Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty

poprzednia następna
Strony: 1 ... 137 138 [139] 140 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty  (Przeczytany 535148 razy)
Lanka_Cathar

Farewell to the King...


Moje ogłoszenia
« #4140 : Kwiecień 27, 2020, 19:38:18 »
Odpowiedz cytując
Galopada_, przez moment myślałam, że ta podstawka jest z masy marcepanowej.  hihi A beza wygląda smakowicie.
#link
Szukaj mnie,
Cierpliwie dzień po dniu,
Staraj się podążać moim śladem.
Szukaj mnie, bo sama nie wiem już...
Bo nie wiem, kiedy sama się odnajdę.

FurryMouse



« #4141 : Kwiecień 27, 2020, 19:44:12 »
Odpowiedz cytując
Galopada_, czadowa!
#link
galopada_

małoPolskie ;)


WWW Moje ogłoszenia
« #4142 : Kwiecień 27, 2020, 19:47:46 »
Odpowiedz cytując
Lanka_Cathar, podstawkę uwielbiam, bo w zależności od kolorystyki ciasta wymieniam wstążkę na odpowiednie kolor kocham chociaż aktualnie nie mam czasu na uzupełnienie mojej kolekcji wstążek i padło na tą, która została z ostatniego razu hihi

FurryMouse, juz jesteśmy za połową zemdlal hihi
#link

kenna
Skąd: Nowa Górka.



Moje ogłoszenia
« #4143 : Kwiecień 27, 2020, 23:25:19 »
Odpowiedz cytując
Ładna, ale jak to się kroi i je? Czy jak się z góry naciśnie nożem, to ten cały krem wychodzi bokami?
#link
galopada_

małoPolskie ;)


WWW Moje ogłoszenia
« #4144 : Kwiecień 28, 2020, 05:13:44 »
Odpowiedz cytując
kenna, no kroi się jak każdą bezę wink normalnie wykroilam kawałek jak przy krojeniu innego okrągłego ciasta i na nożu przełożyłam na talerzyk wink
#link

budyń
Skąd: Zurich.



Moje ogłoszenia
« #4145 : Kwiecień 28, 2020, 17:49:24 »
Odpowiedz cytując
galopada_, widziałam na insta, superowa! Aż też zrobię za jakiś czas, nigdy nie miałam styczności z pavlovą, to akurat będzie do nauki.

U mnie ostatnio próba japońskich pankejków, ale miałam za rzadkie ciasto i się zbyt rozlały niestety. Ale w smaku mega, jakby się chmurkę jadło kocham I W KOŃCU dostałam laski wanilii w sklepie, więc zrobiłam esencję waniliową i to jeszcze dodało zajebistości tym plackom. Następny wypiek to jakaś roladka biszkoptowa, bo bym tak coś z kremem zjadła, bo dojadamy właśnie ja kruche ciastka, a chłop szarlotkę.

#link
20.8.14
Grettiena



« #4146 : Kwiecień 29, 2020, 07:46:41 »
Odpowiedz cytując
Dziewczyny a ja tak się wetnę i pytania mam w temacie tart ze spodem z kruszonych ciastek.
Ostatnio zrobiłam i była...no do bani. Nigdy nie tworzyłam takich rzeczy więc szukałam przepisów i chyba jakieś lewe wybrałam smutek Spód był dla nas jakby z za dużą ilością masła, gdzie bardziej czuło się właśnie ten tłuszcz niż herbatniki. Jak poleżał w lodówce to się zrobił twardy jak diabli, ale uznałam, że to dobrze, bo będzie się fajnie kroił. I zrobiłam nieszczęsną "masę" budyniową. Masa się zważyła, potem puściła woda. No totalny niewypał! Macie jakieś fajne sprawdzone przepisy na spód oraz jakiś wypełniacz tarty? Już nie mówię o tym budyniowym ale coś...debilno-odpornego. Bo jeszcze mam ciastka i chęć próby, ale przeraża mnie wizja kolejnego wyrzucania i marnowania produktów smutek Nie musi być to ten krem budyniowy, ale może jest coś innego ciekawego co pasowałoby do owoców i takiej masy kajmakowej.
#link
espana
Skąd: Wrocław.




« #4147 : Kwiecień 29, 2020, 08:13:05 »
Odpowiedz cytując
Spróbuj sernik na zimno, dużo przepisów jest na Moich Wypiekach - spody z ciastek
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4148 : Kwiecień 29, 2020, 08:46:46 »
Odpowiedz cytując
Grettiena, - mi się ciasteczkowe spody lepiej robi z oreo czy innych ciastek typu markizy, amaretti. Klasyczne herbatniki właśnie średnio mi się sprawdziły, czuć to masło. No i dużo zależy od masła, musi być samo w sobie raczej smaczne.
#link
Achaja
Skąd: z nienacka.




