Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Kącik WEGE :-)

poprzednia następna
Strony: 1 ... 266 267 [268] 269 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Kącik WEGE :-)  (Przeczytany 680880 razy)
emptyline
Skąd: Sztokholm.


Big Milk Straciatella


WWW Moje ogłoszenia
« #8010 : Sierpień 06, 2020, 01:09:18 »
Odpowiedz cytując
Dla mnie wszystkie paróweczki/kiełbaski niestety w smaku są kiepskie. Lubię je, ale koło normalnej kiełbasy nie leżały. No i właśnie kiełbasa to jedyna rzecz za którą tęsknię.
#link
wymodelowana
Skąd: Gdańsk.



WWW
« #8011 : Sierpień 07, 2020, 10:23:14 »
Odpowiedz cytując
Dla mnie wszystkie paróweczki/kiełbaski niestety w smaku są kiepskie. Lubię je, ale koło normalnej kiełbasy nie leżały. No i właśnie kiełbasa to jedyna rzecz za którą tęsknię.

Dla mnie też, ale odkryłam absolutny game changer ostatnio: parówki Lunter. Znajoma, która od niedawna jest weganką też mówi, że smakują identyko jak mięsne parówki, więc to nie moje widzimisię uśmiech Ja wpierdzieliłam już kilka opakowań hihi Kupiłam w Leclercu.
#link
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #8012 : Sierpień 07, 2020, 10:30:14 »
Odpowiedz cytując
wymodelowana  ooo brzmi to spoko! Kurde a w Leclercu to ja nie byłam NIGDY  hihi
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

emptyline
Skąd: Sztokholm.


Big Milk Straciatella


WWW Moje ogłoszenia
« #8013 : Sierpień 07, 2020, 12:28:56 »
Odpowiedz cytując
wymodelowana, o kurczę, to muszę sprawdzić jak będę w Polsce. Jakby ktoś jeszcze wyprodukował coś w stylu kiełbasy to już byłoby spełnienie marzeń!
Swoją drogą tu w Szwecji mamy Roast Peaf - strasznie mi to smakuje (w teorii to odpowiednik rostbefu). W ogóle produkty firmy Peas of Heaven są bardzo smaczne. Nie wiem czy są gdziekolwiek dostępne w Polsce czy tylko u nas, ale bardzo je lubię.
#link
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8014 : Sierpień 08, 2020, 19:56:05 »
Odpowiedz cytując
Trafiłam dziś na wegańskie mięso mielone. Zrobię na pewno jakieś kotlety. Macie jakieś inne pomysły na wykorzystanie?
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
Strzyga
Skąd: z defektu (taki sklep).


Życzliwościowy Przodownik Pracy


WWW
« #8015 : Sierpień 08, 2020, 19:58:13 »
Odpowiedz cytując
vanille, spaghetti uśmiech
#link
ZŁO Dobro Dobro Strzyga Forester

Nie ma mnie duży uśmiech

Cytat: JARA
Co złego to Strzyga.
Moje prywatne halucynacje

Senior Grafik End Pijar Dizjaner
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8016 : Sierpień 08, 2020, 20:00:43 »
Odpowiedz cytując
Strzyga, a to "mieso"  traktuje sie jak zwykle mielone? Tzn tak samo sie je obrabia?

Edit: spróbowałam zrobić kotlety z połowy porcji. Czy Wy tez macie problem z zachowaniem kształtu kotletów? Ja mimo przesmażenia z obu stron mogłam je swobodnie odkształcać łyżka i musiałam je delikatnie ściągać żeby sie nie rozpadły. W smaku bardzo dobre ale zastanawiam sie czy można coś zrobić z ich konsystencja? Poza mięsem dałam cebule i czosnek przysmażone, tahini wymieszane z lnem i woda, odrobinkę musztardy i sosu sojowego No i przyprawy. Podczas wyrabiania masa była troche klejaca ale ogólnie Ok, jak w zwykłych mielonych
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2020, 20:45:41 wysłane przez vanille » #link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #8017 : Sierpień 10, 2020, 07:51:10 »
Odpowiedz cytując
vanille  z takiego "mięsa" mielonego jeszcze nie robiłam, do warzywnych kotletów też dodaję siemię lniane bo wtedy ładnie wiąże całą masę - może dodaj trochę więcej i odstaw, żeby wodę wchłonęło ? Ja odstawiam tak na 15-20min i jest takie miękkie plastyczne uśmiech  albo spróbuj upiec, ja w sumie zawsze piękę bo nie cierpię tego syfu związanego ze smażeniem  hihi
Do makaronu bym też wrzuciła, podsmażyć z cebulką i czosnkiem, dodać pomidory i boloński jak znalazł  emoty327
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8018 : Sierpień 10, 2020, 08:00:04 »
Odpowiedz cytując
Spróbuje upiec i myśle jesCze żeby sypnąć otrębów. Dzisiaj zrobię to dam znac czy coś z tego wyszło duży uśmiech

