Aktualności: UWAGA! Niedługo zostanie uruchomiona nowa wersja forum, lepiej przystosowana do obecnych czasów wink
Nastąpi zmiana sposobu logowania, od teraz będzie trzeba używać adresu e-mail do logowania.
Proszę sprawdź swój adres w linku profil, aby uniknąć problemów z logowaniem!
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty

poprzednia następna
Strony: 1 ... 138 139 [140] 141 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty  (Przeczytany 576448 razy)
smarcik

dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.



« #4170 : Czerwiec 09, 2020, 14:40:23 »
Odpowiedz cytując
budyń a myślisz, że podczas rozpuszczania czekolady żelki się nie rozpuszczą?  oczy2 bo to mnie martwi, wydaje mi się że czekolada z rozpuszczonymi żelkami nie jest smaczna  icon_redface
#link
Domeną ludzi głupich jest utożsamianie krytyki swoich poglądów z krytyką własnej osoby.

budyń
Skąd: Zurich.



Moje ogłoszenia
« #4171 : Czerwiec 09, 2020, 14:42:42 »
Odpowiedz cytując
Nieee, czekoladę wystarczy w niższej temp niż żelki, więc powinnaś na luzie wyciągnąć. Jak się obawiasz, to w trakcie rozpuszczania możesz je brać :P
#link
20.8.14
Achaja
Skąd: z nienacka.




« #4172 : Czerwiec 21, 2020, 15:13:56 »
Odpowiedz cytując
Ja chciałabym wrócić do makaroników, bo odkopałam w zakładkach stronę z kilkoma poradami, które mi - jak pamiętam - pomogły w doskonaleniu uśmiech

http://kucharnia.blogspot.com/2010/11/macarons-jak-poskromic-kaprysy.html

Swoją drogą, w jakiś weekend muszę sprawdzić, czy jeszcze umiem je robić lol
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4173 : Lipiec 04, 2020, 21:52:56 »
Odpowiedz cytując
Moje ostatnie dzieło, ciężko było oddać wink Miał być kolorowy, więc tynk to błękitno-różowe ombre. W środku: klasyczny biszkopt, masa śmietankowa, świeże truskawki.
#link
zazzic

WWW
« #4174 : Lipiec 24, 2020, 23:44:11 »
Odpowiedz cytując
Świetny tort :-)
#link
guulxx

WWW
« #4175 : Lipiec 25, 2020, 21:41:23 »
Odpowiedz cytując
Także uważam że to fantastyczny tort. Zapewne jeszcze do tego smakuje wyśmienicie.
#link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #4176 : Listopad 17, 2020, 08:06:38 »
Odpowiedz cytując
szukam przepisu na jakieś super ciasteczka. Nie piekę ciastek zazwyczaj, więc w ogóle nie mam pomysłu. Fajnie, jakby wytrzymały dłużej, no i nie były pierniczkami  kwiatek
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
safie



« #4177 : Listopad 17, 2020, 09:23:56 »
Odpowiedz cytując
Może Ciastka z suszoną żurawiną i białą czekoladą

albo poszukaj na pysznie czy przepysznie - co bym nie robiła z tych przepisów to wychodzi uśmiech
#link
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
budyń
Skąd: Zurich.



Moje ogłoszenia
« #4178 : Listopad 17, 2020, 09:25:06 »
Odpowiedz cytując
https://www.mojewypieki.com/przepis/miekkie-ciasteczka-amaretti
Ja robię z mąki z włoskich, w planie mam z laskowych, oraz dodaję trochę mąki pszennej do miksu i jedno-dwa jajka więcej. Konsystencję mają bardzo klejącą, kulam mocząc co chwilę dłonie w zimnej wodzie. Są przepyszne, a dodatek pszennej robi z nich takie lekkie ciasteczka, między bezą a zwykłym ciachem. I to babranie się w cukrach kluczowe, bo robi im taką chrupką skorupkę. A, i do ciasta daję 200 g cukru, bo wg mnie są naprawdę wystarczająco słodkie z tą otoczką. Jeśli lubisz faktycznie słodkie, to dawaj 250. Ja nie zmieniam proporcji cukru zwiększając jajka i mąkę.
Może proporcje pi razy drzwi podam - 200g mąki z orzechów, bo takie są w lidlu :P Około 150g pszennej, 4 duże jajka, 200 cukru.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2020, 09:28:19 wysłane przez budyń » #link
20.8.14
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #4179 : Listopad 18, 2020, 18:42:12 »
Odpowiedz cytując
dzięki za pomysły  kwiatek ćwiczę pieczenie ciastków, bo potrzebuję sprezentować paru osobom, ale doprowadza mnie to do szału  hihi ciasto upiekę każde, muffinek jestem mistrzynią, ale ciastka zawsze skopię  zły jeszcze popróbuję, a potem się poddam i pójdę w muffiny (takie z białą czekoladą i żurawiną brzmią super)