« #4149 : Maj 17, 2020, 18:41:27 »
Odpowiedz cytując
Grettiena, dla mnie najprostszym wypełniaczem jest ubita śmietana 30% + serek mascarpone + rozpuszczona biała czekolada. Na to najlepiej jakieś kwaskowate owoce - maliny, borowki, truskawki uśmiech

Co do ciastkowego spodu - zauważyłam, że z masłem lepiej nie przesadzać - tylko tyle, żeby ciasteczka były jak wilgotny piasek.
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4150 : Maj 17, 2020, 18:51:01 »
Odpowiedz cytując
U mnie ostatnio znowu był weekend tortowy:

Powtórka ze świat - biszkopt kakaowy, baileys truskawkowy, porzeczki, śmietana, tynk cytrynowy:


Biszkopt matcha, śmietanka, maliny, tynk cytrynowy:


Chodzi za mną drożdżowe z rabarbarem, nigdy nie robiłam i tak się zastanawiam, czy użyć funkcji "babciu zrób" czy podjąć wyzwanie wink
#link
maiiaF
Skąd: mam tyle szczęścia?....




« #4151 : Maj 18, 2020, 13:57:48 »
Odpowiedz cytując
keirashara, ten z pandami jest przeeeeepiękny kocham zakochałam się duży uśmiech
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4152 : Maj 18, 2020, 15:35:00 »
Odpowiedz cytując
maiiaF, - i w dodatku banalny do zrobienia, także polecam duży uśmiech Efekt wow gwarantowany. Pandy zajęły mi może 15 minut i nie sypałam nad nimi urwami i ujami jak się zdarza przy bardziej skomplikowanych figurkach hihi 
#link
FurryMouse



« #4153 : Maj 20, 2020, 03:56:15 »
Odpowiedz cytując
keirashara pandy mega!

Normalny człowiek kiedy jego kilkutygodniowe dziecko (które ma humory w kratkę i w jeden dzień śpi, a w drugi wisi na rękach 24h) w końcu zasypia:
"o, śpi, jutro pewnie będzie masakra to może się prześpię w tym czasie i zregeneruję siły"

Ja:
"Śpi. Zrobię tort! A co! To jest to czego mi teraz potrzeba. Kuchnia upierd***** po sufit niebieskim barwnikiem, wszędzie tłusty krem maślany, dwukrotne podejście do frużeliny, bo oczywiście wyszło za mało i szpachlowanie o 21:00 drżącymi z głodu rękami, bo przecież mogłam w tym czasie coś zjeść ale wolałam bawić się w cukiernika"

Never again. Z następnym czekam aż się Młody ustabilizuje psychicznie.
#link
DeJotka
Skąd: Krańce Internetu.




« #4154 : Maj 20, 2020, 06:27:35 »
Odpowiedz cytując
Mój wczorajszy twór, plan był inny, ale kilka rzeczy mi po drodze nie wyszło i musiałam improwizować  zemdlal
#link
To , że się do ciebie uśmiecham wcale nie oznacza że cię lubię.
Mogę np. wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach
smarcik

dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.



« #4155 : Maj 21, 2020, 08:39:00 »
Odpowiedz cytując
DeJotka jadłabym to  lol co jest w środku?
#link
Domeną ludzi głupich jest utożsamianie krytyki swoich poglądów z krytyką własnej osoby.

DeJotka
Skąd: Krańce Internetu.




« #4156 : Maj 21, 2020, 09:43:09 »
Odpowiedz cytując
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i  z orzeszków ziemnych,  ponczowane domową nalewką z jeżyn.
#link
To , że się do ciebie uśmiecham wcale nie oznacza że cię lubię.
Mogę np. wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach
budyń
Skąd: Zurich.



Moje ogłoszenia
« #4157 : Maj 24, 2020, 10:44:18 »
Odpowiedz cytując
Ja wczoraj zrobiłam tort, bo mieliśmy mieć gości w niedzielę, no i chciałam też zużyć pulpę z mango, bo leżakowała mi już ponad rok lol Goście nas zrobili w bambuko, więc zostało jakieś 3-4 kg ciasta dla naszej dwójki... Trzymam kciuki za mojego faceta wysmiewa
Ozdoby pod tytułem "zostało mi mango, przecież nie wyrzucę". Mam dwie lewe ręce do tego, ale nie najgorzej jest. Muszę jeszcze dripa poćwiczyć, żeby mieć taki ładny jak keirashara. Ten to mój pierwszy, jak widać :P

#link
20.8.14
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4158 : Maj 24, 2020, 14:37:38 »
Odpowiedz cytując
FurryMouse, - im częściej się robi tym szybciej idzie. Tak tylko mówię hihi
DeJotka, - jadłabym kocham
budyń,  - czepiasz się, listki z mango są śliczne! kocham

