Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów

poprzednia następna
Strony: 1 [2] 3 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów  (Przeczytany 4654 razy)
Facella
Skąd: zDolny Śląsk/ZS.


young&menace


WWW
« #30 : Luty 14, 2015, 16:06:30 »
Odpowiedz cytując
Ja do gotowanego makaronu dorzucam tuńczyka z puszki, którego wcześniej doprawiam. I obiad w 15 minut gotowy  respect

Z szybkich mam jeszcze:
Kurczak z czerwoną fasolą i ryżem (na 2-3 osoby)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- olej
- sól
- pieprz
- czosnek sproszkowany
- czerwona papryka sproszkowana
- czerwona fasola konserwowa

Gotujemy wodę  na ryż, w tym czasie kroimy kurczaka w kostkę, przyprawiamy wg uznania (ja oprócz soli, pieprzu, czosnku i papryki dodaję jeszcze pieprz cayenne), podsmażamy z obu stron na patelni na oleju. Dodajemy fasolę wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem, aż fasola popęka. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy pieprzem wg uznania (znowu - pieprz cayenne polecam!), dusimy przez 1-2 minuty, gotowe!
#link
fotki, fotki
"hey look Ma, I made it"
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #31 : Luty 14, 2015, 16:09:52 »
Odpowiedz cytując
grzesiek.1993, mogę spytać jaka to była kasza i ile procent ma mieć śmietana? wink
#link
grzesiek.1993
Skąd: Kraków.



WWW
« #32 : Luty 14, 2015, 16:53:00 »
Odpowiedz cytując
Kasza jęczmienna perłowa, wiejska też dobrze smakuje, smaczne też jest z pęczakiem, gryczana mi nie podchodziła wink A śmietana? Zawsze mam tu problem wink Ale chyba kwaśna 18%.
W sumie zamiast kaszy sosem można zalać też gotowane/duszone warzywa, żeby było więcej witamin wink wypróbowane, też smaczne.
#link
HorseBitMedia.com - tworzymy strony internetowe dla branży jeździeckiej.
halo
Skąd: księstwo mazowieckie.




« #33 : Luty 14, 2015, 17:25:38 »
Odpowiedz cytując
Zu, nie wiem, pisałam jak mnie uczyli we Włoszech (nie w Neapolu).
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
Dużo, dużo łatwiej wyrządzić krzywdę człowiekowi czy zwierzęciu niż ją Naprawić.
maleństwo
Skąd: Olsztyn Kocham!.


I'll love you till the end of time...



« #34 : Luty 14, 2015, 17:51:18 »
Odpowiedz cytując
Chyba najszybszy obiad w moim domu - camemberty na ciepło.
Potrzeba (na 2 osoby):
2 serki camembert (zwykłe lub kozie)
żurawina/ borówka w słoiku
kasza gryczana
kalafior, brokuł - świeże lub mrożone, ewentualnie inne warzywa
jogurt naturalny gęsty
czosnek
sól, pieprz

Zaczynam od ugotowania kaszy, wrzucam do wrzątku warzywa. W tym czasie nagrzewam piekarnik, serki rozcinam na połówki (poziomo) i wstawiam do gorącego na ok. 10 minut. Jogurt mieszam z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Gotowe serki okraszam żurawiną, warzywa sosem z jogurtu. Gotowe. My uwielbiamy.
#link
Rul



« #35 : Luty 14, 2015, 17:54:33 »
Odpowiedz cytując
naprawdę używasz kozich? Na zimno smakują super, ale po podgrzaniu jakby się kozę żywcem jadło, fe.
#link
maleństwo
Skąd: Olsztyn Kocham!.


I'll love you till the end of time...



« #36 : Luty 14, 2015, 17:58:02 »
Odpowiedz cytując
Naprawdę. Jedliśmy kozie z Biedronki i były delikatne. Może nie każde takie są, ale w tych kozi posmak jest delikatny, przyjemny (dla tych, co sery kozie lubią).
#link
Kleik


« #37 : Luty 14, 2015, 18:06:22 »
Odpowiedz cytując
To teraz kilka moich uśmiech

Na śniadanie w dni powszednie praktycznie zawsze pijemy kotajl (proporcje na 2 duże porcje - my pijemy w kuflach od piwa  hihi )

KOKTAJL:
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
1 banan
1 kefir 400ml

Owoce obieramy, blendujemy ręcznym blenderem, dolewamy kefir, chwilę blendujemy i tyle uśmiech PYSZNE! Czasami dorzucam trochę płatków owsianych i blenduję razem z tym.

