Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów

poprzednia następna
Strony: 1 2 [3] Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów  (Przeczytany 5074 razy)
larabarson
Skąd: Kraina Wschodzącego Słońca.



Moje ogłoszenia
« #60 : Luty 18, 2015, 08:29:58 »
Odpowiedz cytując
halo jak nie pamiętamy  wink Moje dziecko innych kaszek nie chciało w ogóle tknąć, jechała na mannie cały czas duży uśmiech
#link
agaEl
Skąd: okolice Wawy.




« #61 : Luty 18, 2015, 09:15:10 »
Odpowiedz cytując
Lekka ale pożywna sałatka na śniadanie i do pracy uśmiech

pół sałaty (lodowa, masłowa- jak kto lubi),
1/3 opakowania rukoli (jakieś 2 garście )
2,3 pomidory
pół długiego, zielonego ogórka

serek wiejski,
opcjonalnie twardy słony ser taki jak oscypek biały uśmiech
opcjonalnie sezam lub słonecznik łuskany,

Sałatę i rukolę myjemy i wkładamy do miski -> rozdrobnić lodową na mniejsze kawałki,

kroimy pomidory i ogórka (ja nie obieram) - lepiej smakuje jak pokrojona kostka jest większa uśmiech
do tego dodajemy twardy ser pokrojony w kostkę (dwa grubsze plastry)
dodajemy sól i pieprz do smaku.
Wszystko mieszamy i jako sos dodajemy serek wiejski, a później posypujemy sezamem/ pestkami słonecznika uśmiech

smacznego uśmiech

#link
Tania


« #62 : Luty 18, 2015, 09:23:10 »
Odpowiedz cytując
Przyciśnięta czasem zrobiłam takie coś:
- wątróbki kurze podsmażyłam z cebulką
- zmieliłam
-zmieliłam trochę pieczarek (bo się poniewierały w lodówce)
- dodałam jajko surowe, trochę tartej bułki żeby zagęścić bo było rzadkie
- przyprawy
Całość zapiekłam w żaroodpornym naczyniu. Szybko, któtko.
Wyszedł mega pasztet i na ciepło i do chleba.
Polecam.
#link
Cień na śniegu
Skąd: Dolny Śląsk.




« #63 : Luty 21, 2015, 13:52:51 »
Odpowiedz cytując
Bardzo proste:
http://smaker.pl/przepis-spaghetti-z-czosnkiem-i-chili,111478.html#
#link
" Koń jest niebezpieczny z dwóch końców i niewygodny pośrodku"
maleństwo
Skąd: Olsztyn Kocham!.


I'll love you till the end of time...



« #64 : Marzec 31, 2015, 14:14:11 »
Odpowiedz cytując
Naleśniki z łososiem:

opakowanie wędzonego łososia
serek typu Philadelphia - śmietankowy
koperek
kapary
mąka, mleko, jaja i olej na ciasto

Robimy ciasto, smażymy naleśniki. Serek mieszamy z posiekaną zieleniną. Smarujemy naleśniki, kładziemy łososia, gotowe. U nas ostatnio często wink
#link
nerechta



« #65 : Marzec 31, 2015, 18:44:42 »
Odpowiedz cytując
Lekka ale pożywna sałatka na śniadanie i do pracy uśmiech

pół sałaty (lodowa, masłowa- jak kto lubi),
1/3 opakowania rukoli (jakieś 2 garście )
2,3 pomidory
pół długiego, zielonego ogórka

serek wiejski,
opcjonalnie twardy słony ser taki jak oscypek biały uśmiech
opcjonalnie sezam lub słonecznik łuskany,

Sałatę i rukolę myjemy i wkładamy do miski -> rozdrobnić lodową na mniejsze kawałki,

kroimy pomidory i ogórka (ja nie obieram) - lepiej smakuje jak pokrojona kostka jest większa uśmiech
do tego dodajemy twardy ser pokrojony w kostkę (dwa grubsze plastry)
dodajemy sól i pieprz do smaku.
Wszystko mieszamy i jako sos dodajemy serek wiejski, a później posypujemy sezamem/ pestkami słonecznika uśmiech

smacznego uśmiech

a'propos tego przepisu, to troche sie wtrace duży uśmiech bo ogolnie rzecz biorac jest malo zdrowa... Ogorek zawiera askorbinaze, wiec pozbywa calej witaminy C wszystkiemu, z czym jest polaczony, np blednym polaczeniem jest ogorek z pomidorem. Problem tez jest z polaczenia pomidora z twarogiem, bo przyczynia sie do chorob stawow z artretyzmem wlacznie.
Salatki tak, ale jednak trzeba wiedziec jak sobie nie szkodzic uśmiech
#link

maiiaF
Skąd: mam tyle szczęścia?....




