Baza szybkich i pożywnych przepisów

Facella   Dawna re-volto wróć!
14 lutego 2015 15:06
Ja do gotowanego makaronu dorzucam tuńczyka z puszki, którego wcześniej doprawiam. I obiad w 15 minut gotowy  👍

Z szybkich mam jeszcze:
Kurczak z czerwoną fasolą i ryżem (na 2-3 osoby)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- olej
- sól
- pieprz
- czosnek sproszkowany
- czerwona papryka sproszkowana
- czerwona fasola konserwowa

Gotujemy wodę  na ryż, w tym czasie kroimy kurczaka w kostkę, przyprawiamy wg uznania (ja oprócz soli, pieprzu, czosnku i papryki dodaję jeszcze pieprz cayenne), podsmażamy z obu stron na patelni na oleju. Dodajemy fasolę wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem, aż fasola popęka. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy pieprzem wg uznania (znowu - pieprz cayenne polecam!), dusimy przez 1-2 minuty, gotowe!
busch   Mad god's blessing.
14 lutego 2015 15:09
grzesiek.1993, mogę spytać jaka to była kasza i ile procent ma mieć śmietana? 😉
Kasza jęczmienna perłowa, wiejska też dobrze smakuje, smaczne też jest z pęczakiem, gryczana mi nie podchodziła 😉 A śmietana? Zawsze mam tu problem 😉 Ale chyba kwaśna 18%.
W sumie zamiast kaszy sosem można zalać też gotowane/duszone warzywa, żeby było więcej witamin 😉 wypróbowane, też smaczne.
Zu, nie wiem, pisałam jak mnie uczyli we Włoszech (nie w Neapolu).
maleństwo   I'll love you till the end of time...
14 lutego 2015 16:51
Chyba najszybszy obiad w moim domu - camemberty na ciepło.
Potrzeba (na 2 osoby):
2 serki camembert (zwykłe lub kozie)
żurawina/ borówka w słoiku
kasza gryczana
kalafior, brokuł - świeże lub mrożone, ewentualnie inne warzywa
jogurt naturalny gęsty
czosnek
sól, pieprz

Zaczynam od ugotowania kaszy, wrzucam do wrzątku warzywa. W tym czasie nagrzewam piekarnik, serki rozcinam na połówki (poziomo) i wstawiam do gorącego na ok. 10 minut. Jogurt mieszam z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Gotowe serki okraszam żurawiną, warzywa sosem z jogurtu. Gotowe. My uwielbiamy.
naprawdę używasz kozich? Na zimno smakują super, ale po podgrzaniu jakby się kozę żywcem jadło, fe.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
14 lutego 2015 16:58
Naprawdę. Jedliśmy kozie z Biedronki i były delikatne. Może nie każde takie są, ale w tych kozi posmak jest delikatny, przyjemny (dla tych, co sery kozie lubią).
To teraz kilka moich 🙂

Na śniadanie w dni powszednie praktycznie zawsze pijemy kotajl (proporcje na 2 duże porcje - my pijemy w kuflach od piwa  😁 )

KOKTAJL:
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
1 banan
1 kefir 400ml

Owoce obieramy, blendujemy ręcznym blenderem, dolewamy kefir, chwilę blendujemy i tyle 🙂 PYSZNE! Czasami dorzucam trochę płatków owsianych i blenduję razem z tym.

BIEDAOMLETY:
jajko
trochę mleka
parę kromek chleba/bułki/chałki (jak najbardziej może być czerstwe)

Jajko bełtamy z mlekiem, maczamy w tym kromki chleba i smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Jeść można ze wszystkim: cukrem pudrem, dżemem, twarogiem, owocami, serem, szynką, warzywami 😉

OWOCE POD KRUSZONKĄ:
Proporcje na 3 porcje:
200g mąki
150g masła
3 łyżki cukru pudru

Ugniatamy z tego ciasto i wsadzamy na chwilę do lodówki.

Na dnie miseczek zaroodpornych układamy owoce - dziś robiłam z bananami i malinami mrożonymi. Ciasto po wyjęciu z lodówki ścieramy na dużych oczkach na tarce tak żeby przykryły owoce. Zapiekamy około 20min w piekarniku ustawionym na 200st. Można podawać z lodami.

