Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. X (2017)

Xxmalinaxx wow, lotne robia wrażenie 😀 termin Smoczyca pasuje jak znalazł 😀  Na ujezdzeniu sie nie znam, ale wynik chyba nie najgorszy? Kojarze, ze większość oscyluje w granicach 60- 70%?
Wielkie gratulacje dla dziewczynek!

Zazdroszcze Wam tych zawódow ujezdzeniowych 😍
wątek zamknięty
wątek zamknięty
tulipan dzięki wielkie  :kwiatek: Nie martwię się, bo masz rację - ona w domu już się ogarnia, na zawodach i wyjazdach (bo na konsultacjach to samo zrobiła przy pierwszej zmianie) wygrywa jeszcze podniecenie i chęć do zrobienia zmian: "mamo mamo ja umiem"  😁 , ale generalnie dla mnie fajnie, że pokazuje dobrą motorykę ruchu w zmianach i chęć do tego - za serie powoluteńku się zabieramy, 3 x co 4 tempa już zrobimy bez problemu, jest bardziej ogarnięta niż przy pojedynczej. Etap 5 biegu mamy za sobą  😁 Zresztą, za drugą zmianę, już bez "smoka", dostałam 7 i 6,5, to jest ok 🙂

CzarownicaSa dziękujemy 🙂 Wynik w porządku, w C wolałabym przekroczyć te 60%, ale nie da się, jadąc "na wariata"  👍 A Lilka ksywkę Smoczyca już ma chyba na stałe  😎

galopada_ fajne masz koniska, kasztanek cukierek, akurat szukam konia dla juniorki, ale... niestety, za młody, do tego łogr  🙁
wątek zamknięty
xxmalinaxx, wałach od miesiąca 😉 *i grzeczniejszy niz moj 10latek, ale czaje, czaje w jakim sensie za mlody 😉
wątek zamknięty
Galopada wow 😲 robia wrażenie!
wątek zamknięty
[quote author=galopada_ link=topic=100619.msg2678070#msg2678070 date=1494149481]
xxmalinaxx, wałach od miesiąca 😉 *i grzeczniejszy niz moj 10latek, ale czaje, czaje w jakim sensie za mlody 😉
[/quote]

Serio? To mam stare info co do jego dżendera  🤣 No wiesz, może być mega grzeczny, ale i tak ja bym go musiała rok, dwa, pojeździć, objeździć, ujeździć... Ja tam chętnie, lubię takie cukrowe koniki, nie za duże, zwarte i ładne, ale wiesz 🙁 Zresztą, moja faworytka koń-klon Lilki Delilah, już sprzedana  🤣
wątek zamknięty
xxmalinaxx  bo raczej rzadko bywam, jak już śledzę inne wątki, ale zdjęcia mnie podkusiły  😁 gratulacje i powodzenia na następnych zawodach  😅 może się na któryś zobaczymy  😀 
wątek zamknięty
xxmalinaxx  bo raczej rzadko bywam, jak już śledzę inne wątki, ale zdjęcia mnie podkusiły  😁 gratulacje i powodzenia na następnych zawodach  😅 może się na któryś zobaczymy  😀 

Słusznie, bo Twój jest piękny i trzeba go pokazywać częściej  :kwiatek: A co do zawodów, dziękuję i mam nadzieję!, że się spotkamy w czwórkę wreszcie gdzieś  😁
wątek zamknięty
A ja dzisiaj byłam u Waldemara, 19 lat stuknęło  🙂
wątek zamknięty
Sto lat !! 😅 :kwiatek: 💘

A ja ostatnio jeżdżę kobyłkę, która za nic na świecie nie chciała współpracować. Non stop sztywna, uciekająca od kontaktu i tylko hej do przodu. A dzisiaj cud, miód i orzeszki. Rozluźniona, sama wchodziła na kontakt, przyjemna jak nigdy aż w szoku byłam i zsiadać nie chciałam. Kombinowałyśmy z wędzidłami i nachrapnikami bo pysk straszenie otwierała pysk i przekładała jęzor i o dziwo najwygodniej jej na wielokrążku i ze skośnikiem. No jestem taka dumna i z niej i z siebie po części też bo już myślałam, że rzucę jeździectwo bo nic mi nie szło. A tu taki mały ale zarazem wielki kroczek do przodu 🙂 🏇
wątek zamknięty
Dzięki w imieniu Waldemara  🙂 Nogi mu się skracają na starość i brzuch coraz bliżej ziemi  😂

