Aktualności:
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: FOODPORN

poprzednia następna
Strony: 1 ... 26 27 [28] Odpowiedz Drukuj
Ankieta
Pytanie: Sprawdźmy jakie są najbardziej słuszne.
Mięso z ryżem w kapuście, sos pomidorowy, obok ziemniaki.   -33 (36.7%)
Mięso bez ryżu w kapuście, sos pomidorowy, obok chleb.   -1 (1.1%)
Mięso z ryżem w kapuście, sos pomidorowy.   -39 (43.3%)
Mięso bez ryżu w kapuście, sos pomidorowy.   -3 (3.3%)
Inna kombinacja.   -8 (8.9%)
Mięso z ryżem w kapuście, sos pomidorowy, obok chleb.   -6 (6.7%)
Głosów w sumie: 90

Autor Wątek: FOODPORN  (Przeczytany 66028 razy)
FurryMouse



« #810 : Maj 03, 2020, 17:14:56 »
Odpowiedz cytując
KaNie, jak jesteś taka gruszkowa to polecam tą tartę  wink
#link
KaNie
Skąd: DE.




« #811 : Maj 03, 2020, 17:21:53 »
Odpowiedz cytując
Keirashara
Mow mi wiecej...
Ale moja salatka inna. Bo w niej jest smazona na masle watrobka, doprawiana pieprzem cayenne, karmelizowana gruszka, rukola, parmezan/grana padano i rukola. Obledna jest. Dobrze ze w DE nie jest latwo trafic na podroby w sklepie, bo bym to ciagle jadla wink

FurryMouse
No pieknie. Fajny przepis, zapewne zrobie.

Btw jakie rady dla kogos kto chcialby zaczac piec chleb, ale nie ma o tym pojecia i nigdy nie piekl?
#link
"Do lasu idę
bo przytomnie pragnę żyć
Smakować życia sok
wysysać z kości szpik
Co nie jest życiem
wykorzeniam
by kiedyś martwym
nie umierać"
— Thoreau- Walden
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #812 : Maj 03, 2020, 17:54:22 »
Odpowiedz cytując
Ja szparagi lubię w padthaiach i innych azjatyckich tworach duży uśmiech generalnie zaczęła bym od jedzenia w towarzystwie tego co się lubi. Azjatyckie smażonki, włoski makaron czy sałatka uśmiech
A gruszkę uwielbiam właśnie na pizzy. Z kozim serem albo ricottą, orzechami włoskimi i miodem kocham

dzisiaj nalepione 80 gyoz, połowa z wieprzowiną i kapustą, połowa z tofu i grzybkami shitake




KaNie co do chleba, przede wszystkim - nie zniechęcać się duży uśmiech drożdże są kapryśne, po prostu.
Dalej to pytanie jak jesteś zaawansowana generalnie w kuchni. Jeśli sporo gotujesz, pieczesz i jesteś oswojona z takimi wyzwaniami to polecam książkę CHLEB Jeffreya Hamelmana. Jest poważna, z całą teorią, trzeba sobie doobejrzeć kilka filmików. Ale ja jestem zachwycona i powoli się uczę porządnego pieczenia chleba, z fermentacją, ze składaniem ciasta, z parowaniem piekarnika. Wychodzi OBŁĘDNY.
No i warto się obkupić w mąki chlebowe uśmiech
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2020, 18:06:13 wysłane przez smartini » #link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
KaNie
Skąd: DE.




« #813 : Maj 03, 2020, 18:02:40 »
Odpowiedz cytując
Smartini
Masz jakis pomysl na tofu zeby bylo zjadliwe? Ja kilkanascie razy probowalam zrobic dobre i po ostatnim splukaniu tego  toalecie poddalam sie. Mam jeszze jedna kostke tofu wedzonego, zastanawiam sie czy jest sens to gotowac czy od razu w kanal puscic.

