Szczerze nienawidzę kurierów, zawsze robią problem z dostarczeniem paczek. No ale cóż dość moja cierpliwość dobiegła końca.
łącze się w bólu. u mnie na szczęście wymienili starych, gburowatych wyjadaczy - zastąpili świeżą krwią 😉 i musze stwierdzić że od bardzo niedawna, ale jednak nie mogę złego słowa już na kuriera z siódemki powiedzieć. miły, sympatyczny, zawsze zadzwoni parę godzin prędzej przed umówionym odbiorem paczki czy na 100% będę w domu. 😀 na DHL ostatnio też nie narzekam, znów pekaes czy jak im tam - szkoda słów, syf i malaria; paczki lecące przez brame na podjazd do domu.. 🤔wirek:
Ja mam wrażenie, że ci nowi/ młodsi są bardziej bezczelni i ironiczni. O ile starzy wyjadacze szanują klienta o tyle nowi kompletnie nie potrafią rozmawiać ( telefon) i narzucają swoje dziwne wizje.
Mi żyłka pękła kiedy kurier siódemki zostawił przesyłkę mojej schorowanej sąsiadce, bez mojej wiedzy. Kobieta ledwo chodzi, ma też swoje lata, sklerozę i przekazała mi paczkę po 3 tyg ! Po mojej skardze proszono abym za każdym razem pisała e-maile, nr nadania, itp itd.oni się tym zajmą. W DHL widać taka sama zasada. Nic zobaczymy jaj
Jak dotąd nie wysyłałam nigdy przesyłki takich gabarytów zagranicę. Mowa o siodle - z racji, że przymierzam się do wystawienia go na niemieckim ebayu, chciałam podać w opcjach kszty przesyłki. Niestety, dzwoniąc do ups dowiedziałam się, że nie powiedzą nawet orientayjnej ceny bez dokładnego adresu kodu pocztowego odbiorcy... tak więc nie mam pojecia ile moze takie cuś kosztować. Paczka będzie mieć coś 70x70x70 i będzie mieć ok 10kg jak przypuszczam...
Wysyłał ktoś może siodło do Niemiec - potrzebuję przybliżony koszt... :kwiatek:
Cobrinha , nie pomogę (może oprócz podsunięcia pomysłu by skontaktować się z Bogdanami, w końcu siodła i ich przewożenie to dla nich chleb powszedni, może i mają jakieś doświadczenia z zagranicą?).
Chciałam natomiast polecić serwis Allekurier.pl
Szukałam firmy, która dostarczy krajową przesyłkę za pobraniem i w miarę szybko zwróci na moje konto kwotę pobrania. Sprawdziłam UPS, DPD i DHL, ale albo nie brali pobraniowych od osób bez umowy z nimi (np. UPS), albo zwrot na konto był w zakresie 7 dni roboczych. Wykupiłam więc usługę przez Allekurier. Oferują w cenie przesyłki opcję ekspresowego gwarantowanego zwrotu kwoty pobrania trzeciego dnia od dostarczenia przesyłki. Allekurier jest tylko pośrednikiem, bo usługę realizuje któraś z dużych firm. A pośrednik załatwia sprawę zwrotów. Parę złotych za to bierze, ale niewiele. Była też możliwość wykupienia opcji "zwrot jest w ciągu 1 dnia", ale mi wystarczyły 3 dni.
Wszystko było bez zarzutu: kontakt z BOK, uruchomienie zamówienia na podstawie potwierdzenia przelewu, kurier na czas u mnie i u odbiorcy przesyłki, a w końcu kasa na moim koncie punktualnie trzeciego dnia o 8 rano.
Więc po pierwszym i jak na razie jedynym kontakcie mogę powiedzieć, że warto.
A ja jestem coraz bliższa zrobienia zadymy w większości firm kurierskich.
Rozumiem, że mieszkam na za...u , rozumiem, że im się może nie kalkulować dojazd do mnie, ale co mnie to skoro usługi się podejmują. 3 razy w tygodniu mam telefon czy mogę podjechać do miasteczka oddalonego o 12km po paczkę. Wpierw byłam grzeczna i mówiłam, że nie mogę. Teraz zaczynam być nie miła i mówię, że za 20zł podjadę.
bera7 do momentu póki nie zrobiłam zadymy w DHL, nie podałam konkretnych nazwisk, numerów przesyłek itp... było tragicznie. Po całej akcji dzisiaj całują mi rączki i w końcu traktują jak klienta a nie jak śmiecia. Teraz wiem , ze czasami warto stracić cierpliwość. żałuję że zabrałam się za to tak późno. 😉 polecam i Tobie ;]
czemu kurierzy nie pracuja w soboty??? w duzym miescie? K-EX od SRODY udaje ze dostarcza mi przesylke, nawet bym pojechala sama do magazynu, bo mi zalezy, ale cisza glucha, nikt tel nie odbiera :/
szczerze nienawidzę OPEKa. Który to już raz niedoręczają do mnie przesyłki - nie zliczę. Rozumiałabym gdyby mieli problem z dotarciem do Dyrdymałek Małych ale to środek Warszawy. A to nie odbiorą przesyłki od nadawcy, bo kurier zapomniał przyjechać. A to paczka pojechała do Katowic zamiast do Warszawy. A to podobno nikogo nie było, co jest absolutną bzdurą.