Mały update: nie dawałam otrębów, wsadziłam do piekarnika i są super duży uśmiech myśle, ze niejeden mięsożerca dałby sie oszukać hihi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2020, 19:56:18 wysłane przez vanille » #link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #8019 : Sierpień 12, 2020, 12:38:40 »
Odpowiedz cytując
Pieczone są najlepsze  kocham 

Swoją drogą, miałam dzisiaj dyskusję nt wege w pracy, bo ja jeszcze wcześniej cos tam jadałam ale od dłuższego czasu po prostu odrzuca mnie od mięsa, więc nie jem. No i się zaczęło...
- ale czemu nie jesz mięsa ?
- smutno tak bez mięsa

A czemu je jeść  wysmiewa ? Mięso to jest jakiś mityczny twór, bez którego nie możesz egzystować chyba  oczy2
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #8020 : Sierpień 13, 2020, 13:31:30 »
Odpowiedz cytując
kolebka, przyzwyczajenia uśmiech
Ale ale! Są dobre wieści, spożycie mięsa spada <3
https://roslinniejemy.org/blog/gus-przecietne-spozycie-miesa-na-osobe-spadlo-w-polsce-o-20-w-2019-roku

A gigant Unilever wypuszcza nową markę The Vegetarian Butcher  hurra!
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #8021 : Sierpień 13, 2020, 18:09:46 »
Odpowiedz cytując
busch kupiłam sobie te kiełbaski na kolację, o smaku wędzonym - no mi weszły, ale z musztardą. Dużo musztardy  hihi
Beyond wygląda jak mielone czy to taki gotowy placek ?

Wzięłam te wędzone kiełbaski z Polsoi i są trochę smaczniejsze niż zwykłe ale nadal bez dużej ilości ketchupu bym nie zjadła hihi


The vegetarian butcher na pewno spróbuję jak będę miała okazję duży uśmiech. Ewidentnie jest coraz więcej fajnych opcji vegan.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2020, 18:12:02 wysłane przez busch » #link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #8022 : Wrzesień 04, 2020, 12:37:22 »
Odpowiedz cytując
zrobiłam masala dosa z przepisu Wegan Nerd i jak ktoś ma słabe nerwy to NIE POLECAM. rozlałam ciasto do dwóch słoików na fermentację i dopiero przy drugim słoiku zaczęło mi wychodzić. Nerwicy można dostać, w końcu wyszły, ale jakim kosztem. Jak ktoś ma charakter stoika to można spróbować, bo smaczne  lol
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
Teodora


WWW
« #8023 : Wrzesień 05, 2020, 14:09:25 »
Odpowiedz cytując
Często nastawiam to ciasto – tylko potem gotuję na parze, żeby mieć idlisy. Najpierw się czaiłam, bo myślałam, że niezbędne będą ichniejsze naczynka – ale okazuje się, że silikonowe foremki do muffinek wstawione do garnka z półeczką do gotowania na parze, sprawdzają się zupełnie dobrze. Wystarczy natłuścić.

