Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów

poprzednia następna
Strony: [1] 2 3 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów  (Przeczytany 4670 razy)
Becia23
Skąd: Królestwo Pozorów (UK).


Permanent verbal diarrhoea



«Start : Luty 11, 2015, 22:29:37 »
Odpowiedz cytując
Wiem, że jest już kilka wątków z przepisami, ale gotowanie to z definicji czasochłonna czynność - a nawet tutaj na forum jest wiele studentów i osób bardzo zajętych, które nie mają czasu stać kilka godzin dziennie nad garami. Zdrowe i zrobione własnymi rękami żarełko chyba wszyscy lubimy wink. Więc oto i wątek - bo z tamtych innych ciężko jest wyłuskać szybkie potrawy w gąszczu postów - a godzin w dobie brakuje już i tak.

No więc: baza sprawdzonych łatwych do wykonania i szybkich przepisów, przy czym żarcie dalej jest smaczne i pożywne.
(Im mniej składników, tym lepiej - żeby nie trzeba było specjalnie do sklepu lecieć oczy2)
Dla tych, którzy nie mają dużo czasu na gotowanie, latanie po supermarketach a już tym bardziej na wyszukiwanie szybkich przepisów w necie i ich testowanie hihi


Gorące śniadania, obiady, przekąski, desery (koktajle też mile widziane kwiatek)
Mile widziane dania wege oraz przepisy dziewczyn z wątku o odchudzaniu/rzeźbieniu
uśmiech

Ode mnie: omlet bananowy
Składniki:
- 1 banan
- 2 jajka
- odrobina ziarenek  (robiłam bez i było smaczne)

ponadto:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka borówek
(zamiast tego czasem rozciapuję widelcem ekstra banana i smaruję omlety taką paćką)
Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem, ja użyłam kubełkowy). Mieszankę wylać na rozgrzaną patelnię lekko nasmarowaną tłuszczem (ja nawilżam ręcznik papierowy olejem i przecierem nim patelnię). Zmniejszyć ogień i smażyć omlet z obu stron na złoty kolor. Lekko ostudzony posmarować jogurtem naturalnym i ułożyć świeże owoce. Zwinąć jak naleśnik i przekroić na pół.


Bezgluteowy omlet potreningowy z bloga zen
Składniki:
- 2 białka jajek ubite na sztywną pianę
- 1 żółtko jajka
- solidna łyżka wiórek kokosowych (możesz dodać zmielone migdały, mąkę ryżową etc.,  ja akurat pod ręką miałam wiórki)
- łyżka masła orzechowego (ja użyłam z orzechów nerkowca, niesolonego)
- łyżeczka masła klarowanego na patelnię
Składniki wymieszałam, rozgrzałam patelnię, usmażyłam z obu stron na wolniejszym ogniu i gotowe.
#link
"Wszystkich zadowolić nie sposób, ale wszystkich wk*ć to już łatwo" lol
Libeerte



« #1 : Luty 11, 2015, 22:49:45 »
Odpowiedz cytując
Omlet bananowy - pycha kocham
#link
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #2 : Luty 11, 2015, 23:07:33 »
Odpowiedz cytując
Ode mnie będzie:

Nieśmiertelny omlet z płatkami owsianymi
-2 jajka
-3 łyżki płatków owsianych
-troszkę masła do smażenia
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka (można zamieniać lub eksperymentować z własnymi smakami)
-ulubiona zielenina lub inne warzywa, u mnie na przemian roszponka, rukola, buraki, papryka, ogórek

Wbijamy jajka do głębokiego talerza, dosypujemy płatki owsiane i mieszamy. Najlepiej zostawić je tam do rozmoknięcia - 5 minut im w zupełności starcza. Doprawić masę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Jedną stronę smażę na średnio-małym ogniu czas potrzebny do umycia tego głębokiego talerza, przewracam na drugą stronę i niemal natychmiast wyłączam patelnię. Wtedy jeszcze w środku omlet nie jest taki suchy na wiór. Przekładam na talerz, nakładam na omlet zieleninę i gotowe  uśmiech

A nieśmiertelny jest dlatego, że stanowi jakieś 80% moich śniadań  lol

Kurczak w sosie mascarpone

-pierś z kurczaka
-1 papryka - ja robię z czerwonej
-1 mała cebula
-1 opakowanie serka mascarpone
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wedle uznania inne: np. zioła prowansalskie
-jako dodatek: makaron, np. pełnoziarnisty