BIEDAOMLETY:
jajko
trochę mleka
parę kromek chleba/bułki/chałki (jak najbardziej może być czerstwe)

Jajko bełtamy z mlekiem, maczamy w tym kromki chleba i smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Jeść można ze wszystkim: cukrem pudrem, dżemem, twarogiem, owocami, serem, szynką, warzywami wink

OWOCE POD KRUSZONKĄ:
Proporcje na 3 porcje:
200g mąki
150g masła
3 łyżki cukru pudru

Ugniatamy z tego ciasto i wsadzamy na chwilę do lodówki.

Na dnie miseczek zaroodpornych układamy owoce - dziś robiłam z bananami i malinami mrożonymi. Ciasto po wyjęciu z lodówki ścieramy na dużych oczkach na tarce tak żeby przykryły owoce. Zapiekamy około 20min w piekarniku ustawionym na 200st. Można podawać z lodami.

PASTA DO KANAPEK Z AWOKADO NA SŁONO
1 dojrzałe awokado
Sok z połówki cytryny/limonki
1 kostka twarogu
pół małej cebulki
Parę łyżek śmietany
sól, DUŻO pieprzu

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, wrzucamy do miseczki i od razu skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy twaróg, pół bardzo drobno pokrojonej małej cebulki, trochę śmietany i przyprawy. Wszystko ugniatamy na gładką masę. Polecam jeść z ciemnym pieczywem i czerwoną papryką na wierzchu. PYCHA!

SAŁATKA Z POMIDORÓW I MOZZARELLI

1 kulka mozzarelli
1 duży pomidor
Świeża bazylia lub suszona
Oliwa z oliwek
Pieprz, sól

Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki, rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą, dorzucamy na wierzch bazylię, pieprz i sól. Podajemy z pieczywem świeżym lub podpieczonym.

I pyszny gotowiec- polecam bardzo pesto z Lidla, szczególnie czerwone. Jak nie mam zupełnie czasu to gotuję makaron dorzucam trochę pesto i już uśmiech

A i jeszcze jak bardzo chce mi się zupy, a nie mam ochoty na gotowanie lub nie mam świeżych warzyw to używam włoszczyzny suszonej i tez wychodzi super.
#link
feno
Skąd: BCN.


głos wolności



« #38 : Luty 14, 2015, 18:30:06 »
Odpowiedz cytując
No to tak.

1. POZYWNA SALATKA Z SOSEM

salata
marchewka
papryka
cebula normalna+ smazona
pomidor
cukinia
ciecierzyca

Pokroic wszystkie skladniki(oprocz ciecierzycy of kors), wrzucic do miski, na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej cukinie, ciecierzyce i papryke pod przykryciem, zeby cukinia porzadnie zmiekla. Salatka jest fajna, bo dzieki zawartosci ciecierzycy wypelnia zoladek, w dodatku laczy skladniki zimne z cieplymi co daje fajny efekt. Na koniec dorzucic smazona cebulke, coby sie fajnie chrupalo.

SOS: W zaleznosci od ilosci osob, zwykle 1 lyzka miodu, 3 musztardy, odrobina oliwy i parmezanu. 


2. NIESMIERTELNA CARBONARA

makaron typu spaghetti
kawalek boczku
3 jajka
parmezan
smietana 18%

Ugotowac makaron al dente. W miedzyczasie pokroic boczek w mala kostke, podsmazyc na oleju. Roztrzepac jajka jak na omlet, dodajac spora szczypte pieprzu i soli. Wlosi sie wkurzaja, ale ja i tak zawsze dodaje tez lyzke smietany, bo zmienia teksture. Dodaje tez zazwyczaj do tego troche parmezanu. Odcedzic makaron i wymieszac go w jakims garze w masa jajeczna, uwazajac bo gar nie byl goracy od spodu bo jajka sie zetna i bedzie lipa. Podawac z parmezanem i jesc natychmiast, nie nadaje sie ani do jedzenia na chlodno ani do odgrzewania.

