Z racji tego że na zdjęciowym wątku wywiązała się dyskusja o fryzach.
Wiec dla tych co tak mówili że chcą się dowiedzieć, z nadzieją że choć jedna osoba zrozumie.
Może zacznę od początku
Fryzy to nie czarne wielkie konie z dużą ilością grzywy ogona i szczotkami.
Fryz to koń z charakterystycznym ruchem w kłusie oraz bardzo unikalnym charakterem(czego sama obecnie doświadczam i nie mogę się temu nadziwić)
Konie nie mogą mieć białych włosów nigdzie poza czołem a i one mogą być większe niż jakaś moneta(nie pamiętam teraz jaka).
Jak w każdej rasie w rasie fryzyjskiej obowiązują pewne przepisy, są to bardzo ostre przepisy hodowlane narzucane w góry z KFPSu (czyli Głównemu Związkowi Koni Fryzyjskich w Holandii)
W dużym skrocie są one takie że w czystości rasy.
Kryć mogą ogiery tylko z licencja wydana przez KFPS, posiadają one numerek przy imieniu np Norbert 444.
Licencje są przyznawane na podstawie wyników z zakładu treningowego, i musza być one naprawdę bardzo dobre, po kilku latach nastepuje inspekcja potomstwa danego ogiera, jeśli jest dość dobre utrzymuje licencje, jeśli nie bezpowrotnie traci ja.
Są też ogiery z Holenderska Licencja na dany kraj, w Polsce są takie 2.
Są też oczywiście ogiery bez licencji holenderskiej i tu zaliczają się konie
secreteryW zależności od pochodzenia konie trafiają do rożnych ksiąg.
Te po numerkach do głównej kolor rodowodu zielono żółty
te po licencji krajowej do pierwszej pomocniczej kolor brązowy
te po bez licencji do 2 księgi pomocniczej kolor niebieski.
W Polsce panuje przekonanie że fryz tylko jest fryzem jak jest ciężki i ma dużo grzywy i dużo ogona i jest czarny a to nie prawda:
Fryzy mogą płowieć, wszystkie oprócz ogierów z Licencją. To zależy od genów.
Nie wszystkie mają bujną grzywę(nawet te z linencją) bo nie grzywa konia robi, choć niestety wiele osób tak sądzi.
Podczas oceny ogierów bierze się pod uwagę exetier, RUCH (kłus stęp) oraz CHARAKTER!!
O tym że Fryzy urodzone w Polsce są coraz lepsze może świadczyć fakt że osiągają coraz lepsze wyniki na przeglądach hodowlanych Koni Fryzyjskich (odbywają się one praktycznie co roku) i konie są oceniane przez Holenderskich sędziów!
W tym roku padły aż 3 pierwsze premie u źrebaków a 2 lata temu dostał ją ogierek po ogierze z Licencja na kraj, co jest ewenementem na skalę światową, więc chyba to świadczy o tym że te Polskie fryzy z dobrych i dbających o poziom Polskich hodowli nie są takie złe?
Hodowle fryzów z prawdziwego zdarzenia przestrzegają tych reguł hodowlanych w trosce o dobro rasy oraz aby osiągać jak najlepsze wyniki hodowli.
Jeśli ktoś kryje koniem który nie ma licencji holenderskiej nawet jak ma dobry papier i jest z Holandii kryje nielegalnie i te konie nigdy nie będą miały takich osiągów.
A ponieważ my jako naród nie możemy zrozumieć że żeby mieć jakość trzeba za nią zapłacić duża część Polskich fryzów ma taką opinię. Tak naprawdę Janus jest pierwszym dojrzałym pokoleniem z Polskich hodowli, koń każdej rasy musi dojrzeć aby pokazać jaki jest piękny.
A ponieważ Polscy hodowcy walczą (najczęściej bezskutecznie) z Polską mentalnością i usiłują pokazać jak powinno być od lat, obecnie już często nie mają siły.
