Jeśli chodzi o plastiki z żelami, szamponami, odżywkami, etc. to można wybierać te, które powstały z surowców wtórnych. Np produkty Nature Box (których składniki same w sobie pochodzą ze zrównoważonych upraw) pakowane są w opakowania wykonane w 25% z plastiku pochodzącego z recyklingu. Kupuję je w Rossmannie w promocjach 2+2, bo są dość drogie.
Teraz zastanawiam się nad możliwością bardziej eko.. golenia nóg 😉 czego używacie? Mam bardzo delikatną i skłonną do podrażnień skórę, więc zawsze używam tylko męskiego żelu do golenia, ale nie chcę produkować tylu opakowań, jeszcze pod ciśnieniem 🙁 są jakieś inne produkty? Wosk się u mnie nie sprawdza zupełnie.
Ja używam depilatora elektrycznego, żadnych "wspomagaczy" nie wymaga, na sucho to robię.
Ja z kolei zrezygnowałam z pomidorków koktajlowych, chociaż je uwielbiam, bo sprzedają w plastikowych opakowaniach. Kupuję tylko wtedy, jeśli trafię gdzieś na wagę.
Zapienia mnie, że w pracy prenumerowane gazety dostarczane są w plastikowej folii, podzielone na sekcje, więc tej folii sporo. Spróbuję uderzyć do szefa, żeby zmienić warunki dostarczania gazet.
trusia, ja zrezygnowałam z rukoli, bo pakują ją w plastikowe pudełko i jeszcze w folię. #ściana Wyczaiłam u nas w osiedlowym sklepie taką w doniczce, ale raz że o wiele mniej jej jest, to i tak jest zapakowana w folię... 😵 Muszę znowu posadzić swoją w doniczce.
Pakowanie gazet w folie to jest hit hitów. Tak samo bary na plaży - nie dalej jak w niedzielę, powiedziałam żeby mi dali piwo w butelce, dolali do niego soku i nie - nie chcę słomki! Mina sprzedawcy i ludzi z kolejki - bezcenna. 😁 🤔
edit: używacie dezodorantów w kremie? Działają? Pachną jakoś?
Wiem, że kiedyś tu się to pytanie pojawiło - czym myć okna, żeby nie używać psikacza i miliona papierowych ręczników? Pamiętam, że było coś o occie rozcieńczonym...?
Z ciekawości - co jest złego w papierowych ręczniczkach? Psikacza (sprzętu) to czy tak czy siak się używa. 😉 Ale do środka można nalać wodę z octem (zmieszane pół na pół). Ze względu na zapach można najpierw octem zalać np. skórkę z pomarańczy, zostawić na kilka dni i później zmieszać z wodą pół na pół.
Moon dodatkowo te rukole czy roszponki, czy wszystkie inne rwane sałaty pakowane w folię mają bakterię kałową E. coli (ponad 90% badanych opakowań ją miało 👀 )
Moja sąsiadka,starsza pani myje okna gazetami.tylko to nie mogą być te ze sliskiego papieru.takie w starym stylu dzienniki.podobno się sprawdza.nie próbowałam.ja myje ściereczką bawełnianą,mam kilka trakcie mycia i też jest ok.później piore i jest na kolejny raz. Trusia-wbiedronce i na ryneczku są pomidorki na wagę🙂 te salaty/rukole w opakowaniach to jest świństwo totalne,baktwrie to tylko procent tego co tam znajdziesz.są pryskane/plukane w takiej mieszance chemicznej żeby nie gily🙁
Ja mam pomidorki koktajlowe na balkonie. Zero opakowań 😉 tylko szkoda, że są naprawdę w sezonie. Trzeba cierpliwie czekać do połowy sierpnia. Dzisiaj w Biedronce się wkurzyłam - u mnie cały balkon w pomidorach, a u nich na sprzedaż - holenderskie 🤔
Rukolę na przyszły rok sobie chyba przesadzę jakąś z łąki (wiecie jakie to dziadostwo popularne? Na każdym trawniku rośnie, trzeba tylko znaleźć czyste miejsce).