Wstawiamy makaron do gotowania - danie robi się na tyle szybko, że można od tego zaczynać wink. Rozgrzewamy patelnię z jakimś olejem. Wrzucamy cebulę, czekamy aż się trochę zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy, smażymy aż kurczak będzie gotowy (ja zwykle nie czekam aż się przyrumieni, ale można go trochę przeciągnąć jak ktoś lubi). Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Ja nie czekam aż się przydusi, bo lubię taką chrupiącą - dlatego od razu wykładam na patelnię serek mascarpone. Mieszam aż serek się ładnie rozpuści i rozgrzeje (nie trwa to dłużej niż 1-2 minuty). Wykładamy na talerz razem z makaronem wink

Mam jeszcze trochę takich prostych, smacznych pomysłów, ale niektóre są tak proste, że aż głupio mi je nazywać "przepisami"  hihi
#link
Strzyga
Skąd: z defektu (taki sklep).


Życzliwościowy Przodownik Pracy


WWW
« #3 : Luty 11, 2015, 23:12:12 »
Odpowiedz cytując
Becia23, omlet bananowy brzmi świetnie!
#link
ZŁO Dobro Dobro Strzyga Forester

Nie ma mnie duży uśmiech

Cytat: JARA
Co złego to Strzyga.
Moje prywatne halucynacje

Senior Grafik End Pijar Dizjaner
Atea
Skąd: Szamocin/wlkp.



WWW Moje ogłoszenia
« #4 : Luty 11, 2015, 23:14:02 »
Odpowiedz cytując
busch Prooooszę, podaj te proste - są najlepsze! Lubię gotować, ale na ogół nie mam czasu stać nad garami dwie godziny.
#link
Becia23
Skąd: Królestwo Pozorów (UK).


Permanent verbal diarrhoea



« #5 : Luty 11, 2015, 23:16:06 »
Odpowiedz cytując
Strzyga - jak na tak małą ilość składników, jest pyszny emoty327

busch - pliz, wstawiaj wszystko, nieważne jak proste - założę się, że wielu ludziom nawet do głowy by nie przyszły takie przepisy uśmiech
Kurczaka chyba spróbuję jutro kocham
#link
"Wszystkich zadowolić nie sposób, ale wszystkich wk*ć to już łatwo" lol
Strzyga
Skąd: z defektu (taki sklep).


Życzliwościowy Przodownik Pracy


WWW
« #6 : Luty 11, 2015, 23:26:17 »
Odpowiedz cytując
Ja bym głównie o śniadaniach poczytała. Na razie robię sobie tosty, bo to trwa 2 minuty, nie mam naprawdę czasu na robienie "zdrowych śniadań" na które trzeba poświęcić 1,5 h i mieć składniki, które nawet ciężko wymówić...
#link
ZŁO Dobro Dobro Strzyga Forester

Nie ma mnie duży uśmiech

Cytat: JARA
Co złego to Strzyga.
Moje prywatne halucynacje

Senior Grafik End Pijar Dizjaner
mundialowa
Skąd: Rzeszów.



WWW
« #7 : Luty 11, 2015, 23:28:32 »
Odpowiedz cytując
busch, dawaj te najprostsze! Zwłaszcza na śniadania, bo moje od jakiegoś czasu to niezmiennie płatki owsiane z mlekiem i miodem - uwielbiam, ale ile można hihi
Waszych omletów z pewnością spróbuję wink

Od siebie wrzucę prosty sposób na makaron ze szpinakiem. Bez proporcji, bo u mnie kuchenne wariacje są "na oko" wink
- makaron (u mnie najczęściej rurki, bądź spaghetti)
- szpinak rozdrobniony
- jogurt naturalny
- ser biały
Szpinak najczęściej mam mrożony, więc po rozmrożeniu na patelni i lekkim podgotowaniu odcedzam resztę wody, która się nie wygotowała i po prostu przekładam go na makaron, polewam jogurtem i dodaję rozdrobniony ser biały. Czasem do szpinaku dodaję sos carbonara (fix z knorra), bo ma wtedy lepszy smak. Nie dodaję wtedy jogurtu.