PASTA DO KANAPEK Z AWOKADO NA SŁONO
1 dojrzałe awokado
Sok z połówki cytryny/limonki
1 kostka twarogu
pół małej cebulki
Parę łyżek śmietany
sól, DUŻO pieprzu

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, wrzucamy do miseczki i od razu skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy twaróg, pół bardzo drobno pokrojonej małej cebulki, trochę śmietany i przyprawy. Wszystko ugniatamy na gładką masę. Polecam jeść z ciemnym pieczywem i czerwoną papryką na wierzchu. PYCHA!

SAŁATKA Z POMIDORÓW I MOZZARELLI

1 kulka mozzarelli
1 duży pomidor
Świeża bazylia lub suszona
Oliwa z oliwek
Pieprz, sól

Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki, rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą, dorzucamy na wierzch bazylię, pieprz i sól. Podajemy z pieczywem świeżym lub podpieczonym.

I pyszny gotowiec- polecam bardzo pesto z Lidla, szczególnie czerwone. Jak nie mam zupełnie czasu to gotuję makaron dorzucam trochę pesto i już 🙂

A i jeszcze jak bardzo chce mi się zupy, a nie mam ochoty na gotowanie lub nie mam świeżych warzyw to używam włoszczyzny suszonej i tez wychodzi super.
No to tak.

1. POZYWNA SALATKA Z SOSEM

salata
marchewka
papryka
cebula normalna+ smazona
pomidor
cukinia
ciecierzyca

Pokroic wszystkie skladniki(oprocz ciecierzycy of kors), wrzucic do miski, na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej cukinie, ciecierzyce i papryke pod przykryciem, zeby cukinia porzadnie zmiekla. Salatka jest fajna, bo dzieki zawartosci ciecierzycy wypelnia zoladek, w dodatku laczy skladniki zimne z cieplymi co daje fajny efekt. Na koniec dorzucic smazona cebulke, coby sie fajnie chrupalo.

SOS: W zaleznosci od ilosci osob, zwykle 1 lyzka miodu, 3 musztardy, odrobina oliwy i parmezanu. 


2. NIESMIERTELNA CARBONARA

makaron typu spaghetti
kawalek boczku
3 jajka
parmezan
smietana 18%

Ugotowac makaron al dente. W miedzyczasie pokroic boczek w mala kostke, podsmazyc na oleju. Roztrzepac jajka jak na omlet, dodajac spora szczypte pieprzu i soli. Wlosi sie wkurzaja, ale ja i tak zawsze dodaje tez lyzke smietany, bo zmienia teksture. Dodaje tez zazwyczaj do tego troche parmezanu. Odcedzic makaron i wymieszac go w jakims garze w masa jajeczna, uwazajac bo gar nie byl goracy od spodu bo jajka sie zetna i bedzie lipa. Podawac z parmezanem i jesc natychmiast, nie nadaje sie ani do jedzenia na chlodno ani do odgrzewania.

2. WERSJA KOREANSKA  😁

jajko sadzone
ryz z soja i olejem sezamowym

Jedzenie w doslowne 3 minuty, jak juz musisz wychodzic i musisz jesc w locie. Prosciej, jesli jestes w posiadaniu maszyny do ryzu, polecam.
Jeszcze szybka zupa chinska.
Piers z  kury
Kapusta pekinska
Sos sojowy
Szczypior
Pieczarki
Kapuste kroje w paski i gotuje do miekkosci.
Cycka kroje w kostke
Pieczary kroje
Na lyzce oliwy z oliwek podsmazam kuraka i pieczary.
Dodaje do gotujacej sie kapusty doprawiam sosem sojowym i gotowe

Kurczak w sosie mascarpone

-pierś z kurczaka
-1 papryka - ja robię z czerwonej
-1 mała cebula
-1 opakowanie serka mascarpone
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wedle uznania inne: np. zioła prowansalskie
-jako dodatek: makaron, np. pełnoziarnisty

