Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty

poprzednia następna
Strony: 1 ... 130 131 [132] 133 134 135 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty  (Przeczytany 484968 razy)
Cierp1enie
Skąd: Eden - mój raj.




« #3930 : Grudzień 21, 2017, 23:11:47 »
Odpowiedz cytując
pozazdrościłam wam tych pierniczków i jutro będę piekła swoje duży uśmiech

galopada - mistrzostwo świata  kocham

Kindziuk - no piękne, piękne.
#link



Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady, a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz
Chess
Skąd: Warszawa.




« #3931 : Grudzień 21, 2017, 23:13:26 »
Odpowiedz cytując
SzalonaBibi, ja robiłam totalnie na oko więc nie pomogę.
Kindziuk, cudne są <3
Takie... ciut upiorne duży uśmiech Jakby je podświetlić i zgasić światło naokoło.
#link
Magdzior
Skąd: Trzebinia/Lublin.



WWW
« #3932 : Grudzień 22, 2017, 00:35:47 »
Odpowiedz cytując
I ja dzisiaj miałam wieczór z pierniczkami, faaajne to! I wiecie czym mi się najlepiej robiło - a zwykłym woreczkiem z uciętym końcem, wygodniej niż strzykawką bo można sobie naciskiem regulować ile lukru wychodzi i w jakim tempie i ogólnie było lepiej niż myślałam:)

Ja robiłam lukier królewski w wersji wegańskiej i wyszedł idealne, tak fajnie zastygał, że się nie spodziewałam!
4 łyżki aqufaby (woda z ciecierzycy w puszce)
200-250g cukru pudru (tak było w przepisie ja dałam ok 220)
1 łyżka soku z cytryny

#link
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie Twojemu pragnieniu"
tunrida
Skąd: z puszczy kurpiowskiej.


Passat


WWW
« #3933 : Grudzień 22, 2017, 18:20:04 »
Odpowiedz cytując
Jak tak patrzę i patrzę, to i na mam ochotę piec. A to bez sensu, bo tyle pyszności będzie, że pewno sama bym te pierniczki zjadała. I pewno bym zjadła. Sama. Wszystkie. Idę stąd. Śliczne są Wasze pierniczki, apetyczne i wszystkie bym chciała.  wink
#link
Muminki cię widzą, Muminki cię śledzą
Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą! uśmiech
Magdzior
Skąd: Trzebinia/Lublin.



WWW
« #3934 : Grudzień 23, 2017, 12:56:07 »
Odpowiedz cytując
O, takie coś mi wyszło:

#link
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie Twojemu pragnieniu"
tunrida
Skąd: z puszczy kurpiowskiej.


Passat


WWW
« #3935 : Grudzień 23, 2017, 14:07:56 »
Odpowiedz cytując
Tak jak mówiłam, pierniczków nie robię. Ale wyprodukowaliśmy drożdżowe rogaliki z dżemem. Te akurat rodzina zje, więc ja nie będę musiała jeść wszystkich.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2017, 14:35:55 wysłane przez tunrida » #link
Muminki cię widzą, Muminki cię śledzą
Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą! uśmiech
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #3936 : Grudzień 24, 2017, 10:50:44 »
Odpowiedz cytując
Naczytałam się wątku, zaczęłam się bujać po internetach i mnie 'natchło' na zrobienie domku z piernika. Zachowawczo postanowiłam wykonać 3 kopie elementów, sama zrobiłam szablon na dość mały domek (chciałam zobaczyć z czym to się w ogóle je). Nigdy nie miałam cierpliwości do prac manualnych (normalnie bym się nigdy SAMA za coś takiego nie zabrała, ale zwyciężyła ciekawość jak to się robi) i o ile przyzdabianie jeszcze jakoś poszło, o tyle przy klejeniu cicho klęłam pod nosem. Zdecydowanie gorszy był pierwszy, bo zrobiłam zbyt rzadki lukier.
Póki co skleiłam dwa, jeszcze jeden komplet elementów leży ale nie wiem czy po prostu nie potraktuję ich jako zwykłe ciastka  hihi
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
CzarownicaSa

Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.


