Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Kącik WEGE :-)

poprzednia następna
Strony: 1 ... 261 262 [263] 264 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Kącik WEGE :-)  (Przeczytany 649160 razy)
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #7860 : Marzec 11, 2020, 08:25:02 »
Odpowiedz cytując
Wędzone tofu z sosem teriyaki  kocham  to jest najlepsze połączenie ever, do tego makaron ryżowy i chińska mieszanka, obiad na dwa dni  hihi

To z dynią i szpinakiem też robiłam, przepyszne! Ale że nie zawsze chce mi się tyle rzeczy przygotowywać, to robię bieda wersję  hihi
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

ekhem


Moje ogłoszenia
« #7861 : Marzec 11, 2020, 08:28:10 »
Odpowiedz cytując
jestemzlasu, twarożek z nerkowców, tofu z czosnkiem niedźwiedzim i siup na świeży chlebek. mniam!
#link
czasem nadużywam przecinków.
__
little_girl



« #7862 : Marzec 11, 2020, 09:34:40 »
Odpowiedz cytując
Wczoraj pierwszy raz w życiu jadłam tempeh. Dlaczego nikt mi wcześniej tego nie pokazał??? To jest pyszne uśmiech Zupełnie nie rozumiem dlaczego jest tak mało popularny.

#link
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #7863 : Marzec 11, 2020, 11:42:42 »
Odpowiedz cytując
little_girl  oo jeszcze nie miałam okazji, jak go przyrządziłaś ? On jest podobny w smaku do tofu ?

Btw - seleryba. Przymierzam się do zrobienia, dobre toto ?
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

Teodora


WWW
« #7864 : Marzec 11, 2020, 14:32:21 »
Odpowiedz cytując
Tempeh jest naj, naj!

Wersja nie wiem, czy zdrowa, ale pyszna: w plasterki, na patelnię na oliwie (albo do pieca naoliwione), przesmażyć z obu stron, posolić, popieprzyć, na koniec chlapnąć sosem sojowym (będzie pryskanie). I podawać, spokojnie można i mięsożercom, nie będą narzekać. Można włożyć w kanapki.
#link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #7865 : Marzec 11, 2020, 14:37:20 »
Odpowiedz cytując
Chyba dam mu druga szansę, bo mi nie podszedł:D

U mnie dziś za sprawą wczorajszej rozmowy taki obiad:

Z pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, najlepszą!

PS. nie zjadłam wszystkich oczywiście  lol
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2020, 14:39:35 wysłane przez madmaddie » #link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
little_girl



« #7866 : Marzec 11, 2020, 15:29:02 »
Odpowiedz cytując
kolebka w ramach odpoczynku od gotowania, zamówiłam sobie catering na 3 dni (dni testowe uśmiech, jak prawdziwa Grażyna biznesu) Dzięki niemu wczoraj odkryłam kalarepę, jakie to jest pyszne warzywo! Zupełnie się nie spodziewałam i sama z siebie pewnie nigdy bym nie kupiła.
Tempeh miałam w sałatce na zimno, upieczony w jakiejś marynacie. Miał pikantny smak i wyraźną strukturę. IMO tofu i tempeh są zupełnie różne. Teraz muszę tylko upolować gdzieś i spróbuję sama coś przyrządzić. Nie znalazłam zbyt wiele przepisów, ale na pewno chciałabym spróbować smażony jak napisała Teodora i jako dodatek do spaghetti (granulat sojowy nie robił szału).

Dziś z kolei miałam seitan i nie dałam rady go zjeść, za bardzo przypominał mi smakiem i strukturą mięso  ke
#link
nerechta



« #7867 : Marzec 11, 2020, 21:51:31 »
Odpowiedz cytując
tempeh dla mnie jest ohydny! uśmiech
#link

wymodelowana
Skąd: Gdańsk.



WWW
« #7868 : Marzec 19, 2020, 15:31:26 »
Odpowiedz cytując
Btw - seleryba. Przymierzam się do zrobienia, dobre toto ?

Zależy czy lubisz ryby hihi Robiłam selerybę na Boże Narodzenie. Ja nie byłam w stanie zjeść, bo nigdy ryb nie lubiłam, a to bardzo rybą smakowało i pachniało, natomiast rybożercy się dosłownie nią zajadali am
#link
kenna
Skąd: Nowa Górka.



Moje ogłoszenia
« #7869 : Marzec 21, 2020, 19:44:56 »
Odpowiedz cytując
Nie mam piekarnika. Jak zrobić bez pieczenia jakieś ciasteczka ( kulki odpadają!) lub ciasto oprócz sernika na zimno( serniki gotowane na bazie budyniu albo galaretki tłukę od tygodni). Mam ciecierzycę zielona i czerwona, fasolę, kaszkę manną, płatki owsiane, miód, cukier, jajka, orzechy, makę. Czy jak ugotuje i zmiksuje ciecierzycę, doslodzę, zmiksuję, dodam roztopione masło, zrobię małe kuleczki, porozduszam je, schlodzę, to wyjdą ciasteczka? To ma być coś, co chrupie, a nie masa typu trufel.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2020, 19:47:15 wysłane przez kenna » #link
Gillian
Skąd: Koszalin.


four letter word


WWW
« #7870 : Marzec 22, 2020, 09:13:40 »
Odpowiedz cytując
Blok czekoladowy!
#link
a jak nie Ty - to kto mi został...?
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #7871 : Marzec 22, 2020, 11:35:27 »
Odpowiedz cytując
kenna, jeśli jesteś wegetarianką, a nie weganką, to może tiramisu?