A co do dripu: po pierwsze - tort musi być bardzo, bardzo, baaaardzo dobrze schłodzony, przymrożony wręcz. Po drugie drip musi ostygnąć i lekko zgęstnieć, jak mieszasz łyżką to ma zostawać ślad przez chwilę. Po trzecie - takie eleganckie zacieki jak u mnie robi się strzykawką wink Łyżką zawsze wyjdą bardziej rozlane, jeśli chcesz ładne i wąskie kropelki to tylko strzykawka duży uśmiech


U mnie na weekend babcine ciasto "niedzielne" z rabarbarem i kruszonką. Uwielbiam przepisy babci i "tak na oko", " ja to w prodiżu piekę, ale tortownica może być"  emoty327 W związku z tym wyszło oczywiście ultra wysokie i piekło się z 2 godziny. Nie, tortownica jednak nie może być, nawet moja 25cm wysmiewa

#link
budyń
Skąd: Zurich.



Moje ogłoszenia
« #4159 : Maj 24, 2020, 14:41:17 »
Odpowiedz cytując
keirashara, aaa, strzykawką! Ja właśnie szpatułą robiłam i jest jak jest :P Dzięki, muszę sobie sprawić jakieś narzędzia.
#link
20.8.14
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4160 : Maj 24, 2020, 14:53:43 »
Odpowiedz cytując
budyń, - ja używam takiej z apteki wink Zwykłej 20ml.
#link
macbeth
Skąd: Poznań.



WWW
« #4161 : Czerwiec 02, 2020, 07:27:10 »
Odpowiedz cytując
Ja się po cichu pochwalę bo mój B. robił makaroniki (miałam podkręcić kolor bo jeden barwnik okazał się być za mało, ale daję bez obróbki kolorystycznej duży uśmiech), a według mnie są urocze! Więc się chwalę duży uśmiech


#link
buyaka



« #4162 : Czerwiec 02, 2020, 15:48:11 »
Odpowiedz cytując
omatkobosko jakie piekne!!! Pochwal chlopa, bo makaroniki wyszly mu pierwsza klasa! Sa idealne! respect
Przeslodkie zdjecia (doslownie i w przenosni)  emoty327
#link
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #4163 : Czerwiec 02, 2020, 16:12:16 »
Odpowiedz cytując
macbeth, - omg, cudowne! kocham Wow, respekt dla faceta!
#link
Lanka_Cathar

Farewell to the King...


Moje ogłoszenia
« #4164 : Czerwiec 02, 2020, 21:27:08 »
Odpowiedz cytując
Piękne!  kocham
#link
Szukaj mnie,
Cierpliwie dzień po dniu,
Staraj się podążać moim śladem.
Szukaj mnie, bo sama nie wiem już...
Bo nie wiem, kiedy sama się odnajdę.

macbeth
Skąd: Poznań.



WWW
« #4165 : Czerwiec 03, 2020, 06:06:22 »
Odpowiedz cytując
buyaka, keirashara, Lanka_Cathar, dziękuję w jego imieniu, przekażę pochwały duży uśmiech
#link
FurryMouse



« #4166 : Czerwiec 05, 2020, 00:07:25 »
Odpowiedz cytując
macbeth, z takimi cudami to zawsze problem, bo wyglądają tak, że szkoda jeść duży uśmiech
#link
macbeth
Skąd: Poznań.



WWW
« #4167 : Czerwiec 05, 2020, 06:50:24 »
Odpowiedz cytując
FurryMouse, dlatego trzeba cykać foteczki duży uśmiech Bo były tak samo pyszne jak wyglądały duży uśmiech
#link
smarcik

dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.



« #4168 : Czerwiec 09, 2020, 14:10:44 »
Odpowiedz cytując
Help! Znalazłam w szafce gorzką czekoladę studencką z datą ważności do czerwca - nie zjem jej samej, więc zastanawiam się, czy nie mogłaby posłużyć do produkcji jakiegoś ciasta  wink Będę wdzięczna za wszelkie nieskomplikowane pomysły  kwiatek

Myślałam o brownie, ale wydaje mi się, że te żelki z czekolady rozpuszczą się w trakcie pieczenia  zemdlal
#link
Domeną ludzi głupich jest utożsamianie krytyki swoich poglądów z krytyką własnej osoby.

budyń
Skąd: Zurich.



Moje ogłoszenia
« #4169 : Czerwiec 09, 2020, 14:28:54 »
Odpowiedz cytując
smarcik, do brownie musisz rozpuścić czekoladę, więc upłynnij i przecedź :P
#link
20.8.14
Strony: 1 ... 137 138 [139] 140 Odpowiedz Drukuj 

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 18 zapytaniami.