Później wrzucę przepis na sznycelki szpinakowe wink
#link
Libeerte



« #8 : Luty 11, 2015, 23:34:56 »
Odpowiedz cytując
Mój najszybszy obiad - mieszanka warzyw (takie mrożonki) + pierś z kurczaka/indyka pokrojona w kostkę, posypana przyprawą kebab-gyros + sos czosnkowy (jogurt, majonez, ząbek czosnku i oregano)

Lubię mieć zapas pesto i jeść z makaronem, kurczakiem i kukurydzą wink
#link
malinowaa

Życie zaplątane w końską grzywę...



« #9 : Luty 11, 2015, 23:59:02 »
Odpowiedz cytując
Pomysł na wątek świetny, omlet bananowy-  kocham aż ślinka cieknie, a jutro spróbuję kurczaka w sosie mascarpone  emoty327
#link
Ambasador_Marcelina - kod na 10% do Unique Equine! <3

busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #10 : Luty 12, 2015, 01:02:54 »
Odpowiedz cytując
No dobra, ale nie mówcie że nie ostrzegałam  lol. Dorzucam dwa, jak mnie nie wyśmiejecie, to może będzie więcej kreatywnego żarcia z busch  hihi

Brokuł z kaszą gryczaną
-jeden brokuł (ok. 500g)
-torebka kaszy gryczanej (100g)
-ser feta
-przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól (najlepiej doprawiać solą dopiero przy jedzeniu, bo feta jest słona i łatwo przesolić)

Gotujemy brokuła, gotujemy kaszę (w osobnych garach). Jak już są ugotowane, wrzucamy do jakiegoś żaroodpornego naczynia oba produkty i posypujemy pokruszoną fetą. Całość zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut.

Przepis często modyfikuję zastępując kaszę gryczaną ziemniakami. Ponieważ jestem leniwa, nigdy ziemniaków nie obieram z łupinek, tylko jem jak dzikus  hihi. Pro tip dla kumatych: kroimy surowe ziemniaki w plastry i takie plastry gotujemy. Po pierwsze szybciej się ugotują, po drugie lepiej się ułożą w naczyniu żaroodpornym i ładniej zapieką.


Kurczak z kukurydzą i śmietaną
-pierś z kurczaka
-puszka kukurydzy
-małe opakowanie śmietany 18%
-przyprawy: sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
-ryż, ja lubię brązowy, ale na szybkiego lepszy zwykły  wink

Ponownie zaczynamy od ryżu, bo będzie szybko  wink. Kroimy filet z kurczaka w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem do smażenia. Doprawiamy. Smażymy przez chwilę do pożądanego stopnia wysmażenia. Dorzucamy kukurydzę z puszki razem z zalewą. Czekamy przez chwilę, aż nadmiar wody odparuje (można podkręcić palnik żeby przyspieszyć proces). Jeśli podkręciliśmy palnik, teraz trochę go skręcamy, dolewamy śmietanę i przez chwilkę (1-2 minuty) wszystko gotujemy, żeby się smaki wymieszały. Wykładamy na talerz ryż, zalewamy kurczakiem w sosiku  wink

Na śniadanie niestety nie mam za dużo, bo też mam problem z czasem jak jakieś wymysły wyprodukuję  wink. Jestem zadowolona ze swojego nieśmiertelnego omletu, plus do pracy robię sobie kanapki i owsiankę -  na tyle mi odpowiada taka konfiguracja, że jakoś nie szukałam innych możliwości na szybkie śniadanie.
#link
Anaa

nothing will work unless you do



« #11 : Luty 12, 2015, 01:47:41 »
Odpowiedz cytując
busch, muszę wypróbować tego brokuła! brzmi superancko duży uśmiech

z moich typowych awaryjnych standardów:

pomidor lub dwa - pokrojone w kostkę (moż być więcej warzyw, np. rzodkiewki, ogórek)
twaróg półtłusty pokruszony
wymieszać w miseczce, polać łyżką oliwy i sokiem z cytryny (ile kto lubi) + sól, pieprz, czosnek.

pyszunia na śniadanie/kolację/przekąskę. Do tego np kawałek pełnoziarnistego chlebka uśmiech
#link
halo
Skąd: księstwo mazowieckie.