#link
kenna
Skąd: Nowa Górka.



Moje ogłoszenia
« #7872 : Marzec 22, 2020, 15:43:33 »
Odpowiedz cytując
Dziewczyny, ale do bloku potrzeba mleko w proszku i herbatniki, do tiramisu biszkopty przynajmniej i nie wiem, jakąś śmietankę, czy coś? A tego nie mam. Z tych rzeczy które wymieniłam wyzej, bez pieczenia. Jesteśmy praktycznie na kwarantannie, nie chcemy jechać po 2 duperele do sklepu, a ciasteczka by się zjadło... Wege jest mój partner, ale nie vegan.
#link
Pandurska
Skąd: Kassel.




« #7873 : Marzec 22, 2020, 17:12:23 »
Odpowiedz cytując
kenna Mysle i mysle, co by tu bez pieczenia i do tego chrupkiego...Bo chrupkosc mozna uzyskac wlasnie pieczeniem.. Mam zachowany taki przepis, ktorego jeszcze nie wyprobowalam: http://veganbanda.pl/recipe/sernik-z-manny-w-5-minut/ ale nie wiem, co powiesz na konsystencje?

Ciecierzyca/fasola w deserach daje raczej konsystencje typu trufel. Mozna zrobic chrupiaca wersje, ale raczej z maki z ciecierzycy i raczej wlasnie pieczone/smazone.

Z platkow owsianych, miodu i orzechow mozna byloby cos ukrecic, ale znowu brakuje opcji pieczenie.... smutek
#link
Strzyga
Skąd: z defektu (taki sklep).


Życzliwościowy Przodownik Pracy


WWW
« #7874 : Marzec 22, 2020, 19:35:57 »
Odpowiedz cytując
kenna, a ciasto z mikrofalówki?
#link
ZŁO Dobro Dobro Strzyga Forester

Nie ma mnie duży uśmiech

Cytat: JARA
Co złego to Strzyga.
Moje prywatne halucynacje

Senior Grafik End Pijar Dizjaner
Cavaleiro



« #7875 : Marzec 22, 2020, 20:08:34 »
Odpowiedz cytując
kenna Mysle i mysle, co by tu bez pieczenia i do tego chrupkiego...Bo chrupkosc mozna uzyskac wlasnie pieczeniem.. Mam zachowany taki przepis, ktorego jeszcze nie wyprobowalam: http://veganbanda.pl/recipe/sernik-z-manny-w-5-minut/ ale nie wiem, co powiesz na konsystencje?

Ciecierzyca/fasola w deserach daje raczej konsystencje typu trufel. Mozna zrobic chrupiaca wersje, ale raczej z maki z ciecierzycy i raczej wlasnie pieczone/smazone.

Z platkow owsianych, miodu i orzechow mozna byloby cos ukrecic, ale znowu brakuje opcji pieczenie.... smutek
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2020, 20:53:20 wysłane przez Cavaleiro » #link
kenna
Skąd: Nowa Górka.



Moje ogłoszenia
« #7876 : Marzec 22, 2020, 22:04:21 »
Odpowiedz cytując
Pandurska, o takiego sernika jeszcze nie robilam. To po prostu zwykła kaszka manna na kwaśnym mleku, Aleksandra może fajnie smakować z dodatkami i na zimno.
Strzyga, nawet nie podejrzewałam, że da się coś sensownego i jadalnego zrobić w mikrofali, ale zaraz zgłębię temat.
Dzięki!

edit: Strzyga, bardzo dziękuję za podrzucenie pomysłu mikrofali - robiłam i wczoraj i dziś coś a'la murzynek i bardzo moim smakowało (dla mnie to "nie to samo", co pieczony i jakoś nie jestem jego fanką).
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2020, 21:56:10 wysłane przez kenna » #link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #7877 : Kwiecień 06, 2020, 11:44:12 »
Odpowiedz cytując
czy ktoś pasteryzował domowe mleko roślinne? Sojowe konkretnie. Chciałabym się przerzucić na domową produkcję, ale to też trochę zachodu i robienie małej ilości co trzy dni trochę mija się z celem. Zastanawiam się, jak przedłużyć mu życie  coo??
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
Strzyga
Skąd: z defektu (taki sklep).


Życzliwościowy Przodownik Pracy


WWW
« #7878 : Kwiecień 08, 2020, 12:36:17 »
Odpowiedz cytując
kenna, ono jest trochę gumowate, a robi się je 10 minut :P
#link
ZŁO Dobro Dobro Strzyga Forester

Nie ma mnie duży uśmiech

Cytat: JARA
Co złego to Strzyga.
Moje prywatne halucynacje

Senior Grafik End Pijar Dizjaner
dobby
Skąd: Kraków.



