Forum konie »

kącik skoków

Ten Carlon, na którym startował Stachu Przedpełski kiedyś?
a powiedzcie, wie ktoś co z Martą po upadku? do mnie doszło, że spadli na głowę konia po 2,10m. Koń uśpiony ale co z amazonką?

Carlon, hol., 1995 po Carpaccio.
Nie pamiętam po czym był ten o którym ja piszę i jakiej rasy, więc niewiele mi to mówi 😉
Tak, to ten Carlon. Strasznie mi go szkoda🙁
Jak jeszcze byłam w Gałkowie to mówili ze z amazonką nic powaznego się nie stało jadak zabrali ją na badania do szpitala, koń wylądował na szyi. Wyglądało to okropnie.
To straszne, coś okropnego ogromnie żal konia i szkoda zawodniczki
D+A jak wyniki?
Dramka kto powygrywał w serocku?
Wyniki tak średnio, ale wiesz- jechałam szkoleniowo🙂 Pojechaliśmy pierwszą wymiarową Ptkę- miałam zrzutkę na jedynce, bo strasznie asekuracyjnie najechałam a potem już poszło. No i jestem dumna z Siwka, bo w końcu mi zmądrzał- dużo grzeczniejszy jest. pierwszy raz dzisiaj skakał rów- mały, ale zawsze coś nowego🙂
Najważniejsze że zadowolona;-) A Dolec odpoczywa?
Wybiera się ktoś do Aro i Karoliny za tydzień?
Na tym koniu początkowo startował Grzegorz Kubiak, później S. Przedpełski.

Dolcio pracuje już normalnie, zaczęłam skakać takie mini LL😉 Może u Was uda mi się na nim coś pojechać, ale to zobaczymy.

Ja bym chętnie wystartowała, ale niestety za tydzień już wyjeżdżam🙁
czy osoba na zdjeciu jest pan Kubiak? Kon ma dziury po ostrogach... 🙁
Strasznie szkoda konia, az trudno sobie wyobrazic, co musi teraz czuc amazonka 🙁
Tak, to G.Kubiak.
ikarina możliwe, że M. Hejger jeszcze nie wie. Kiedy chciała wstać i iść do konia, powiedzieli jej, że koniowi nic nie jest i ją zabrali do karetki.
o rany, bardzo przykre 🙁 Mam nadzieje, ze nie dozna ogromnego szoku. Gdybym ja byla na jej miejscu, to bym ryczala dniami i nocami.
Chyba jak każdy z nas, to ogromny ból stracić przyjaciela a jeszcze w taki sposób
majeczka tak, masz rację. Wokół mnie sporo ludzi płakało, kiedy lekarze i weterynarze krzątali się przy zawodniczce i Carlonie. Żal takiego konia.
Dla mnie -jako widza to było straszne przeżycie, widok konia, który leży i dycha, przeraźliwa cisza zaraz po upadku i dziewczyna, która przez pierwsze sekundy ani drgneła. Straszne. Wracając do domu miałam przed oczami ten widok, powstrzymywałam się od łez. Współczuje jej bardzo.
Mam nadzieję że amazonka nie trafi do internetu bo na świecie koni w komentarzach wesoło  😵
http://swiatkoni.pl/news-display/3293.html
09.07.2011 - 22:13 .
Widziałam ten wypadek i inne skoki zawodniczki. Chyba 2 razy Carlon skakał prawie z miejsca, ratował Martę na większości skoków, która często o mal nie spadła przy lądowaniu. Wg mnie ta zawodniczka bardziej mu przeszkadzała niż pomagała. W ostatnim skoku, Carlon odpił się za daleko. Spadł na głowę, potem gruchnął kłębem i "przejechał" jeszcze kawałek na leżąco. Z tego, co widziałam, to chyba miał paraliż tyłów - przez chwilę po upadku drgały, a potem bezwładnie leżały. Kiedy próbowali go podnieść, ruszał szyją i przednimi nogami, ale tyły...

nie widziałam...ale smutno sie to czyta 🙁

) Carlon Moze zle to napisalam-uwazam po prostu,ze inny jezdziec,bardziej doswiadczony na pewno robilby wszystko zeby uratowac i siebie i konia przed upadkiem.Taki doswiadczony jezdziec jednak ma juz takie nawyki.ze potrafi duzo zdzialac. W glowie mi sie nie miesci,ze ktos dopuscil ta dziewczyne do startu w tym konkursie... W polskim jezdziectwie dominuje glupota.Ktos mogl zapobiec tragedii.Cud ,ze tej zawodniczce nic nie jest... Pojechala dla popisu zeby ja gwiazdy poogladaly,to sie wszyscy naogladali niesmacznych sytuacji. Plakac mi sie chce,ze tego konia juz nie ma.Wspanialy kon,wspanialy,waleczny,odwazny i piekny...Takim go zapamietam.Dobrze.ze nie cierpi.

Ja myślę, że problem leży w innym miejscu🙁 Kto dopuścił do startu w tym konkursie zawodników z II licencją (Gołąbek, Hejger, Sarnowski)? Nawet jeśli jakaś dziwna interpretacja przepisów na to zezwala, to trzeba jeszcze mieć odrobinę zdrowego rozsądku i wyobraźni. Tego Sędziemu Głównemu i Sędziemu PZJ jak widać zabrakło i skończyło się tragedią🙁
takie są konie, waleczne i wierne, az do końca 😕

wierne są konie...aż do końca
nie wiem jak było, ale z komentarzy wyłania sie smutny obraz tego co sie stało 🤔 a raczej tego ze ktos do tego dopuścił 🙁
Najważniejsze że zadowolona;-) A Dolec odpoczywa?
Wybiera się ktoś do Aro i Karoliny za tydzień?

Do Aro jedziemy z mloda  😀

D+A A Ja dzisiaj usłyszałam ze marnuje konia bo nie nadaje sie na N  😕
duunia trochę prawdy w tym jest, bo najczęściej odskoki wypadały za blisko albo za daleko. Raz Carlon zatrzymał się i skoczył z miejsca, stało chyba wtedy 180cm - skoczył czysto. Momentami faktycznie zbyt ładnie to nie wyglądało, niestety. Raz para otarła się dosłownie o upadek, ale się im upiekło. Za drugim razem już nie mieli szczęścia. 🙁
Złoty koń...
Proponuję, żeby konkursy typu potęga skoku, 6 barier zaczęli jeździć zawodnicy zaraz po zdobyciu III klasy sportowej...

I tylko konia żal.
Moon III? A nie chodziło ci o I może? 👀 😡
Nie, o III. Albo lepiej - zaraz po zdaniu brązowej odznaki.
To ironia była chyba 😉
Tak nie dawno na torwarze Robert na nim wygral bariery..kon z sercem..nie zatrzymywal sie.
Moon a, nie załapałam. 😡
Dramka dzisiaj też pokazał to serce, szedł wszystko bez względu na to czy mu pasowało czy nie. Był niesamowity. 🙁
... żal i ogromna strata ;( ... oby ten tragiczny wypadek skłonił odpowiedzialne za niego osoby do głębokich przemyśle... mam na myśli zbyt wymagających:trenera/wł. Carlona, niedoświadczonych zawodników i sędziów którzy pozwalają na wszystko w ramam SZOŁ  😤
a co z zawodami? Szoł mast goł on? Jutro normalnie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się