Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

no tak, od firmy pewnie też dużo zależy. 🙂 Miałam w łapkach nowe ogłowie kieffera, prestige i passiera - tych bym nie smarowała, bo były mięciutkie, piękne i aż się same prosiły, żeby na koniu spróbować.😉 Sobie zakupiłam kavalkade (ecoline, jeśli to ważne, a pewnie tak, bo sądzę, że "ecoline" -> jakaś linia ekonomiczna ) no i ogłowie wygląda bardzo fajnie, solidnie, podoba mi się, tyle, że nieco sztywne. Dobra, czyli nie jestem dziwakiem myśląc o smarowaniu nowego sprzętu. 😁
Ja tam jednak mam głęboko wpojone, że skórę trzeba przed użyciem zakonserwować i jakoś nie mogę się przełamać, żeby założyć nowe ogłowie na konia bez uprzedniego potraktowania go jakimś smarem/olejem.
nic nie zaloze zanim nie posmaruje. tym bardziej jesli to cos warte 😉
Dzięki za odpowiedzi :kwiatek:

No i jeszcze raz ja. Jest taki termin jak "przewitaminizowanie" i generalnie wiadomo co on oznacza. Moje pytanie jest następujące... Jak to poznać samemu?  👀
na czym polega jog?
Mam pytanie czy jezeli np ogier jest zdyskwalifikowany z funkcji reproduktora, to w sporcie jesli nawet zaistnieje to jest on jakos gorszy? Ze jest to jakis pojedynczy egzemplarz ze nie mozna nim pokryc?
Nie wiem uslyszalam cos takiego dlatego pytam nie interesuje mnie sport na jakims krajowym poziomie, poprostu pytam z ciekawosci_  😉
Nie rozumiem pytania.
Jezeli konia nie zakwalifikuja po ZT jako reproduktora, to jeszcze moze "sie zalapac" jezeli okaze sie, ze jest swietny w sporcie. Wtedy nawet jezeli pokrojowo niespecjalny kryje sie liczac ze przekaze "dzielnosc"
Chyba, ze kon ma cechy, ktore pomimo swietnych wynikow dalej go dyskwalifikuja (np wnetrostwo)
Jest może stronka w necie na której są pytania, czworobok, skoki na brązową odznakę? Kiedyś miała w zakładkach, ale przepadła 🙁. Próbowałam ściągnąć, ale wszystkie pliki na które trafiłam miały rozszerzenie pdf. Mój komp nie chce ich otworzyc
to sciagnij sobie acrobata i po problemie
http://get.adobe.com/reader/otherversions - i skończy się problem z pdf'ami 😉
Sankaritarina, objawy nadmiaru witaminy zależą od... witaminy. I jeśli coś niepokoi - warto porozmawiać z vetem, bo "człowiekowi" to nawet trudno spamiętać. I zapewne badania krwi będą potrzebne. Orientacyjnie  zwróciłabym uwagę na smród moczu - jeśli zdecydowanie "jedzie chemią" to niedobrze.
ushia, Koń zakwalifikowany do rozrodu przez sport też musi być pozytywnie oceniony jeśli chodzi o pokrój i mieć minimalną wymaganą dla ogiera bonitację (i odpowiedni wzrost). Dodatkowo jest wiele chorób, które dyskwalifikują ogiera trwale lub czasowo.
adrianna32, Ogier, który nie ma licencji na krycie - nie może kryć. Tzn. praktycznie może, ale jego potomstwo będzie NN - bez pochodzenia. W sporcie chodzi wiele ogierów, uznanych (licencja) i nie, które nigdy w życiu nie kryły. Natomiast nie ma dowodów, że wałach będzie sportowo gorszy niż byłby jako ogier. Często jest wręcz odwrotnie.
Nie, chodzi mi ze dyskwalifikujac go calkiem z funkcji reproduktora, np kastrujac go teraz, a za 2 lata okaze sie ze ma super wyniki, nie moze wiadomo juz kryc jest on wtedy jakos duzo gorszy  ❓
Czli podsumowujac czy walach z dobrymi wynikami w sporcie jest duzo gorszy niz ogier mogacy dac potomstwo ❓  I przekazac takie geny ❓

