Forum konie »

Żywienie konia - proszę o radę!!!

raczej wywołałaś wilka z lasu 😉
"Nie wywołuj Eli z lasu" 😁
Mam pytanie, mam nadzieje ze to odpowiedni wątek 🙂
U nas na stajni mamy 2 letnego ogierka,wszytko było by piekne gdyby nie to że wygląda jak poł roczny źrebak ;/
Dostaje normalnie jeść, jak cała reszta koni w stajni, tyle że kon ma cofnięta dolna szczękę i nie za bardzo gryzie to co np twarde - jakas świeża marchew czy buraki itp.
Może Wy cos poradzicie...od razu mówie że wet juz był i to nie jeden,dawał jakies witaminy na przyrost masy ale koń nic a nic.
Trzeba robić papki, a nie dawać w całości skoro ma taką wadę. Tylko teraz pytanie jak duża jest ta wada? Czy np radzi sobie z trawą i sianem ❓ Bo to też jest ważne ❗
Zabrzmi to okropnie, ale być może taki ogierek powinien być wysłany na wiecznie zielone pastwiska?
Jeśli wada jest duża - nic tego nie zmieni.
Nie nie az taka duza to nie jest 🙂
No i u niego dochodzi problem łykania 🙁
Marchewke pokrojona na kilka czesci zje gorzej z całą, z trawa i sianem czy podgryzaniem słomy nie ma problemu.
Owies,otreby czy granulat je spokojnie.
Tylko zastanawiamy się co jeszcze mu dać.
Jak widać problemem nie jest cofnięta szczęka. Pytanie czy reszta zębów prawidłowa i czy prawidłowo rozgryza pokarm.  Mój sąsiad ma klacz z takim zgryzem a mimo to ona wygląda jak czołg.
Zrobić szczegółowe badania krwi to podstawa. Może trzustka, wątroba ...... przyczyn może być mnóstwo i nie koniecznie zęby.
Są przecież konie z prawidłowym zgryzem które też wygladają jak zagłodzone a jeść dostają dużo - znam rówież i taki przypadek - diagnoza - trzustka - jednak nikt już się bardziej w to nie wgłębiał.
A może ma wrzody żołądka - kto wie - choć to też prawdopodobne tym bardziej że sama napisałaś - koń łyka  itp. itd .......
http://www.leczeniekoni.pl/

Hm. Może by mu np. zajrzeć do gęby i te zęby starnikować odpowiednio? Tylko zawołać do tego dentystę końskiego z prawdziwego zdarzenia?
Mój koń ma "cofniętą dolną szczękę" - taki krzywy zgryz. Trochę, ale ma. Skutkuje to nierównym ścieraniem się zębów i wypadaniem pokarmu [a co za tym idzie, niepełnym jego wykorzystaniem]. Jak koń dostał się pod opiekę weterynarza z tarnikiem - problem przeszedł. Tylko muszę pilnować tego tarnikowania. Koń radzi sobie ze wszystkim bez najmniejszego problemu. Nie wygląda inaczej niż koń w jego wieku.

Poza tym... skąd ten koń przyszedł? To, że 2 latek wygląda jak źrebak i jeszcze przy okazji łyka raczej zbyt dobrze nie świadczy i nie jest to wina tylko tej szczęki. Przynajmniej tak mi się wydaje. Trąci mi to wyciągnięciem tego 2 latka z jakiejś komórki, w której sobie siedział przez 2 lata będąc wypuszczanym raz na pół roku.
Żywienie tu nic nie zmieni, a dobry wet. Tylko zaznaczam - DOBRY.