Wstawiamy makaron do gotowania - danie robi się na tyle szybko, że można od tego zaczynać 😉. Rozgrzewamy patelnię z jakimś olejem. Wrzucamy cebulę, czekamy aż się trochę zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy, smażymy aż kurczak będzie gotowy (ja zwykle nie czekam aż się przyrumieni, ale można go trochę przeciągnąć jak ktoś lubi). Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Ja nie czekam aż się przydusi, bo lubię taką chrupiącą - dlatego od razu wykładam na patelnię serek mascarpone. Mieszam aż serek się ładnie rozpuści i rozgrzeje (nie trwa to dłużej niż 1-2 minuty). Wykładamy na talerz razem z makaronem 😉

Mam jeszcze trochę takich prostych, smacznych pomysłów, ale niektóre są tak proste, że aż głupio mi je nazywać "przepisami"  😁


busch, bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis! Kolacja walentynkowa była dzięki niemu przepyszna! 😉
busch   Mad god's blessing.
15 lutego 2015 14:43
mundialowa, dzięki 🙂. Cieszę się, że smakowało 🙂
BASZNIA   mleczna i deserowa
15 lutego 2015 15:49
Świetny wątek dziewczyny, dziękuję :-).
To może ja się podzielę takim dużym śniadaniem.
Chleb opiekamy w tosterze. W tym samym czasie smażymy jajko sadzone w ilości odpowiadającej ilości kanapek.  Na chlebek masełko, serek albo szynka, sałata może być, i na to jajo, świeżo mielony pieprz. 
BIEDAOMLETY:
jajko
trochę mleka
parę kromek chleba/bułki/chałki (jak najbardziej może być czerstwe)

Jajko bełtamy z mlekiem, maczamy w tym kromki chleba i smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Jeść można ze wszystkim: cukrem pudrem, dżemem, twarogiem, owocami, serem, szynką, warzywami wink

To są po prostu tosty francuskie. Ja polecam zamiast mleka trochę maślanki/kefiru i dodać jeszcze trochę sosu sojowego oraz sól.


1 kulka mozzarelli
1 duży pomidor
Świeża bazylia lub suszona
Oliwa z oliwek
Pieprz, sól

Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki, rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą, dorzucamy na wierzch bazylię, pieprz i sól. Podajemy z pieczywem świeżym lub podpieczonym.

To z kolei sałatka caprese. 😉 Ja uwielbiam z kolei odrobiną octu balsamicznego zamiast oliwy.

Jest jeszcze jedno fajne, szybkie danie, które bardzo lubię, w dodatku zadziwiająco lekkie.
- mięso mielone
- mozzarella (w Polsce ciężko dostać dobrą, ale sprawdzają się też różne kozie sery, albo feta)
- rukola
- sól i pieprz
- trochę oliwy

Mięso doprawiamy i smażymy na odrobinie oliwy, w międzyczasie kroimy ser w kostkę, a rukolę opłukujemy. Mięso wykładamy do misek, dosypujemy ser i rukolę. Można jeść.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
15 lutego 2015 17:31
KURCZAK MIODOWY

Cycek z kury
pół cytryny
miód
cynamon
przyprawa do kurczaka
olej (kilka łyżek)

Kuraka w kostkę/ paski. Cyrtynę kroimy w plastry, a plastry w ćwiartki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cytrynę, wyciskamy ją łyżką, aby puściła sok. Po paru minutach wyjmujemy ćwiartki i wlewamy kilka łyżek miodu, mieszamy. Jak się podgrzeje, zalewamy tym kurczaka w misce. Posypujemy go też przyprawą i cynamonem, mieszamy, kilka minut niech się pomaceruje. Wrzucamy z powrotem na patelnię i smażymy... no, aż usmażymy. Ja podaję z kuskusem i sałatą z czosnkiem.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
16 lutego 2015 10:30
Jeszcze nikt nie podał wodzionki? 😉

- czerstwa bułka
- czosnek ( ze 3 ząbki)
- masło
- warzywko (taka przyprawa jak do rosołu) ewentualnie 1/2 kostki rosołowej
- sól

Zagotować wodę, bułę pokroić w duże kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę i rozgnieść z solą. Wszystko wrzucić do miski (bułkę, czosnek, masło, przyprawę) i zalać wrzątkiem


Ostatnio zrobiłam taki makaron na obiad:

- pieczarki
- papryka
- cebulka
- kawałek sera feta
- makaron
- przyprawy

Pieczarki udusiłam z papryką i cebulą, dodałam grubszy plaster sera i przyprawy. Jak się zrobił taki fajny sosik to dorzuciłam ugotowany makaron
Rudzik   wolę brzydkiego konia, niż piękną sukienkę
16 lutego 2015 14:42
CHIŃSZCZYZNA NA SZYBKO

(bez mięsa,[s] jestem vege[/s]) edit: ponieważ to stwierdzenie mocno kogoś rozbawiło, wybaczcie: nie jem krów, świń, drobiu, owiec, tudzież innych ssaków i ptaków. Ryby i owoce morza jem, więc wg definicji nie jestem wege. nie będę sobie tu dopisywać ideologii.

-mrożonka chińskich warzyw (ja lubię z lidla, są grzyby i groszek cukrowy)
-mrożone krewetki
-makaron błyskawiczny won-ton- karbowany jak loczki (może być taki z zupki chińskiej)
-sos sojowy
-ząbek czosnku

Makaron zalać wrzątkiem, posolić i odstawić aż zmięknie. Na patelnię wrzucić na rozgrzaną oliwę posiekany czosnek, gdy zacznie pachnieć dorzucić zamrożone krewetki (uwaga strzela!) i mrożonkę. Dusić aż zmięknie, po czym doprawić sosem sojowym i chili w proszku do smaku. Na koniec na patelni wymieszać całość z odcedzonym makaronem.


ZAGRYCHA NA SZYBKO, gdy niespodziewanie wpadną goście

-kalafior (świeży lub mrożony)
-ser żółty
-bułka tarta
-masło
-przyprawy

Kalafior podzielić na różyczki, zblanszować w osolonej wodzie, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić curry, solą pieprzem cytrynowym i czym dusza zapragnie,  zetrzeć na tarce zmrożone masło oraz żółty ser na wierzch kalafiora, posypać bułką tartą i do piekarnika na 20 min, temp. jakieś 180 stopni. Chrupie, ciągnie się i ma maślany smak. Dużo i szybko a bardziej oryginalne niż jajka w majonezie.

Czasem dla nie-vege dodaję jeszcze podsmażony bekon.
kotleciki z kaszy gryczanej:
potrzeba: kaszy gryczanej, białego sera, cebuli, przypraw, jajka.
kaszę gotuje się, w tym czasie podsmaża się drobno posiekaną cebulę na patelni.
ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę (tylko trzeba uważać, żeby olej z tej cebuli nam się nie wlał, bo kotlety się nie kleją później!), ser przeciśnięty przez praskę najlepiej (ewentualnie mocno podziubany widelcem), wrzucamy do miski. doprawiamy wg uznania- w moim przypadku to suszona pietruszka, świeży koperek, sporo czosnku, trochę pieprzu. dodajemy jajko i mieszamy jak masę na kotlety mielone. smażymy- ja lubię takie na brązowo.
jest to przepis bardzo prosty i szybki, najwięcej czasu pochłania usmażenie tych wszystkich kotlecików, zwłaszcza, że ja robię je dość malutkie. dlatego- UWAGA- one doskonale nadają się do zamrożenia! 🙂 warto zrobić sobie wielką michę masy, i poświęcić trochę więcej czasu na usmażenie ich. później duży nadmiar do woreczków i do zamrażary. ja miałam zrobione na parę miesięcy 🙂
Kurcze, Becia23 co za wątek! szał!! 😍
zaraz wszystkie przepisy drukuję i patrzę, co mam ze składników, żeby zrobić obiad!!

a może znacie jakiś prościutki przepis z kaszką manną? Mąż kupił, ma krótki termin, chętnie bym wykorzystała.