U mnie to zwykle: 100 g soczewicy, 200 g ryżu / namoczyć przez 12 godzin (razem) / wylać nadmiar wody, zmielić / przefermentować (ok. doby, ale popatruję) / posolić, ew. przyprawić / używać (naleśniki lub idlisy).
#link
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #8024 : Wrzesień 07, 2020, 09:06:01 »
Odpowiedz cytując
Na grilla w sobotę wjechały szaszłyki z tofu wędzonym (poleżały parę godzin w przyprawie do grilla i oleju), plasterki wcześniej podpieczonego bakłażana (na grillu dorzuciłam ser na wierzch) i faszerowane pieczarki, najadłam się  kocham do tego tona sałatek, siostra zrobiła z batatami i ciecierzycą  kocham

I moja rodzina od strony ojca się reformuje, wczoraj nie zjadłam mięsa (tylko farsz ze środka piersi kurczaka  wysmiewa ) i o dziwo bez komentarzy  hurra!
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8025 : Wrzesień 07, 2020, 09:25:44 »
Odpowiedz cytując
kolebka, no i super duży uśmiech Mnie ostatnio rozwaliło kiedy się dowiedziałam, że chyba jedyna osoba, której zdarzało się 'w kuluarach' krytykować mój styl życia (wege, później wegan, praktycznie zero alko) od jakiegoś miesiąca sama nie je mięsa hihi
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #8026 : Wrzesień 30, 2020, 10:19:25 »
Odpowiedz cytując
W Lidlu ostatnio było wegemielone z Next level na promocji, wzięłam dwie paczki. Jedna poszła do meksykańskich tortilli, oesu jakie to było dobre  kocham
znalazłam na stronei Lidla fajne przepisy z wykorzystaniem tego cuda.

Druga paczka chyba pójdzie na klopsiki z lidlowego przepisu  oczy2
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

Teodora


WWW
« #8027 : Wrzesień 30, 2020, 10:50:59 »
Odpowiedz cytując
A macie rozpracowane jakieś mięsa-bez-mięsa-i-bez-glutenu? Coś dostępnego stacjonarnie?
#link
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #8028 : Wrzesień 30, 2020, 18:16:55 »
Odpowiedz cytując
Teodora, polecam Beyond Burger/Meat, w Lidlu bywa w zamrażarkach.
#link
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8029 : Wrzesień 30, 2020, 18:47:05 »
Odpowiedz cytując
kolebka, o widzisz, to dobrze wiedzieć, bo ja swego czasu szukałam przepisu na to mięso mielone duży uśmiech a na stronę lidla jakoś wówczas nie zawędrowałam. U mnie wtedy skończyło się na kotletach mielonych z cebulką, z piekarnika (bo z patelni się rozpadały) i były mega
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
Dreamer113


« #8030 : Październik 12, 2020, 21:10:41 »
Odpowiedz cytując
Cześć, przymierzam się wreszcie do kupna mniej dostępnych produktów. Mogłabym poprosić o polecenie sprawdzonych sprzedawców na allegro (ze smartem)?  kwiatek  Na pewno potrzebuję płatków drożdżowych i suszonych daktyli. Poza tym chętnie jakieś pestki, orzechy, ale to już dobiorę na bieżąco.
#link
dea
Skąd: Gdańsk.


primum non nocere



« #8031 : Październik 12, 2020, 22:20:41 »
Odpowiedz cytując
Pestki, orzechy, strączki, kasze, płatki... Badapak. Nie allegro, ale hurtowe ceny mają spoko.
#link
Umysł należy mieć otwarty... ale nie tak, żeby mózg wypadał
YMMV!
"The only real mistake is the one from which we learn nothing."-- John Powell
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #8032 : Październik 13, 2020, 05:24:11 »
Odpowiedz cytując
Dreamer, Jawo czyli inka1994 jest spoko, tylko jak cos, to płatki gryczane niedobre :P I Targoch też sprzedaje na allegro
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8033 : Październik 13, 2020, 12:13:26 »
Odpowiedz cytując
Wpadam żeby powiedzieć, ze wypróbowałam wegan ser i jest bardzo dobry. Omijałam je wcześniej, ponieważ za czasów mojego ograniczania laktozy wypróbowałam kilka serów bez jej zawartości i w mojej ocenie były kiepskie - wolałam nie jeść w ogóle sera żółtego niż jeść ten bez laktozy. Po serach weganskich nie spodziewałam sie czegoś lepszego, wręcz przeciwnie. Ale przedwczoraj dopadła mnie na Fb reklama biedry, ze maja przez kilka dni w ofercie wegan sery i o dziwo komentarze były bardzo przychylne. Do biedry nie zdążyłam ale robiąc zakupy w lidlu trafiłam na ser ze zdjecia i postanowiłam wypróbować. Jestem w szoku, bo jest naprawdę bardzo dobry. Dwa razy czytałam skład i patrzyłam, czy na pewno ma znaczek Vegan bo smakuje naprawdę jak regularna gouda! Dla wszystkich tęskniących od czasu do czasu za plastrem żółtego sera - polecam bardzo!