Myślę że sankaritariana (cholerka co za login ;( ledwo to napisałam 🙂 ) ma rację. Moja młoda w wieku 1,5 roku przez weterynarzy była brana za dorosłego konia - choć co to za wet który nie odróżnia młodzieży od dorosłych.
Oprócz genów na to jak koń wygląda ma kolosalne znaczenie jego żywienie i sposób chowu. . .  niestety ludzie maja bardzo poronione pomysły. Mój sąsiad uważał że jak się młodego konia trzyma w ciemnym  boksie to bardziej go upasie - bo wtedy koń będzie miał mniej ruchu i będzie mniej spalał ..... W końcu przekonałam ze to totalna głupota i teraz już tego nie robi, a źrebole na 4 dzień po urodzeniu potrafi wyprowadzić na podwórko. Zrozumiał że ruch, powietrze i trawa to jest to co pozwala młodym koniom lepiej rosnąć .. . nie mówiąc już o tym że mniej sprzątania w boksie i mniej słomy się zużywa.
Koń jest naszej hodowli 🙂 całe dnie na pastwiskach.
Rodzeństwo wyrośniete (kazdy po 170 w kłebie,jak czołgi itd) on jakis nie wypał, ale matka miała juz 24 lata jak go urodziła, wiec moze tu tez jest problem.
Nie ma co zgadywać. Badania krwi pełne troszkę kosztują ale warto. Ja płaciłam coś ok 150 zł .
Wywołuje Angelique do odpowiedzi  😀
Znalazłas coś  ❓
no to nie aż taka wielka cena. a co do żywienia to co polecacie ? 🙂 tak dodatkowo
Laura - z tego co mi sie kołata w głowie to taka wada zgryzu to karpi pysk. Znam konia z Ochab z taka wadą i jest normalnie uzytkowanym koniem wierzchowym, je siano i owies ( gnieciony) i wygląda ok. Ja bym dodawała olej lniany do żarełka - troche pójdzie w masę i poprawi wchłanianie w jelicie cienkim.
Jak są inne problemy fizjologiczne lub metaboliczne to niestety - selekcja naturalna działa  🙁 i niewiele człowiek może zrobic.
On problemów raczej nie ma tylko jak mu sie daje np jabłko z ręki to ma problem ugryźć a jak z ziemi to zje bez problemowo 🙂 nie wiem co to za różnica. a ile tego oleju ?
no jak nie ma problemów, jak piszesz że ma 2 lata a wygląda na pół? to chyba dość znaczny problem 🤔

koń z taka wadą zgryzu powinien być tarnikowany min co pół roku i to przez weta specjaliste na rozwieraczu...
nie zcierają się mu ostatnie zęby żuchwy i pierwsze szczęki
Ile...hmmm, dorosły koń ok. 25 ml ( kieliszek), a taki szczylek - zaryzykuje 15 ml, odmierz sobie strzykawką ilość ml i zacznij podawać.
Ja szczerze powiem nie bawie sie w odmierzanie oleju tylko podaje koniowi codziennie szklanke czarnego słonecznika. A źródłem oleju jest mesz raz na czas. Słonecznik jest super dodatkiem paszowym  😉. Do pasz firmowych na rozbudowę dodaje sie oleje : ryżowy, lniany, słonecznikowy. Dawkowanie to sprawa indywidualna, zalezna od wielu aspektów. Najlepiej sprawdzić w zaleceniach dawkowania na oleju dla koni.
Chodziło mi o aż tak wielki problem związany z jedzeniem 🙂 a nie ogolnie że nie ma problemów.
Koń nie jest mój tylko własciciela stajni. Postaram się mu podsunąć pomysł o oleju czy słoneczniku.
Poki co to dostaje rano i wieczór (wieczorem bez otrąb) 1,5 litra owsa,0.7 litra otrąb i mierke granulatu (pszenica,żyto,witaminy,jęczmień w malych ilościach tez sie tam ponoc pojawia,dokładnie nie pamietam co tam w tym jeszcze jest) ale ciagle myslimy co jeszcze mu dawać.No i oczywiście sianokiszonka,słoma,trawa.
777, Spoko, nie czepiam się jak ktoś pokręci login albo go skraca. 😁 Fińska języka, straszliwa języka. Ale respect za przepisanie 🙂 Swoją drogą, fajnie, że się sąsiad dał namówić. Czasem jest ciężko takiego chłopa na cokolwiek przestawić.🙁

laura_2013, Zaraz, zaraz. Ile i co dokładnie ten koń zjada?
W przypadku karpiego zgryzu zęby należy tarnikować regularnie co trzy miesiące.Olej jest świetnym dodatkiem.Dostarcza energii i poprawia wygląd konia.Ja z powodzeniem stosuje olej ryżowy(10zł za L w supermarkecie) .Zimą daję pół szklanki na dorosłego konia dziennie.Podaję także olej rzepakowy jest tani ale wcale nie gorszy.
Ja raz miałam chudą klacz. Po wyźrebieniu zrobiła się strasznie chuda - ale owsem jej nie utuczyłam. Jak zrobiłam badania krwi to wyszły nieciekawie - mięśniówka i wątrobowe. Wet mówił ze koń musiał się czymś otruć a mój lekarz rodzinny tłumaczył że to hormony rozregulowane taki obraz krwi dają. Tak czy siak podawałam z fm italia Lisymix - czy jakoś tak. Po kuracji tym preparatem końskie wyniki się bardzo mocno poprawiły. Kurację kontynuowałam podobnymi preparatami i po jakimś czasie koń zaczął tyć.

