więcej o swojej działce i miejscu, gdzie chcesz zasadzić żywopłot. Projektowałam już parę razy otoczenie stajni 🙂

Co do tui - są szkodliwe w większych ilościach, poza tym tworzą niekorzystny mikroklimat (przyjazny dla grzybów i mchu) i są często zbyt szczelne (zatrzymują krążenie powietrza, co wcale nie jest takie pozytywne).

Super rozwiązaniem na ogrodzenie są też nie iglaste - graby i buki. Ale tu już trzeba co roku przycinać, a najlepiej 2-3 razy w roku. Zimą liście wszystkie nie opadają od razu, dużo z nich zostaje na drzewie tworząc ażurową przesłonę. Są w 100% bezpieczne dla koni, a nawet są pewnym przysmakiem (zwłaszcza jesienią i zimą, konie uwielbiają pochrupać te zasuszone liście 😉 )

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się