Aktualności: UWAGA! Niedługo zostanie uruchomiona nowa wersja forum, lepiej przystosowana do obecnych czasów wink
Nastąpi zmiana sposobu logowania, od teraz będzie trzeba używać adresu e-mail do logowania.
Proszę sprawdź swój adres w linku profil, aby uniknąć problemów z logowaniem!

Rejestracja chwilowo wyłączona. Prosimy rejestrować się po weekendzie!
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty

poprzednia następna
Strony: 1 ... 139 140 [141] Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty  (Przeczytany 577196 razy)
safie



« #4200 : Styczeń 06, 2021, 11:17:17 »
Odpowiedz cytując
Jak macie gorąco to włóżcie najpierw pustą miskę do lodówki na chwilę. Może pomóc.
#link
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Achaja
Skąd: z nienacka.




« #4201 : Styczeń 06, 2021, 19:31:46 »
Odpowiedz cytując
Moje "gorąco w kuchni" było przy 30 stopniach w sierpniu duży uśmiech Ale taki patent z miską brzmi ciekawie duży uśmiech
#link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #4202 : Marzec 10, 2021, 16:09:31 »
Odpowiedz cytując
szukam przepisu na dobre, ciężkie, najlepiej pełnoziarniste ciasto z jabłkami. Takie, gdzie mieszam ciasto z jabłkami, nie szarlotkę. Ktoś coś? kwiatek
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4203 : Marzec 10, 2021, 17:15:57 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, - w poniższym przepisie śmiało możesz użyć pełnoziarnistej mąki - to taki idiotoodporny przepis, mega prosty uśmiech

Orzechowiec z jabłkami

•   1 szklanka oleju
•   4 jaja
•   Łyżeczka proszku
•   Łyżeczka sody
•   2 szklanki mąki
•   Szklanka cukru
•   8 dużych jabłek
•   1 szklanka rodzynek
•   1 szklanka orzechów włoskich
•   Olejek migdałowy

Jabłka zasypać cukrem na 3h, z pozostałych składników wyrobić ciasto ręką powoli dodając olej. Wymieszać z jabłkami. Piec 1h piekarnik 180 stopni. Gorące ciasto można polać czekoladą - ja często to pomijam, lubię bez.
#link
Achaja
Skąd: z nienacka.




« #4204 : Marzec 10, 2021, 18:21:13 »
Odpowiedz cytując
Mam wrażenie, że przy zastępowaniu zwykłe pszennej pełnoziarnistą warto zwiększyć lekko ilość mokrych składników - już kilka razy przy takiej podmiance ciasto wychodziło jakieś suche ehh
#link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #4205 : Marzec 11, 2021, 08:13:21 »
Odpowiedz cytując
upiekłam je wczoraj i wyszło fajnie! bez orzechów (bo nie miałam) i bez rodzynek (bo nie lubię). Wilgotne jest od jabłek - nie odstawiałam ich na 3h, od razu wymieszałam i wsadziłam do środka. Dodałam sporo cynamonu. Dobre uśmiech właśnie jem zamiast śniadania. Użyłam mąki drobnej, pszennej, 1850, z nią podmiana mi wychodzi zawsze (oprócz drożdżowych)
Muszę ogarnąć orzechy i zrobić jeszcze raz uśmiech
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4206 : Marzec 11, 2021, 09:24:44 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, - jabłka jak odstawisz to puszczają sok i jest bardziej delikatne, ale też czasem pomijam wink Też robię czasem z cynamonem, choć olejek migdałowy również nadaje fajny smak.
To trochę ciasto, do którego można różne rzeczy wrzucić- żurawinę zamiast rodzynek, albo suszone śliwki, morele, kawałki czekolady. Co kto lubi uśmiech
#link
Asiulla

Moje ogłoszenia
« #4207 : Marzec 11, 2021, 14:55:11 »
Odpowiedz cytując
keirashara Mam zamiar jutro je upiec! Jakie wymiary blaszki sprawdzą się do tego wypieku?
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4208 : Marzec 11, 2021, 18:42:04 »
Odpowiedz cytując
Asiulla, - standardowa duża prostokątna blacha
#link
ogurek
Skąd: Słupca.



WWW
« #4209 : Kwiecień 02, 2021, 19:55:17 »
Odpowiedz cytując
Przeglądam przepisy na babkę drożdżową, macie jakieś sprawdzone?
#link
Zamiast klnąć podziwiaj piękno problemu uśmiech...
espana
Skąd: Wrocław.




« #4210 : Kwiecień 02, 2021, 22:02:34 »
Odpowiedz cytując
Piekę co roku z tego przepisu:
https://whiteplate.com/2008/03/babka-wielkanocna/
Trochę więcej mąki wychodzi - ok 600g - >4 szklanek. Ciasto jest luźne i lepkie, takie ma być. I rozczyn robię na mleku, nie wodzie. Wychodzą z tego przepisu dwie wielkie baby. Rodzynki moczone w rumie (w tym roku w wódce). Nie lukruję. Daję skórkę startą z całej cytryny i całej pomarańczy, dzięki czemu babka ma przepiękny żółty kolor.
#link
Elear 19.02.1998 - 25.12.2020
ogurek
Skąd: Słupca.



WWW
« #4211 : Kwiecień 03, 2021, 08:43:21 »
Odpowiedz cytując
Dzięki, spróbuję
edit
Wyszła ładna, jutro sprawdzimy czy dobra  duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2021, 16:45:54 wysłane przez ogurek » #link
Zamiast klnąć podziwiaj piękno problemu uśmiech...
espana
Skąd: Wrocław.




« #4212 : Kwiecień 03, 2021, 18:01:53 »
Odpowiedz cytując
Super  hurra!
U mnie dwie:

#link
Elear 19.02.1998 - 25.12.2020
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4213 : Kwiecień 03, 2021, 18:05:38 »
Odpowiedz cytując
Piękne baby!
U mnie sernik pistacjowy, do tego tort w połowie drogi - jeszcze tynkowanie zostało.




PS - czy wam też ostatnio galeria odwraca foty? ehh
#link
ogurek
Skąd: Słupca.



WWW
« #4214 : Kwiecień 03, 2021, 19:01:01 »
Odpowiedz cytując
Tak, babkę wklejałem dwa razy
#link
Zamiast klnąć podziwiaj piękno problemu uśmiech...
Cricetidae



« #4215 : Kwiecień 03, 2021, 19:26:28 »
Odpowiedz cytując
keirashara, piękne, kocham pistacjowe smaki uśmiech Gdzie kupiłaś pastę pistacjową?
U mnie brownie sernikowe z malinami, ale fot brak wink
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4216 : Kwiecień 03, 2021, 19:33:02 »
Odpowiedz cytując
Cricetidae, - nigdzie wink Robię z pistacji, bo jeszcze nie trafiłam na dobrą pastę. Dwa razy kupiłam, dwa razy wyleciała do kosza, więcej nawet nie próbuję.
Kupuje w Lidlu nie solone pistacje, obieram, miele w blenderze i dodaję mleczko skondensowane. Potem dwa jaja, 250g twarogu, 250g mascarpone, bzik mikserem, wylewam na ciastki i do pieca. Smak boski duży uśmiech Koszt mniej boski, ale od święta można zaszaleć hihi
#link
Cricetidae



« #4217 : Kwiecień 03, 2021, 20:17:13 »
Odpowiedz cytując
keirashara, dzięki wielkie! tez wolę zrobić swoje uśmiech
#link
Strony: 1 ... 139 140 [141] Odpowiedz Drukuj 

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.018 sekund z 19 zapytaniami.