2. WERSJA KOREANSKA  hihi

jajko sadzone
ryz z soja i olejem sezamowym

Jedzenie w doslowne 3 minuty, jak juz musisz wychodzic i musisz jesc w locie. Prosciej, jesli jestes w posiadaniu maszyny do ryzu, polecam.
#link
dla uczciwych tutaj droga jest gorzka i ciężka
lecz gdy osiągasz coś z trudem, duma jest słodsza niż zemsta
aszhar
Skąd: Begi/Wawa.




« #39 : Luty 14, 2015, 20:10:16 »
Odpowiedz cytując
Jeszcze szybka zupa chinska.
Piers z  kury
Kapusta pekinska
Sos sojowy
Szczypior
Pieczarki
Kapuste kroje w paski i gotuje do miekkosci.
Cycka kroje w kostke
Pieczary kroje
Na lyzce oliwy z oliwek podsmazam kuraka i pieczary.
Dodaje do gotujacej sie kapusty doprawiam sosem sojowym i gotowe
#link
mundialowa
Skąd: Rzeszów.



WWW
« #40 : Luty 15, 2015, 14:58:38 »
Odpowiedz cytując

Kurczak w sosie mascarpone

-pierś z kurczaka
-1 papryka - ja robię z czerwonej
-1 mała cebula
-1 opakowanie serka mascarpone
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wedle uznania inne: np. zioła prowansalskie
-jako dodatek: makaron, np. pełnoziarnisty

Wstawiamy makaron do gotowania - danie robi się na tyle szybko, że można od tego zaczynać wink. Rozgrzewamy patelnię z jakimś olejem. Wrzucamy cebulę, czekamy aż się trochę zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy, smażymy aż kurczak będzie gotowy (ja zwykle nie czekam aż się przyrumieni, ale można go trochę przeciągnąć jak ktoś lubi). Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Ja nie czekam aż się przydusi, bo lubię taką chrupiącą - dlatego od razu wykładam na patelnię serek mascarpone. Mieszam aż serek się ładnie rozpuści i rozgrzeje (nie trwa to dłużej niż 1-2 minuty). Wykładamy na talerz razem z makaronem wink

Mam jeszcze trochę takich prostych, smacznych pomysłów, ale niektóre są tak proste, że aż głupio mi je nazywać "przepisami"  hihi

busch, bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis! Kolacja walentynkowa była dzięki niemu przepyszna! wink
#link
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #41 : Luty 15, 2015, 15:43:04 »
Odpowiedz cytując
mundialowa, dzięki uśmiech. Cieszę się, że smakowało uśmiech
#link
BASZNIA
Skąd: ok.Poznania.


mleczna i deserowa


WWW
« #42 : Luty 15, 2015, 16:49:25 »
Odpowiedz cytując
Świetny wątek dziewczyny, dziękuję :-).
To może ja się podzielę takim dużym śniadaniem.
Chleb opiekamy w tosterze. W tym samym czasie smażymy jajko sadzone w ilości odpowiadającej ilości kanapek.  Na chlebek masełko, serek albo szynka, sałata może być, i na to jajo, świeżo mielony pieprz. 
#link


Alveaner


« #43 : Luty 15, 2015, 17:24:49 »
Odpowiedz cytując
Cytuj
BIEDAOMLETY:
jajko
trochę mleka
parę kromek chleba/bułki/chałki (jak najbardziej może być czerstwe)

Jajko bełtamy z mlekiem, maczamy w tym kromki chleba i smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Jeść można ze wszystkim: cukrem pudrem, dżemem, twarogiem, owocami, serem, szynką, warzywami wink
To są po prostu tosty francuskie. Ja polecam zamiast mleka trochę maślanki/kefiru i dodać jeszcze trochę sosu sojowego oraz sól.

Cytuj
1 kulka mozzarelli
1 duży pomidor
Świeża bazylia lub suszona
Oliwa z oliwek
Pieprz, sól

Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki, rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą, dorzucamy na wierzch bazylię, pieprz i sól. Podajemy z pieczywem świeżym lub podpieczonym.
To z kolei sałatka caprese. wink Ja uwielbiam z kolei odrobiną octu balsamicznego zamiast oliwy.