« #7879 : Kwiecień 12, 2020, 16:41:21 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, a może zamiast pasteryzacja to mrożenie?
#link
Cricetidae



« #7880 : Kwiecień 12, 2020, 20:30:00 »
Odpowiedz cytując
Zrobiłam vegan pierożki! Z tofu i warzywami. Wyszły super, chociaż tak pięknie ich nie ulepiłam jak w oryginale z którego brałam inspiracje uśmiech teraz będzie w kolejce tofu w sosie barbecue.


Kupiłam grzyby shitake, świeże i suszone. Jeszcze nie jestem pewna co z nich zrobić, macie jakieś inspiracje?
#link
Meise


WWW
« #7881 : Kwiecień 12, 2020, 20:31:21 »
Odpowiedz cytując
Chankonabe!!!
#link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #7882 : Kwiecień 13, 2020, 13:56:04 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, a może zamiast pasteryzacja to mrożenie?
a to nie będzie ohydne po rozmrożeniu? Spróbuję, choć w sumie mam zawalony zamrażalnik.
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #7883 : Kwiecień 14, 2020, 11:50:46 »
Odpowiedz cytując
Pomysły na ciecierzycę na obiad ? Jakieś klopsiki może... ? Macie coś sprawdzonego na ciepło  kwiatek ?
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #7884 : Kwiecień 14, 2020, 12:21:46 »
Odpowiedz cytując
kolebka, najprościej i pysznie: podsmażyć cebulkę, dodać ulubione przyprawy (wędzoną paprykę, czubrycę, trochę ostrego sosu, co tam sobie zamarzysz), dosypać warzyw - takie jakie masz, lub lubisz, mi tu wybitnie pasują albo zielone, albo papryka i starta marchewka, ale może być co lubisz, dorzucasz cieciorkę i dajesz się temu wysmażyć do pożądanego stopnia. Ja lubię mocniej. Można posypać ulubionymi ziarnami. Albo zjadasz całość, albo dodajesz do tego trochę brązowego ryżu, zależy jak tam Ci wypada kaloryka (z brązowym ryżem lepszy aminogram posiłku, ale ja zjadam tak po prostu, bez dodatków, bo to spore objętościowo).
Jak masz więcej czasu:
http://www.mniumniu.com/2015/02/ciecierzyca-z-marchewka-i-cynamonem-w.html

edit: a po klopsiki, to zajrzyj do ErVegan, powinien coś mieć duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2020, 12:27:35 wysłane przez madmaddie » #link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
Strzyga
Skąd: z defektu (taki sklep).


Życzliwościowy Przodownik Pracy


WWW
« #7885 : Kwiecień 14, 2020, 13:05:34 »
Odpowiedz cytując
https://ervegan.com/2016/11/nuggetsy-z-ciecierzycy/
#link
ZŁO Dobro Dobro Strzyga Forester

Nie ma mnie duży uśmiech

Cytat: JARA
Co złego to Strzyga.
Moje prywatne halucynacje

Senior Grafik End Pijar Dizjaner
Cricetidae



« #7886 : Kwiecień 14, 2020, 14:30:42 »
Odpowiedz cytując
Ja lubię ciecierzyce z batatem w sosie curry. A i często ją dodaje do sałatek do pracy.
#link
busch
Skąd: zewsząd.


Mad god's blessing.


WWW
« #7887 : Kwiecień 14, 2020, 18:05:27 »
Odpowiedz cytując
Ja właśnie dziś miałam na obiad ciecierzycę z batatem w sosie curry wg tego przepisu: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/curry-indyjskie-z-dynia-ciecierzyca-i-szpinakiem tylko że zamiast dyni były batat, fantastycznie się podmienia (jest od dyni też lepszy pod tym względem że nie ma takiej niesamowitej góóóry żarcia, chociaż nadal jest to posiłek dla jednej osoby na 3-4 razy). Nie miałam też szpinaku i pomidorków, więc było bez tego. Super mi się to curry komponuje z ryżem, więc tak właśnie jadłam - curry przygotowane wg przepisu wylewam na osobno ugotowany ryż i jest pysznie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2020, 18:07:34 wysłane przez busch » #link
little_girl



« #7888 : Kwiecień 15, 2020, 08:11:08 »
Odpowiedz cytując
kolebka chana masala  kocham
#link
kolebka
Skąd: Kraków.


Dream-maker



« #7889 : Kwiecień 15, 2020, 09:04:59 »
Odpowiedz cytując
busch  robiłam to curry, jest przepyszne!

Dzięki laski za inspiracje, to jedzonko od madmaddie brzmi dobrze  emoty327  finalnie stanęło na pulpecikach z ciecierzycy i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym  kocham
#link
Jakby mnie ktoś poderwał na liścia albo kasztana to poszłabym jak dzik w żołędzie  lol

Strony: 1 ... 261 262 [263] 264 Odpowiedz Drukuj 

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: Kącik WEGE :-)

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.095 sekund z 18 zapytaniami.