FOODPORN

KaNie, jak jesteś taka gruszkowa to polecam tą tartę  😉
Keirashara
Mow mi wiecej...
Ale moja salatka inna. Bo w niej jest smazona na masle watrobka, doprawiana pieprzem cayenne, karmelizowana gruszka, rukola, parmezan/grana padano i rukola. Obledna jest. Dobrze ze w DE nie jest latwo trafic na podroby w sklepie, bo bym to ciagle jadla 😉

FurryMouse
No pieknie. Fajny przepis, zapewne zrobie.

Btw jakie rady dla kogos kto chcialby zaczac piec chleb, ale nie ma o tym pojecia i nigdy nie piekl?
smartini   fb & insta: dokłaczone
03 maja 2020 17:54
Ja szparagi lubię w padthaiach i innych azjatyckich tworach 😀 generalnie zaczęła bym od jedzenia w towarzystwie tego co się lubi. Azjatyckie smażonki, włoski makaron czy sałatka 🙂
A gruszkę uwielbiam właśnie na pizzy. Z kozim serem albo ricottą, orzechami włoskimi i miodem 😍

dzisiaj nalepione 80 gyoz, połowa z wieprzowiną i kapustą, połowa z tofu i grzybkami shitake




KaNie co do chleba, przede wszystkim - nie zniechęcać się 😀 drożdże są kapryśne, po prostu.
Dalej to pytanie jak jesteś zaawansowana generalnie w kuchni. Jeśli sporo gotujesz, pieczesz i jesteś oswojona z takimi wyzwaniami to polecam książkę CHLEB Jeffreya Hamelmana. Jest poważna, z całą teorią, trzeba sobie doobejrzeć kilka filmików. Ale ja jestem zachwycona i powoli się uczę porządnego pieczenia chleba, z fermentacją, ze składaniem ciasta, z parowaniem piekarnika. Wychodzi OBŁĘDNY.
No i warto się obkupić w mąki chlebowe 🙂
Smartini
Masz jakis pomysl na tofu zeby bylo zjadliwe? Ja kilkanascie razy probowalam zrobic dobre i po ostatnim splukaniu tego  toalecie poddalam sie. Mam jeszze jedna kostke tofu wedzonego, zastanawiam sie czy jest sens to gotowac czy od razu w kanal puscic.

Twoje pierozki wygladaja oblednie.
smartini   fb & insta: dokłaczone
03 maja 2020 18:08
KaNie, Tak! Tofu zacznij od wietnamskiego tofu w pomidorach
ja sama fanką nie jestem i lubię raczej w azjatyckim wydaniu, pikantnym. To wietnamskie jest EKSTRA! Pamiętaj, że wędzone jest słone w przeciwieństwie do naturalnego więc trzeba mniej solić 😉

A tu jeden z chlebów z książki Hamelmana, wiejski. Autentycznie, pachniało w kuchni jak w piekarni 😍

Dzieki za przepis.
A co do zaawansowania. W temacie pieczenia jestem beztaleciem. Nie umiem zrobic brownie 😉
smartini   fb & insta: dokłaczone
03 maja 2020 18:22
KaNie, to może jednak za tą książkę na razie się nie bierz ;D ja bym poszukała na stronach typu kwestia smaku czy moje wypieki jakichś względnie prostych przepisów. I pamiętaj, żeby drożdże zalewać ciepłą ale nie gorącą wodą żeby ich nie zabić, nie spieszyć się, jak napisane że wyrabiać 10 minut to 10 minut a nie 3. I poszukać na Youtubie jakiś filmik jak dobrze ciasto wyrabiać , żeby mu pomagać a nie utrudniać.
I poleciłabym na pierwszy ogień coś prostego drożdżowego, może pao de deus? Portugalskie słodkie bułeczki drożdżowe, są super!
Ja robię chleb razowy na zakwasie,zazwyczaj z dotatkiem różnych ziaren jest łatwy do zrobienia. Jest bardzo sycący,  dobrze się przechowuje  😉
Zrobienie pierwszego zakwasu jest trochę upierdliwie (trzeba o nim pamiętać i codziennie dokarmiać przez kilka dni) i taki chleb długo musi wyrastać przed upieczeniem, ale warto - od dwóch lat prawie nie kupuję pieczywa.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
03 maja 2020 19:27
u mnie jest dość zimno, więc też dodaję drożdży, wystarczy 10g. Zakwas mam dość prężny, żytni pełnoziarnisty, ale tak jest po prostu szybciej.
Przez jakiś czas robiłam chleby metodą no-knead. Ona jest sympatyczna na początek - miesza się składniki tylko do połączenia i przekłada do keksówki. W tym wydaniu zdecydowanie żytnie wychodzą najlepiej. Korzystałam na początku ze strony Przepis na chleb  😀 do żytnich polecam milion słód litewski, smak obłędny.
Teraz zaczynam powoli z bochenkami wyrabianymi - spróbowałam metody tartine i pokochałam. Dzisiaj robiłam dość szybki inną - wyrabianie 10min i potem wyrastanie w sumie 3h, z przełożeniem po godzinie. Dodałam słodu i wyszedł bardzo fajny. Zaliczyłam fail z naczyniem do pieczenia i nie mogłam do wyjąć, ale już zniknął  😁
Ja robię wyłącznie pełnoziarniste, myślę, że z zwykłą mąką chlebową jest prościej. Na pewno warto się pomęczyć i znaleźć swoje ulubione przepisy/mąki, no i to jest dziedzina gdzie bardzo mocno uczę się na błędach  😁 Już się zastanawiam, co skopię następnym razem. Ale muszę zmasterować tartine, bo jest to absolutnie wspaniałe  😍
smartini   fb & insta: dokłaczone
03 maja 2020 19:46
Ja już czekam na swobody pocovidowe i warsztaty z pieczenia chleba  😜

