Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Kącik WEGE :-)

poprzednia następna
Strony: 1 ... 267 268 [269] Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Kącik WEGE :-)  (Przeczytany 679194 razy)
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8040 : Październik 13, 2020, 21:28:12 »
Odpowiedz cytując
busch, rozumiem Twoje zniesmaczenie jeśli lustrujesz żywność pod takim kątem duży uśmiech Też bym była. Ja szukałam smaku sera więc jestem usatysfakcjonowana hihi

Przyznam szczerze, że ja jestem czasem zdezorientowana czytając składy wegan rzeczy, ponieważ nie mam w tym zbyt długiego doświadczenia w porównaniu do produktów, którymi się żywiłam przez ponad 25 lat i których rozmaite składy miałam okazję studiować wielokrotnie. Mam na myśli głównie gotowce w postaci burgerów czy kiełbasek, ale także takiego sera żółtego. Skład zwykłego sera raczej nie pozostawia żadnych wątpliwości i dość łatwo ocenić, czy jest dobrej jakości czy złej, podobnie jak ludzie jedzący parówki, którzy wybierają je np. pod względem zawartości mięsa. Tutaj jeszcze nie mam rozeznania co jest dobre a co niekoniecznie. Białko grochu nie brzmi źle ale mi się kojarzy z jakimś laboratoryjnym jedzeniem i mimo, że białko grochu jest naturalne, to w moim świecie takie jedzenie jest sztuczne :P To miałam na myśli.
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #8041 : Październik 15, 2020, 19:00:18 »
Odpowiedz cytując
busch, jeśli Cię to urządza, to ja robiłam pulpety z tofu i kroiłam jako "szynkę" czy wkład do wrapa. Skład dobry, białko okejowe, smak super (matka mi kradła, a ona jedzenie dzieli na mięso i dodatki do mięsa). Dobrze się mrożą, więc można zrobić więcej i mieć pod ręką.
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #8042 : Październik 16, 2020, 18:42:53 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, uuu, nie pomyślałam o tym. Masz jakiś przepis? duży uśmiech
#link
Strzyga
Skąd: z defektu (taki sklep).


Życzliwościowy Przodownik Pracy


WWW
« #8043 : Październik 16, 2020, 22:01:28 »
Odpowiedz cytując
Jestem zakochana w serze z lidla! Nawet na tostach nienajgorzej się ciągnie.
Ale ja jem też rzeczy, które nie są w 100% zdrowe. No i chipsy też szamię. Fajniej by było, gdyby to nie był olej kokosowy, a coś lokalnego, ale i tak super, że nie z krówkowego cierpienia.
#link
ZŁO Dobro Dobro Strzyga Forester

Nie ma mnie duży uśmiech

Cytat: JARA
Co złego to Strzyga.
Moje prywatne halucynacje

Senior Grafik End Pijar Dizjaner
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8044 : Październik 16, 2020, 22:41:40 »
Odpowiedz cytując
Strzyga, na tostach jeszcze  nie próbowałam ale odkrycie go było dla mnie strzałem w dziesiątkę. Zawsze  uwielbiałam kanapki z seeem żółtym i ogórkiem i choć udaje mi sie żyć bez sera, tak czasem mi go brakowało. I naprawdę super było zjesc coś zbliżonego smakiem, jeśli nie identycznego. Tez czasem jem coś niezdrowego i choć czytam składy to nie fiksuje sie na tym. Póki co nie ćwiczę tez regularnie wiec nie mam potrzeby pilnowania makra. Zwracam większa uwagę na to, żeby jeść regularnie ciecierzycę, tofu, strąki etc żeby miec jakiś dowóz białka i póki co chyba jest Ok. Ja mam dość współpracujący organizm i bardzo wyraźnie czuje, kiedy mi czegoś brakuje bo po prostu mam na coś okrutnego smaka, swego czasu w ten sposób przypominałam sobie, ze chyba muszę zjesc jakieś mięso. Obecnie nie mam ciągotek ani do mięsa, ani jaj a takie zdarzały mi sie najczęściej. Zapuściłam sie ostatnio z jedzeniem owoców to ostatni tydzień jem je w nieskończoność i nie chcą mi sie znudzić uśmiech
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #8045 : Październik 17, 2020, 16:13:04 »
Odpowiedz cytując
busch, ja korzystam z przepisu, który kiedyś wrzuciła tu ovca

2 kostki tofu (najlepsze wędzone albo marynowane, kostka standardowa około 180-190 gram)
1 czubata łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
pół szklanki bułki tartej
3 łyżki sosu sojowego (testowałam też z teryaki i dało radę)
1 łyżeczka wędzonej papryki, szczypta ostrej (albo więcej jak lubisz), szczypta rozmarynu albo ziół prowansalskich, trochę pieprzu
2 łyżeczki ostrej musztardy (można pominąć, kiedyś zamiast musztardy dodałam oliwy 'dla poślizgu' i też było ok)
można dodać trochę keczupu, przecieru pomidorowego, sosu chilli, przyprawy do żeberek albo do kurczaka jak komuś tęskno za mięsnymi smakami

jeśli używasz naturalnego tofu, masę trzeba też posolić (przy wędzonym nie ma takiej potrzeby)
wszystko blendujesz na gładką masę (jak za sucho to dolewam troszkę wody, ale z tym ostrożnie bo jak zrobi się ciapa to nic nie ulepisz)
na rozgrzany olej albo oliwę (naprawdę rozgrzany) rzucasz uformowane kotleciki wielkości mniej więcej spłaszczonej piłki do ping ponga, smażysz chwilę z każdej strony, żeby się przyrumieniły. Z dwóch kostek tofu wychodzi około 20 pulpetów.
Można je pokroić do kanapki, zjeść od razu, polać sosem i podać na obiad, dorzucić do spagetti...
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #8046 : Październik 17, 2020, 19:05:21 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, brzmi świetnie, musze koniecznie wypróbować duży uśmiech
#link
Strony: 1 ... 267 268 [269] Odpowiedz Drukuj 

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Kącik WEGE :-)

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 19 zapytaniami.