...z szybkich dań ja polecam zawsze po prostu JAJECZNICĘ, do której dodaję zioła prowansalskie i smażę na mleku, to moje 90% śniadań 🙂
maleństwo   I'll love you till the end of time...
17 lutego 2015 09:12
Wiem, że z manny - bardzo gęstej - można robić kotleciki/ placuszki, na słodko lub słono, tę papkę zmieszać z czymś i usmażyć.
Becia23 omlet bananowy mniam, zrobiłam z płatkami owsianymi 🙂

Mój przepis na ekspresowe gaspacho:

W blenderze miksuję:

Sok pomidorowy 1L
Puszkę pomidorów
Mały koncentrat
Całego długiego ogórka
Kawałek cebuli (im więcej tym będzie ostrzejsze)
Kilka ząbków czosnku (ile kto lubi)

Do tego dodaję po łyżcę oliwy i octu oraz soli i pieprzu do smaku, mieszam i zazwyczaj jem od razu  😡 chociaż powinno się wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Przed podaniem podsmażam na oliwie grzanki z białego chleba posypane solą i oregano.
Hiacynta ale to do czegoś dodajesz jako sos? czy to jest jako zupa?
Rudzik   wolę brzydkiego konia, niż piękną sukienkę
17 lutego 2015 11:01
deksterowa, jako zupa. Na zimno latem, idealna jako przystawka.
Szybki niedzielny obiad by Lidl
kubek pomidorów truskawkowych
roszponk
pistacje
sos balsamico (z "gazetki" włoskiej)
stek wołowy
w czasie gdy stek się smaży kroimy pomidory na pól, dodajemy do roszponki, posypujemy pistacjami i dodajemy sos

U mnie ostatnio najszybsze danie swiata: wrapy z tortilli. Do srodka wrzucam, to co mam pod reka i co zostalo w lodowce: salata, pomidor, cebula, ogorek, papryka. Podsmazam wedzone tofu pokrojone w kostke na patelni. Dodaje jakis sos i voila 😉
Hiacynta, dodaj do gaspachio kromkę białego pieczywa bez skórki i dopiero miksuj
Duużo lepsze
A jako dodatek - zamiast grzanek polecam fetę

Ja gaspachio robię w sezonie pomidorowym (czyli kiedy pomidory są pomidorami ;-) i... mrożę
Ostatnią porcję zjadłam jakoś w styczniu... 🙁
deksterowa, kaszkę można na słodko i na słono. Na słodko - gotujesz z wodą na gęsto, dodajesz mleka, słodzisz - i możesz różnie, dodać np. mrożone owoce.
Na słono najlepiej ugotować w bulionie na gęsto, wylać na opłukany zimną wodą półmisek, po zastygnięciu pokroić w kostkę - i można jak każde kluski - z zupą, zasmażką, podsmażyć, zapiec...
Dobry zagęstnik do zupy jarzynowej - wystarczy wsypać 3-4 łyżki, rozmieszać, chwilę pogotować.
deksterowa uwielbiam kaszę manną, wolę na słodko, w zależności od preferencji można zrobić gęstszą lub bardziej płynną w formie zupy. Tak jak napisała halo z tym, że ja zdecydowanie wolę na mleku albo chociaż z dodatkiem (na opakowaniu jest, że może być woda lub mleko, raz z braku mleka pod ręką zrobiłam na wodzie i ee.. średnia była). Dobrze smakuje dosłodzona miodem plus wszystkie owoce jakie sa pod ręką ja wkrajam banana, żurawinę itp.

Z szybkich i pożywnych rzeczy na śniadnie u mnie ostatnimi czasy bije rekordy owsianka na milion sposobów🙂 Z dodatkiem cynamomu, owoców i musli - pycha, a przynajmniej nie jestem po godzinie głodna🙂


Widzę, że omlety w modzie, więc podam swój nieśmiertelny "przepis":
-dwa lub 3 jajka
-bułka tarta
-ser żółty
-wędlina

W miseczce rozbełtujemy jajka z bułką tartą, dosypujemy trochę soli i pieprzu. Wlewamy na rozgrzaną oliwę na patelni i smażymy. Przerzucamy na drugą stronę i od razu kładziemy plasterki sera i wędliny, jeśli mamy 😉 Po parunastu sekundach zawijany omleta na pół i na małym ogniu podgerzawmy tak, żeby ser się roztopił. Koniec, jemy  ketchupem 🙂

Magdzior, kaszka gotuje się lepiej, gdy najpierw ugotujesz w małej ilości wody, a potem uzupełnisz mlekiem (i jeszcze pogotujesz). I smaczniejsza niż na samym mleku.

Ech, wy nie pamiętacie czasów, gdy starsze niemowlaki i małe dzieci na kaszce mannie jechały 🙂 Nagotowałam się dla siostrzeńców.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się