Twoje pierozki wygladaja oblednie.
#link
"Do lasu idę
bo przytomnie pragnę żyć
Smakować życia sok
wysysać z kości szpik
Co nie jest życiem
wykorzeniam
by kiedyś martwym
nie umierać"
— Thoreau- Walden
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #814 : Maj 03, 2020, 18:08:49 »
Odpowiedz cytując
KaNie, Tak! Tofu zacznij od wietnamskiego tofu w pomidorach
ja sama fanką nie jestem i lubię raczej w azjatyckim wydaniu, pikantnym. To wietnamskie jest EKSTRA! Pamiętaj, że wędzone jest słone w przeciwieństwie do naturalnego więc trzeba mniej solić wink

 A tu jeden z chlebów z książki Hamelmana, wiejski. Autentycznie, pachniało w kuchni jak w piekarni kocham

« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2020, 18:11:56 wysłane przez smartini » #link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
KaNie
Skąd: DE.




« #815 : Maj 03, 2020, 18:17:31 »
Odpowiedz cytując
Dzieki za przepis.
A co do zaawansowania. W temacie pieczenia jestem beztaleciem. Nie umiem zrobic brownie wink
#link
"Do lasu idę
bo przytomnie pragnę żyć
Smakować życia sok
wysysać z kości szpik
Co nie jest życiem
wykorzeniam
by kiedyś martwym
nie umierać"
— Thoreau- Walden
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #816 : Maj 03, 2020, 18:22:22 »
Odpowiedz cytując
KaNie, to może jednak za tą książkę na razie się nie bierz ;D ja bym poszukała na stronach typu kwestia smaku czy moje wypieki jakichś względnie prostych przepisów. I pamiętaj, żeby drożdże zalewać ciepłą ale nie gorącą wodą żeby ich nie zabić, nie spieszyć się, jak napisane że wyrabiać 10 minut to 10 minut a nie 3. I poszukać na Youtubie jakiś filmik jak dobrze ciasto wyrabiać , żeby mu pomagać a nie utrudniać.
I poleciłabym na pierwszy ogień coś prostego drożdżowego, może pao de deus? Portugalskie słodkie bułeczki drożdżowe, są super!
#link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
DeJotka
Skąd: Krańce Internetu.




« #817 : Maj 03, 2020, 18:29:58 »
Odpowiedz cytując
Ja robię chleb razowy na zakwasie,zazwyczaj z dotatkiem różnych ziaren jest łatwy do zrobienia. Jest bardzo sycący,  dobrze się przechowuje  wink
Zrobienie pierwszego zakwasu jest trochę upierdliwie (trzeba o nim pamiętać i codziennie dokarmiać przez kilka dni) i taki chleb długo musi wyrastać przed upieczeniem, ale warto - od dwóch lat prawie nie kupuję pieczywa.
#link
To , że się do ciebie uśmiecham wcale nie oznacza że cię lubię.
Mogę np. wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #818 : Maj 03, 2020, 19:27:36 »
Odpowiedz cytując
u mnie jest dość zimno, więc też dodaję drożdży, wystarczy 10g. Zakwas mam dość prężny, żytni pełnoziarnisty, ale tak jest po prostu szybciej.
Przez jakiś czas robiłam chleby metodą no-knead. Ona jest sympatyczna na początek - miesza się składniki tylko do połączenia i przekłada do keksówki. W tym wydaniu zdecydowanie żytnie wychodzą najlepiej. Korzystałam na początku ze strony Przepis na chleb  duży uśmiech do żytnich polecam milion słód litewski, smak obłędny.
Teraz zaczynam powoli z bochenkami wyrabianymi - spróbowałam metody tartine i pokochałam. Dzisiaj robiłam dość szybki inną - wyrabianie 10min i potem wyrastanie w sumie 3h, z przełożeniem po godzinie. Dodałam słodu i wyszedł bardzo fajny. Zaliczyłam fail z naczyniem do pieczenia i nie mogłam do wyjąć, ale już zniknął  hihi
Ja robię wyłącznie pełnoziarniste, myślę, że z zwykłą mąką chlebową jest prościej. Na pewno warto się pomęczyć i znaleźć swoje ulubione przepisy/mąki, no i to jest dziedzina gdzie bardzo mocno uczę się na błędach  hihi Już się zastanawiam, co skopię następnym razem. Ale muszę zmasterować tartine, bo jest to absolutnie wspaniałe  kocham
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #819 : Maj 03, 2020, 19:46:25 »
Odpowiedz cytując
Ja już czekam na swobody pocovidowe i warsztaty z pieczenia chleba  emoty327

