Forum konie »

Dopasowanie siodła

czilloutkaczacza,
1 paluch to niewiele 🙁.
Chyba będziesz potrzebowała dodatkowego uzupełnienia w postaci żelu,
jeśli masz w perspektywie szybkie nabudowanie koniny.
Ja nie jestem w stanie spokojnie jeździć, jak mam 1 paluch. Ciągle mi się wydaje, że
gdzieśtam w ruchu może dotykać do kłębu i powodować dyskomfort/obetrzeć.
moje nowe siodło nie pasuje do grzbietu - kłody. w łopatkach (tzn za -wiecie o co chodzi..) za wąskie,  lawki (grubo wypchane) leza małym kawałkiem, zbyt skośne wydaje mi się, sądze, że wystarczy ujęcie wypełnienia (są miękkie i grube- więc chyba nie jest tak źle do roboty?). siodlo lata bo lezy malymi kawałkami,  przesuwa do przodu. może i by się ubiło (siodło dość nowe) - ale nei chce czekać i stwarzać dyskomfortu koniowi i sobie ryzyka.
pytanie - jak (jakie) porobić zdjęcia, żeby wysłać do rymarza (i jakiego możecie polecić?) żeby dobrze to zrobił? czy tylko zdjęcia czy koniecznie model grzbietu? nigdy nie korzystałam z takiej usługi. nei ma o tym pojęcia - jak taka procedura przebiega.
zwykle kupowalam pasujące siodło, albo wymieniałam. to trafiło mi się bardo okazyjnie, nie oglądałam dokładnie, po zdjęciu z boku i skosu, wydawało się dobre... do tego mi się świetnie siedzi - co rzadkie w skokówkach, bo mam zwykle za krótkie nogi... a to idealne..., wiec postanowiłam zaryzykować i dać do poprawy jakby coś było nie tak.
i ..ile to może kosztować? jesli tylko trzeba zmienić wypełnienie? (łek jest sądzę wystarczająco szeroki)
🙂

Pytanie do posiadaczy winteców, mam możliwość kupna takiego siodła:

Wiecie może co to za model ?
Jest opcja wymiennych łęków.

edit. dodałam drugie fot.
🙂

Pytanie do posiadaczy winteców, mam możliwość kupna takiego siodła:

Wiecie może co to za model ?
Jest opcja wymiennych łęków.

edit. dodałam drugie fot.

Jak na moje oko to chyba jest Wintec 500 Dressage, ale moge sie mylic. Jesli ma system cair, to powinnas znalezc taki znaczek pod tylnim lekiem miedzy poduszkami .

nie cytuj zdjec!!!
Poratuje ktos madra rada? Moze Bogdan...? 🙄
Angeele,
Twoje siodło jest trochę za szerokie
http://re-volta.pl/galeria/moja/foto/103346
http://re-volta.pl/galeria/moja/foto/103344
z żelem jest lepiej http://re-volta.pl/galeria/moja/foto/103347, ale w tym siodle nie ma możliwosci wykonania korekty poduszek, bo są lateksowe, można tylko i wyłącznie zwęzić łęk i dawać podkładki...to wszystko. Nie można w tym wypadku wykonać dokładnej/prawidłowej  korekty siodła.
To taki "urok" siodeł z lateksowymi poduszkami.
Oczywiście....to co mówię to tylko na przykładzie zdjęć, aby faktycznie dobrze dopasować siodło...to już mi potrzebny dodatkowy wywiad...na pw 🙂
Ekwadorka, nie ma. Chyba jednak 250 🙂
500 też może być bez cair, 250 ujeżdżeniowego chyba nie ma wcale? To jest 500😉
500 też może być bez cair, 250 ujeżdżeniowego chyba nie ma wcale? To jest 500😉

Odpisujac na pytanie lussi bylam na 99%, ze jest to 500. Sprawdzilam na google, stronie Wintec oraz ebay. Jednak teraz zglupialam bo albo nie zuwazylam, albo wprowadzili nowe siodlo 250 : http://www.wintec.net.au/products/dressage/dressage250.html ( wczesniejsza 250tka byla z zamszem  🤔 )
No ja właśnie też przekopałam i w końcu nie wiem jaki model.
wydaje mi się, że 500 ma troszeczke szersze tybinki, ale zastrzelić się nie dam 🙂
czilloutkaczacza,
to siodło jest za szerokie....zrób jeszcze zdjęcie siodła na podkładce, ale z dopiętym popregiem.....mimo wszystko to cały czas jest wróżeniem z fusów..
Może ktoś wie jak ma się rozmiarówka łeków Stubbena do Prestige i Stubbena do Daw Maga? 
Podlaczam sie pod pytanie... stubben ma jakas dziwna rozmiarowke, na tyle ile kojare to 30 w stubbenie jest dosc szeroka, ale ile to moze byc presigea - 32?33?
hej🙂  Mam pytanko ,szczególnie do posiadaczy Daslo . Otóż moje siodło leci na tył, robiłam zdj ,  ale na nich tego nie widać  ;| podkładki itp. już przetestowałam ,ale mimo tego mam wrażenie , że mimo to nadal leci ;/ może znacie jakiś dobry sprawdzony sposób na zniwelowanie tego problemu? chyba , że to siodło tak ma . . . ( chociaż jak słyszę tekst , że coś 'tak ma' doprowadza mnie do szału ;D)
proszę o POMOC!
domyślam się , że będziecie chcieli zobaczyć jakieś zdj, żeby móc ocenić też kwestię dopasowania siodła, a więc jutro zrobię zdj i dodam .