Lasera próbowałaś? U mnie był najlepszy efekt, najmniej podrażnień, ale działa trwale tylko na ciemne włosy. Jasne rosną nadal. No i sporo kosztuje... Choć ja nie żałuję wydatku - teraz mam depilator raz w miesiącu, wcześniej po trzech dniach się nie dało wyjść do ludzi 😉
Mnie dobijają przesyłki. Wszystko jest tak mocno zapakowane w folię, że aż wstyd wynieść to do śmietnika. Masakra, przecież są produkty które nie wymagają w cale folii jak np. ubrania. Po co to tyle ładować folii barokowej jeśli kupuję bluzkę czy pasek. .. No nie zrozumiem tego nigdy.
Papierowa gazeta to tak średnio zero waste 😉 I obecnie chyba też rzadziej spotykany towar. Osobiście musiałabym specjalnie w tym celu ją kupić 😁 Ja mam stare koszulki bawełniane do mycia okien. Zwykle pierwszy etap to ściera z płynem do naczyń i ściągacz, później zmiana na czystą, sucha szmatkę i niestety ten psikacz. Spróbuję następnym razem wody z octem. Jakaś proporcja wypróbowana?
Mi ostatnio w pracy polecono patent na czyste okna - czysta woda + ściereczka z mikrofibry - i dzieje się MAGIA! 🙂 Tylko musi być z tych gładkich, bo widziałam, że jest parę wersji. Te do mycia okien konkretnie mają jakieś wypustki, ja mam i naprawdę wystarczy sama woda 🙂
Mam nadzieję, że nie będzie potraktowane jako reklama 😡
dea do mycia szyb najlepsza jest woda z octem w proporcji 1:1. Jednak zdecydowanie ładniej pachnie woda z cytryną, na 2,5 litra wody sok z jednej cytryny. Do polerowania najlepsza jest stara gazeta lub nylonowa pończocha.
Zapytam tutaj, bo ten wątek gromadzi głównie osoby dbające o środowisko. Czy ktokolwiek z Was badał kiedyś wodę z własnego kranu na przydatność? My zawsze do picia kupujemy w Biedrze wodę w 5l baniakach, bo z własnego ujęcia mieliśmy strasznie żółta i zamanganioną wodę, ktora teoretycznie do spożycia się nie nadawała (były badania). Od jakiegos czasu mamy wodę z wodociągów i kiedy nalewam np. wody do wanny potrafi na dnie osadzić się sporo drobinek rdzy - oznaką sypania się naszych rur. Mój TŻ twierdzi, że nawet jeśli, to jest to nieszkodliwe i możemy taka wodę spokojnie pić bezpośrednio z kranu, nawet nieprzegotowaną. Czy ktoś z Was robił takie badanie wody z kranu w domu?
kenna ja nie badałam, po prostu piję. Teraz w Warszawie jest afera o te ścieki, które wpłynęły do Wisły, ale wychodzę z założenia, że miasto nie mogłoby pozwolić sobie na klamanie w temacie bezpieczeństwa wody, bo mieliby przekichane gdyby ktoś zachorował i np umarł 😉
trusia, madmaddie u mnie depilator odpada, szukam sposobów na golenie nóg 😉
ja od lat używam odżywki do włosów zamiast pianek. Zazwyczaj jeśli coś mi się nie sprawdza na włosach głowy - ląduje na nogach 🤣 Są bardzo fajne odżywki Kallos w litrowych opakowaniach - niestety opakowanie to plastik, ale litrowa odzywka wystarczy na pół roku spokojnie 😉 więc i tak mniej śmiecimy tym, a pustą puszkę można wykorzystać np. na działce lub w stajni.
Poncioch ooo ciekawy pomysł, spróbuję, dziękuję! :kwiatek: odżywki przynajmniej nie są w opakowaniach pod ciśnieniem, więc zawsze to jakiś plus. Choć docelowo i tak chcę próbować używać do włosów tylko produktów w kostce 😜
Cricetidae to chyba trochę jak ze smogiem, który przecież też nie pojawił się przecież z dnia na dzień.. Tylko nagle zrobiło się głośno. A okres przed wyborami jest idealny na tego typu afery w mieście, w którym rządzi opozycja :emot4:
A czy ma ktoś doświadczenie czy opinie na temat produktów do 'gazowania' wody typu soda stream ?
Czy to działa ? Czy ktoś nabijał gazem te naboje ? Kupowaliście dodatkowe butelki ?
Mocno się zastanawiam nad tym gdyż uwielbiam gazowaną wodę i świadoma jestem też tego, że moje śmieci się głównie składają z plastikowych butelek 😤 Ale nie chce wydać 350 zł jeśli to tylko bajer 😎