WWW
« #3937 : Styczeń 09, 2018, 21:42:37 »
Odpowiedz cytując
 Potrzebuje prostego, "lopatologicznego" przepisu na ciasto do pizzy dla babci, może ktoś z Was jakis ma? kwiatek
#link
erieen
Skąd: podlasiolandia.


szczery słowiański uśmiech



« #3938 : Styczeń 10, 2018, 09:32:14 »
Odpowiedz cytując
Jak lubisz cienkie ciasto to najbardziej łopatologiczny jaki mam
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl ciepłej wody
4-5g drożdży suszonych
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju/ oliwy
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, poczekać ok 20 min aż zaczną rosnąć.
Wlać rozczyn do mąki dodać sól i olej i wyrobić ciasto . Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40min.
Wyjąć z michy rozwałkować cieniutko ( mi wychodzi takie duże kółko na całą blachę piekarnika), przykryć ściereczką na 10 min. Wstawić samo ciasto
do nagrzanego piekarnika , podpiec ok 5-10min ( muszą się zrobić duże bąble na cieście).
Wyjąć posmarować sosem i posypać ciut sera, znowu na ok 5 min do piekarnika. Wyjąć dodać pozostałe składniki i upiec roztopienia sera czy stanu pożądanego przez nas.
#link
ogurek
Skąd: Słupca.



WWW
« #3939 : Styczeń 11, 2018, 16:05:15 »
Odpowiedz cytując
http://domowa.pizza/przepis-na-ciasto-na-pizze/
#link
Zamiast klnąć podziwiaj piękno problemu uśmiech...
galopada_

małoPolskie ;)


WWW Moje ogłoszenia
« #3940 : Styczeń 19, 2018, 19:46:00 »
Odpowiedz cytując
mój tortowy debiut duży uśmiech malinowy z mascarpone  kocham Biszkopty na zmianę nasączane wodą z cytryną i wodą z bimberkiem  hihi





« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2018, 19:52:11 wysłane przez galopada_ » #link

anyann
Skąd: Sudety.




« #3941 : Styczeń 19, 2018, 19:49:08 »
Odpowiedz cytując
Boże, galopada po co ja tu weszłam zemdlal teraz spać nie będę mogła. Wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej
#link
Cierp1enie
Skąd: Eden - mój raj.




« #3942 : Styczeń 20, 2018, 08:27:39 »
Odpowiedz cytując
wow galopada, wygląda przepięknie!
#link



Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady, a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz
Gienia-Pigwa
Skąd: z dupy maryni.


Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P



« #3943 : Styczeń 21, 2018, 09:50:33 »
Odpowiedz cytując
Szał! Ale tort!  kocham nie chce wiedzieć jak smakował  wink

Macie moze jakies sprawdzone przepisy na tort bezmleczny? Urodziny dziecka sie zbliżają a chciałabym zeby mógł zjeść kawałek torta uśmiech widziałam troche przepisów na śmietance kokosowej ale nie wiem czy to sie sprawdza?
#link
galopada_

małoPolskie ;)


WWW Moje ogłoszenia
« #3944 : Styczeń 23, 2018, 19:13:57 »
Odpowiedz cytując
Dzięki! Muszę nieskromnie dodać, że był przepyszny  kocham Mocno nasączony, NIE za słodki i mocno malinowy (miałam swoje, domowe, mrożone maliny) duży uśmiech użyłam ponad litr kremówki  hihi
#link

Majowa


« #3945 : Styczeń 23, 2018, 20:06:50 »
Odpowiedz cytując
Szał! Ale tort!  kocham nie chce wiedzieć jak smakował  wink

Macie moze jakies sprawdzone przepisy na tort bezmleczny? Urodziny dziecka sie zbliżają a chciałabym zeby mógł zjeść kawałek torta uśmiech widziałam troche przepisów na śmietance kokosowej ale nie wiem czy to sie sprawdza?
ja bye tą śmietankę zaryzykowała albo chia +mleko kokosowe + ewentualnie mix owocowy z agarem.

Galopada wrzuć przepis na krem  kwiatek
#link
galopada_

małoPolskie ;)


WWW Moje ogłoszenia
« #3946 : Styczeń 23, 2018, 20:18:03 »
Odpowiedz cytując
Majowa, https://malacukierenka.pl/tort-malinowy.html

Ja modyfikowałam trochę ten przepis bo robiłam wyższy tort. Biszkopt robiłam wg starego przepisu mamy, dodałam dużo więcej malin (nie blendowałam, tylko rozkruszałam przez co w tym różowym kremie były wyczuwalne drobinki owoców), do masy dekoracyjnej dodałam serek mascarpone (250g), inaczej nasączałam też warstwy.


