wypieki i słodkości domowej roboty

keirashara, mi serniko brownie niezbyt, aaale zrobiłam kiedyś miętowy ten sernik i ooo, to dobre było 😀
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
01 listopada 2019 15:40
keirashara mi nie rośnie  👀 właściwie nie ma co w nim rosnąć, bo to sama czekolada  😁

Ciekawe czy mi te całe orzechy nie opadną na dno w brownie. Jutro przetestuję  😀
smarcik, - bo to w sumie zależy od przepisu, ale jajka mogą rosnąć 😉 Ja biszkopty piekę bez proszków, rośnie na ubitych jajach.
budyń, - sernik to chyba najbardziej wdzięczne ciasto pod modyfikacje smakowe 😀
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
01 listopada 2019 16:13
keirashara jajka mogą, owszem, tylko w brownie mało tych jajek. Ostatnio robiłam suflet i pięknie wyrósł  😀 ale użyłam zaledwie 100 g czekolady i aż 3 jajek, więc miało co rosnąć 🙂 niestety trochę go przetrzymałam i jak na moje oko środek był za mało płynny 🙁
Zrobilam chlopu (nie)tort urodzinowy i dumnam, to sie pochwale 😀 znaczy sie sernik mascarpone z biala czekolada + mus malinowy, niby nic a cieszy 😉



Przy okazji widac a) jakie mamy zajebiste lego 😀 b) ze trzymam siodlo w salonie 😂
Cudeńko!! Mmm.. trudny przepis ?

Albo ja ślepa, albo nie wiem.
a) nie widzę lego
B)Nie wiedzę siodła
😵
kokosnuss, - mi się najbardziej podobają te małe formy serduszka 😍 Zazdraszczam! Sernik śliczny.
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
22 listopada 2019 20:48
Lego jest w prawym górnym rogu, a koziołek na siodło w lewym górnym.
Szukam przepisu na pierniczki/ciastka korzenne, które dadzą się rozwałkować cienko i nie wyrosną za bardzo.
ogurek, ja od lat robię takie:

550g (3 1/4 szkl) mąki
300g miodu (1 szkl)
120g masła (pół kostki)
100g cukru pudru (1 szklanka)
1 jajko
2 łyżeczki sody
60g przyprawy do piernika
3 łyżki kakao

Masło i miód roztopić razem, nie gotować - do połączenia i uzyskania płynnej formy, suche składniki wymieszać razem, dodać jajko (ja lekko roztrzepuje widelcem w szklance), dodać masło z miodem - jeszcze ciepłe, wyrobić ciasto, odstawić na ok pół godziny do stężenia
Ja wałkuje na silikonowej macie, żeby nie dosypywać za dużo mąki - ciasto jest raczej klejące, im mniej mąki, tym bardziej kruche i pachnące 🙂
Piec 7 minut w 170 stopniach - choć ja zawsze piekę inaczej, trzeba wyczuć. Po wyciągnięciu są lekko miękkie, trzeba odstawić na płaskie do wystygnięcia, wtedy twardnieją.
Dziękuje
keirashara, rozwałkowanego tego cieniutko to jakaś masakra 🙂
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
17 grudnia 2019 12:05
A może macie jakiś przepis na proste ciasteczka maślane, ale takie, które dałoby się wyciąć foremkami?  👀
martva, a zwykłe kruche są za mało maślane? :P
ogurek, - a to zależy 😉 Od miodu i mąki głównie. W tym roku miałam super ciasto, ale były lata, że wracało jak guma to kształtu kuli. Dużo daje ta silikonowa mata, bo ona "trzyma" ciasto. I dobry wałek - korzystam z takiego z nietypowego drewna, które samo w sobie jest oleiste i jest rewelacyjny, dobre są też silikonowe.

Mi najlepiej sprawdza się do pieczenia mąka z Lidla lub Lubella puszysta tortowa. Najgorszym koszmarem jest Basia, nic mi z niej nigdy nie wyszło 😉
Hej mam kilo rozmrożonych malin: potrzebuje przepisu (oprócz koktajlu..) zeby je wykorzystać. ktos? Cos?
Dziękować z wszelkie przepisy  :kwiatek:
Sernik na zimno z malinami zawsze spoko 🙂
A jakiś konkretny przepis? Desery nie sa moja specjalnością niestety.. byleby bez budyniu. Dzieki :kwiatek:
Tu masz z milion inspiracji i przepisow - wystarczy slowo-klucz maliny 🙂

https://www.mojewypieki.com/?s=Maliny
Uparcie będę bronił FOODPORNU  🤣 przed chlebem codziennym
Kiedy nie masz drożdży ale masz od dawna otwartą kaszę mannę i nagle chcesz ją "posprzątać" 😀
Ja z kolei musiałam zużyć wór szpinaku :P
budyń, nice! Też kiedyś robiłam. Czadowo wygląda posypane granatem i borówkami ale rozumiem, że możliwości zakupowe obecnie są ograniczone 🙂
O, ja też zrobiłam ^^ Królik kupny,  ciasto moje  😉
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
12 kwietnia 2020 10:27
Ja wczoraj upiekłam babkę czekoladową i drożdżówki z budyniem - ich musiałam bronić przed mężem, bo by do dzisiaj nie dotrwały  😁
Drugi bochenek w życiu, prawie wyszedł 😉

safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
12 kwietnia 2020 11:01
ogurek, ale pięknie wygląda  😀iabeł: podzielisz się przepisem?
http://magicznyskladnik.pl/2019/10/chleb-pszenny-na-zakwasie-pain-au-levain/
Wybrałem ten, bo łopatologicznie opisane co pokolei robić. Jednak zaczyn zrobiłem z mąki żytniej i chyba dlatego ciasto było za rzadkie i się rozlazło na boki
Z samej zytniej mąki zawsze tak wychodzi (przynajmniej mnie).

U nas tradycyjnie pascha i mazurek.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się