edit: jeszcze biscotti spróbuję, wyglądają idiotoodpornie
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2020, 20:13:29 wysłane przez madmaddie » #link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4180 : Listopad 18, 2020, 20:15:21 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, - a czemu pierniczki nie? W sensie, ja mam super idiotoodporny przepis na takie ciastka korzenne/cienkie kruche pierniczki i szczerze mówiąc to nie znam osoby, której by nie smakowałoby duży uśmiech

Część z moich ostatnich zabaw:




W środku: biszkopt z mielonymi orzechami laskowymi, masa śmietanka/mascarpone/nutella, suszone śliwki namoczone w kahluii i miodowej whisky, tym co zostało po śliwkach nasączałam blaty love Owockowy na moje urodziny, jednorożec w prezencie.

Plus niestety nie mam zdjęcia, ale odkryłam rewelacyjne połączenie: biszkopt korzenny, baileys szarlotkowy, słony karmel na maśle, masa śmietankowa z jabłkami i drugie przełożenie czerwone porzeczki+masa śmietankowa z siekanymi migdałami, tynk migdałowy duży uśmiech Był eksperyment, ale wyszedł top cool

#link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #4181 : Listopad 18, 2020, 20:45:56 »
Odpowiedz cytując
boskie są Twoje torty!!! jadłabym  cool

pierniczki też mam jeden przepis, który wchodzi jak złoto, tylko właśnie chciałam coś innego. W grudniu to wszyscy dostają pierniczki  hihi
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
Dreamer113


« #4182 : Listopad 18, 2020, 23:10:49 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, ja ostatnio robiłam ciasteczka z tego przepisu - wyszło półtorej blachy, takie prawie dwie. Naprawdę smaczne, choć ja też bardzo lubię imbir. A wybieram tylko idiotoodporne przepisy. Tak na wszelki wypadek.  hihi  ciastka imbirowe
Poza tym, bardziej klasycznie: klasyczne ciastka z czekoladą i mocniej czekoladowe ciastka - te drugie w moim odczuciu są średnie jak wystygną, chociaż tu opinie są podzielone; na ciepło przepyszne. Z każdego z tych przepisów wychodzi jedna blacha.

keirashara, zawsze podziwiam osoby robiące torty. Mnie boli głowa już od czytania listy składników.  emoty327  Kilka miesięcy temu miałam straszne parcie na torty, na szczęście po zrobieniu jednego mi na razie przeszło (nawet wyszedł!).  lol
A te ozdoby są w ogóle przeurocze, podziwiałam wielokrotnie.  love
#link
saganek
Skąd: mam to wiedzieć?.


shit happens


Moje ogłoszenia
« #4183 : Listopad 20, 2020, 10:47:28 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, - a czemu pierniczki nie? W sensie, ja mam super idiotoodporny przepis na takie ciastka korzenne/cienkie kruche pierniczki i szczerze mówiąc to nie znam osoby, której by nie smakowałoby duży uśmiech

A mogę się uśmiechnąć o ten przepis?? kwiatek
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4184 : Listopad 20, 2020, 17:13:45 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, - to w pełni rozumiem uśmiech
Dreamer113, - dzięki! Mnie to mega wkręciło i odstresowuje... a czasem jeszcze zarobię hihi
saganek, - jasne!

55dag (3 i 1/4 szkl) mąki
30dag (1szkl) miodu
10dag (1/3 szkl) cukru pudru
12dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
60dag przyprawy do piernika*
3 łyżeczki kakao

Miód z masłem roztopić, przestudzić, zalać wymieszane sypkie składniki. Wbić jajko, zagnieść ciasto i odstawić na poł godziny do lodówki/na balkon. Odkroić kawałek, rozwałkować cienko. Piec 7 minut w temp. 170 stopni (tu trzeba sobie wyczuć temperaturę i czas, zależnie od piekarnika). Pierniczki wychodzą lekko miękkie z piekarnika, twardnieją przy stygnięciu, zimne powinny być kruche.