Nie znoszę ich i basta. Reszta firm jakoś nie miewa kłopotów z przesyłkami do mnie.
ms_konik, naprawdę? To miała być przesyłka pobraniowa czy zwykła? Jak moja siostra mieszkała w Szwecji i rodzice jej wysyłali paczki takie ok. 8-10 kg to płacili za przesyłkę coś koło 100 zł, tylko że nie dhlem a ups, ale chyba nie ma aż takich różnic w cenie 😲
Eh, właśnie złożyłam zamówienie i wybrałam UPS jako dostawę (czas dostawy 1 dzień). Jak sądzę w soboty nie jeżdżą więc pewnie kurier będzie w poniedziałek a mnie cały dzień nie ma w domu- oni dzwonią wcześniej? Czy jak już są pod drzwiami? Mogą ewentualnie zostawić u sąsiadów paczkę? Nie wiem co zrobić 😵
Kurczak, toć pytałam na infolinii, jak to jest, że z Niemiec do Polski 20 kilka euro a w drugą stronę niemal 10x tyle. Nikt nie umiał logicznie odpowiedzieć na to pytanie.
Eh, właśnie złożyłam zamówienie i wybrałam UPS jako dostawę (czas dostawy 1 dzień). Jak sądzę w soboty nie jeżdżą więc pewnie kurier będzie w poniedziałek a mnie cały dzień nie ma w domu- oni dzwonią wcześniej? Czy jak już są pod drzwiami? Mogą ewentualnie zostawić u sąsiadów paczkę? Nie wiem co zrobić 😵
edit: literówka 😉
Smarcik zadzwoń do UPS - masz przecież numer przesyłki więc poproś, żeby nie przywozili w paczki w poniedziałek.
Eh, zadzwoniłam do UPS- przesyłka powinna być u mnie dzisiaj, ale nie mogą powiedzieć o której godzinie, nie mogą podać mi numeru do kuriera, nie mogą wstrzymać jak to pani nazwała "próby doręczenia przesyłki" czyli kurier przyjedzie nawet jeżeli jasno i wyraźnie powiedziałam im że nikogo nie ma w domu. Nienawidzę kurierów 😵
smarcik, w ups to standard ;/ nie moga podać nr do kuriera, kurier nie może się kontaktować z osoba której paczka ma być dostarczona. Ja już wszelkim firmom kurierskim powiedziałam "dziękuję" i wszystko załatwiam na poczcie.
A do mnie ostatnio przyszedł taaaki miły pan kurier z Siódemki. Z taaaaaakąąąą wielką paczką, której się nie spodziewałam!
Nie mogłam się jej spodziewać, bo paczka była do sąsiadów z piętra wyżej, a miły pan chciał ją u mnie zostawić, bo adresata nie było w domu. I to by było na tyle.
Tyle, że ja o Siódemce mam okropne zdanie, to pan nadrobił tym, że był taaaaki miły 😁 Nie bez powodu...
smarcik, ja odbierałam przesyłkę kurierska UPS nadaną do pracy. Dwa dni później czekałam na kolejną, ale adres dostawy już podałam domowy, bo akurat miałam wolne. Jak się okzało dostarczał ten sam kurier i z drugą paczką zadzwonił do mnie, że własnie jest pod firmą! Ja na to, że świetnie, ale ja jestem w domu i że przecież adres dostawy jest do domu, a nie do firmy. On na to, że pamiętał, że do firmy dostarczał dwa dni temu, a jemu tak bliżej i szybciej było 😵 No i zrzucił paczkę na recepcji...
Moją znienawidzoną firmą kurierską jest Xpress Couriers. U nich to takie cuda, że paczka do Budgoszczy tydzień potrafi iść. I nie jest to wyjątek. Niestety moja firma ma z nimi umowę, a mi już sił braknie na reklamowanie każdej spóźnionej przesyłki.
Zawsze wydawało mi się, że kurierzy są bardziej niezawodni niż poczta, ale teraz zmieniłam zdanie. Dzisiaj szczęśliwym trafem minęłam się z moim kurierem na schodach wychodząc do pracy więc przesyłka odebrana, oczywiście nie raczył wcześniej zadzwonić 🙄 Gdyby nie to, to miałabym duży problem bo jutro chcę jechać do rodziców na święta.
W ogóle moja ulubiona sytuacja z przeszłości- dzwoni do mnie kurier z pretensjami dlaczego mnie nie ma w domu i kiedy będę bo on czeka 😲 A ja byłam wtedy na wakacjach w innym kraju, żadnego kuriera oczywiście się nie spodziewałam ponieważ przysłano mi.. materiały reklamowe z mBanku w postaci kubka 😵
Dziewczyny, licze, ze pomozecie :kwiatek: Szukam naprawde dobrego kuriera, mam do wyslania mega paczke, 80x60x60 wazaca ok 40-50kg. Co polecicie ? sprawdzalam na stronie UPS - przesylka ok 105zl, DHL 260zl, POCZTEX 105zl. WIem, ze za taka duza paczke cene bedzie taka a nie inna, ale zalezy mi, zeby to byla dobra firma. Orientujecie sie moze jak to jest z takimi duzymi paczkami, zabiora mi ja z domu, czy musze im ją zniesc ?
Kinia16322, działa to prosto. są firmy, które podpisują umowy z kilkoma firmami kurierskimi i mają korzystniejsze ceny, wynikające z wyrobionego limitu i dużego obrotu.
my mamy paczki do 30 kg za cenę niższą niż poczta (ok 10zł plus vat), bo wysyłamy takie ilości, że mamy korzystniejszą umowę. a firmy specjalizujące się w "zrzeszaniu" kilku firm kurierskich to już mają mega korzystne warunki 😉
Kinia16322, tak. mamy umowę bezposrednio z siódemką, ale też z patron service, a oni przysyłają różnych dhl, ups itp 😉 jeśli mają tylko opcję wyboru konkretnego kuriera to jak najbardziej przyjedzie wybrany. firma centrumkurierskie wystawia tylko list przewozowy, reszta należy do kuriera 😉