Ja sama przeżyłam coś w rodzaju rozczarowania jak mój 2,5 latek który jest lekki i trochę jeszcze nieforemny wyszedł z przyczepy i nie był ogromnym koniem z dużą ilością grzywy (co z tego że ma najwięcej w stajni) oraz niezbyt rozbudowaną szyją (nie wymagajmy tego od 2 latka), dobrze że miał chociaż szczotki.
Że jest fryzem było widać dopiero jak poszedł w kłus i kiedy inne konie musiały już galopowiać on jeszcze spokojnie dalej wyciągał nóżki w kłusie i jeszcze trochę mógł.
cieciorka i
ola8719.... ja widziałam już kilka fryzów na przeglądzie w tym te ogiery kryjące i Janusa itd i wierzcie mi one mają tą licencję za coś.
Ogólnie konie trzeba oglądać na żywo, wszystkie.
W Polsce jest wiele fryzów sprowadzonych z zachodu byle taniej i byle było czarne z grzywą i ogonem, to ściągał byle co z zachodu lub pokrywał klacze właśnie ogierami bez holenderskich licencji. Możecie mi wierzyć lub nie ale było to widoczne bardzo na przeglądzie. Było kilka takich koni i niestety nie prezentowały one sobą poziomu, wręcz nie dorastały do pięt, fryzom z prawdziwych Polskich hodowli.
sekretery ma racje jej konie nie są odpadami, są piękne ale niestety Licencje mają tylko z PzHK i ta licencja w fryziej rasie nie znaczy nic, będą kryły bo to wybór właściciela, ale ja zadałabym sobie pytanie czy to naprawdę ma sens? Ludzie włożyli niesamowity ogrom pracy żeby fryzy urodzone w Polsce były jak najlepsze a to po prostu to niweczy. Niestety wiele osób nie zdaję sobie z tego sprawy lub/i mało ich to obchodzi.
Skoro dopuścili go do krycia, to PZHK musi mieć jako tako przywilej, bo nie igrało by chyba z Holandią. Jeśli chodzi o to czy wiem jakie wymagania musi przejść ogier aby uzyskać licencję KFPS, owszem jest to niezmiernie trudna próba dla tych ogierów. Ale nadal nie rozumiem tego czy ogier sprowadzony z Holandii i który dostanie licencję PZHK jest gorszy od tych Holenderskich? Dodam że PZHK nie chce dawać licencji ogierom fryzyjskim tylko z Polskimi papierami.
Z tego co nam mówiono w związku będą miały w paszportach rasę fryzyjską, ale nie będą uznane w Holandii, tylko dlatego że urodzone za ich granicą. Ale może w UE coś się zmieni.
Wiesz PZHK nie wie co mówi, nie ma prawa wydać takiej licencji ponieważ nie on prowadzi księgi hodowlanej tej rasy!
Jest gorszy bo nie spełnia bardzo wyśrubowanych wymagań dotyczących ogierów rozpłodowych, poczytaj trochę o rasie zasadach hodowli to się dowiesz, wierz mi ten test holenderski jest trudniejszy o wiele!!!! i dopasowany tylko pod tą rasę.
Doczytaj sobie, powinno ci zależeć żeby chociaż poznać. Kosztuje to tylko trochę chęci i czasu!
A nie chcą wydać bo ci który mają polskie fryzy z hodowli w dużej części nie chcą łamać przepisów tej rasy, bo im naprawdę na tym zależy, i nie zrobią tego rasie!
Jeżeli macie ochotę można sprawdzić i porównać co mówię.
Tu są moje zdjęcia z przeglądów,
Tutaj widać że również Polskie fryzy są na wysokim poziomie, proszę pokażcie mi konie wyhodowane w Polsce a te sprowadzone z Holandii.
https://picasaweb.google.com/112931410255525137873/PrzegladKoniFryzyjskichWCzarnowce2011https://picasaweb.google.com/112931410255525137873/IBOPRojow2011https://picasaweb.google.com/112931410255525137873/PrzegladKoniFryzyjskichRojow2011