A z Szymonem szykujemy się na kolejne zawody  😀

wątek zamknięty
xxmalinaxx - hahahah... mam wrażenie, że żyjemy w światach równoległych. Kobyły mają takie samo imię, (chyba) podobne gabaryty i charakterki.... Moja również miała problem z wchodzeniem do przyczepy i również na ostatnich zawodach (3 maja) zostało to przełamane.

Myślę, że znalazłam na nią sposób i jak stosuję swoją przebiegłą metodę, to wchodzi ładnie🙂😉

i pochwalę się, że zdobyłyśmy drugie oczko do II klasy🙂😉 Startowałam w C1 i C2. C1 niestety znacznie gorzej, bo raptem 59,8 ale II miejsce zdobyte. I II m-ce też w C2 z wynikiem 62,56% co mnie bardzo zadowala. Tym bardziej się cieszę, bo już 2 tygodnie przed zawodami Lisia chodziła fatalnie i nawet brałam pod uwagę wycofanie się ze startów. Ale wiem już, gdzie tkwił problem (chyba) i mam nadzieję to szybko poprawić.
takie jedno z rozprężalni

galopada - rewelacyjne konie. zazdroszczę bardzo takich maszyn!!
tulipan - Was z Szymonem to już nawet nie będę komentować, bo jak mam spadek motywacji lub poczucie bezsensu to sobie na Was patrzę i od razu chcę wsiadać na konia 😉
wątek zamknięty
Bo tulipan pokazuje nam te zdjęcia żeby nam porządnego kopa dac  😉
wątek zamknięty
xxmalinaxx, taggi gratulacje startów, przejazdów i wyników 😅

Dostałam parę zdjęć z wczoraj, to wstawiam dwa. Autorem martva oczywiście. :kwiatek:

Moje nogi i tyłek żyją własnym życiem, ale coo tam i tak się jaram, że w końcu mam jakieś zdjęcia. 😜
wątek zamknięty
O matko, ale wy tu wszyscy rzeźbicie, a ja chyba z miesiąc na swoim koniu nie siedziałam, bo nie mam czasu  😵 zastanawiałam się już po cholerę mi ten koń (jeszcze wyświetliło mi się wspomnienia na fejsie z zajażdzki sprzed 2 lat - boże tyle czasu minęło a ta dalej nic nie umie  😵 😁 , bo więcej stoi i żre niż pracuje), wiec dzis pomimo 13 godzin w pracy, zawzięlam się i ją chociaż polonżowalam i wzięłam chwilę w ręku. Wygląda jak perszeron, jest taka gruba, energia ją roznosi jak nie wiem, także włączyło mi się postanowienie pracy, ale już raz takie tej wiosny miałam więc zobaczymy jak wyjdzie  😎
Branka za to tak sie dobrze czuje zdrowotnie w nowej stajni, że zaczynam rozważać czy na nią nie wsiąść o tak na 10 min stępa dla funu. Ale że nie chodziła pare lat to zastanawiam się czy byłby to faktycznie fun, czy np szybki lot na ziemię  😁 bo jej ostatnio też energia wali na mózg, zachowuje się jakby miała 3 lata a nie 18, to jak ona bryka na łące, to ja nigdy w życiu jej takiej nie widziałam..
wątek zamknięty
taggi, skróc link, bo forum rozjechalo...
wątek zamknięty
xxmalinaxx dziękuję, Lilka niezła  😂
anai o rany, ale spory ten Twój maluszek
tulipan ach i och ten Szymon, Waldemarowi dużo zdrowia 🙂
flygirl fajnie się prezentujecie z Samuarem
taggi gratuluję oczka
Mimo wszystko i na przekór wszystkiemu pracujemy. Ostatnio kolejny skok rozwojowy u Księcia i co najważniejsze u mnie coś  się dzieje też.
Powoli opanowuje podstawowe zasady i dzięki temu poprawiła się komunikacja. Mam nadzieję, że kiedyś będę dla niego godnym partnerem,  a nie tylko plecakiem.
wątek zamknięty
kenna - o przepraszam - już poprawiłam
branka - tak, też pamiętam to postanowienie, że będziesz jeździć - w miesiąc temu chyba było(?) wsiadaj, wsiadaj, bo aż szkoda...
flygirl - no pewnie! zdjęcia piękne i jest się z czego cieszyć!
wątek zamknięty
taggi, lusia, AtlantykowaPanna dzięki  :kwiatek: Muszę w końcu zorganizować jakieś porządne zdjęcia Karego. Zawsze jak mój TŻ jedzie do stajni i stoję przed wyborem film czy zdjęcia to wybieram film bo jednak jest zdecydowanie bardziej pomocny 😉
wątek zamknięty
Tulipan najlepszego dla dziadka! 100 lat nie wiem czy mu życzyć, ale życzę żeby co najmniej! do 30-tki doczłapał 😀 Bardzo fajnie wyglądacie z Szymonem.

