Przepisy kulinarne

Salatka "krabowa"
Opakowanie paluszków krabowych, ok 5 jajek ugotowanych na twardo, koperek, cytryna, jogurt ]naturalny, majonez.

Paluszki rozmrozic (niekoniecznie), obrać pokroic w paski ok 1-1,5 cm, jajka pokroic w kostkę. Jogurt wymieszac z majonezem mniej wiecej pol na pol, doprawic sokiem z cytryny (ok pol cytryny), wymieszac z koperkiem.

Zalac sałatkę i dać się przegryźć chwilę.

pycha bardzo 😍
Hiacynta, zupa jest pyyyycha 😜 wlasnie wcielam dwa talerze. Dorobilam jeszcze grzaneczki na wierzch, mysle ze fajna by tez byla z takim groszkiem (dmuchany taki) do zupy. W kazdym razie wpisuje ja do mojego zeszytu z ulubionymi przepisami, dzieki :kwiatek:



Ooo grzaneczki dobry pomysl 😉 Ja zazwyczaj wcinam z buleczka, ale skorzystam z koncepcji! 🙂
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
01 czerwca 2009 23:28
Kurczak z porem i brzoskwiniami

Składniki:
2-3 pory (najlepiej młode)
5-6 połówek brzoskwini z puszki
Śmietana (30% ewentualnie 12%)
Pierś z kurczaka x3
Szczypta soli

Pory pokroić w cienkie krążki, na patelni (lepiej takiej ciut głębszej) rozpuścić masło i wrzucić pory, niech się w tym duszą, ewentualnie dolać trochę wody i od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło
na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
kiedy pory już zmiękną i się uduszą dodać usmażonego kurczaka do porów. Chwilę podusić razem, dodać śmietanę, jeszcze chwilę podusić, pokroić w kostkę brzoskwinie z puszki, wrzucić na patelnię z kurczakiem i porami i wymieszać. Ewentualnie można doprawić
Najlepiej smakuje z ryżem 🙂

Pycha! A co najważniejsze - zawsze wychodzi 🙂
Kurczak z porem i brzoskwiniami

Składniki:
2-3 pory (najlepiej młode)
5-6 połówek brzoskwini z puszki
Śmietana (30% ewentualnie 12%)
Pierś z kurczaka x3
Szczypta soli

Pory pokroić w cienkie krążki, na patelni (lepiej takiej ciut głębszej) rozpuścić masło i wrzucić pory, niech się w tym duszą, ewentualnie dolać trochę wody i od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło
na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
kiedy pory już zmiękną i się uduszą dodać usmażonego kurczaka do porów. Chwilę podusić razem, dodać śmietanę, jeszcze chwilę podusić, pokroić w kostkę brzoskwinie z puszki, wrzucić na patelnię z kurczakiem i porami i wymieszać. Ewentualnie można doprawić
Najlepiej smakuje z ryżem 🙂

Pycha! A co najważniejsze - zawsze wychodzi 🙂




Brzmi niezle i znajomo 🙂 Ja robie cos bardzo podobnego - ale zamiast brzoskwini daje sok z 2-3 cytryn i wiecej smietany, oprócz soli jeszcze pieprz czarny, a takze jem 'bez niczego' - w miseczce jak zupe.
Boje sie myslec ile to moze miec kalorii, ale jest takie dobreeee ze od czasu do czasu musze zjesc 🙂

co zrobic by placki ziemniaczane byly chrupiace i nie chlonely tak tluszczu?
Ja placki robię normanie, potem odsaczam na "papierze" a potem wkładam na blaszkę do piekarnika. Tam dojrzewają i stają się chrupiace 😉
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
03 czerwca 2009 10:35
Ja smażę bezłuszczowo, czasem trochę oliwy i nie na zwykłej patelni  na teflonowej.