« #12 : Luty 12, 2015, 02:20:09 »
Odpowiedz cytując
Na studiach ratowałyśmy się "majuhezem""
serek homogenizowany - nie słodki (pewnie można zmiksować biały ser z jogurtem)
jajko na twardo, cebula, ogórek kiszony - pokroić, wymieszać z serkiem
pieprz ziołowy

Gdy pustki w portfelu i brzuchu (a i niezłe na kaca):
Ugotować ryż i kisel. Na ryż położyć cząsteczki jabłka, zalać gorącym kisielem.

Rizotto na biedno:
Przesmażyć trochę pokrojonego wędzonego boczku (może być też ciut cebuli) na łyżce oliwy, przesmażyć w tym ryż, zalać wodą z 1/2 cm nad poziom ryżu, wrzucić poszatkowaną kapustę (za dwie szklanki), zagotować mieszając, dusić na maleńkim ogniu pod przykryciem przez ok 10 min, potem zestawić i owinąć kołdrą na min. 1 h, ale można sobie ciut podgrzać po powrocie do domu.
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
Dużo, dużo łatwiej wyrządzić krzywdę człowiekowi czy zwierzęciu niż ją Naprawić.
Alten
Skąd: Mysłowice.




« #13 : Luty 12, 2015, 02:42:02 »
Odpowiedz cytując
Dobra, nie wiem już sama czego oczekuję, ale dla mnie nawet te brzmią za trudno  oczy2 Może omlet... Ale nie mam blendera ani nic w ten deseń :P W sumie... Właśnie sobie uświadomiłam, że oprócz obiadu (zazwyczaj ziemniaki + mięso/jajko) to cały dzień jem kanapki z pasztetem albo z serem  lol Muszę coś pomyśleć...
#link
robakt
Skąd: małopolskie.


Liczy się jutro.


WWW
« #14 : Luty 12, 2015, 07:31:29 »
Odpowiedz cytując
W przepisie mundialowej dodaje ser feta i szaleję za takim obiadem wink
#link
chemistry & dressage.
budyń
Skąd: prawie Kraków.



Moje ogłoszenia
« #15 : Luty 12, 2015, 08:02:11 »
Odpowiedz cytując
Makaron w sosie śmietanowym z brokułem:
- makaron, najlepiej penne
- śmietanka 30%
- przyprawy wedle uznania (majeranek, papryka, sól, pieprz, czosnek)
- brokuł
- pierś z kurczaka

Gotujesz makaron, gotujesz brokuła, na patelni rozgrzewasz trochę oleju, na to kurczak pokrojony w kostkę, rumienisz mięsiwo. Zmniejszasz ogień, dolewasz śmietanki (ja leję całe opakowanie biedronkowej, 330 ml, bo robię żarcia na 3 dni), chwilę niech się kisi, ale nie gotuje. Dowal przypraw, spróbuj, popraw jak coś nie gra. W kubku rozmieszaj trochę mąki z zimną wodą na gładką masę, żeby było dość gęste, ale wciąż płynne, zwiększ ogień pod patelnią i dolej nań mączną breję (zagęstnik). Mieszaj, jak sos nie zgęstnieje, to dowal resztę (ja leję tak około 80 ml) i mieszaj, mieszaj, bo się zrobią kluski. Dorzuć ugotowanego brokuła, wymieszaj, niech się chwilę razem to wszystko pokisi.
Jak masz naczynie żaroodporne, to super, jak nie, to trudno. Przerzuć makaron do gara, zalej sosem, wymieszaj. Zetrzyj na to żółty ser albo mozarellę i wstaw do piekarnika, by się rozpuściło.
Wersja dla biednych bez żaroodpornego: posyp startym serem i jedz co masz. Albo olej ten ser.

Modyfikować wedle uznania, ja robię bez brokuła, bo fu fu. Całość zajmuje mi z 30 minut, a że robię srogie ilości, to mam na długo. Trzymać w lodówce, na zimno też super smakuje jak się ktoś spieszy. Przygrzewać ostrożnie i powoli, bo wyparuje śmietanka i zostanie tłuszcz : D
#link
20.8.14
Zu
Skąd: Warszawa.


You`ll ride my rainbow in the sky


WWW
« #16 : Luty 14, 2015, 00:08:09 »
Odpowiedz cytując
budyń, błagam, załóż bloga kulinarnego i pisz w ten sposób hihi kocham
#link
Misskiedis
Skąd: Warszawa.


Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!