ja na razie rozpracowuję zaczyny i się dobrze bawię duży uśmiech 

ktoś pytał o szparagi, tu przepis od krakowskiego makaroniarza na białe z makaronem wink
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2020, 17:43:56 wysłane przez smartini » #link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #820 : Maj 11, 2020, 19:41:13 »
Odpowiedz cytując
Nie chciało mi się przez ostatnie dni wstawiać zaczynu, więc na śniadania wjechały: pełnoziarniste pancakes na zakwasie (obłędne, wspaniałe  emoty327 ), english muffins na zakwasie (też cudo!) i focaccia rewolucyjna z jadłonomii. Juz wstawiłam zaczyn na jutro, bo moja redukcja by się rozpłynęła w powietrzu  hihi
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #821 : Maj 11, 2020, 19:46:19 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, ooo, tez robiłam focaccie z jadlonomii w sobotę duży uśmiech
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #822 : Maj 11, 2020, 22:01:23 »
Odpowiedz cytując
ja ostatnio robiłam fokę z ziemniaczkami z Italii do zjedzenia, uwielbiam!
Ale muszę zamówić, w Krakowie otworzył się nowy koncept restauracji tylko na dowóz, menu jest specjalnie ułożone pod jedzenie w domu, samodzielne komponowanie posiłków, odgrzewanie itp. I mają tak puchatą focaccię że człowiek się rozpływa od samego patrzenia na video z krojenia jej kocham

a z drożdżowych tematów to nikumany japońskie robiłam, super sprawa. Ciasta nawet wałkować nie trzeba, wystarczy kółka rozciągnąć dłońmi jak ciasto na pizzę ;P


teraz to już mi chyba naprawdę zostaje czekać na sezon na bryndzę żeby zrobić słowackie pierogi z tymże serem
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2020, 22:03:08 wysłane przez smartini » #link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
vanille
Skąd: zewsząd i znikąd.


głowa medyka, serce koniarza, dusza podróżnika


WWW
« #823 : Maj 11, 2020, 22:03:21 »
Odpowiedz cytując
smartini, podziwiam Twój zapał w tym wątku i jest on bardzo inspirujący uśmiech
#link
Nigdy nie pozwól by strach przed przegraną wykluczył Cię z gry!
www.podrozzycie.wordpress.com
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #824 : Maj 11, 2020, 22:10:43 »
Odpowiedz cytując
vanille,  kwiatek  kwiatek
lubię inspirować do gotowania, jedzonko życiem! love
#link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
Perlica
Skąd: WROCLOVE.


Wielki Brat patrzy :)



« #825 : Maj 14, 2020, 16:26:43 »
Odpowiedz cytując
Dziewczyny czy ktoś może polecić jakiś blog, stronę, kanał dotyczący gotowania na parze?
Zakupiłam sobie parowar Tefal i naprawdę to się okazuje super proste nawet dla mnie, gdzie ja nie umiem gotować.
Nie mniej jako, że nie gotuje to nie mam gotwych pomysłów w głowie, a szukać pojednczych przepisów to mnie jakoś zniechęca.
Istnieje jakaś strony czy blog? Czy coś wymyślam i czegoś takiego nie mam, bo nic nie znalazłam zachęcającego.
#link
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #826 : Maj 20, 2020, 08:29:26 »
Odpowiedz cytując
Perlica, jedyne co mi przychodzi do głowy to szukać po pintereście pod 'steamer recipes', ja nie mam więc nigdy nie szukałam.

Ktoś tu pytał wcześniej o szparagi, może krótkiego e-booka? wink
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2020, 09:47:15 wysłane przez smartini » #link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
Perlica
Skąd: WROCLOVE.


Wielki Brat patrzy :)



« #827 : Maj 20, 2020, 08:46:37 »
Odpowiedz cytując
smartini, dziękuję, na to bym nie wpadła , poszukam  wink
#link
madmaddie

Życie to jednak strata jest


WWW
« #828 : Maj 20, 2020, 09:07:17 »
Odpowiedz cytując
Perlica, był jakiś taki polski blog - Parowar Faceta, czy jakoś tak. Skądś miałam jeszcze wtedy mięsne przepisy  coo?? ale pamięć zawodzi
#link
„Nie, wolności nie chciałem.
Tylko wyjścia: na prawo, na lewo, dokądkolwiek”

Psi blog
fanpage
Perlica
Skąd: WROCLOVE.