M ktoś przepis na tzw 'amerykańskie' puszyste naleśniki? nigdzie tego nie mogę znaleźć, a jadłam kilka razy u cioci (z USA) jak przyjechała do Polski. Pyszne są.

Hiacynta, Najważniejsze to chyba jest, że jest lekkostrawne 🙂. możesz tego się najeśc ile chcesz, a i tak nie będzie się obżartym. 😉
Notarialna bałdzo proszę  😉 Wprawdzie dzisiaj rano go sciągnęłam, i to przypadkiem a tu proszę Twoje pytanie  🙂 Nie robiłam ich jeszcze więc nie wiem, czy dobre proporcje ale sądząc po wypowiedziach poniżej chyba sa OK>

http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/pancakes,20323
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
03 czerwca 2009 11:15
McBetka, Dzięęęki 🙂
Jak tylko wrócę do domu w sobotę to zrobię 🍴
McBetka, Dzięęęki 🙂
Jak tylko wrócę do domu w sobotę to zrobię 🍴


I koniecznie pochwal się wynikiem ! 🙂
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
03 czerwca 2009 12:11
Z przepisu wnioskuję, ze proporcje dokładnie tkie same jak na ciasto z normalnych naleśników, ale dodaje się dodatkowo proszku do pieczenia ;-)
Nie wytrzymam do soboty. Zrobię je jutro na śniadanie 😉

Aż mi ślinka ciekne na myśl o nich 🍴
patelnie mam lipną i moze w tym sek tkwi. a z odsaczaniem i wstawianiem do piekarnika.. raz ze za duzo zachodu dwa ze ludzie bez tego chrupkie placki robia..

pankejki hamerykanskie.. mmm... pyszota.. takie grube i pulchne prawda? to i mafiny prawdziwe hamerykanskie to jedyne co mi tam smakowalo (no jeszcze ananasy na hawajach!!!)
Może i za dużo zachodu ale jak chce się zrobić coś dobrego to warto poświęcić temu odrobine czasu 😉
Pancakes z syropem klonowym - mniaaaaam  😎
tylko do tego trzeba mieć specjalną patelnię, prawda?
Nie,nie trezba.
W zeszle wakacje robilam je prawie codzinnie,mniam  😜
I najlepsze jest to,ze wyszly mi takie "katalogowe",od pierwszego robienia,bo w gruncie rzeczy robi sie je prosciej niz normalne nalesniki.
Pieczone banany

Składniki:
4 dojrzałe banany
1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie: Banany owinąć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na ok. 20 min. Gdy skórki bananów zrobią się czarne, naciąć je delikatnie z jednej strony i włożyć tam kawałki czekolady. Potrzymać jeszcze chwilę w piekarniku, aż czekolada się rozpuści. Zawartość jeść łyżeczką.  😉
ooo dziewczyny obłęd  😅
ostatnio ciągle mam na coś ochotę i te placki to chyba jest to!
nigdy nie zapomnę pierwszego śniadania w usa i tych pysznych placków z sosem klonowym  🍴

ostatnio zachwycam się ciągle sałatką "Egzotyczną".

składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* puszka ananasów
* musztarda stołowa(łagodna)
* ryż (jedna torebeczka wystarczy)
* majonez
* sos sojowy, alkohol
* pieprz, sól.

1) piersi z kurczaka kroimy w kostkę, gotujemy to na parze dodając sos uzyskany z połączenia sosu sojowego z alkoholem(wcześniej tą mieszaninę wstawiamy do lodówki na 20min)
2) kroimy plastry ananasa w kosteczkę
3) ugotowanego na parze kurczaka, ryż i pokrojonego ananasa wrzucamy do jednej miski dodając majonez i musztardy wg uznania 🙂
-można spożywać na ciepło jak i na zimno(osobiście wolę na ciepło, od razu po przygotowaniu)
smacznego!
dominika daj przepis na pankejki!
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
04 czerwca 2009 22:17
magda, Kilka posów wyżej Hiacynta link podała, bom ja pytała o pankejks ;-)
aaa nie kazdy slepy widzi a szczegolnie ja czasem 😀
no coz. wyprobuje moze.
poki co dzis znow maltretowalam ziemniaki i placki probowalam zrobic. ale na poczatek dalam za malo soli a potem tyle ze jesc sie nie dalo i polowa do kosza poszla :/ noz.. nigdy sie nei naucze..
A ja wypróbowałam Kurę z porem i brzoskwiniami od Notarialnej - było pyszne ! Fajne jest połączenie pora z brozskwinią 🙂 Oczywiście doprawiłam od siebie mieszanką indyjską i jeszcze paroma, bo nie wytrzymałabym bez doprawiania :P Pycha 🙂