#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #8034 : Październik 13, 2020, 15:52:02 »
Odpowiedz cytując
vanille, mnie tylko przeszkadza że ten ser to typowy tłuszczowy ulep i nie można go traktować jak (nawet słabego) źródła białka  :S
#link
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8035 : Październik 13, 2020, 16:10:09 »
Odpowiedz cytując
busch, No niestety, dużo tych Vegan wynalazków to są jednak jakieś chemiczne mieszanki, skład często maja raczej mało naturalny. Ale mimo wszystko jak mnie raz na jakiś czas dopadnie ochota na ser to kupie i zjem ze smakiem duży uśmiech
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
Dreamer113


« #8036 : Październik 13, 2020, 19:18:00 »
Odpowiedz cytując
dea, madmaddie, dziękuję za odpowiedzi.  kwiatek Sprawdzę obydwie opcje.

W sumie przy okazji jeszcze zapytam, może ma ktoś coś na podorędziu. :v
Wege przekąski dla wszystkożerców na imprezę. Żadna pompa, zwykła domówka - coś prostego i najlepiej niewymagającego zbyt wiele roboty. Dalej czuję się studentką.  hihi Kiedyś robiłam krążki cebulowe i z papryki, nuggetsy z ciecierzycy. Ogólnie spoko, ale te konkretne przepisy nie były jakieś szałowe, chętnie wypróbowałabym coś innego. Mogą być też sałatki. Zarówna opcja wege jak i wegan będzie w porządku. Z góry bardzo dziękuję.  uśmiech
Będę jeszcze kopać w wątku, bo coś kojarzę, że pojawiały się tu już kiedyś jakieś propozycje.
#link
moganca12
Skąd: sokołów podlaski.



« #8037 : Październik 13, 2020, 19:40:22 »
Odpowiedz cytując
Wpadam żeby powiedzieć, ze wypróbowałam wegan ser i jest bardzo dobry. Omijałam je wcześniej, ponieważ za czasów mojego ograniczania laktozy wypróbowałam kilka serów bez jej zawartości i w mojej ocenie były kiepskie - wolałam nie jeść w ogóle sera żółtego niż jeść ten bez laktozy. 





Pomimo, że to wątek wege należy zdawać sobie sprawę, że fermentowane produkty mleczne tj. Kefir, jogurt czy ser żółty nie zawierają laltozy, a znaczek bez laktozy na opakowaniu to czysty marketing.
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2020, 19:43:41 wysłane przez moganca12 » #link
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #8038 : Październik 13, 2020, 19:49:37 »
Odpowiedz cytując
moganca12, tak, to prawda. Choć ja niestety przeczytałam o tym niedawno, kiedy temat już dawno mnie nie dotyczył
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #8039 : Październik 13, 2020, 21:05:15 »
Odpowiedz cytując
vanille, wiesz co, nie chodzi mi o to, czy coś jest naturalne, czy "sztuczne", ogólnie uważam że ludzie zazwyczaj używają tych określeń kiedy tak naprawdę działają wg zniekształcenia poznawczego że naturalne = dobre, pomimo że jad kiełbasiany też jest naturalny duży uśmiech duży uśmiech duży uśmiech

Chodzi mi konkretnie o białko, ponieważ 1. trenuję siłowo, 2. białko daje uczucie sytości, 3. weganie powinni celować w więcej białka w diecie niż wszystkożercy, bo częściej jedzą białko niepełnowartościowe. Stąd nieustannie szukam dodatku do kanapek, który podbije białko w posiłku i często jestem niezmiernie sfrustrowana (jak tym "serem"), kiedy okazuje się że kolejny kandydat to tłuszczowy ulep ze śladowymi ilościami białka.
#link
Strony: 1 ... 266 267 [268] 269 Odpowiedz Drukuj 

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Kącik WEGE :-)

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.049 sekund z 19 zapytaniami.