WWW
« #17 : Luty 14, 2015, 02:47:08 »
Odpowiedz cytując
Przepis budyń przerobiony na bogato- zamiast zagęstnika z mąki wrzucasz pokruszony pleśniowy ser lazur i pokrojone suszone pomidory z oliwy, nawet nie wrzucam do piekarnika tylko mieszam z makaroni i szamię kocham
#link
Stajnia Fiord Ciopan na Facebooku wink
-------
"Gdyż to, co koń czyni pod przymusem, czyni bez zrozumienia; i nie ma w tym piękna, tak jak nie ma piękna w bitym i zmuszanym do tańca tancerzu"

~Xenophon
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #18 : Luty 14, 2015, 11:10:03 »
Odpowiedz cytując
Makaron z pomidorami, chyba prościej być nie może duży uśmiech

Gotuję makaron pełnoziarnisty (tylko taki jadam), w międzyczasie do rondelka wrzucam ze dwie łyżki oleju i pomidory z kartonika. Dorzucam ulubione przyprawy: oregano, papryka słodka i pieprz kajeński, podgrzewam. Ugotowany makaron wrzucam do pomidorów, pyrka sobie parę minut. Potem na talerz i posypuję parmezanem, moja ulubiona kolacja od dawna  kocham

Faszerowana cukinia

Kroję cuknię wzdłuż, wydrążam, miąższ wyrzucam. W miseczce robię farsz: serek grani (taki ziarnisty), pokrojona w kostkę papryka i cebula, pomidory, ogólnie wszystko się nadaje duży uśmiech piekarnik nastawiam na 160 stopni, zawijam cukinie w folie aluminiową i piecze sie 20min uśmiech

I danie dnia:
Kupuję filet albo dzwonko z łososia, obsypuję przyprawami i zostawiam na noc w lodówce (niekoniecznie). Na drugi dzień wrzucam rybkę do naczynia żaroodpornego (nasmarowanego masłem), piecze sie 20min w 200 stopniach. Pod koniec gotuję brokuła, tak na pół twardo.
I koniec duży uśmiech uwielbiam to połączenie  kocham
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

marysia550

Moje ogłoszenia
« #19 : Luty 14, 2015, 12:07:36 »
Odpowiedz cytując
 ja trafiłam ostatnio na prosty przepis na ciasto na pizzę:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy ( jasne, że sól i daje jakieś te zielone, co mam pod ręką)

No i zarobić ( roboty 2 minuty), rozwałkować ( kolejne 2), rzucić na to pieczarki, czy tam kto co woli, ser i do piekarnika na ok 30 minut 180 stopni. ( czasem więcej trzymam w piekarniku i go otwieram pod koniec, bo nieraz pieczarki dużo wody puszczają)

a i jeszcze racuchy z serka homogenizowanego:
3 - 4 serki
pół lub więcej szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

wymieszać usmażyć i zjeść. Mniam
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2015, 12:43:04 wysłane przez marysia550 » #link
aszhar
Skąd: Begi/Wawa.




« #20 : Luty 14, 2015, 12:42:40 »
Odpowiedz cytując
Na szybko.
Makaron ryżowy z sosem.
Paczka makaronu ryżowego robimy wg przepisu na opakowaniu.
Podgrzewamy sos slodko- kwasny np. ( taki ze sloika )
Czasem dodaje podsmażoną parówkę lub inna wędlinę która mam w lodowce.

Makaron z sosem serowym.
Gotuje makaron.
Do rondelka wlewam troszkę wody dodaje troche kostki rosołowej.
Gdy juz woda się zagotuje wlewam śmietanę koniecznie 30% i dodaje sery.
Może być pleśniowy może być brie może być topiony.
To wszystko ciągle mieszam aby się nie przypaliło.
I polewam na makaron.
Pyyychota
#link
Strzyga
Skąd: z defektu (taki sklep).


Życzliwościowy Przodownik Pracy


WWW
« #21 : Luty 14, 2015, 13:14:35 »
Odpowiedz cytując
Zrobilam Wczoraj omlet bananowy i był średni. Dzis mnjej rozdrobnilam banany, dalam 1/3 lyzki stewii i troche cynamonu i byl pyszny uśmiech
#link
ZŁO Dobro Dobro Strzyga Forester

Nie ma mnie duży uśmiech

Cytat: JARA
Co złego to Strzyga.
Moje prywatne halucynacje

Senior Grafik End Pijar Dizjaner
halo
Skąd: księstwo mazowieckie.