Wielki Brat patrzy :)



« #829 : Maj 20, 2020, 09:39:23 »
Odpowiedz cytując
madmaddie, dzięki, zerknęłam, jest kilka fajnych przepisów !
#link
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #830 : Dzisiaj o 14:19:56 »
Odpowiedz cytując
wpadam podzielić się linkiem do Pasta Social Club kocham
są czadowe przepisy i warsztaty online. Ja właśnie zamówiłam radełka i wykrawaczki na Dzień Dziecka hihi wyciągam moje pastowanie na wyższy lvl ;P
#link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #831 : Dzisiaj o 15:18:58 »
Odpowiedz cytując
smartini, - co za zabawki nowe kupiłaś? duży uśmiech Mam dziś straszny dzień trolla i ochotę na jakiś comfort food z makaronem.

Ostatnio upolowałam w promce polędwiczki i machnęłam polędwiczki z suszonymi pomidorami i whisky z Kwestii Smaku.  Do tego ryż z curry i kurkumą i jest bajka love Nie wiem czemu tak dawno tego nie robiłam, niby trochę trwa, ale w sumie jest mega proste. Wyszły idealnie kruche i mięciutkie. Mój facet zjadł razem z patelnią prawie, a najpierw krzyczał, że gdzie whisky do gara, herezja hihi
#link
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #832 : Dzisiaj o 16:15:59 »
Odpowiedz cytując
keirashara, alkohol do gara jest super, przedwczoraj było u mnie risotto ze szparagami, na winie of course :P a z whisky robiłam kiedyś marynatę do karkówki na grilla, sztos wychodzi!!

mam dwie wykrawaczki (5cm i 8,2cm)



dwa radełka



i szpatułę do ogarniania ciasta, chleba i innych



risotto nie ma pięknego zdjęcia ale co tam duży uśmiech pyszne wyszło
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 16:18:08 wysłane przez smartini » #link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
keirashara
Skąd: pudełko od zapałków.



Moje ogłoszenia
« #833 : Dzisiaj o 17:24:23 »
Odpowiedz cytując
smartini, - z tymi niepięknymi zdjęciami to coś wiem hihi Mi prawie nigdy nie wychodzą :P Szpatuła prawie jak moja do tortowania... mnie w zakupach ogranicza wynajmowane mieszkanie, które jest małe i tak koszmarnie nie pomyślane, znaczy pomyślane na singla, który je na mieście lol
#link
smartini
Skąd: Kraków/Toruń.



WWW
« #834 : Dzisiaj o 17:29:05 »
Odpowiedz cytując
keirashara, znam ten ból, pomieszkiwałam w takich smutek teraz kuchnia po mojemu ale nadal dla mnie za mała hihi marzę o domku z duuuużą kuchnią, dużą powierzchnią blatów i dużą ilością miejsca do przechowywania. I oczywiście o spiżarni lol

zdjęcia to czasem wychodzą ale nie mam serca robić za każdym razem aparatem, do tego często albo jest już ciemno albo jak teraz burzowe mroki średniowiecza... ta kuchnia e domku to bankowo będzie musiała być jasna z dużym oknem :P
 
żeby nie być gołosłowną - wczorajsze biscotti al limone. Na pierwszym talerzyku z planowanego zbioru ceramiki :P idzie właśnie 5 kolejnych...


ok, jeszcze jedno, dzisiejsze pici al aglione (no, pici zamrożone ze 2 tygodnie temu? 3?) zwieńczone burratą. Jeny, kocham ten sos tak bardzo!
 

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 18:58:19 wysłane przez smartini » #link
Koń to nic innego jak ekskluzywna, drogia w utrzymaniu eko-niszczarka do banknotów o wysokim odsetku usterek i z kosztownym serwisem
facebook photos
Chorizo BorderCollie
Strony: 1 ... 26 27 [28] Odpowiedz Drukuj 

Re-volta.pl  |  Forum główne  |  Towarzyskie  |  Wątek: FOODPORN

poprzednia następna
Skocz do:  


Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 21 zapytaniami.