#link

Majowa


« #3947 : Styczeń 23, 2018, 20:24:26 »
Odpowiedz cytując
bards dziękuję  kwiatek niedługo moje imieniny to się przyda  kocham
#link
aszhar
Skąd: Begi/Wawa.




« #3948 : Luty 06, 2018, 20:17:27 »
Odpowiedz cytując
Drodzy revoltowicze , skarbnico wiedzy. Na wczoraj potrzebuje  sprawdzonego przepisu na chrupiace faworki, i oponki. Ktos cos ???? Help....
#link
espana
Skąd: Wrocław.




« #3949 : Luty 06, 2018, 23:42:49 »
Odpowiedz cytując
FAWORKI (Dobra Kuchnia 1976)

25 dag mąki
jajo
1 - 2 żółtka
12 dag śmietany
2 dag cukru pudru
łyżeczka octu
2 łyżki spirytusu
50 dag smalcu (ceresu) do smażenia
10 dag cukru pudru

Mąkę przesiać z cukrem, dodać pozostałe składniki, ciasto starannie wyrobić i wybijać wałkiem na stolnicy ok. 15 min., aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować ciasto na cienkie placki partiami, żeby nie wysychało.
Krajać radełkiem lub nożem paski szerokości ok 3 cm, długości ok 5 cm i przewinąć. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wlać łyżkę spirytusu. Gdy wrzucony do tłuszczu plasterek ziemniaka szybko się zrumieni, można smażyć faworki. Wkłada się je partiami i smaży z obu stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem.
Po usmażeniu wyjmuje się faworki na bibułę lub serwetki papierowe, aby obciekły, i układa warstwami na półmisku posypując przez sito cukrem pudrem.

Pisownia oryginalna  wink Robiłam je wielokrotnie, są kruche i smaczne.

Poniżej przepis na oponki ze starego zeszytu mojej mamy (kiedy jeszcze wszystko piekło się na "palmie"  uśmiech ):

CIASTKA Z SEREM

30 dag sera białego
3 jajka
10 dag margaryny palmy (ja piekę tylko na maśle)
1/2 szkl cukru
1/2 kg mąki
1 proszek do pieczenia
1 zapach

Ser przekręcić przez maszynkę (tak, nie było jeszcze wtedy serów z wiaderka, polecam Piątnica lub Mój Ulubiony). Margarynę, jaja, cukier i ser rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę z proszkiem i wyrobić ciasto. Ciasto ochłodzić. Rozwałkować na stolnicy, wycinać ciastka szklanką, a środki kieliszkiem. Smażyć na oleju.

Wychodzą super smaczne, jak ostygną posypuję cukrem pudrem.
#link
ogurek
Skąd: Słupca.



WWW
« #3950 : Marzec 31, 2018, 14:04:55 »
Odpowiedz cytując
Sprawdzony przepis na babkę drożdżową? Czy może zrobić takie ciasto jak na co dzień do korytek?
#link
Zamiast klnąć podziwiaj piękno problemu uśmiech...
Ramires
Skąd: Poznań/Wro.




« #3951 : Marzec 31, 2018, 15:06:20 »
Odpowiedz cytując
1kg mąki
10dkg drożdży
10 żółtek
20dkg masła
25dkg cukru
Cukier waniliowy
Skórka z 1 dużej cytryny
2 szklanki mleka

Robisz zaczyn z pokruszonych drożdży, ciepłego mleka i łyżki cukru. Zostawiasz pod ściereczką w ciepłym miejscu i czekasz, aż urośnie.W mikserze ucierasz żółtka z resztą cukru na biało. Do utartych zółtek dodajesz zaczyn, startą skórkę z cytryny, potem powoli mąkę, resztę mleka, cukier waniliowy i masło (wcześniej roztopione na patelni). Wyrabiać można ręcznie lub maszyną z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasta wychodzi na 2 klasycznej wielkości baby. Formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą (najłatwiej wychodzi).
Jeśli lubisz rodzynki, to wrzucasz je na sitko i przelewasz wrzątkiem, a potem posypujesz mąką i dodajesz do wyrabiającego się ciasta.