« #22 : Luty 14, 2015, 13:21:32 »
Odpowiedz cytując
La pasta secca

Ugotować makaron - najlepiej szeerokie wstążki, cięta rurka też daje radę.
Rozmieszać w kubku śmietanę 30%, jajko, sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej.
Na patelni rozpuścić trochę masła i "parmezan" z torebki (jasne, można zetrzeć ser grana itp.)
Szybko wlać bełt z kubka, intensywnie rozmieszać, dodać makaron, chwilę podgrzewać.
Uwaga! Bardzo sycące.

Podobnie robi się "putanesca" (czyli dziwkowy uśmiech)
Dodaje się pokrojony boczek (czy jakąś wędzoną surową szynkę) i cebulę, oddzielnie podsmażone.
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
Dużo, dużo łatwiej wyrządzić krzywdę człowiekowi czy zwierzęciu niż ją Naprawić.
Zu
Skąd: Warszawa.


You`ll ride my rainbow in the sky


WWW
« #23 : Luty 14, 2015, 13:31:42 »
Odpowiedz cytując
Wydaje mi się, że to nie puttanecsa wink http://allrecipes.pl/przepis/4248/spaghetti-puttanesca.aspx

U mnie w domu przebojem jest makaron ze szpinakiem:
sos beszamelowy (masło, mąka, mleko) do niego się wrzuca mrożony szpinak, do tego gałka muszkatołowa (obowiązkowo!) i ulubione przyprawy. Czasami starta mozzarella uśmiech
#link
Dzionka
Skąd: Warszawa.




« #24 : Luty 14, 2015, 13:44:23 »
Odpowiedz cytując
Zrobiłam omleta bananowego z nutellą i plastrami banana w środku - boskie! A mój facet zjadł dwa z rzędu, szaleństwo uśmiech
#link
smarcik

dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.



« #25 : Luty 14, 2015, 14:02:55 »
Odpowiedz cytując
A ja właśnie zrobiłam naleśniki po bolońsku, jeśli okażą się dobre to wrzucę przepis, bo szybkie są na pewno  wink
#link
Domeną ludzi głupich jest utożsamianie krytyki swoich poglądów z krytyką własnej osoby.

busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #26 : Luty 14, 2015, 14:16:58 »
Odpowiedz cytując
Ja wrzucę jeszcze jeden przepis, tym razem podpatrzony od mojej babci  uśmiech . UWIELBIAM go, ostatnio nie ma tygodnia bez brukselki  emoty327

Brukselka z migdałami i serem kozim
-ok. 400g brukselki (nigdy jej nie ważę i mam nadzieję, że nie przestrzeliłam  icon_redface Tyle, żeby starczyło na wypełnienie jedną warstwą patelni wink)
-opakowanie sera koziego 180g (polecam Lidl, bo ma niedrogi i bardzo smaczny) albo opakowanie sera feta/fetopodobnego
-opakowanie siekanych migdałów albo migdałów w płatkach
-przyprawy: pieprz, bazylia, sól w przypadku fety najlepiej użyć tylko po uprzednim spróbowaniu, w przypadku sera koziego można troszeczkę sypnąć, ale też bez przesady

Gotujemy brukselkę. Ważne jest, żeby do wody dać płaską łyżeczkę cukru i szczyptę soli, żeby brukselka nie wyszła gorzka. Zwykle 10, max 15 minut wystarcza, żeby się ugotowała. Po ugotowaniu rozkrajamy brukselkę na połówki - ja nie czekam, aż trochę ostygnie, tylko biorę jakiś długi nóż i jazda, jeszcze mi się nie udało poparzyć  cool. Wstawiamy patelnię z olejem, np. oliwą z oliwek. Jak się nagrzeje, wrzucamy brukselkę i migdały. Ja smażę na dużym ogniu, bo lubię jak brukselka jest miejscami mocniej przyjarana  duży uśmiech. Dosłownie po kilku minutach zarówno brukselka, jak i migdały powinny być przyrumienione. Wtedy dorzucamy nasz ser - feta albo kozi - i smażymy aż się ładnie rozpuści i połączy z resztą posiłku  wink

Jak dla mnie nie potrzeba do tego żadnego dodatkowego wypełniacza, więc to jest jakby już kompletny posiłek  uśmiech
#link
helcia
Skąd: Wrocław.