« #66 : Kwiecień 04, 2015, 08:58:56 »
Odpowiedz cytując
Ja w kuchni uwielbiam siedzieć i kombinować, więc niewiele rzeczy robię szybko... lol ale to jeden z najbardziej ekspresowych obiadów. Oczywiście wszystko "na oko", co kto lubi i czego woli więcej a czego mniej, rzadsze czy gęstsze...:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy makaron. Jak już trochę się podgotuje, to dorzucamy wedle uznania (ja zazwyczaj dorzucam mrożonki)-zielony groszek, drobny brokuł (ten często mam świeży), ewentualnie siekany szpinak. Duuużo pieprzu, trochę soli. Przykrywamy i czekamy aż mleko zrobi się lepkie. Jak ktoś dał dużo za dużo mleka i rozwodni mu się od mrożonek, to można dodać trochę śmietanki kremówki do zagęszczenia. Całość jakieś 15, góra 20 minut. Jak ktoś typowo mięsożerny, to można dodać obsmażonego/zgrillowanego kurczaka albo indyka, ale wtedy to już trochę dłużej trwa duży uśmiech
#link
opolanka

psychologiem przez przeszkody



« #67 : Kwiecień 04, 2015, 14:18:00 »
Odpowiedz cytując
nerechta, czemu pomidor w polaczeniu z serkiem powoduje choroby stawów?
#link
Sonkowa
Skąd: Warszawa/Kołobrzeg.




« #68 : Kwiecień 04, 2015, 14:25:52 »
Odpowiedz cytując
To i ja podam przepis na mój ekspresowy obiad.

Gotuję ryż z mrożoną mieszanką warzywną. W osobnym garnku gotuję kostkę sojową błyskawiczną. Jak wszystko się ugotuje mieszam razem i dodaje przyprawy z warzyw mrożonych. Te biedronkowe np. włoskie mają przyprawę. Obiad w 15 minut. Smaczny, zdrowy i bardzo pożywny.  emoty327
#link
Misskiedis
Skąd: Warszawa.


Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!


WWW
« #69 : Kwiecień 04, 2015, 14:45:36 »
Odpowiedz cytując
nerechta, czemu pomidor w polaczeniu z serkiem powoduje choroby stawów?

"Liczne kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), które decydują o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem zawartym w serze. Powstają nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach, wywołują przy każdym ruchu silne bóle. Oczywiście, nie musimy obawiać się tej przykrej dolegliwości po zjedzeniu jednej czy kilku porcji pomidora z serem. Ale stosowanie takie diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem"
#link
Stajnia Fiord Ciopan na Facebooku wink
-------
"Gdyż to, co koń czyni pod przymusem, czyni bez zrozumienia; i nie ma w tym piękna, tak jak nie ma piękna w bitym i zmuszanym do tańca tancerzu"

~Xenophon
Facella
Skąd: zDolny Śląsk/ZS.


young&menace


WWW
« #70 : Kwiecień 04, 2015, 16:34:30 »
Odpowiedz cytując
Sonkowa, uwielbiam włoską mieszankę z ryżem  love
#link
fotki, fotki
"hey look Ma, I made it"
Sonkowa
Skąd: Warszawa/Kołobrzeg.




« #71 : Kwiecień 04, 2015, 16:36:16 »
Odpowiedz cytując
Facella najlepsza na świecie.  kocham Jak dodasz kostkę sojową to już w ogóle!  emoty327
#link
kajpo



« #72 : Kwiecień 05, 2015, 14:18:09 »
Odpowiedz cytując
Mam taki prosty pomysł na zapiekaną cukinię z farszem. Ja jak słyszałam słowo "farsz" to już wiedziałam że oznacza to godziny sterczenia w kuchni ale to nieprawda duży uśmiech

Cukinię kroimy na pół, wydrążamy łyżką wnętrze. Drobno kroimy.
Siekamy cebulę i paprykę, wszystko dusimy chwilę na patelni (ja dodaję paprykę na końcu, słyszałam że smażona zbyt długo daje gorzki smak, nie sprawdzałam). Zdejmujemy z ognia, mieszamy z niewielką ilością bułki tartej żeby farsz nie był zbyt mokry.
Z przypraw wystarczy sól i pieprz, ja dodaję jeszcze odrobinę papryczki chilli w proszku.