ja na razie rozpracowuję zaczyny i się dobrze bawię 😀 

ktoś pytał o szparagi, tu przepis od krakowskiego makaroniarza na białe z makaronem 😉
madmaddie   Życie to jednak strata jest
11 maja 2020 19:41
Nie chciało mi się przez ostatnie dni wstawiać zaczynu, więc na śniadania wjechały: pełnoziarniste pancakes na zakwasie (obłędne, wspaniałe  😜 ), english muffins na zakwasie (też cudo!) i focaccia rewolucyjna z jadłonomii. Juz wstawiłam zaczyn na jutro, bo moja redukcja by się rozpłynęła w powietrzu  😁
madmaddie, ooo, tez robiłam focaccie z jadlonomii w sobotę 😀
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 maja 2020 22:01
ja ostatnio robiłam fokę z ziemniaczkami z Italii do zjedzenia, uwielbiam!
Ale muszę zamówić, w Krakowie otworzył się nowy koncept restauracji tylko na dowóz, menu jest specjalnie ułożone pod jedzenie w domu, samodzielne komponowanie posiłków, odgrzewanie itp. I mają tak puchatą focaccię że człowiek się rozpływa od samego patrzenia na video z krojenia jej 😍

a z drożdżowych tematów to nikumany japońskie robiłam, super sprawa. Ciasta nawet wałkować nie trzeba, wystarczy kółka rozciągnąć dłońmi jak ciasto na pizzę ;P


teraz to już mi chyba naprawdę zostaje czekać na sezon na bryndzę żeby zrobić słowackie pierogi z tymże serem
smartini, podziwiam Twój zapał w tym wątku i jest on bardzo inspirujący 🙂
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 maja 2020 22:10
vanille,  :kwiatek:  :kwiatek:
lubię inspirować do gotowania, jedzonko życiem! 💘
Dziewczyny czy ktoś może polecić jakiś blog, stronę, kanał dotyczący gotowania na parze?
Zakupiłam sobie parowar Tefal i naprawdę to się okazuje super proste nawet dla mnie, gdzie ja nie umiem gotować.
Nie mniej jako, że nie gotuje to nie mam gotwych pomysłów w głowie, a szukać pojednczych przepisów to mnie jakoś zniechęca.
Istnieje jakaś strony czy blog? Czy coś wymyślam i czegoś takiego nie mam, bo nic nie znalazłam zachęcającego.
smartini   fb & insta: dokłaczone
20 maja 2020 08:29
Perlica, jedyne co mi przychodzi do głowy to szukać po pintereście pod 'steamer recipes', ja nie mam więc nigdy nie szukałam.

Ktoś tu pytał wcześniej o szparagi, może krótkiego e-booka? 😉
smartini, dziękuję, na to bym nie wpadła , poszukam  😉
madmaddie   Życie to jednak strata jest
20 maja 2020 09:07
Perlica, był jakiś taki polski blog - Parowar Faceta, czy jakoś tak. Skądś miałam jeszcze wtedy mięsne przepisy  🤔 ale pamięć zawodzi
madmaddie, dzięki, zerknęłam, jest kilka fajnych przepisów !
smartini   fb & insta: dokłaczone
28 maja 2020 14:19
wpadam podzielić się linkiem do Pasta Social Club 😍
są czadowe przepisy i warsztaty online. Ja właśnie zamówiłam radełka i wykrawaczki na Dzień Dziecka 😁 wyciągam moje pastowanie na wyższy lvl ;P
smartini, - co za zabawki nowe kupiłaś? 😀 Mam dziś straszny dzień trolla i ochotę na jakiś comfort food z makaronem.