Wiedźma z czarnym kotem



« #27 : Luty 14, 2015, 14:20:45 »
Odpowiedz cytując
Szybki dzisiejszy obiad
Jarmuż
Brokuł
Surimi
Papryka
Sos 'beszamelowy' (tylko mąki trochę, mleka, curry i kurkumy)
Przyprawy jak kto chce, u mnie bez dużej ilości czosnku się nie obejdzie  hihi

Brokuły podgotowałam, jarmuż na patelni z wodą 'zmiękczyłam', wrzuciłam paprykę, pokrojone surimi, odcedzonego brokuła, zalałam beszamelem. Zamieszałam i wsio  duży uśmiech
20 minut całość trwała  uśmiech

Krem brokułowy
Rosół/ 'rosół' na szybko z kostek (u mnie to króluje i też jest pycha  wink )
Brokuły ugotowane
Blenduje i do tego chilli, ser zółty/te takie kuleczki chlebkowate (nie wiem jak one się nazywają)
Najszybsze na obiad

Koktajl z jarmużu i banana
Obydwa składniki do blendera, trochę wody/mleka, można jabłko dorzucić. Dla niektórych może być mdłe, ale ja bardzo lubię uśmiech

Omlet bananowy albo z tego samego placuszki, szybko i pysznie, uwielbiam  kocham
#link
"Pani nie ma kości ze szkła, trzeba biec za życiem.
Jeżeli ta szansa przeminie, to pani serce stanie się tak wyschnięte i łamliwe jak moje kości.
Tak więc, dalej, odwagi, goń za tym."
Ramires
Skąd: Poznań/Wro.




« #28 : Luty 14, 2015, 14:23:21 »
Odpowiedz cytując
Może to i oczywiste, ale to jeden z najszybszych obiadów, które są pyszne i treściwe.
Gotujemy makaron. Na patelni smażymy 2 ząbki czosnu, do tego wlewamy przecier pomidorowy, dorzucamy co tylko lubimy - może być papryka, mogą być suszone pomidory czy oliwki + oregano + bazylia + sól + pieprz. Bulgotamy to aż trochę zgęstnieje, wylewamy na makaron i posypujemy serem.
Student najedzony, student szczęśliwy duży uśmiech

edit: wersja dla tych, którzy lubią tłusto - na patelni smażymy czosnek z dużą ilością oliwy, na to wrzucamy pokrojone pomidorki i bazylię w listkach. Jeszcze łatwiejsze i jeszcze pyszniejsze, ale kaloryczne jak cholera
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2015, 14:24:57 wysłane przez Ramires » #link
grzesiek.1993
Skąd: Kraków.



WWW
« #29 : Luty 14, 2015, 15:58:07 »
Odpowiedz cytując
Kurczak w sosie curry z kaszą jęczmienną

- 1 pierś z kurczaka
- 1 torebka kaszy (150g?)
- odrobina oleju
- sól
- przyprawa curry
- pieprz cayenne
- śmietana

Wstawiamy kaszę do gotującej się, osolonej wody. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, do którego wsypujemy przyprawę curry (dosyć sporo, bo ma być czuć w sosie), sól do smaku oraz chilli pieprz cayenne (według upodobań wink ja lubię ostro). Mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Gdy już tłuszcz jest rozgrzany wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, która musi się ściąć i nabrać koloru. Gdy już kurczak będzie zarumieniony ze wszystkich stron (ale jeszcze nie usmażony!), wlewany powoli śmietanę, ciągle mieszając (na małym ogniu), żeby się nie scięła. Mieszany porządnie i dusimy to tak kilka minut, ale nasze kawałki mięsa będą gotowe (można dodać jeszcze curry, jeśli sos nie jest wystarczająco intensywny, ja często dodaję także bazylię). Gotowym sosem z kurczakiem polewamy kaszę. Pychota! Zazwyczaj robiłem tę wersję z ryżem, ale kasza to dla mnie hit w tym połączeniu wink Czas trwania - 15 minut.
#link
HorseBitMedia.com - tworzymy strony internetowe dla branży jeździeckiej.
Strony: [1] 2 3 Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Baza szybkich i pożywnych przepisów

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.066 sekund z 18 zapytaniami.