Jest jeszcze jedno fajne, szybkie danie, które bardzo lubię, w dodatku zadziwiająco lekkie.
- mięso mielone
- mozzarella (w Polsce ciężko dostać dobrą, ale sprawdzają się też różne kozie sery, albo feta)
- rukola
- sól i pieprz
- trochę oliwy

Mięso doprawiamy i smażymy na odrobinie oliwy, w międzyczasie kroimy ser w kostkę, a rukolę opłukujemy. Mięso wykładamy do misek, dosypujemy ser i rukolę. Można jeść.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2015, 17:27:23 wysłane przez Alveaner » #link
maleństwo
Skąd: Olsztyn Kocham!.


I'll love you till the end of time...



« #44 : Luty 15, 2015, 18:31:33 »
Odpowiedz cytując
KURCZAK MIODOWY

Cycek z kury
pół cytryny
miód
cynamon
przyprawa do kurczaka
olej (kilka łyżek)

Kuraka w kostkę/ paski. Cyrtynę kroimy w plastry, a plastry w ćwiartki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cytrynę, wyciskamy ją łyżką, aby puściła sok. Po paru minutach wyjmujemy ćwiartki i wlewamy kilka łyżek miodu, mieszamy. Jak się podgrzeje, zalewamy tym kurczaka w misce. Posypujemy go też przyprawą i cynamonem, mieszamy, kilka minut niech się pomaceruje. Wrzucamy z powrotem na patelnię i smażymy... no, aż usmażymy. Ja podaję z kuskusem i sałatą z czosnkiem.
#link
safie



« #45 : Luty 16, 2015, 11:30:06 »
Odpowiedz cytując
Jeszcze nikt nie podał wodzionki? wink

- czerstwa bułka
- czosnek ( ze 3 ząbki)
- masło
- warzywko (taka przyprawa jak do rosołu) ewentualnie 1/2 kostki rosołowej
- sól

Zagotować wodę, bułę pokroić w duże kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę i rozgnieść z solą. Wszystko wrzucić do miski (bułkę, czosnek, masło, przyprawę) i zalać wrzątkiem


Ostatnio zrobiłam taki makaron na obiad:

- pieczarki
- papryka
- cebulka
- kawałek sera feta
- makaron
- przyprawy

Pieczarki udusiłam z papryką i cebulą, dodałam grubszy plaster sera i przyprawy. Jak się zrobił taki fajny sosik to dorzuciłam ugotowany makaron
#link
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Rudzik

wolę brzydkiego konia, niż piękną sukienkę



« #46 : Luty 16, 2015, 15:42:37 »
Odpowiedz cytując
CHIŃSZCZYZNA NA SZYBKO

(bez mięsa, jestem vege) edit: ponieważ to stwierdzenie mocno kogoś rozbawiło, wybaczcie: nie jem krów, świń, drobiu, owiec, tudzież innych ssaków i ptaków. Ryby i owoce morza jem, więc wg definicji nie jestem wege. nie będę sobie tu dopisywać ideologii.

-mrożonka chińskich warzyw (ja lubię z lidla, są grzyby i groszek cukrowy)
-mrożone krewetki
-makaron błyskawiczny won-ton- karbowany jak loczki (może być taki z zupki chińskiej)
-sos sojowy
-ząbek czosnku

Makaron zalać wrzątkiem, posolić i odstawić aż zmięknie. Na patelnię wrzucić na rozgrzaną oliwę posiekany czosnek, gdy zacznie pachnieć dorzucić zamrożone krewetki (uwaga strzela!) i mrożonkę. Dusić aż zmięknie, po czym doprawić sosem sojowym i chili w proszku do smaku. Na koniec na patelni wymieszać całość z odcedzonym makaronem.


ZAGRYCHA NA SZYBKO, gdy niespodziewanie wpadną goście

-kalafior (świeży lub mrożony)
-ser żółty
-bułka tarta
-masło
-przyprawy

Kalafior podzielić na różyczki, zblanszować w osolonej wodzie, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić curry, solą pieprzem cytrynowym i czym dusza zapragnie,  zetrzeć na tarce zmrożone masło oraz żółty ser na wierzch kalafiora, posypać bułką tartą i do piekarnika na 20 min, temp. jakieś 180 stopni. Chrupie, ciągnie się i ma maślany smak. Dużo i szybko a bardziej oryginalne niż jajka w majonezie.

Czasem dla nie-vege dodaję jeszcze podsmażony bekon.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2015, 15:55:59 wysłane przez Rudzik » #link
katija
BEZCZELNY NIENAWIDZER
Skąd: stąd przecież.


K&H 4EVER!