Wiadomo ze ogier ma lepiej bo moze zaistniec jako reproduktor a walach ❓ Dziwne troche pztanie ale zastanawia mnie.  😉
adrianna32, Zastanawiasz się po co wałachy? Wałach gorszy? Z punktu widzenia ewolucji - oczywiście - nie przekaże genów potomstwu, nie rozmnoży się. Z jakiego punktu widzenia "gorszy"? Wg jakiego kryterium?
W kryterium zaistnienia wiadomo ze wiele ludzi patrzy jakim pokryc ogierem,walach nie pokryje wiec zaoszczedzi mu tej przyjemnosci, slyszalam ze nie jest wtedy tak znany czy cos. Nie ja tak mowie z palca tego nie mam!  🤔  😉
Dalej nie rozumiem.
Jak kon bedzie wybitny, to bedzie znany, czy ogier czy walach.
E, jak zostanie gwiazdą filmową, to przecież zaistnieje  😀
Poważnie: jeśli Twój ogierek jest po dobrą opieką u ludzi dla których odchów i układanie młodych ogierów to bułka z masłem, jeżeli ma dobre pochodzenie, jeśli jest bardzo poprawnie zbudowany (żadnych krzywych nóg, kopyt, zaburzonych proporcji) i jest zdrowy - to możesz rozważyć próbę zakwalifikowania go do Zakładu Treningowego gdy będzie miał 3 lata. Nie wszystkie "chętne" konie przechodzą kwalifikacje. Nawet chyba mniej niż więcej.
Jeśli ogier nie ukończy ZT - to szanse zdobycia licencji ogromnie się zmniejszają. W sumie - ogierem kryjącym może być z 10% koni "wejściowej" płci męskiej. Teoretycznie wartość ogiera jest większa. Teoretycznie może zarabiać kryjąc. W praktyce - sporo koni sportowych, nawet z licencją i kryjących - zostaje wałachami bo wałach w sporcie i rekreacji jest nieporównanie łatwiejszy w użytkowaniu. I cena sprzedaży za wałacha może być nawet wyższa niż za ogiera.
na czym polega jog?
😉?
Zapytaj w wątku westowym!
zapytam 🙂
A ja mam takie pytanie...
Czy koń skaczący ale NIE podkuty musi mieć ochraniacze??

Koleżanka jeżdżąca zawody powiedziała, że jeśli nie jest podkuty to nie trzeba, ale ja tam wolę chuchać na zimne...

Jak uważacie ?  🤔
Nie jaka gwiazda?  🤣 Pytam bo poprostu nie mam zamiaru zostawiac go ogierem, a trener, ktory go wczoraj przewozil do innej stajni, powiedzial ze to bardzo ladny kon z ladnym pochodzeniem, charakterny, gdzie mi sie wydawalo ze to takie spokojne dziecko.  😜  Nie chce ogiera on tez zalecal mi kastracje, ale owiedzial ze wtedy czesto jest unizszony w slawie, mimo dobrych wynikow.

Bo ludzie chca jesli kon ma dobre wyniki to tez nim kryc, mnie akurat sport nie obchodzi ale jak bym miala klacz to chciala bym ogiera z wynikami i kryjacego wiec myslalam ze to podobnie dziala!  🤔wirek:
http://www.photoblog.pl/cotysobiemyslisz/58898029

wedlug mnie dziewczyna ma konia osiodłanego za blisko szyi-na łopatkach-czaprak również jest zbyt przesunięty do przodu.
zwróciłam jej uwage-oczywiscie wedlug niej nie sluszna-wiadomo,obrzucila mnie "błotem".
ciekawa jestem co uwazac o osiodłaniu tego konia?
czy naprawde jestem taka czepialska i z siodłaniem jest ok?
Nie no dobrze to to nie jest napewno!  🤔 Kon ma prawie na szyi siodlo.  🤬
adrianna32, chwilę pomyśl: ogier to ogier, wałach to wałach, klacz to klacz. Byłabyś więcej warta jako mężczyzna?  😀 Każda "płeć" ma swoje zalety.
halo, ja bym była ostrożna z takimi radami, bo już widzę jak adrianna zaczyna żyć dwuletnim oczekiwaniem na sławę przyszłego gwiazdora i za chwilę się rozmyśli z kastrowania.  😎

adrianna32, czy za każdym razem, jak Ci ktoś powie, że masz ładnego konika, będziesz zapalać się w kwestii świetlanej przyszłości, potencjalnego rozmnażania, sławy etc?
Sorki - jeśli myślisz o sławie i sporcie, to musisz mieć nie tylko doskonałego konia, ale i doskonałego jeźdźca, trenera, i co najmniej bardzo dobre zaplecze do pracy.
Ja do końca nie jestem przekonana, że bardziej Cię nęci sława, niż gryzie "zaoszczędzanie przyjemności" nie kryjącemu i w dodatku wałachowi 🙁 Konie nie rozumują w te sposób, a Ty usiłujesz zwierzaka uczłowieczyć i to jeszcze w maksymalnie infantylny sposób (rozbiło mnie totalnie całowanie konisia po kopytkach w ramach przeprosin w innym wątku... zamiast całować, trzeba było zawczasu kupić ochraniacze transportowe i podejść do ładowania do przyczepy z głową!). A zostaw sobie ogiera, kryj, co popadnie, tylko jak potem koniem będą rządzić hormony i kiedy wejdziesz do boksu konik się podnieci i wyprawi, to mam nadzieję, że nie "zaoszczędzisz mu przyjemności" i pozwolisz sobie wskoczyć na plecy. A już po akcie pocałujesz go w kopytka albo w nosek  😵
Kusi Cię ten ZT i krycie, kusi, od początku nęciło... A masz w ogóle gdzie kryć? Gdzie będziesz przyjmować kobyły na stanówkę, do pensjonatu? Zarezerwujesz sobie boksy na potencjalne amory, czy będziesz tłumaczyła potencjalnym chętnym, że nie ma gdzie postawić kobyłki, ale może za miesiąc ktoś się wyprowadzi?  🤣
Co do zaoszczędzania przyjemności - krycie wiąże się ze sporym ryzykiem dla ogiera. Tak sporym, że na zachodzie, albo w renomowanych hodowlach nie kryje się już z ręki, tylko ogiery skaczą na fantom. Obawiam się, że będziesz miała problem ze zorganizowaniem opcji numer 2. Ciekawe, jaką przyjemność odczuje Twój sławny reproduktor, jak zarobi od kobyły kopa w nogę, albo gotowy do krycia interes...