A jutro biorę się za zupkę cukiniową dla niemowlaczków od Hiacynty 😀
Placki ziemniaczane trudno wychodzą, bo z ziemniakami jest problem - "w dzisiejszych czasach" jakieś dziwne  🙁 🤣 Na pewno po dobrym odsączeniu utartej masy warto dodać maki kartoflanej, ale lepsze są gdy doda się gotowego purre (z torebki).
Polecam dodanie mozarelli do szpinaku - pod sam koniec duszenia, tej mozarelli kulkowej, z woreczka, pokrojonej na kawałki - fajnie się roztapia i jest pycha  😜
ooo jak jestesmy przy szpinaku to polecam przepis ze starej francuskiej ksiazki:
szpinak w sosie beszmelowym (z pamieci):
szpinak przysmazamy na patelni z zabkiem czosnku, doprawiamy. Moze byc swiezy lub mrozony, jak kto lubi.
robimy beszamel np tak: http://www.kulinaria.foody.pl/strony/1/i/776.php
w oryginalnym przepisie dodany jest do sosu starty zolty ser, dla wzbogacenia smaku i zmienienia nieco 'faktury' sosu. Ja ostatnio robie bez sera zeby nie bylo az tak tuczaco 😉 wazne zeby pamietac o glace muszkatolowej - ona nadaje charakter moim zdaniem temu szpinakowi 🙂

wkladamy szpinak do naczynia zaroodpornego, wylewamy na niego beszamel (wazne zeby byl gesty-zeby nie wsiakal w szpinak😉 ) wstawiamy do piekarnika i czekamy az na gorze lekko zbrazowieje (ja ustawiam turboopiekacz)

uwielbiam i jem stanowczo za czesto 😜
Może macie jakieś ciekawe pomysły na przygotowanie posiłków(szczególnie śniadań niespodzianek) dla dwóch osób?Dodam,że warunki są mocno ograniczone-pobyt pod namiotem,więc nie ma dostępu np.do piekarnika i różnych urządzeń.Do dyspozycji mamy kuchenkę🙂
Hiacynta twoja zupa cukiniowo-porowo-kurakowa jest pyszna 🙂 !
Ja dałam jeszcze trochę gałki muszkatołowej, a na następny raz zastanawiam się nad użyciem serka topionego do zabielania, zamiast śmietany 🙂
Ciesze sie niezmiernie  😅 Pomysl z galka muszkatolowa dobry, skorzystam 🙂
A dlaczego serek zamiast smietany? Zdrowszy? Smaczniejszy? Nigdy nie uzywalam serka topionego do tych celów, wiec nie potrafie sobie za bardzo wyobrazic...  🤔
no taki inny troszkę smak daję, troszkę no serowy 😉 zupę porową u nas się tak zabiela - takim tradycyjnym prostokątnym serkiem topionym 🙂

ostatnio zachwycam się ciągle sałatką "Egzotyczną".

składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* puszka ananasów
* musztarda stołowa(łagodna)
* ryż (jedna torebeczka wystarczy)
* majonez
* sos sojowy, alkohol
* pieprz, sól.



i orzechy włoskie
albo odrobina oleju sezamowego, da orzechowy posmak 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się