Moje ogłoszenia
« #47 : Luty 16, 2015, 19:26:01 »
Odpowiedz cytując
kotleciki z kaszy gryczanej:
potrzeba: kaszy gryczanej, białego sera, cebuli, przypraw, jajka.
kaszę gotuje się, w tym czasie podsmaża się drobno posiekaną cebulę na patelni.
ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę (tylko trzeba uważać, żeby olej z tej cebuli nam się nie wlał, bo kotlety się nie kleją później!), ser przeciśnięty przez praskę najlepiej (ewentualnie mocno podziubany widelcem), wrzucamy do miski. doprawiamy wg uznania- w moim przypadku to suszona pietruszka, świeży koperek, sporo czosnku, trochę pieprzu. dodajemy jajko i mieszamy jak masę na kotlety mielone. smażymy- ja lubię takie na brązowo.
jest to przepis bardzo prosty i szybki, najwięcej czasu pochłania usmażenie tych wszystkich kotlecików, zwłaszcza, że ja robię je dość malutkie. dlatego- UWAGA- one doskonale nadają się do zamrożenia! uśmiech warto zrobić sobie wielką michę masy, i poświęcić trochę więcej czasu na usmażenie ich. później duży nadmiar do woreczków i do zamrażary. ja miałam zrobione na parę miesięcy uśmiech
#link
guidam zza stodoly wink

GNIADY B/O !!!
deksterowa
Skąd: Piotrków Tryb.




« #48 : Luty 17, 2015, 09:56:15 »
Odpowiedz cytując
Kurcze, Becia23 co za wątek! szał!! kocham
zaraz wszystkie przepisy drukuję i patrzę, co mam ze składników, żeby zrobić obiad!!

a może znacie jakiś prościutki przepis z kaszką manną? Mąż kupił, ma krótki termin, chętnie bym wykorzystała.

...z szybkich dań ja polecam zawsze po prostu JAJECZNICĘ, do której dodaję zioła prowansalskie i smażę na mleku, to moje 90% śniadań uśmiech
#link
maleństwo
Skąd: Olsztyn Kocham!.


I'll love you till the end of time...



« #49 : Luty 17, 2015, 10:12:26 »
Odpowiedz cytując
Wiem, że z manny - bardzo gęstej - można robić kotleciki/ placuszki, na słodko lub słono, tę papkę zmieszać z czymś i usmażyć.
#link
Hiacynta



« #50 : Luty 17, 2015, 10:23:51 »
Odpowiedz cytując
Becia23 omlet bananowy mniam, zrobiłam z płatkami owsianymi uśmiech

Mój przepis na ekspresowe gaspacho:

W blenderze miksuję:

Sok pomidorowy 1L
Puszkę pomidorów
Mały koncentrat
Całego długiego ogórka
Kawałek cebuli (im więcej tym będzie ostrzejsze)
Kilka ząbków czosnku (ile kto lubi)

Do tego dodaję po łyżcę oliwy i octu oraz soli i pieprzu do smaku, mieszam i zazwyczaj jem od razu  icon_redface chociaż powinno się wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Przed podaniem podsmażam na oliwie grzanki z białego chleba posypane solą i oregano.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2015, 10:44:40 wysłane przez Hiacynta » #link
"We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off."
deksterowa
Skąd: Piotrków Tryb.




« #51 : Luty 17, 2015, 11:08:30 »
Odpowiedz cytując
Hiacynta ale to do czegoś dodajesz jako sos? czy to jest jako zupa?
#link
Rudzik

wolę brzydkiego konia, niż piękną sukienkę



« #52 : Luty 17, 2015, 12:01:02 »
Odpowiedz cytując
deksterowa, jako zupa. Na zimno latem, idealna jako przystawka.
#link
ogurek
Skąd: Słupca.



WWW
« #53 : Luty 17, 2015, 12:04:22 »
Odpowiedz cytując
Szybki niedzielny obiad by Lidl
kubek pomidorów truskawkowych
roszponk
pistacje
sos balsamico (z "gazetki" włoskiej)
stek wołowy
w czasie gdy stek się smaży kroimy pomidory na pól, dodajemy do roszponki, posypujemy pistacjami i dodajemy sos

#link
Zamiast klnąć podziwiaj piękno problemu uśmiech...
ashtray
Skąd: Warszawa & Kraków.