Taggi gratulacje! Z czym mieliście problem i jak go naprawiacie?

Flygirl
ale on ma szatana w oczach 😜 Ale myślę, że dużo możecie się nawzajem od siebie nauczyć 🙂 Nie przejmuj się, w miarę jazdy i docierania postawa się poprawi 😀 Sama mam nie lepszą ale mam o tyle szczęście, że na kucyku to się aż tak w oczy nie rzuca 😁

Trzymajcie dziś za mnie kciuki, mam o 14 rozmowę o pracę- jak się dostanę to od przyszłego tygodnia biorę Finna we współdzierżawę 😍
wątek zamknięty
branka - tak, też pamiętam to postanowienie, że będziesz jeździć - w miesiąc temu chyba było(?) wsiadaj, wsiadaj, bo aż szkoda...

No chyba tak, od tego czasu ją tylko pare razy wzięłam w ręku, bo potrzebuje zrobić zdjęcia do artykułów, ale że ona ogólnie poza tym nie chodzi to i tak wyjdą pewnie beznadziejne, bo jest nieogarnięta :P
U mnie to widzę zależność - jak mam kase na te konie to nie mam czasu, jak mam czas to nie mam kasy  😁 taki lajf hehe
Swoją drogą gratulacje kolejnego oczka 🙂
wątek zamknięty
branka, znam ten ból. Stajnie mam pod domem a nie mam czasu zajać się szkapami tak jak bym chciała. Nawet rozważałam oddanie rudej w dzierżawę, żeby mieć więcej czasu dla młodego. No ale cóż, takie życie 😉
Za to Julka ma radochę bo na weekendzie miała okazję poskakać na fajnym koniu.  🙂
wątek zamknięty
brzezinka, super Jula!  😅

tulipan, Szymko jak zwykle pakerek szałowo wyglądający, Waldemar, cóż - brudny koń to szczęśliwy koń  😉

taggi,  prze-mega szał! Gratulacje!

flygirl, skąpisz, więcej fotków! 😉

branka,  ehh, znam to, czasem robota daje tak w kość, że po powrocie do domu chce się tylko paść na wyro, a nie jeszcze do konia jechać. Pocieszaj się tym, że teraz wiosna (podobno.........) lato idzie, będzie (mam nadzieję!) słonecznie, ciepło to nowe siły od razu przyjdą 😉

galopada_,  już Ci pisałam - piękny pękaty ślunzok!  😜 Rudzik też niczego sobie 😉