Na wiosnę młoda mi ciut przychudła ale nie była chuda. Podawałam spilersa cool mix oraz dodsona sensitive + olej. owies był na kolację. Nie są to pasze tuczące ale na tym akurat mój koń przytył baardzo szybko z tym, że moja młoda właśnie potrzebuje paszy o niskim poziomie skrobi.
Sankaritarina koń dostaje :
rano :
1,5 litra owsa
0.7 litra otrąb
1 litr granulatu robionego z roznych zbóż i dodatków- dokładnego składu nie znam
sianokiszonka

wieczór
1 litr owsa czy 1,5 dokładnie nie wiem
niecały litr granulatu
witaminy
sianokiszonka

Koń chodzi codziennie na lonzy także owies temu dostaje w takich ilościach.Bo owsem konia sie nie utuczy niestety
Ile tej sianokiszonki? Najlepiej w kilogramach. 😉 I jakie witaminy.
I co on robi na tej lonży. Dokładnie.
sianokiszonki w kilogramach nie wiem ale ok. 5-6 kg x2
witaminy nie pamietam nazwy 🙂
na lonży od stepa do małych skoczków,czasem puszczamy w korytarz
Moge Ci podełsac zdj na PW jak wyglada bo nie bede tutaj wsyatwiać
a po co 2latkowi codziennie lonża, a do tego podskoczki i korytarze? śpieszy sie wam gdzieś?
lonza codzennie ale czasem tylko na stepo-kłusa on chodzi głównie na kantarze na tej lonzy,bez siodła i nawet ogłowia bo to jeszcze mlody dzieciak 🙂
Nie spieszymy sie nigdzie, skoki na lonży moze do 50 cm ale głównie to koziołki ustawiamy raz na jakis czas a korytarz tez czasem raz na miesiac a czasem jeszcze wieksze odstepy czasowe
Ten konik jest mały czy chudy?
Czy jedno i drugie?
Jedno i drugie. Ale tak jak mówie rodzeństwo wyrosniete - konie maszyny praktycznie takie wielkie i rozbudowane a on taki maleńki .
laura_2013, Fajnie. To teraz wyrastają mi złowieszcze skrzydła i nadchodzi pytań ciąg dalszy:
PO CO ten koń chodzi na lonży? I to jeszcze codziennie?! PO CO na niej skacze? Ja rozumiem nauczyć ogierka przed kastracją, ale taki ogierek nie musi SKAKAĆ! Toż to dzieciak jeszcze, a nie koń, który może pracować. Skoro jest mały i chudy, to może przy okazji jest wybitnie późno dojrzewającym koniem i tym sposobem - lonżujecie źrebaka. To tak jak małe dziecko posłać do liceum.
"Bez siodła i ogłowia" to żaden argument. Lonża jest bardzo obciążająca dla tak młodego konia, nie ważne czy jest lonżowany na kantarku czy ogłowiu. No, ale jeśli chcecie mieć emeryta w wieku lat 8 to proszę bardzo.

ja bym na miejscu właściciela konia zrobiła tak:
1) zaprosiła weterynarza, ale porządnego, który a) spiłowałby zęby b) sprawdziłby czy z koniem jeszcze jest coś nie tak. Dziewczyny tu pisały o wątrobie, trzustce.
2) zostawić konia do ukończenia 3-4 lat na łąkach! Tylko czyścić, przywiązywać, oprowadzać. I nie lonżować. A już na pewno nie skakać na lonży!
3) Zwiększyła dawkę żywieniową. Ale nie owsa czy otrąb, tylko objętościówki [siano czy sianokiszonka] tak, żeby tego koń miał do woli. Ile zje, tyle dać. Granulat + witamny ok, nie wiem ile owsa powinien dostawać ogierek 2 letni [znajomy np. daje 4 kg, inny znajomy 2 kg, ja się nie znam].
No niestety kon nie jest mój, własciciel postanowił lonzowac ale ta lonza to czasem jest 5 min a czasem 15 nie że kon chodzi na lonzy nie wiadomo jak długo. Lonżowany jest moze 3 miesiące.Teraz 2 tygodnie juz stoi bo zawody przygotowujemy i nie ma czasu z nim robic i jest sam na pastwisku bo wszytskie go gryza bo to taka ciapa nasza stajenna 🙂

Weterynarza mamy jak sądze dobrego- Kalinowski, więc mysle że koń jest pod dobra opieką 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się