Ostatnio upolowałam w promce polędwiczki i machnęłam polędwiczki z suszonymi pomidorami i whisky z Kwestii Smaku.  Do tego ryż z curry i kurkumą i jest bajka 💘 Nie wiem czemu tak dawno tego nie robiłam, niby trochę trwa, ale w sumie jest mega proste. Wyszły idealnie kruche i mięciutkie. Mój facet zjadł razem z patelnią prawie, a najpierw krzyczał, że gdzie whisky do gara, herezja 😁
smartini   fb & insta: dokłaczone
28 maja 2020 16:15
keirashara, alkohol do gara jest super, przedwczoraj było u mnie risotto ze szparagami, na winie of course :P a z whisky robiłam kiedyś marynatę do karkówki na grilla, sztos wychodzi!!

mam dwie wykrawaczki (5cm i 8,2cm)



dwa radełka



i szpatułę do ogarniania ciasta, chleba i innych



risotto nie ma pięknego zdjęcia ale co tam 😀 pyszne wyszło
smartini, - z tymi niepięknymi zdjęciami to coś wiem 😁 Mi prawie nigdy nie wychodzą :P Szpatuła prawie jak moja do tortowania... mnie w zakupach ogranicza wynajmowane mieszkanie, które jest małe i tak koszmarnie nie pomyślane, znaczy pomyślane na singla, który je na mieście 🤣
smartini   fb & insta: dokłaczone
28 maja 2020 17:29
keirashara, znam ten ból, pomieszkiwałam w takich 🙁 teraz kuchnia po mojemu ale nadal dla mnie za mała 😁 marzę o domku z duuuużą kuchnią, dużą powierzchnią blatów i dużą ilością miejsca do przechowywania. I oczywiście o spiżarni 🤣

zdjęcia to czasem wychodzą ale nie mam serca robić za każdym razem aparatem, do tego często albo jest już ciemno albo jak teraz burzowe mroki średniowiecza... ta kuchnia e domku to bankowo będzie musiała być jasna z dużym oknem :P

żeby nie być gołosłowną - wczorajsze biscotti al limone. Na pierwszym talerzyku z planowanego zbioru ceramiki :P idzie właśnie 5 kolejnych...


ok, jeszcze jedno, dzisiejsze pici al aglione (no, pici zamrożone ze 2 tygodnie temu? 3?) zwieńczone burratą. Jeny, kocham ten sos tak bardzo!


Ja do tego wątku wchodzę tak trochę masochistycznie, bo nie potrafię i nie gotuję, a jak patrzę na to, co smartini wyczynia, to wzdycham z głodu i zdycham z zazdrości, że nie spróbuję.  Ale teraz widzę, że faktycznie masochistycznie, bo te przyrządy, których zdjęcia smartini wkleiła, kojarzą mi się z narzędziami do torturowania.

smartini  :winko:

Edit: ha, ha, żeby być w temacie: korektor uparcie zmieniał mi smartini na martini  🤣
Wczoraj zrobiłam pierwsze podejście do crumble, niestety podczas zapiekania owoce (rabarbar z truskawkami) mi częściowo wyciekły...ale i tak było pyszne 😉
smartini   fb & insta: dokłaczone
31 maja 2020 08:06
DeJotka, crumble jest super!! Od Pyzy made in poland kiedyś usłyszałam (no, przeczytałam) 'jeśli smakowało to znaczy, że wyszło' i to jest dokładnie, w co wierzę 😍
miałaś dodatkowy efekt wizualny po prostu 😉

trusia, o jeny, dziękuję :kwiatek:
a co do tego 'nie potrafię' to mogę tylko napisać, że to naprawdę nie jest rocket science, jest sporo bardzo prostych przepisów (prawie cała włoska kuchnia, choćby al aglione ze zdjęcia to tylko pomidorowa polpa z puszki, czosnek w plasterkach, oliwa i skórka pomarańczy <3 Czasem coś wycieknie, czasem coś wykipi. Ja ostatnio poparzyłam rękę bo złapałam rączkę patelni prosto z piekarnika :P tego bardzo nie polecam robić ;D dobry, dokładnie opisany przepis i do boju!

Ja zaraz na śniadanie robię placki z kwiatów czarnego bzu 😍
DeJotka, crumble jest super!! Od Pyzy made in poland kiedyś usłyszałam (no, przeczytałam) 'jeśli smakowało to znaczy, że wyszło' i to jest dokładnie, w co wierzę 😍
miałaś dodatkowy efekt wizualny po prostu 😉




I piekarnik do czyszczenia  😂
O mamusiu, placki z kwiatów bzu!

Twoja rodzina i znajomi to mają farta. Powinnaś zrobić sobie z tego zawód - nie w sensie prowadzenia restauracji, ale dla znajomych  i znajomych znajomych i znajomych znajomych znajomych i znajomych z re-volty.

Dla mnie to wszystko to jednak rocket science.      :emot4:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się