Ja wiem, że już wyskakuję z lodówki a takie chwalenie się Kulem jest już wręcz nieprzyzwoite, ale no muuuuszę!  😍
Taaak mi się ostatnio bosko kula - zarówno ujeżdżeniowo jak i skokowo, że nie wiem już czy Kul postanowił zostać drugim Totillasem czy takim Tornesh'em (ciekawostka: też był półślepy, a chodził GP :P)  💘 No mam taką radochę jak wsiadam, jak dawno nie miałam!  😜
Do pełni szczęścia jeszcze brakuje nam tylko choć deko lepszej pogody, ostatnio plac się utopił od nocnego oberwania chmury, więc zamiast treningu foto sesja była:

wątek zamknięty
Tulipan ochzesz!  😍 alez on sie buja teraz, i w ogole jak ty siedzisz na nim swobodnie to sie napatrzec nie moge  😍 gdzie startujecie teraz i kiedy trzymac kciuki?😀

xxmalinaxx gratulacje wynikow! super przejazdy, brawo brawo 🙂 a powiesz cos wiecej o problemach z ladowaniem? co sie dzialo i co sie zmienilo?🙂

taggi no po prostu smoczyca  😍 piekna, kawal miesnia i majestaycznego konia! i gratuluje super wynikow!  :kwiatek:

anai ooooooo, faktycznie jak on siada na zadzie extra  🙇 szacun, zwlaszcza u takiego dzieciaka!

flygirl ojjjjj, chyba nerwik byl grany  😎 pary z nozdrzy brakuje tylko i smok  😜 kiedy startujecie cos bo nie mam komu kibicowac w okolicy?😀

brzezinka o! a czemu w sumie nie oddalas rudej w dzierzawe?🙂

moon ty wieeeeesz <3 no zjawiskowy jest i te zdjecia i ten nos rozowy!

martva wez sie pochwal tymi cudnymi fotami co mi wczoraj wklejalas, szalenstwo  😜

CzarownicaSa
no caly dzien trzymam i co i co i co???  🏇

Mam jakies foty konia mego! wiec sie chwale 😀 łąki juz otwarte, jest ladne pare ha do trawingu  💘 Poza tym hala juz prawie gotowa stoi, bedzie mozna jezdzic jezdzic jezdzic 😀
Poza tym jestem najszczesliwsza wlascicielka na swiecie, kon sie zrobil taki terenowy, ze bierze naklate wszystkie krzaczory i chaszcze, z gorki, pod gorke, na przelaj, na prostej drodze mu sie nudzi chyba ze galopuje  😍 😍 😍
A dziś jeszcze z zaskoczenia chcialam sobie w klusie 2 klody przejechac a on sie zlozyl i przefrunaaaaaaaaaaaaaal, ale sie darlam z radosci  😂
Czemu nikt mi wczesniej nie mowil ze wlasny koń to taki fun  😁 😜
wątek zamknięty
Faith byłam, zrozumiałam, odpowiedziałam na pytania i mam czekać do 3 dni na odpowiedź 😉 Więc teraz wszystko w rękach losu 🙂

Ale się dziś naszarpałam z Luną 😵 No myślałam że najpierw zastrzelę ją a potem siebie 🤔wirek: Na początku oczywiście jak zwykle zero zainteresowania pracą i rozluźnienia, byleby do przodu, później zagalopowałam na lewo- wszystko spoko. Spróbowałam zagalopować na prawo- ruszyła ze złej nogi, głowa w dół, szarpanie łbem, strzelanie z krzyża, ponoszenie... i tak co najmniej z 10 minut walki :/ W końcu się znudziła, zagalopowałyśmy normalnie i było ok, luźny, swobodny galop na obie strony. Ona mokra, ja mokra, ze dwa razy ładnie byśmy się w płot lub przeszkodę wbiły 😵
wątek zamknięty
lusia722, taggi dziękuję bardzo, zawsze mam takie obawy przed wstawianiem tu zdjęć, więc takie słowa to miód na moje serce :kwiatek:

Czarownica no wiesz, jak jest, ta świadomość, że po pół roku, to jednak powinno być trochę lepiej.🙂 Dawaj znać, jak z tą pracą.