Wypełniamy łódeczki z cukinii, na wierzch oczywiście żółty ser.
Pieczemy ok. 30 min w 200 *C

Tak tylko rzucam pomysł bez dokładnych proporcji, ja w kuchni robię wszystko na oko  icon_redface

Nie dość, że kolorowe, smakuje pysznie i można się nasycić, to jeszcze zdrowe wink
#link
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #73 : Kwiecień 06, 2015, 09:41:06 »
Odpowiedz cytując
kajpo  ja robię coś podobnego, ale farszem jest serek wiejski (ten ziarnisty), do tego pomidory z puszki, cebulka, papryka i zioła prowansalskie uśmiech nie podduszam, bo nie lubię rozmemłanych warzyw, tylko lekko chrupkie :P
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

kajpo



« #74 : Kwiecień 06, 2015, 11:00:54 »
Odpowiedz cytując
Fakt, robi się z tego paćka ale bułka tarta w odpowiedniej ilości fajnie wiąże ten farsz uśmiech
#link
opolanka

psychologiem przez przeszkody



« #75 : Kwiecień 06, 2015, 11:49:59 »
Odpowiedz cytując
Misskiedis, dzieki za odp.
#link
ushia

It's a kind o'magic



« #76 : Kwiecień 06, 2015, 16:55:04 »
Odpowiedz cytując
 A jajobabki były?

trzeba rozbełtać jajko, można z mlekiem i/lub mąką (proporcje dowolne, byleby klusek nie zrobić)
do tego wrzuca sie co kto ma w lodówce, czyli pomidory, papryke, kabanosy, boczek, cebule, cieciorke, szczypiorek, szpinak, szynke, żółty ser - cokolwiek, pokrojone w kostki
doprawić, wlać do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych) i do pieca aż sie jajko nie zetnie (koło 120 stopni)

gotowe uśmiech

mnie z 4-6jaj wychodzi 12 foremek

#link

lenalena


Moje ogłoszenia
« #77 : Kwiecień 06, 2015, 16:59:59 »
Odpowiedz cytując
ushiA, SUPER!
A jakiś proszek do pieczenia się daje do wersji z mąką?
#link
ushia

It's a kind o'magic



« #78 : Kwiecień 06, 2015, 17:03:34 »
Odpowiedz cytując
nie uśmiech
#link

kajpo



« #79 : Kwiecień 06, 2015, 17:05:21 »
Odpowiedz cytując
ushia fajne, ja robiłam takie "omlety na winie" (co się nawinie to do omleta wink )
Dobre na kaca
#link
lenalena


Moje ogłoszenia
« #80 : Kwiecień 06, 2015, 17:06:45 »
Odpowiedz cytując
Wypróbuję, dzięki! uśmiech
#link
Facella
Skąd: zDolny Śląsk/ZS.


young&menace


WWW
« #81 : Kwiecień 06, 2015, 17:36:08 »
Odpowiedz cytując
Moja znajoma robi zapiekaną cukinię z serem feta albo kozim, oliwkami i jeszcze czymś w środku (nie pamiętam, co ona dodaje, ale można zrobić ze wszystkim tak naprawdę), na wierzch tarty żółty ser i zapieka na złoto. Nigdy nie próbowałam, ale podobno pyszne, zaproszenie mam, jak będzie sezon na cukinie duży uśmiech
#link
fotki, fotki
"hey look Ma, I made it"
szemrana
Skąd: BalumBalum.


MTWD



« #82 : Styczeń 12, 2019, 21:34:44 »
Odpowiedz cytując
Odświeżam wątek.
Podrzucie pomysł na wykorzystanie ciecierzycy na danie obiadowe.
Cieciorka się właśnie moczy.
#link
Nie rań osoby, której nie możesz zabić
Misskiedis
Skąd: Warszawa.


Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!


WWW
« #83 : Styczeń 12, 2019, 22:53:21 »
Odpowiedz cytując
Curry, kotlety z ciecierzycy, ciecierzyca "po bretońsku" wink
#link
Stajnia Fiord Ciopan na Facebooku wink
-------
"Gdyż to, co koń czyni pod przymusem, czyni bez zrozumienia; i nie ma w tym piękna, tak jak nie ma piękna w bitym i zmuszanym do tańca tancerzu"

~Xenophon
borkowa.

silesian team



« #84 : Styczeń 12, 2019, 22:56:11 »
Odpowiedz cytując
spaghetti z cieciorką zamiast mięsa wink
#link
szemrana
Skąd: BalumBalum.


MTWD



« #85 : Styczeń 12, 2019, 23:00:04 »
Odpowiedz cytując
Spagetti i po bretońsku mnie przekonuje. Idę grzebać w przepisach.
Dzięki za sugestię.

Edit.
Była po bretońsku.....pycha
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2019, 00:38:10 wysłane przez szemrana » #link
Nie rań osoby, której nie możesz zabić
Strony: 1 2 [3] Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.061 sekund z 19 zapytaniami.