*Uwaga na przyprawy do piernika - ogrom ma w swoim składzie mąkę, takie gelwe na pierwszym miejscu... niby duża gramatura, a przypraw tyle co nic icon_rolleyes Spora część zawiera cukier. Polecam czytać składy, imo najlepiej wypada kotanyi, nieźle kamis i prymat uśmiech
#link
safie



« #4185 : Grudzień 12, 2020, 15:12:07 »
Odpowiedz cytując
Chciałam wysłać przyjaciółce w ramach prezentu na święta jakieś ciasteczka i szukam inspiracji. Muszą być takie, żeby wytrzymały dłuższy czas i podróż w paczce, i nie wiem czy kobiety w ciąży mogą jeść wszystko.
Jak nic innego nie wymyślę to będą pierniczki.
#link
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
ogurek
Skąd: Słupca.



WWW
« #4186 : Grudzień 12, 2020, 18:00:27 »
Odpowiedz cytując
Robiliśmy drugi raz z przepisu keirashary i wchodzą fajne.
U mnie dzisiaj szarlotka
#link
Zamiast klnąć podziwiaj piękno problemu uśmiech...
maiiaF
Skąd: mam tyle szczęścia?....




« #4187 : Grudzień 18, 2020, 10:42:19 »
Odpowiedz cytując
55dag (3 i 1/4 szkl) mąki
30dag (1szkl) miodu
10dag (1/3 szkl) cukru pudru
12dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
60dag przyprawy do piernika*
3 łyżeczki kakao

Miód z masłem roztopić, przestudzić, zalać wymieszane sypkie składniki. Wbić jajko, zagnieść ciasto i odstawić na poł godziny do lodówki/na balkon. Odkroić kawałek, rozwałkować cienko. Piec 7 minut w temp. 170 stopni (tu trzeba sobie wyczuć temperaturę i czas, zależnie od piekarnika). Pierniczki wychodzą lekko miękkie z piekarnika, twardnieją przy stygnięciu, zimne powinny być kruche.

*Uwaga na przyprawy do piernika - ogrom ma w swoim składzie mąkę, takie gelwe na pierwszym miejscu... niby duża gramatura, a przypraw tyle co nic icon_rolleyes Spora część zawiera cukier. Polecam czytać składy, imo najlepiej wypada kotanyi, nieźle kamis i prymat uśmiech

Tych przypraw piernikowych to domyślam się, że 60g a nie 60dag?  oczy2 bo na 550g mąki drugie tyle przypraw brzmi dość podejrzanie, no i to by było jakieś 20 opakowań hihi

Ja dzisiaj już startuję z kruchymi ciasteczkami, mam nadzieję, że wytrzymają do świąt lol
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4188 : Grudzień 18, 2020, 11:08:29 »
Odpowiedz cytując
maiiaF, - ło jesu, tak. Z rozpędu było hihi
#link
maiiaF
Skąd: mam tyle szczęścia?....




« #4189 : Grudzień 18, 2020, 12:50:49 »
Odpowiedz cytując
keirashara, dlatego ja zawsze sobie wszystko w gramach rozpisuję, jakoś łatwiej jest wychwycić, jeśli coś jest nie halo hihi z kolei w pracy w systemie jednostkę wagową mamy kg i czasami przy mikro ilościach (tak jak właśnie przyprawy, sól itp.) od zer można oczopląsu dostać lol
#link
Achaja
Skąd: z nienacka.




« #4190 : Grudzień 19, 2020, 08:34:56 »
Odpowiedz cytując
Możecie polecić jakiś krem do ciasta z białą czekoladą? Raczej nie na maśle, bo nie przepadam za ciężkimi konsystencjami. Planuję zrobić torcik na migdałowych blatach, jak był kiedyś w Ikei uśmiech
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4191 : Grudzień 19, 2020, 09:57:39 »
Odpowiedz cytując
Achaja, - białą czeko rozpuszczasz w śmietance 30 lub 36%, schładzasz w lodówce minimum 12h i ubijasz z mascarpone. Można dodać śmietan-fix jeśli użyjesz 30% śmietanki i boisz się o stabilność. Wyjdzie lekki uśmiech
Ja robię proporcje 100g czeko:250ml śmietanki:250g mascarpone, jak chcesz mocniej czekoladowy to wrzuć więcej czekolady, nic się nie stanie.
#link
Pati2012


Moje ogłoszenia
« #4192 : Styczeń 05, 2021, 17:09:51 »
Odpowiedz cytując
Podejmuję makaronikowe wyzwanie :p i szukam przepisu doskonałego, czy możecie coś polecić poza tym juz podlinkowanym wyżej??  duży uśmiech
#link
Achaja
Skąd: z nienacka.