Moon to martva skąpi, nie ja. :P A zdjęć z nogą w kosmosie wstawiać nie będę, to ujęcia czysto poglądowe dla mnie.😀 Kulem to możesz wyskakiwać cały czas, bardzo chwyta za oko, jeszcze ten źrebakowy pyszczek. 😍 Kiedy znowu jakieś konsultacje albo i zawody? 👀

faith w kwestii zawodów zdaje się całkowicie na panią trener, jest parę niuansów, które sprawiają, że jednak musimy się poćwiczyć jeszcze na miejscu na spokojnie, żeby nawet to mini wyglądało przyzwoicie. Ja jestem w gorącej wodzie kąpana i chciałabym już, teraz, natychmiast, ale jednocześnie wiem, że takie ostudzenie mnie i rzeźbienie w domu, podziała długodystansowo i da lepsze efekty w przyszłości, także uczę się luzować swoje zapędy. Nerwiki mamy prawie zawsze, mniejsze lub większe, tu akurat ten mniejszy. 😎
wątek zamknięty
CzarownicaS ja mam problem odwieczny, że im chcę lepiej, tym gorzej idzie. Jak jest dużo ludzi w stajni albo jak są zawody, to za mocno działam ręką i zakleszczem się nogą. Ogólnie jestem "za bardzo". Odkryłam to już ostatnio, ale teraz znów się potwierdziło. Na szczęście zaczynam uczyć sie to kontrolować, bo świadomość jest tu jednak kluczową sprawą. Niestety w przypadku ostatnich problemów Lilkowych okazało się, że to nawet nie tyle moja głowa jest przyczyną, co... sztywność Lilki. Ona ma reguralnie masaże raz w miesiącu i dziś wyszło usztywnienie i w plecach i w szyjce. Mamy zalecenia lonży i terenów więc póki co chwilowa przerwa w intensywniejszych treningach. ALe nie martwię się zbytnio, bo ten koń tak ma niestety. Szpat i długa kłoda nie ułatwiają i niosą ze sobą pewne konsekwencje. A i pogoda taka, a nie inna niestety 😉

branka proszę mi się tu nie tłumaczyć tylko wsiadać! 🏇 najlepsze lata do pracy dla Gajki!

faith moon pięknie dziękujemy 🙂
wątek zamknięty
xxmalinaxx Gratulacje! Wrzuciłaś gdzieś przejazdy może? Ciekawa jestem  :kwiatek: A propos Cayenne to podchodzę do tego dokładnie tak jak opisałaś. Trotilas może kogoś uszczęśliwić, a ja bardzo potrzebuję rekreantów do pracy... Czekam tylko teraz ciągle na ładną pogodę, żeby nagrać fajny film, a tu coraz gorzej  😉

CzarownicaSa A masz pomysł skąd takie zachowanie? One wychodzą na padoki? Może coś zdrowotnie nie teges?
wątek zamknięty
CzarownicaSa, nie ma co się szarpać z koniem. Następnym razem postaw jej jakieś zadanie, żeby musiała się nakombinować. Wystarczy parę drągów na kole albo w jakiejś kombinacji  i nagle się okazuje, że kulki w głowie zaczynają się zderzać 😀

xxmalinaxx, też miałam ostatnio przerywać jak spojrzałam z boku na te dwa zarośluchy i jak Halina mnie poniosła galopem z góry, bo do zbyt długiego ogona przyczepiła się gałązka, ale zwątpiłam 😀 Niech Ponia się męczy :P Albo po sesji się zabiorę 😀
wątek zamknięty
Luna generalnie ma w sobie mega duzo energii- takiej do jazdy, bo jest 24h/dobe na "pastwisku". Do tej pory raz mialysmy taka akcję jak dziś, zazwyczaj jest po prostu spieta(nad czym pracujemy cała jazde). Podczas jazdy robimy dużo przejść step-klus-step-stoj-step-klus itd., do tego dosłownie co chwila(tak z glowa, bez przesady) zmiana kierunku, jak mam dragi na placu lub ustawie przed jazda to i dragi jeździmy. Ciężko ja zainteresować praca, choć myślę ze to bardziej moje umiejetnosci po prostu kuleja 😉 pierwsze 15-20 minut jazdy prycha i dyszy jakby miała zaraz paść, łeb w górze i wszystko dookoła jest straszne, ciekawe i bardziej interesujące od moich sygnałów. Ciężko mi ja rozgryzc, bo robi dokładnie to, czego chce(reaguje perfekcyjnie na pomoce), ale jednocześnie mam wrażenie jakby "myslami" była totalnie gdzie indziej.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.