Baba jest pyszna i ciężko ją spieprzyć, polecam
#link
galopada_

małoPolskie ;)


WWW Moje ogłoszenia
« #3952 : Lipiec 17, 2018, 19:53:40 »
Odpowiedz cytując
tarta i tartaletki z jagodami i migdałami





tarta i tartaletki jogurtowe z miodem i borówką amerykańską



Kolejna będzie z nadzieniem migdałowym i gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym z amaretto wink kocham
#link

Cień na śniegu
Skąd: Dolny Śląsk.




« #3953 : Lipiec 22, 2018, 17:01:31 »
Odpowiedz cytując
Mój pierwszy rurociąg bez pieczenia  duży uśmiech
Trochę krzywy, ale da się zjeść.

Ogromne zdjęcie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2018, 16:18:00 wysłane przez Livia » #link
" Koń jest niebezpieczny z dwóch końców i niewygodny pośrodku"
galopada_

małoPolskie ;)


WWW Moje ogłoszenia
« #3954 : Lipiec 29, 2018, 12:37:05 »
Odpowiedz cytując
Moje pierwsze podejście do gruszek wink Tarta i tartaletki z gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym na bazie białego wina i kremem frangipane z amaretto i glazurą z konfitury morelowej.




i robiona już przeze mnie tarta jogurtowa z miodem wink smakuje jak delikatny sernik wink









#link

DeJotka
Skąd: Krańce Internetu.




« #3955 : Lipiec 29, 2018, 15:32:38 »
Odpowiedz cytując
Ale to ładne love

Ja nie mam zdolności w kierunku estetyki wypieków, ale jedzący twierdzą że nadrabiają smakiem wink
https://www.fotosik.pl/zdjecie/296b2137b57f71a4
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2018, 15:39:51 wysłane przez DeJotka » #link
To , że się do ciebie uśmiecham wcale nie oznacza że cię lubię.
Mogę np. wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach
SzalonaBibi
Skąd: Wschodni Koniec Świata.




« #3956 : Lipiec 29, 2018, 20:22:40 »
Odpowiedz cytując
Galopada, zdjęcia tylko? Jak smaka narobiłaś to teraz przepisy dawaj!
#link
"Każdy z nas jest łodzią w której
Może się z potopem mierzyć
Cało wyjść z burzowej chmury
Musi tylko w to uwierzyć!"
fin
Skąd: Mladá Boleslav.



WWW
« #3957 : Lipiec 31, 2018, 13:29:51 »
Odpowiedz cytując
galopada_, ja też chętnie dowiem się jaki jest przepis kwiatek
#link
 
galopada_

małoPolskie ;)


WWW Moje ogłoszenia
« #3958 : Lipiec 31, 2018, 14:33:33 »
Odpowiedz cytując
spód robię zawsze z tego przepisu:

Składniki na kruchy spód:

- 220 g mąki pszennej
- 90 g masła, zimnego
- 30 g smalcu, zimnego
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli



nadzienie do gruszkowej jest z kwestii smaku (tarta gruszkowa)


https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-migdalowa-z-gruszkami

a nadzienie do tej z owocami:


    600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
    3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
    1,5 łyżki golden syrupu lub miodu


Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 - 15 minut, by ewentualna pianka powstała podczas miksowania opadła.

Nadzienie jogurtowe (będzie bardzo płynne) przelać na upieczony spód.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec około 30 minut. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni tarty, szczególnie pośrodku. 

Wyjać z piekarnika, przestudzić. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
#link

SzalonaBibi
Skąd: Wschodni Koniec Świata.




« #3959 : Lipiec 31, 2018, 20:37:55 »
Odpowiedz cytując
Dzięki wielkie  kwiatek Już mi ślinka cieknie, muszę w najbliższym czasie przetestować.  emoty327
#link
"Każdy z nas jest łodzią w której
Może się z potopem mierzyć
Cało wyjść z burzowej chmury
Musi tylko w to uwierzyć!"
Strony: 1 ... 130 131 [132] 133 134 135 Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: wypieki i słodkości domowej roboty

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.07 sekund z 19 zapytaniami.