« #4193 : Styczeń 05, 2021, 17:52:13 »
Odpowiedz cytując
Ja trafiłam na taki (EN)- póki co nie testowałam, ale z moich makaronikowych doświadczeń wynika, że tipy mogą być całkiem trafne wink
https://www.sweetandsavorybyshinee.com/french-macarons/
#link
DeJotka
Skąd: Krańce Internetu.




« #4194 : Styczeń 05, 2021, 19:51:23 »
Odpowiedz cytując
Achaja, - białą czeko rozpuszczasz w śmietance 30 lub 36%, schładzasz w lodówce minimum 12h i ubijasz z mascarpone. Można dodać śmietan-fix jeśli użyjesz 30% śmietanki i boisz się o stabilność. Wyjdzie lekki uśmiech
Ja robię proporcje 100g czeko:250ml śmietanki:250g mascarpone, jak chcesz mocniej czekoladowy to wrzuć więcej czekolady, nic się nie stanie.

Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tak kremu, który by się nie zwarzył smutek Nie wiem co robię źle, zawsze postępuję wg przepisu i d*pa.
#link
To , że się do ciebie uśmiecham wcale nie oznacza że cię lubię.
Mogę np. wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach
budyń
Skąd: Zurich.



Moje ogłoszenia
« #4195 : Styczeń 05, 2021, 20:22:57 »
Odpowiedz cytując
Pati2012, oho, powodzenia wysmiewa Ja próbowałam dwa razy i olałam temat, kiedyś do niego wrócę, ale na razie jeszcze zbieram siły lol Niestety mega ciężko znaleźć bardzo drobną mąkę migdałową, a nie będę kupować food procesora porządnego wyłącznie do makaronów :P
#link
20.8.14
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4196 : Styczeń 05, 2021, 21:51:44 »
Odpowiedz cytując
DeJotka, - w życiu nie robiłam z jakiś super przepisów, zawsze na oko i działa, chyba mam szczęście wink


Proszę o kciuki, zakupiłam mieszankę do makaroników i zbieram się w sobie, żeby zrobić... uwielbiam je, ale turbo się tego boję wysmiewa
#link
Pati2012


Moje ogłoszenia
« #4197 : Styczeń 05, 2021, 22:01:45 »
Odpowiedz cytując
budyn przyda się, dzięki- coś czuję, że w trakcie będą lecieć zaklęcia  :p
#link
Achaja
Skąd: z nienacka.




« #4198 : Styczeń 06, 2021, 10:54:18 »
Odpowiedz cytując
Achaja, - białą czeko rozpuszczasz w śmietance 30 lub 36%, schładzasz w lodówce minimum 12h i ubijasz z mascarpone. Można dodać śmietan-fix jeśli użyjesz 30% śmietanki i boisz się o stabilność. Wyjdzie lekki uśmiech
Ja robię proporcje 100g czeko:250ml śmietanki:250g mascarpone, jak chcesz mocniej czekoladowy to wrzuć więcej czekolady, nic się nie stanie.

Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tak kremu, który by się nie zwarzył smutek Nie wiem co robię źle, zawsze postępuję wg przepisu i d*pa.

A propos - zrobiłam ten krem wg przepisu keirashara i wyszedł super uśmiech

DeJotka, mi warzył się latem, kiedy w kuchni było za gorąco.
#link
DeJotka
Skąd: Krańce Internetu.




« #4199 : Styczeń 06, 2021, 11:00:10 »
Odpowiedz cytując
Achaja ostatni próbowałam zrobić przed świętami, w mieszkaniu i w kuchni mam raczej chłodno. Właściwie to jedyny krem, ktory mi wychodzi to na mascarpone i śmietance 36%
To moje ostatnie wypieki,  zdjęcia słabe, ale kompletnie nie mam do tego ręki.
Tort piernikowy:


Wegański, bezglutenowy makowiec:


Beza:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2021, 11:07:08 wysłane przez DeJotka » #link
To , że się do ciebie uśmiecham wcale nie oznacza że cię lubię.
Mogę np. wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach
Strony: 1 ... 138 139 [140] 141 Odpowiedz Drukuj 

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.