A w ogóle już zdecydowałaś, jaki talent ma Twój wspaniały rumak czy to się ma dopiero okazać?

Z ZT też nie jest tak różowo. Selekcja z roku na rok jest mocniejsza - i bardzo słusznie.
Na przykład taki konik:

licencji nie dostał w zeszłym roku. Mimo, że jest modelowo wręcz zbudowany, bardzo urodziwy, a ponieważ pasjonujesz się rodowodami,zdradzę Ci, że jest to syn najlepszego reproduktora ujeżdżeniowego rasy KWPN na świecie (a KWPN jako takie cieszą się marką najlepszych koni ujeżdżeniowych w ogóle).
Szczerze, to mnie ten Twój gniadoszek nie powala. Pokrojowo koń jakich wiele, tylne kończyny słabe, obecna kondycja taka sobie. Rusza się bardzo przeciętnie. Czy ma jakiekolwiek predyspozycje skokowe - czas pokaże. Dla mnie - nie kwalifikuje się na reproduktora. Sorry.

Ja już Ci to pisałam wcześniej, a teraz tylko powtórzę - jeśli koń jest taki wybitny, sprzedaj go. Co będziesz ograniczać jego potencjał. Ostatecznie chcesz konika do kochania, a tu przecież sława się sama ściele pod nogi...

Chociaż co ja tam wiem w porównaniu do Pana Od Przyczepy  😀iabeł:
Ale my nie musimy placic za stanowke facetem, nie ma tez w metryce ojciec nn jesli jest znany!  😁
Smieszne porownanie  😂
Qantanamera Przecierz to jest tylko pytanie, mowilam ze sport mnie nie obchodzi, tylko pytam orientacyjnie czy walory konia sa wtedy umniejszone_

Gdzie ja napisalam ze bedzie chodzil w sporcie_  😵
Mao tego kastrowany bedzie doslownie za moment w przeciagu kilku dni!!!
I przestan bzc tak zlosłiwa bo kompletnie nie rozumiem jaki masz powod, moze swoj wlasny_  🤔wirek:
I nie pasjonuje sie rodowodami, ale jesli przyjechal mi kon to chce znac jego przodkow cos w tzm dziwnego 😵
Jakis dzien najazdu ❓ Niewyzycia 👿
Wiem że to bardzo żółtodziobwe pytanie ale od tego ten wątek 😡 😡 Czy w miejscu bruzdy środkowej powinna być "dziura" czy zarośnięte kopyto? A raczej czy to źle, jeśli nie jest zarośnięte? Spotkałam się z wieloma wersjami i już nie wiem
halo, dziękuję za odpowiedź :kwiatek: Młody ma wszystko w porządku, pytałam w celu dokształcenia się🙂 Bo skoro przebiałkowanie w zasadzie "mocno widać", to zastanawiałam się czy przewitaminizowanie też.  
kucynio, potrzeba koniowi na skoki ochraniacze do ochrony ścięgien. Przy skokach na nogi, szczególnie przednie, przychodzi bardzo duże obciążenie na zeskoku i wypadałoby, żeby jednak coś na tych nogach koń miał. I tak wszystko zależy od racjonalnego i odpowiedniego prowadzenia treningu, ale ja tam jestem zdania, że ochraniacze na skoki powinny być zawsze. Zerknij w wątek "ochraniacze czy owijki", tam jest dużo na ten temat powiedziane. 😉
Dlaczego w ujeżdżeniu (chodzi o sport) często spotyka się ogiery, które tak na prawdę nie kryją? Czy ma to jakieś znaczenie użytkowe w tej dyscyplinie? Czy to czysty przypadek (chodzi o moje doświadczenia, czyli zła próba i zbyt duże uogólnienie)?
incognito może faktycznie trochę za bardzo do przodu, aczkolwiek to jest koń, na którym jeździły forumowa fruityjelly i zawsze miał siodło założone w ten sposób, może kwestia specyficznej budowy, lub po prostu potrzeba podogonia  😉

ten sam koń http://www.photoblog.pl/fruityjelly/38528710
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się