Oficjalnie chcialam podziekowac na forum HBC za dopasowanie siodla! Sprawa byla pilna bo nie bylo siodla w stajni, ktore by w chociaz minimalnym stopniu pasowalo na mojego nowego konia czyt krotkiego grzbietem, z rozbudowanym przodem i maluskim klebem. musialam pozyczac od znajomych ale i tak bez napiersnika latalo na wszystkie strony. Bogdan przeslal sprzet i instruowal mnie przez telefon co i jak mam robic. Pomiary odeslalam wraz z siodlem i doslownie za chwile mialam pasujace siodlo  😍 😍 😍
karola2500 miałam Daslo, również i u mnie wystąpił problem, który Ty aktualnie masz. Żel podnoszący tył pomógł tymczasowo, ostatecznie siodło sprzedałam.
margaritka super wiadomość 😀 fajne siodełko  😀
być - to mnie pocieszyłaś ;D
Zdaje sobie z tego sprawę.  😉
Siodło samo w sobie uwielbiałam, ale cóż z tego jak mi na konia nie pasowało, a ważne by było właśnie inaczej.
Przebrnęłam przez cały wątek i mam pewną uwagę, szczególnie do rad w stylu "przesuń siodło o 5cm w tył"

Oto zaznaczone żebro - koń po kontuzji na którym dało się wymacać CAŁE ostatnie żebro
http://www.tinypic.pl/a4s4ioang1mt

Oraz link do wersji z samymi kośćmi

Zwróćcie uwagę, że ostatnie żebro nie jest przyczepione do kręgosłupa pod kątem prostym.

Wiele uwagi zwracacie na nie siodłanie konia na łopatce, ale zdecydowanie w wątku jest za mało o nie siodłaniu zbyt daleko czyli na kręgach lędźwiowych, co absolutnie NIGDY nie powinno mieć miejsca.
Nie można też tłumaczyć się "nie obciążam tylnego łęku", bo siodło jest właśnie tak zbudowane, żeby przenosić cały ciężar ciała jeźdźca przez całą powierzchnie styku z koniem.
Niestety duża część koni pokazywanych na zdjęciach jest zwyczajnie zbyt krótka i jazda na nich niestety wiąże się z kompromisami, ale to kwestia już wyboru konia przy zakupie.

Warto też zwrócić uwagę, że już w instrukcji taborowej jest opis o podnoszeniu czapraka/derki na kręgosłupie, analogicznie wszystkie podkładki nie powinny przylegać do kręgosłupa, ponieważ przylegające będą przenosić obciążenie na kręgosłup.

Napiszę też najważniejszą rzecz jeśli chodzi o ból końskiego grzbietu:
nawet najlepsze i najbardziej dopasowane siodło nic nie pomoże na obijającego się i źle siedzącego jeźdźca!
Nie zapominajcie, że właśnie złym dosiadem sprawia się najwięcej bólu i KAŻDY jeździec powinien doskonalić się w tej kwestii!

zrobiłam kilka fotek, mam nadzieję , że są poprawne. Proszę o porady i opinie .
:kwiatek:

http://re-volta.pl/galeria/moja/album/4754
Zmien lek , za waskie.
ok, tak ostatnio nad tym myślałam ... kupię szerszy i zobaczymy .Myślicie , że na zielony starczy ,czy szerszy ?
Znajoma ma siodła: Prestige o rozmiarze łęku 31 oraz Stubbena o łęku 29. Czy możliwe jest, żeby siodło o niby węższym łęku było szersze od tego o niby szerszym łęku ?
hej kochani, czy białe włoski pozostałe bo źle dopasowanym siodle pozostaną do końca życia? Są one tuż za kłabem, ale wyszły dopiero z sierącią zimową i nie  jest to całkiem biała plama tylko co 3 włosek jest siwy.
Znajoma ma siodła: Prestige o rozmiarze łęku 31 oraz Stubbena o łęku 29. Czy możliwe jest, żeby siodło o niby węższym łęku było szersze od tego o niby szerszym łęku ?

Tak bo każda firma ma swoją rozmiarówke. Natomiast siodło mogło też być poszerzone 😉
[quote author=Dementek link=topic=95.msg1894562#msg1894562 date=1381247605]

Tak bo każda firma ma swoją rozmiarówke. Natomiast siodło mogło też być poszerzone 😉
[/quote]

Na pewno nie było poszerzane, prędzej ,,rozklepane", bo to siodła z ośrodka, gdzie prowadzono jazdy konne. Mają ok. 10 lat...

edit: Poza tym wydaje mi się, że te siodła są za wąskie na konie znajomej, zwłaszcza na jedną klacz, z którą więcej pracowałam w wakacje. Spróbuję namówić znajomą na zakup siodła, np. Wintec'a. Tylko nie wiem, czy normalnego, czy Wide  🤔
Prestige 31 to jest dosc waskie siodlo.
Stubben 29 z tego co wiem standard ze wzgedu na rozmiarowke stubbena, o ile sie nie myle.
hej kochani, czy białe włoski pozostałe bo źle dopasowanym siodle pozostaną do końca życia? Są one tuż za kłabem, ale wyszły dopiero z sierącią zimową i nie  jest to całkiem biała plama tylko co 3 włosek jest siwy.

tak. Twojego konia to spotkalo ?  i za klabem ?  dziwne to troche, z reguly na klebie takie niespodzianki.

wrr, cisnienie mi skoczylo...
Niekoniecznie. Mojemu koniowi wychodzi zimą biała sierść, która była wynikiem otarć latem kilka lat temu. W letniej sierści tego nie widać. To zależy od stopnia uszkodzenia tkanek (tak mi się zdaje), bo całkowicie białe plamy nie schodzą, przynajmniej ja tak zaobserwowałam.
korysindex4, rzadziej widzę konie poobijane na kłębie, niż te powycierane w dalszej części grzbietu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się