« #54 : Luty 17, 2015, 12:12:18 »
Odpowiedz cytując
U mnie ostatnio najszybsze danie swiata: wrapy z tortilli. Do srodka wrzucam, to co mam pod reka i co zostalo w lodowce: salata, pomidor, cebula, ogorek, papryka. Podsmazam wedzone tofu pokrojone w kostke na patelni. Dodaje jakis sos i voila wink
#link
_Gaga


Moje ogłoszenia
« #55 : Luty 17, 2015, 13:03:54 »
Odpowiedz cytując
Hiacynta, dodaj do gaspachio kromkę białego pieczywa bez skórki i dopiero miksuj
Duużo lepsze
A jako dodatek - zamiast grzanek polecam fetę

Ja gaspachio robię w sezonie pomidorowym (czyli kiedy pomidory są pomidorami ;-) i... mrożę
Ostatnią porcję zjadłam jakoś w styczniu... smutek
#link
Lepiej profesjonalnie odstawiać amatorkę, niż amatorsko silić się na profesjonalizm
halo
Skąd: księstwo mazowieckie.




« #56 : Luty 17, 2015, 17:18:09 »
Odpowiedz cytując
deksterowa, kaszkę można na słodko i na słono. Na słodko - gotujesz z wodą na gęsto, dodajesz mleka, słodzisz - i możesz różnie, dodać np. mrożone owoce.
Na słono najlepiej ugotować w bulionie na gęsto, wylać na opłukany zimną wodą półmisek, po zastygnięciu pokroić w kostkę - i można jak każde kluski - z zupą, zasmażką, podsmażyć, zapiec...
Dobry zagęstnik do zupy jarzynowej - wystarczy wsypać 3-4 łyżki, rozmieszać, chwilę pogotować.
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
Dużo, dużo łatwiej wyrządzić krzywdę człowiekowi czy zwierzęciu niż ją Naprawić.
Magdzior
Skąd: Trzebinia/Lublin.



WWW
« #57 : Luty 17, 2015, 20:34:19 »
Odpowiedz cytując
deksterowa uwielbiam kaszę manną, wolę na słodko, w zależności od preferencji można zrobić gęstszą lub bardziej płynną w formie zupy. Tak jak napisała halo z tym, że ja zdecydowanie wolę na mleku albo chociaż z dodatkiem (na opakowaniu jest, że może być woda lub mleko, raz z braku mleka pod ręką zrobiłam na wodzie i ee.. średnia była). Dobrze smakuje dosłodzona miodem plus wszystkie owoce jakie sa pod ręką ja wkrajam banana, żurawinę itp.

Z szybkich i pożywnych rzeczy na śniadnie u mnie ostatnimi czasy bije rekordy owsianka na milion sposobów:) Z dodatkiem cynamomu, owoców i musli - pycha, a przynajmniej nie jestem po godzinie głodna:)


#link
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie Twojemu pragnieniu"
Dzionka
Skąd: Warszawa.




« #58 : Luty 17, 2015, 23:00:46 »
Odpowiedz cytując
Widzę, że omlety w modzie, więc podam swój nieśmiertelny "przepis":
-dwa lub 3 jajka
-bułka tarta
-ser żółty
-wędlina

W miseczce rozbełtujemy jajka z bułką tartą, dosypujemy trochę soli i pieprzu. Wlewamy na rozgrzaną oliwę na patelni i smażymy. Przerzucamy na drugą stronę i od razu kładziemy plasterki sera i wędliny, jeśli mamy wink Po parunastu sekundach zawijany omleta na pół i na małym ogniu podgerzawmy tak, żeby ser się roztopił. Koniec, jemy  ketchupem uśmiech

#link
halo
Skąd: księstwo mazowieckie.




« #59 : Luty 18, 2015, 01:55:38 »
Odpowiedz cytując
Magdzior, kaszka gotuje się lepiej, gdy najpierw ugotujesz w małej ilości wody, a potem uzupełnisz mlekiem (i jeszcze pogotujesz). I smaczniejsza niż na samym mleku.

Ech, wy nie pamiętacie czasów, gdy starsze niemowlaki i małe dzieci na kaszce mannie jechały uśmiech Nagotowałam się dla siostrzeńców.
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
Dużo, dużo łatwiej wyrządzić krzywdę człowiekowi czy zwierzęciu niż ją Naprawić.
Strony: 1 [2] 3 Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.345 sekund z 19 zapytaniami.